Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
Strony:
1
...
37
38
[
39
]
40
41
...
46
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e (Przeczytany 146138 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
«
Odpowiedz #570 :
Pa¼dziernik 29, 2012, 08:11:11 »
Kochani, dziêkujê Wam za wspolne wyslucanie Bacha. . Dziêkuje tez za kilka Waszych ciep³ych s³ów odno¶nie interpretacji. Cisza, sokój... Tak, w³asnie tak to odczuwam. Musze przyznaæ, ze wyjatkowo polubi³em grywaæ ten utwor. Jest dla mnie emocjonaln± odtrutk± i dlatego codziennie, pod wieczor, siadam i gram go koj±c wszystkie nagromadzone za dnia negatywne duchowe do¶wiadczenia.
Beatko, nie wiem, jak bedzie z tym koncertem LIVE, bo... jestem chyba z krwi i kosci amatorem i tak naprawdê jedynie udaje mi sie i jedynie potrafiê grywaæ LIVE tylko dla siebie
No ale, cóz, ¿ycie biegnie do przodu, cz³owiek sie zmienia...
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 29, 2012, 08:20:57 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #571 :
Pa¼dziernik 29, 2012, 11:55:16 »
Januszu.
Dopiero teraz zauwazylem Twojego Bacha.
Wykonanie emanuje spokojem. Jest dostojne i refleksyjne.
Bardzo dobre operowanie pedalem (w Bachu stanowi wielka trudnosc)
Czasami slysze akcenty pod wlos, ale to nie przeszkadza.
To jest Twoje indywidualne granie. Twoje "nierownosci". Twoje palce...
Mozna juz powiedziec, ze masz swoj styl.
Szacun.
Co mnie ruszylo to piekny ton fortepianu, ale jakis inny niz poprzednie wykonania.
Czy zmieniles instrument?
P.S.
Podoba mi sie subtelny, ale wyrazny wzrost emocji - 1:37
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #572 :
Pa¼dziernik 30, 2012, 08:43:29 »
Dziêki, bartusie...
Prawdê mowi±c nie wiem, czemu d¼wiêk instrumentu raz taki, raz siaki (to ciagle to samo pianino cyfrowe). Byæ mo¿e zale¿y od jako¶ci kabla, którym zgrywam na komputer, a mo¿e (i to bardziej prawdopodobne) inny d¼wiêk sie zapisuje gdy gram pod s³uchawakami ( z natury rzeczy "l¿ej" traktujê klawiaturê bo lepiej s³ychaæ) a inny, gdy przy naturalnym ods³uchu. Nie zawsze mam te¿ ustawion± identyczn± czu³o¶c klawiatury (i kto wie, czy wal¶nie czu³o¶c kalwiszy jestb tu najwazniejsz± przyczyna). Nie wykluczam te¿ "ergonomicznego" powodu: uklad d³oni pod Bachem jest bardziej naturalny, ni¿ w przypadku "nowocze¶niejszych" kompozytorów. Nieprofesjonalnym pianistom przy tym bardziej naturalnym uk³adzie d³oni (i palcowaniu) ³atwiej operowaæ osadzonym d¼wiêkiem
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2012, 10:30:17 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #573 :
Listopad 04, 2012, 02:18:53 »
Napisalem utworek. (ponad 6 min)
Piano+orkiestra
http://www.youtube.com/watch?v=EfQCAAKZc_U&feature=channel&list=UL
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #574 :
Listopad 04, 2012, 13:57:37 »
Bardzo dojrza³y utworek.
