Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 46   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e  (Przeczytany 146158 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #585 : Listopad 06, 2012, 15:43:02 »

Bartusie, a co Ty tak siê dra¿nisz z nasz± Beatk±, która, jako sam potwierdzasz - jest naszym przemi³ym sympatycznym "forumijnym duszkiem"    (Swoj± drog±: ¶liczna ksywka  Chichot  )
Poczciwa Beatka tak szczerze ci napisa³a, iz przynajmniej stara³a sie s³uchaæ Twego utworku (pokonujac rózne trudno¶ci zycia), a Ty co? Obwiniasz o kopniaki? No bart...  Smutny
Ja uwa¿am, ¿e jesli kto¶ choæby s³owem komentuje - to i tak jest po tysi±ckroæ ¿yczliwsz± Ci dusza ni¼li milczki. A tych ci tutaj dostetek  Chichot
Tak wiec Bartolomeo ! Nie z³orzecz na Beatkê i nie szczêd¼ jej wspania³ego pomys³u, jakim by³aby dedykacja. Super mi³a i fajna by³aby to sprawa  
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2012, 16:37:54 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #586 : Grudzieñ 03, 2012, 15:24:45 »

Mam pytanie...
Jak± muzykê zaproponowaliby¶cie jako ilustracjê do wystawy fotografii?
Fotografia jak najbardziej amatorska, krajobrazy, trochê architektury, kilka portretów. Na otwarciu ¿adnych oficjeli, za to przyjaciele, lampka wina, ciasteczko...
Jaka¶ muzyka s±cz±ca siê w tle bardzo by³aby mi³a
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #587 : Grudzieñ 03, 2012, 16:28:12 »

Jak± muzykê zaproponowaliby¶cie jako ilustracjê do wystawy fotografii?
Fotografia jak najbardziej amatorska, krajobrazy, trochê architektury, kilka portretów. Na otwarciu ¿adnych oficjeli, za to przyjaciele, lampka wina, ciasteczko...
Jaka¶ muzyka s±cz±ca siê w tle bardzo by³aby mi³a

Erik Satie

Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #588 : Grudzieñ 03, 2012, 19:50:29 »

My¶la³am o Nim on tak piêknie gra ciszê
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #589 : Grudzieñ 17, 2012, 20:34:44 »

ciekawostka
http://www.radiomaryja.pl/multimedia/moja-milosc-do-chopina-i-polski/
wywiadu udzieli³ Ingolf Wunder.

pozdrawiam          
               Marek
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #590 : Grudzieñ 17, 2012, 21:45:17 »

a co to za wystawa? Zdradzisz jakie¶ szczegó³y? : )

Wystawa fotografii amatorskiej, tematem przewodnim bêd± kolory. Wszystko jeszcze w przygotowaniach, dyskusjach, dzia³aniach koncepcyjnych, chocia¿ powoli tych kolorów nabiera
Jak siê wszystko uda postaram siê podzieliæ krótkim "reporta¿em"
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #591 : Kwiecieñ 24, 2013, 20:27:56 »

Ostatnio zaczynam postrzegaæ Chopina pod wp³ywem wykonañ C. Katsarisa. Oczywi¶cie nikomu nie ¶miem narzucaæ sposobu rozumienia, interpretowania w swoim zaciszu ducha - dzie³ Chopina, gdy¿ ludzie siê ró¿ni± miedzy sob±.
Chcia³em tylko wyraziæ swoj± aprobatê w kierunku wykonañ oryginalnych(lub nietypowych).

Nagra³em fragment nokturnu f moll, op 55 gdzie wczuwam siê w styl C. Katsarisa.
http://www.youtube.com/watch?v=CbdTHJkji1c

Uda³o mi siê?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #592 : Kwiecieñ 24, 2013, 21:22:52 »

Piêkne wykonanie!  Szok Gratulujê!
A czemu nie ca³y nokturn?
Czy jest w stylu Katsarisa - nie wiem, nie znam jego wykonañ na tyle, aby syntetycznie oceniæ. Wiem natomiast, ze ¿e robisz olbrzymie postêpy we w³asnym stylu i estetyce. Tak trzymaj!

