Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
46
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e (Przeczytany 146099 razy)
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
«
Odpowiedz #60 :
Listopad 13, 2010, 11:44:09 »
Dziêkujê za pochlebne opinie. To bardzo mi³e z Waszej strony. Tak siê z³o¿y³o, ¿e przes³ucha³em wcze¶niej wykonanie tego walca pani Reginy Smendzianki i nie ukrywam - poruszy³o mnie. Wolniejsze wykonania te¿ mi siê bardzo podobaj± i wtedy uwidacznia siê jeszcze bardziej ta molowa tonacja utworu.
aro49 - je¶li chodzi o zapis nutowy, to ciekaw± wersjê zaprezentowa³ Janusz. Wcze¶niej jej nie zna³em - i to dodatkowy plus w stronê wykonania Janusza, lubiê kiedy wykonanie mnie zaskoczy pozytywnie. Dla porównania - w Konkursie Chopinowskim pierwszy raz us³ysza³em pocz±tek Sonaty B-moll z repetycj±, co równie¿ mnie bardzo zaskoczy³o.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #61 :
Listopad 13, 2010, 13:40:49 »
Brawo Januszu, Brawo Leszeku.
Obie wersje walca wysmienite i bardzo rozne w charakterze.
Janusza, wolna spiewajaca z pieknym rubato (a to trudne!!).
Leszka, szybsza, ale nie zagoniona - madra artykulacja (staccatko na koncu fraz).
A, teraz kilka slow krytyki:
1. Janusz - Nie zawsze dobrze zagrane mordenty - czasami za wolne, czasami za bardzo "wybite dzwieki"
(5 sek - dzw. e),czasami nie wlasciwe akcenty. Dla mnie idealny mordent zagrales w 1min 10 sek).
2. Leszek - (a)Niedograne mordenty. (b) Lewa reka -momentami zbyt ciezki akcent na trzy i troche za glosno.
Ale sie przyczepiam Co?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #62 :
Listopad 13, 2010, 16:12:07 »
Dziêki bartusie za konstrktywn± krytykê, choæ, nawet nie wiem, co to s± mordenty
Jestem nieska¿ony szkó³k± natur¶scik i gram tak, i jak potrafiê najlepiej, jak dyktuje serce i za¶piewuje w duszy Muza.
Po Twojej wypowiedzi wyra¼nie jednak poczu³em siê lepiej. Dok³adnie tak, jak ów molierowski mieszczanin, który pewnego dnia zosta³ u¶wiadomiony, ¿e mówi proz±
«
Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 16:16:17 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #63 :
Listopad 13, 2010, 17:49:27 »
Cytat: kozio³ Listopad 12, 2010, 23:54:08
...Janusz wprawdzie odrobinê wolniej, ale to zapewne dlatego, ¿e jednak jest trochê starszy
(oczywi¶cie ¿art Januszu)
Kozio³ku, no wiem, ch³opie, ¿e ¿art. I ca³kiem celny. Powiem wiêcej: dla mnie bardzo sympatyczny komplement. Ju¿ t³umaczê, dlaczego. Otó¿, w okresie ¿ycia zwanym: „m³odzi inaczej” (tak, to o mnie mowa
) nie ma potrzeby siê spieszyæ, wszystko ju¿ jest sprawdzone, odmierzone, u³o¿one i powielekroæ zasmakowane
. . Ach, mówiê Wam, co za ulga mieæ ju¿ na swym miejscu posk³adane w szufladkach: warto¶ci, stabilizacjê zawodow±, odchowan± berbeæ, niezale¿no¶æ finansow±, dystans do grzechów i grzeszków itd. A ¿e w muzyce (w ka¿dej Sztuce), jak w lustrze, odbija siê ca³a nasze jestestwo – to i w muzyce nie ma za czym siê spieszyæ.
Z kolei M³odo¶æ jest jak p³ochliwy ptak: niespokojna, niecierpliwa, czêsto mkn±ca na za³amanie karku, szalona, nieprzewidywalna, nie daj±ca siê okie³znaæ w ryzy. I dobrze, ze jest taka. Bo chcia³aby jak najszybciej. Ma do tego prawo. Niech¿e wiêc bêdzie sob± i chce.
A zatem, Kozio³ku, trafi³e¶ w sedno: Czym kot starszy, tym wógon wiardszy (kaszubskie) Wolniej macha, ale silniej.
I tak ma byæ
Dziêki, przyjacielu
«
Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 20:47:12 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #64 :
Listopad 13, 2010, 19:54:27 »
Dziêki bartusie za konstrktywn± krytykê, choæ, nawet nie wiem, co to s± mordenty
Mordenty, to takie szybkie ta ta ta grane Legato (la la la).
