Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże
Strony:
1
...
37
38
[
39
]
40
41
...
46
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże (Przeczytany 156380 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże
«
Odpowiedz #570 :
Październik 29, 2012, 08:11:11 »
Kochani, dziêkujê Wam za wspolne wyslucanie Bacha. . Dziêkuje tez za kilka Waszych ciep³ych s³ów odnoœnie interpretacji. Cisza, sokój... Tak, w³asnie tak to odczuwam. Musze przyznaÌ, ze wyjatkowo polubi³em grywaÌ ten utwor. Jest dla mnie emocjonaln¹ odtrutk¹ i dlatego codziennie, pod wieczor, siadam i gram go koj¹c wszystkie nagromadzone za dnia negatywne duchowe doœwiadczenia.
Beatko, nie wiem, jak bedzie z tym koncertem LIVE, bo... jestem chyba z krwi i kosci amatorem i tak naprawdĂŞ jedynie udaje mi sie i jedynie potrafiĂŞ grywaĂŚ LIVE tylko dla siebie
No ale, cĂłz, Âżycie biegnie do przodu, czÂłowiek sie zmienia...
«
Ostatnia zmiana: Październik 29, 2012, 08:20:57 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #571 :
Październik 29, 2012, 11:55:16 »
Januszu.
Dopiero teraz zauwazylem Twojego Bacha.
Wykonanie emanuje spokojem. Jest dostojne i refleksyjne.
Bardzo dobre operowanie pedalem (w Bachu stanowi wielka trudnosc)
Czasami slysze akcenty pod wlos, ale to nie przeszkadza.
To jest Twoje indywidualne granie. Twoje "nierownosci". Twoje palce...
Mozna juz powiedziec, ze masz swoj styl.
Szacun.
Co mnie ruszylo to piekny ton fortepianu, ale jakis inny niz poprzednie wykonania.
Czy zmieniles instrument?
P.S.
Podoba mi sie subtelny, ale wyrazny wzrost emocji - 1:37
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #572 :
Październik 30, 2012, 08:43:29 »
DziĂŞki, bartusie...
PrawdĂŞ mowiÂąc nie wiem, czemu dÂźwiĂŞk instrumentu raz taki, raz siaki (to ciagle to samo pianino cyfrowe). ByĂŚ moÂże zaleÂży od jakoÂści kabla, ktĂłrym zgrywam na komputer, a moÂże (i to bardziej prawdopodobne) inny dÂźwiĂŞk sie zapisuje gdy gram pod sÂłuchawakami ( z natury rzeczy "lÂżej" traktujĂŞ klawiaturĂŞ bo lepiej sÂłychaĂŚ) a inny, gdy przy naturalnym odsÂłuchu. Nie zawsze mam teÂż ustawionÂą identycznÂą czuÂłoÂśc klawiatury (i kto wie, czy walÂśnie czuÂłoÂśc kalwiszy jestb tu najwazniejszÂą przyczyna). Nie wykluczam teÂż "ergonomicznego" powodu: uklad dÂłoni pod Bachem jest bardziej naturalny, niÂż w przypadku "nowoczeÂśniejszych" kompozytorĂłw. Nieprofesjonalnym pianistom przy tym bardziej naturalnym ukÂładzie dÂłoni (i palcowaniu) Âłatwiej operowaĂŚ osadzonym dÂźwiĂŞkiem
«
Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 10:30:17 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #573 :
Listopad 04, 2012, 02:18:53 »
Napisalem utworek. (ponad 6 min)
Piano+orkiestra
http://www.youtube.com/watch?v=EfQCAAKZc_U&feature=channel&list=UL
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #574 :
Listopad 04, 2012, 13:57:37 »
Bardzo dojrzaÂły utworek.