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #593 : Kwiecieñ 24, 2013, 23:25:15 »

Czemu nie ca³y nokturn?
Poniewa¿ uzna³em, ¿e pocz±tkowa czê¶æ utworu nie pozwala na ³amanie wiod±cej melodii... no i ograniczenia instrumentu tez robi± "swoje"
Pocz±tkowa czê¶æ tego utworu wymaga dobrego instrumentu ¿eby detale mog³y zabrzmieæ "katsarisowsko" Akurat na tym romantycznym odcinku kompozycji ciê¿ko co¶ wydobyæ wiêcej....

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #594 : Kwiecieñ 27, 2013, 14:42:05 »

Jak na mo¿liwo¶ci Twojego instrumentu
i techniczne mo¿liwo¶ci nagrania i odtworzenia d¼wiêku
bardzo ³adnie grasz technicznie i z zamys³em artystycznym
wszystkie utwory, które zamie¶ci³e¶ na Youtube.

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #595 : Kwiecieñ 27, 2013, 18:52:24 »

Mam pytania do Marka:

1. Co to znaczy mozliwosci techniczne instrumentu Tuco? (Leszka) - podaj kryteria.
2. Co to znaczy ladnie technicznie (czy gra np. Trifonova tez jest ladna technicznie?) - prosze podac kryteria "ladnej techniki"

P.S.1
Dla mnie odbior muzyki ma te same kryteria bez wzgledu na to kto gra - czy amator, czy profesjonalista.
Nie powiem,ze nagranie Leszka jest piekne. Dla mnie jest przecietne z niedostatkami technicznymi.
Leszek upublicznia swoje nagrania, dlatego musi sie liczyc z krytyka.

Mimo wszystko znalazlem bardzo ladna fraze w nagraniu Leszka (od 1:05 do 1:10) i tutaj chyle czola.

P.S.2
Leszku czy stylem Katsarisa, ktory chciales odtworzyc jest rozsynchronizowanie
lewej reki od prawej (brak pionu - zludzenie arppeggia). Jezeli tak, to troche przesadzilec.
Owszem niezaleznosc rak jest bardzo dobra (daje poczucie wiekszej przestrzeni), ale w Twoim wydaniu
wywolalo to chaos. Mysle, ze Katsaris tez przesadza (troche mniej niz Ty).

P.S.3
Uwazam Leszku, ze jestes bardzo utalentowany.
Szkoda, ze za fortepian zabrales sie zbyt pozno.
Mimo wszystko nie przestawaj grac i prezentowac nam swoje nagrania,
gdyz cieszy nas to, ze robisz tak gigantyczne postepy.
Sam chcialbym grac na PFT jak Ty.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #596 : Kwiecieñ 27, 2013, 20:15:51 »

bardzo ³adnie grasz technicznie i z zamys³em artystycznym wszystkie utwory, które zamie¶ci³e¶ na Youtube.
Czy technicznie... akurat codê tego nokturnu opalcowa³em sobie sam na w³asny u¿ytek, co by³o moim pionierstwem w tej dziedzinie. Trudno¶ci techniczne tego momentu polegaj± na wyæwiczeniu uderzeñ 4-tym i 5-palcem naprzemiennie w stosunkowo szybkim tempie, co nadrabiam prac± nadgarstka  - po prostu to wynika z mojej(i nie tylko mojej) anatomii.
Zmys³ artystyczny zawsze jaki¶ mam, ale nie zawsze udaje mi siê go zaprezentowaæ tak abym by³ zadowolony. Akurat to wykonanie jest dalekie od idea³u i ka¿dy, kto ma s³uch wychwyci merytoryczne(nutowe)b³êdy.
Nie powiem,ze nagranie Leszka jest piekne. Dla mnie jest przecietne z niedostatkami technicznymi. Leszek upublicznia swoje nagrania, dlatego musi sie liczyc z krytyka.
Nigdy nie podchodzi³em do udostêpniania swoich wykonañ z ego profesjonalisty - wrêcz odwrotnie. Tak wiêc wszelkie uwagi zawsze s± mile widziane. Z opini± Bartusa siê zgadzam - zdecydowanie wole s³uchaæ muzyki Chopina granej przez profesjonalistów  , ale amatorskie wykonania maj± inny wymiar... zw³aszcza, jesli poszukuje siê czego¶ nowego, zaskoczenia np.