Fortepian uczestniczy w tej wycieczce bez przewodnika
i s³ychaæ to w d¼wiêkach orkiestry.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #575 :
Listopad 04, 2012, 18:06:23 »
Myslê, ¿e bartusa ¶mia³o mogliby¶my promowaæ w topicu "Wykonawcy bez uk³adow i marketingu" (bo czy¿ to nie jest prawda?), szkoda tylko, ze chyba niezbyt to pomo¿e w rozpopularyzowaniu bartusowej twórczo¶ci i wprowadzenia jej pod strzechy
Jako realista powiem tak: Cóz, bartusie, na te strzechy pewno jeszcze zaczekasz, ale na s³owa uznania od szafarskich przyjació³ na szczê¶cie ju¿ nie. Napisa³e¶ bowiem kolejny ¶wietnie skonstruowany utworek, którego melika i rytm rz±dzi sie dojrza³± logik± i ciekawym przebiegiem. Po raz pierwszy(?) Twoja kompozycja ma do¶æ szczegó³owo rozpisan± programowo¶æ. Niew±tpliwie dodaje ona trzeci wymiar (niemal wizualizacjê)... Z drugiej strony zachêca do skonfrontowania w³asnych odczuæ i emocji z materi± Twej kompozycji. Rozpoczynajacy j± Sen (a mo¿e marzenie) jest jakby ¿ywcem wyniesione z moich porannych przebudzeñ, dalej - pod±¿am jednak juz wy³±cznie za doznaniami autora. Jest to inny NY jaki znam z filmów i opowie¶ci, trochê przygnêbiaj±cy, ponury, w którym zabiegany cz³owiek jest jak zwierzyna , która w ka¿dej chwili mo¿e byæ na celowniku my¶liwego. Czy¿ nie jest to jednak znakomita alegoria dla losów wspolczesnego, zagonionego cz³owieka?
Po ods³uchaniu ca³ej kompozycji - razem z muzyk± wracam do snow, wcale jednak nie mam pewno¶ci, czy ¿ tego snu kiedykolwiek znowu sie obudzê? I znow, jak w prozie ¿ycia...
Mój ulubiony fragment to 0:40 do 0:50 - zaproszenie do tañca, a mo¿e odg³osy z pobliskiego Clubu? Bardzo ciekawa figura melodyczna. Mo¿e jej ¶ladami pójdziesz w kolejnych kompozycjach?
«
Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2012, 18:14:30 wys³ane przez Janusz1228
»
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #576 :
Listopad 04, 2012, 18:40:38 »
Cieszê siê, ¿e 'dosta³em' co¶ na...
Cytat: bartus Listopad 04, 2012, 02:18:53
Piano+orkiestra
Przes³ucham wkrótce!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #577 :
Listopad 04, 2012, 19:38:28 »
Cytat: bartus Listopad 04, 2012, 02:18:53
Napisalem utworek. (ponad 6 min)
Piano+orkiestra
http://www.youtube.com/watch?v=EfQCAAKZc_U&feature=channel&list=UL
Nowy kawa³ek Bartusa podoba mi siê najbardziej ze wszystkich, którem s³ysza³ (stara³em siê znale¼æ na YT wszystkie). Co prawda nie jestem zwolennikiem muzyki programowej, ale program jest napisany tak ma³ymi literkami, ¿e na szczê¶cie ich nie widzê
. Co mnie najbardziej uderzy³o- po³±czenie tradycji z nowoczesno¶ci±. Czegó¿ tu nie ma- pocz±tkowa "pozytywka", bachowskie fugi, messiaenowska rytmika, jazz, dzikie orgie w stylu Strawiñskiego, ba- jest nawet fragment "muzyki konkretnej" (odg³osy ulicy) i monumentalna fraza jakby z Borodina lub Mussorgskiego. Ten przedziwny miszmasz sprawia, ¿e muzyka Bartusa jest bardzo ciekawa, s³ucham jej czekaj±c na zaskoczenie w kolejnym takcie i bawi±c siê w zgadywanie inspiracji. Brawo Bartus!
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 161
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaże
«
Odpowiedz #578 :
Listopad 05, 2012, 09:06:29 »
Janusz1228 Wczoraj o 18:06:23:
Jest to inny NY jaki znam z filmów i opowieści, trochę przygnębiający, ponury, w którym zabiegany człowiek jest jak zwierzyna , która w każdej chwili może być na celowniku myśliwego.
Mnie się wydaje, że Nowy Jork taki właśnie jest - pędzący, zabiegany, niepokojący... I tak przedstawił go Bartus. Gdybym nie widziała tytułu utworu i tak czułabym ten Nowy Jork.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2012, 09:09:20 wys³ane przez Lawendynka
»
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #579 :
Listopad 05, 2012, 15:55:40 »
Podoba³y mi siê klaksony.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #580 :
Listopad 06, 2012, 11:02:17 »
Dziekuje Wam za komentarze.