Fortepian uczestniczy w tej wycieczce bez przewodnika
i sÂłychaĂŚ to w dÂźwiĂŞkach orkiestry.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #575 :
Listopad 04, 2012, 18:06:23 »
MyslĂŞ, Âże bartusa ÂśmiaÂło moglibyÂśmy promowaĂŚ w topicu "Wykonawcy bez ukÂładow i marketingu" (bo czyÂż to nie jest prawda?), szkoda tylko, ze chyba niezbyt to pomoÂże w rozpopularyzowaniu bartusowej twĂłrczoÂści i wprowadzenia jej pod strzechy
Jako realista powiem tak: Cóz, bartusie, na te strzechy pewno jeszcze zaczekasz, ale na s³owa uznania od szafarskich przyjació³ na szczêœcie ju¿ nie. Napisa³eœ bowiem kolejny œwietnie skonstruowany utworek, którego melika i rytm rz¹dzi sie dojrza³¹ logik¹ i ciekawym przebiegiem. Po raz pierwszy(?) Twoja kompozycja ma doœÌ szczegó³owo rozpisan¹ programowoœÌ. Niew¹tpliwie dodaje ona trzeci wymiar (niemal wizualizacjê)... Z drugiej strony zachêca do skonfrontowania w³asnych odczuÌ i emocji z materi¹ Twej kompozycji. Rozpoczynajacy j¹ Sen (a mo¿e marzenie) jest jakby ¿ywcem wyniesione z moich porannych przebudzeù, dalej - pod¹¿am jednak juz wy³¹cznie za doznaniami autora. Jest to inny NY jaki znam z filmów i opowieœci, trochê przygnêbiaj¹cy, ponury, w którym zabiegany cz³owiek jest jak zwierzyna , która w ka¿dej chwili mo¿e byÌ na celowniku myœliwego. Czy¿ nie jest to jednak znakomita alegoria dla losów wspolczesnego, zagonionego cz³owieka?
Po odsÂłuchaniu caÂłej kompozycji - razem z muzykÂą wracam do snow, wcale jednak nie mam pewnoÂści, czy Âż tego snu kiedykolwiek znowu sie obudzĂŞ? I znow, jak w prozie Âżycia...
MĂłj ulubiony fragment to 0:40 do 0:50 - zaproszenie do taĂąca, a moÂże odgÂłosy z pobliskiego Clubu? Bardzo ciekawa figura melodyczna. MoÂże jej Âśladami pĂłjdziesz w kolejnych kompozycjach?
«
Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2012, 18:14:30 wysłane przez Janusz1228
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #576 :
Listopad 04, 2012, 18:40:38 »
CieszĂŞ siĂŞ, Âże 'dostaÂłem' coÂś na...
Cytat: bartus Listopad 04, 2012, 02:18:53
Piano+orkiestra
PrzesÂłucham wkrĂłtce!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
chingate
Gość
«
Odpowiedz #577 :
Listopad 04, 2012, 19:38:28 »
Cytat: bartus Listopad 04, 2012, 02:18:53
Napisalem utworek. (ponad 6 min)
Piano+orkiestra
http://www.youtube.com/watch?v=EfQCAAKZc_U&feature=channel&list=UL
Nowy kawa³ek Bartusa podoba mi siê najbardziej ze wszystkich, którem s³ysza³ (stara³em siê znaleŸÌ na YT wszystkie). Co prawda nie jestem zwolennikiem muzyki programowej, ale program jest napisany tak ma³ymi literkami, ¿e na szczêœcie ich nie widzê
. Co mnie najbardziej uderzy³o- po³¹czenie tradycji z nowoczesnoœci¹. Czegó¿ tu nie ma- pocz¹tkowa "pozytywka", bachowskie fugi, messiaenowska rytmika, jazz, dzikie orgie w stylu Strawiùskiego, ba- jest nawet fragment "muzyki konkretnej" (odg³osy ulicy) i monumentalna fraza jakby z Borodina lub Mussorgskiego. Ten przedziwny miszmasz sprawia, ¿e muzyka Bartusa jest bardzo ciekawa, s³ucham jej czekaj¹c na zaskoczenie w kolejnym takcie i bawi¹c siê w zgadywanie inspiracji. Brawo Bartus!
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaże
«
Odpowiedz #578 :
Listopad 05, 2012, 09:06:29 »
Janusz1228 Wczoraj o 18:06:23:
Jest to inny NY jaki znam z filmów i opowieści, trochę przygnębiający, ponury, w którym zabiegany człowiek jest jak zwierzyna , która w każdej chwili może być na celowniku myśliwego.
Mnie się wydaje, że Nowy Jork taki właśnie jest - pędzący, zabiegany, niepokojący... I tak przedstawił go Bartus. Gdybym nie widziała tytułu utworu i tak czułabym ten Nowy Jork.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2012, 09:09:20 wysłane przez Lawendynka
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #579 :
Listopad 05, 2012, 15:55:40 »
PodobaÂły mi siĂŞ klaksony.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #580 :
Listopad 06, 2012, 11:02:17 »
Dziekuje Wam za komentarze.