Leszku czy stylem Katsarisa, ktory chciales odtworzyc jest rozsynchronizowanie  lewej reki od prawej (brak pionu - zludzenie arppeggia). Jezeli tak, to troche przesadzilec.
Owszem niezaleznosc rak jest bardzo dobra (daje poczucie wiekszej przestrzeni), ale w Twoim wydaniu wywolalo to chaos. Mysle, ze Katsaris tez przesadza (troche mniej niz Ty).
My¶lê, ¿e na analogowym instrumencie wysz³oby zdecydowanie lepiej. Tu nie chodzi o celowe rozsynchonizowanie uderzeñ. Musia³em jako¶ nadaæ kontrast odpowiednim nutkom, ¿eby sprostaæ okre¶lonemu przeze mnie "stylowi Katsarisa". Z drugiej strony - ciê¿ko wykonaæ akord 3-d¼wiêkowy w którym jeden d¼wiêk bêdzie du¿o g³o¶niejszy od pozosta³ych - st±d wynika co¶ na kszta³t appergia.

A tak w ogóle, Katsaris nagra³ wszystko Chopina prócz etiud i Nokturnów(i chyba te¿ koncertu e-moll). Strasznie podoba mi siê jego styl. Ten pianista wci±gn±³ mnie w muzykê poza-chopinowsk±.

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #597 : Maj 23, 2013, 21:01:19 »

Zakupi³em sobie jeszcze preludia Chopina w wykonaniu Katsarisa i wiele mnie nauczy³y w s³uchaniu a nawet interpretacji...
http://www.youtube.com/watch?v=d8HUF-UGt50
Piêkne wydobycie 4 nutek - nigdy bym na to nie wpad³!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #598 : Wrzesieñ 01, 2013, 08:59:27 »

pustawo tu ostatnio 
To mo¿e tak cosik energytuzujacego ?   
Na odpêdzenie duchow mizgalstwa, w przerwie miedzy moimi netowiskami zagra³em sobie i dla Was od i taki cymesik 
http://youtu.be/KYh2Cnq2h3U

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #599 : Wrzesieñ 12, 2013, 20:09:14 »

Janusz, super cymesik... smakowa³ mi 
A czemu cisza w tym w±tku? Z mojej strony mogê napisaæ, ¿e ma³o wolnego czasu... ale analizujê nokturn Chopina op.48 nr 1 i te oktawki nie sa a¿ tak straszne. Trudniejsz± znacznie czê¶æ napotykam w "doppio movimento". Tutaj na prawde mo¿na sie pobawiæ d¼wiêkami. Dok³adnie zagraæ ten utwór bardzo trudno, bo prawa rêka gra zarówno 'podk³ad' jak tez wiod±c± liniê melodyczn±(tematyczn±). Trochê szkoda, ¿e Chopin zdecydowa³ siê na doppio! movimento Smutny Takie tempo powoduje trochê, ¿e zbyt szybko 'uciekaj±' przepiêkne akordy, majstersztyk ich budowania. No ale... ale zawsze mo¿na pój¶æ drog± Pogorelica i wykonaæ nokturn w nadzwyczajnym tempie - jako ca³o¶æ.

Kiedy ja siê tego nauczê? Nie wiem Co? ale to jedna ze szczególnie wybitnych kompozycji Chopina.

Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 46   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife neder-live animilkowo paktprzyjazni kalinowatyper