W Nowym Yorku nigdy nie bylem. Wiem z opowiadan, ze atmosfera tego miasta jest niezwykla.
Miasto dosyc halasliwe, ale nie dokuczliwie glosne. Powiew wielkiej metropolii.
Basiu, moze nie ponure, co owiane tajemnica.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #581 :
Listopad 06, 2012, 11:04:27 »
Cytat: xbw Listopad 05, 2012, 15:55:40
Podoba³y mi siê klaksony.
Ups!
Przed wyslaniem utworku na YT pomyslalem sobie, ze zrobie pierwsza swoja dedykacje tutaj na forum.
Wlasnie Tobie Beato mialem zamiar ten utwor zadedykowac. Jako, ze jestes sympatycznym duszkiem
Kuriera Szafarskiego i wszyscy Cie lubia.
No coz," NYCNGT" zawiera 9138 nut, z czego przypadly Ci do gustu 3 nuty, w dodatku nie moje wlasne (probki dzwiekowe klaksonow).
Czy nie pogniewasz sie jak wlasnie te 3 nuty pozostawie do dedykacji dla Ciebie? Reszte (9135 - uniewaznie)
Powiem, ze byla to Twoja najkrotsza recenzja i najmocniejsza.
Taki krotki kopniak w twarz.
Nie zrozum mnie zle. Nie mam zalu. Wole mocne uderzenie spontanicznie wykonane i szczere
niz falszywy poklask.
I tak z dwojga zlego - przeciez jakos zareagowalas.
Milczenie byloby juz calkowita porazka dla mnie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #582 :
Listopad 06, 2012, 11:46:49 »
Bartusiu Drogi, nie mam zwyczaju kopaæ ludzi, ani w twarz ani w ogóle, a co dopiero Ciebie.
Czy Twoje poczucie humoru wysiada w odniesieniu do siebie samego? Je¶li tak, to przepraszam.
Popl±tane ¿ycie, znów nie mogê korzystaæ z komputera, wpad³am na forum na bardzo krótko i przes³ucha³am Twój utwór w biegu we fragmentach, akurat trafi³am, miêdzy innymi, na klaksony, wiêc o nich napisa³am. Licz±c na Twoje poczucie humoru i jak±¶ tam dziwn± p³aszczyznê porozumienia miêdzy nami. Nie rozumiem Twoich kompozycji, wiêc nie silê siê na si³ê si³owaæ ze s³owami i my¶lami, by napisaæ co¶ "m±drego". Zazwyczaj nie piszê wiêc nic po wys³uchaniu Twojej kolejnej kompozycji, ale tym razem chcia³am choæ
zasygnalizowaæ
, ¿e wys³ucha³am, a przynajmniej stara³am siê.
Tak czy inaczej, dziêkujê za dedykacjê, tê zamierzon± niedokonan± oraz za dokonan± trzysekundow±.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2012, 11:49:15 wys³ane przez xbw
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #583 :
Listopad 06, 2012, 14:24:10 »
Nie rozumiem Twoich kompozycji, wiêc nie silê siê na si³ê si³owaæ ze s³owami i my¶lami, by napisaæ co¶ "m±drego"
Jak ktos mowi, ze nie rozumie, to znaczy, ze nie lubi i nie chce urazic drugiej osoby.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #584 :
Listopad 06, 2012, 15:25:12 »
Mo¿e jak
kto¶
mówi to tak w³a¶nie jest, ale kiedy ja mówiê, ¿e nie rozumiem, to znaczy ¿e nie rozumiem, jakbym nie lubi³a, to napisa³abym, ¿e nie lubiê, ¿e mi siê nie podoba. Nie znam siê na komponowaniu i recenzowaniu ¶wie¿o skomponowanych utworów, tym bardziej je¶li jest to utwór na orkiestrê w wykonaniu jeden cz³owiek + sprzêt. Takie wykonanie uruchamia moj± nieufno¶æ i nie potrafiê wysun±æ i u¿yæ "pomostu" i s³yszeæ
do przodu
, wy³apaæ z takiego "ograniczonego" wykonania intencji i po¿±danego efektu.
Strony:
1
...
37
38
[
39
]
40
41
...
46