W Nowym Yorku nigdy nie bylem. Wiem z opowiadan, ze atmosfera tego miasta jest niezwykla.
Miasto dosyc halasliwe, ale nie dokuczliwie glosne. Powiew wielkiej metropolii.
Basiu, moze nie ponure, co owiane tajemnica.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #581 :
Listopad 06, 2012, 11:04:27 »
Cytat: xbw Listopad 05, 2012, 15:55:40
PodobaÂły mi siĂŞ klaksony.
Ups!
Przed wyslaniem utworku na YT pomyslalem sobie, ze zrobie pierwsza swoja dedykacje tutaj na forum.
Wlasnie Tobie Beato mialem zamiar ten utwor zadedykowac. Jako, ze jestes sympatycznym duszkiem
Kuriera Szafarskiego i wszyscy Cie lubia.
No coz," NYCNGT" zawiera 9138 nut, z czego przypadly Ci do gustu 3 nuty, w dodatku nie moje wlasne (probki dzwiekowe klaksonow).
Czy nie pogniewasz sie jak wlasnie te 3 nuty pozostawie do dedykacji dla Ciebie? Reszte (9135 - uniewaznie)
Powiem, ze byla to Twoja najkrotsza recenzja i najmocniejsza.
Taki krotki kopniak w twarz.
Nie zrozum mnie zle. Nie mam zalu. Wole mocne uderzenie spontanicznie wykonane i szczere
niz falszywy poklask.
I tak z dwojga zlego - przeciez jakos zareagowalas.
Milczenie byloby juz calkowita porazka dla mnie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #582 :
Listopad 06, 2012, 11:46:49 »
Bartusiu Drogi, nie mam zwyczaju kopaĂŚ ludzi, ani w twarz ani w ogĂłle, a co dopiero Ciebie.
Czy Twoje poczucie humoru wysiada w odniesieniu do siebie samego? JeÂśli tak, to przepraszam.
Popl¹tane ¿ycie, znów nie mogê korzystaÌ z komputera, wpad³am na forum na bardzo krótko i przes³ucha³am Twój utwór w biegu we fragmentach, akurat trafi³am, miêdzy innymi, na klaksony, wiêc o nich napisa³am. Licz¹c na Twoje poczucie humoru i jak¹œ tam dziwn¹ p³aszczyznê porozumienia miêdzy nami. Nie rozumiem Twoich kompozycji, wiêc nie silê siê na si³ê si³owaÌ ze s³owami i myœlami, by napisaÌ coœ "m¹drego". Zazwyczaj nie piszê wiêc nic po wys³uchaniu Twojej kolejnej kompozycji, ale tym razem chcia³am choÌ
zasygnalizowaĂŚ
, Âże wysÂłuchaÂłam, a przynajmniej staraÂłam siĂŞ.
Tak czy inaczej, dziĂŞkujĂŞ za dedykacjĂŞ, tĂŞ zamierzonÂą niedokonanÂą oraz za dokonanÂą trzysekundowÂą.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2012, 11:49:15 wysłane przez xbw
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #583 :
Listopad 06, 2012, 14:24:10 »
Nie rozumiem Twoich kompozycji, wiêc nie silê siê na si³ê si³owaÌ ze s³owami i myœlami, by napisaÌ coœ "m¹drego"
Jak ktos mowi, ze nie rozumie, to znaczy, ze nie lubi i nie chce urazic drugiej osoby.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #584 :
Listopad 06, 2012, 15:25:12 »
MoÂże jak
ktoÂś
mówi to tak w³aœnie jest, ale kiedy ja mówiê, ¿e nie rozumiem, to znaczy ¿e nie rozumiem, jakbym nie lubi³a, to napisa³abym, ¿e nie lubiê, ¿e mi siê nie podoba. Nie znam siê na komponowaniu i recenzowaniu œwie¿o skomponowanych utworów, tym bardziej jeœli jest to utwór na orkiestrê w wykonaniu jeden cz³owiek + sprzêt. Takie wykonanie uruchamia moj¹ nieufnoœÌ i nie potrafiê wysun¹Ì i u¿yÌ "pomostu" i s³yszeÌ
do przodu
, wy³apaÌ z takiego "ograniczonego" wykonania intencji i po¿¹danego efektu.
Strony:
1
...
37
38
[
39
]
40
41
...
46