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #65 :
Listopad 13, 2010, 20:16:52 »
Cytat: bartus Listopad 13, 2010, 19:54:27
Mordenty, to takie szybkie ta ta ta grane Legato (la la la).
bartus, sorry, nic nie miarkujê. Ale nie przejmuj siê.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 20:43:52 wys³ane przez Janusz1228
»
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #66 :
Listopad 13, 2010, 20:43:31 »
Mordent to po prostu jeden z ozdobników. Na dwóch nutach s±siaduj±cych: nucie g³ównej i s±siedniej. Z tej pierwszej przechodzi siê bardzo szybko na t± drug± i potem równie szybko siê wraca na tê pierwsz± - ta-ra-ta. Kiedy z nuty g³ównej przechodzisz na s±siedni± od góry - grasz mordent górny, jak przechodzisz na nutê ni¿sz± - grasz mordent dolny. W zapisie nutowym zaznaczone s± takim wê¿ykiem. Jak wê¿yk jest sam, to gra siê mordent górny a jak wê¿yk jest pionowo przekre¶lony to gra siê mordent dolny. To tyle, co pamiêtam. Od teorii jednakowo¿ chce siê wyæ! Lepiej graæ a jeszcze lepiej s³uchaæ!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #67 :
Listopad 13, 2010, 20:45:30 »
Cytat: anelik Listopad 13, 2010, 20:43:31
Od teorii jednakowo¿ chce siê wyæ! Lepiej graæ a jeszcze lepiej s³uchaæ!
aneliku, chyba zacznê Ciebie bardzo lubiæ
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #68 :
Listopad 13, 2010, 21:27:47 »
No to ju¿ wiem co to mordenty
Cytat: bartus Listopad 13, 2010, 13:40:49
2. Leszek - (a)Niedograne mordenty. (b) Lewa reka -momentami zbyt ciezki akcent na trzy i troche za glosno.
Dziêki bartus za krytykê. Te niedograne ozdobniki wynika³y g³ównie z ustawienia czu³o¶ci klawiszy na moim pianinie. Mia³em alternatywê: albo ustawiæ wiêksz± dynamikê klawiszy i jednocze¶nie wtedy l¿ej naci¶niête klawisze nie brzmi±, albo mniejsz± a wtedy brzmi±, ale nie widaæ ró¿nicy w sile uderzenia. No ogólnie zagra³em to niedok³adnie - ale wysz³o jak wysz³o, lepiej nie potrafi³em w tym momencie
Co do akcentu na trzy - lewej rêki - to zgadzam siê i zagra³em tak celowo ale i tak nie wysz³o tak jak chcia³em.
Czy te dwa wykonania to s± dwie osobowo¶ci wykonawców ? Czy mo¿na osobowo¶æ po³±czyæ ze stylem gry ? Ja jestem innego zdania i decyduje pomys³ w danej chwili - czyli widzenie utworu w danej chwili, co nie znaczy ¿e je¶li gram szybciej a nie wolniej to jestem z natury bardzo bardzo ¿ywy zamiast bardzo bardzo romantyczny.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #69 :
Listopad 13, 2010, 22:05:22 »
Janusz!
Lubiê Twój dystans do siebie.
Z Twoich ¿artów usmia³em sie do ³ez.
Umiesz roz³adowaæ napiêcie i rozweseliæ ludzi.
I s± to ¿arty w najwy¿szym, ujmuj±cym stylu.
Wiesz kiedy co powiedzieæ.
W realu musisz byæ weso³ym cz³owiekiem.
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #70 :
Listopad 13, 2010, 22:44:56 »
Wybaczcie, ale ¿adnej krytyki ode mnie nie us³yszycie. S³owo "amator" niepotrzebnie nacechowane jest energi± negatywn±. Daj Bo¿e ka¿demu profesjonali¶cie taki talent!
Wszystko co robicie ponad przeciêtno¶æ jest dla mnie cudownym, ogromnym osi±gniêciem, nierzadko bij±cym na g³owê pseudo profesjonalistów. Ceniê Wasz± odwagê , otwarto¶æ na krytykê, sugestie i podziwiam za talent i ogromn± pracê.
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #71 :
Listopad 13, 2010, 22:49:04 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 13, 2010, 20:45:30
aneliku, chyba zacznê Ciebie bardzo lubiæ
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #72 :
Listopad 14, 2010, 00:25:29 »
Moniko_Aleksandro.
Co masz na mysli mowiac pseudo profesjonalisci.
Wyksztalceni muzycy bez pracy, czy pracujacy amtorzy w branzy muzycznej (np. dyskopolo).
Jeszcze jest trzecia opcja: muzycy jakims tam cudem wyksztalceni ale nieutalentowani.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #73 :
Listopad 14, 2010, 01:26:10 »
Cytat: bartus Listopad 14, 2010, 00:25:29
Moniko_Aleksandro.
Co masz na mysli mowiac pseudo profesjonalisci.
Wyksztalceni muzycy bez pracy, czy pracujacy amtorzy w branzy muzycznej (np. dyskopolo).
Jeszcze jest trzecia opcja: muzycy jakims tam cudem wyksztalceni ale nieutalentowani.
Bartusie-nie rzecz w tym, by definiowaæ pojêcia elementarne, lecz aby je prosto rozumieæ.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #74 :
Listopad 14, 2010, 10:14:28 »
Dlatego prosze Cie o wytlumaczenie pojecia, gdyz chce dokladnie zrozumiec Twoja wypowiedz.
Na razie "pseudo profesjonalista" odnioslem do siebie za moja krytyke Janusza i Leszka
Chyba, ze nie chcesz wytlumaczyc i kropka. Twoja wola.
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
46