Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże
Strony:
1
...
38
39
[
40
]
41
42
...
46
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże (Przeczytany 156382 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreportaÂże
«
Odpowiedz #585 :
Listopad 06, 2012, 15:43:02 »
Bartusie, a co Ty tak siĂŞ draÂżnisz z naszÂą BeatkÂą, ktĂłra, jako sam potwierdzasz - jest naszym przemiÂłym sympatycznym "forumijnym duszkiem"
(SwojÂą drogÂą: Âśliczna ksywka
)
Poczciwa Beatka tak szczerze ci napisaÂła, iz przynajmniej staraÂła sie sÂłuchaĂŚ Twego utworku (pokonujac rĂłzne trudnoÂści zycia), a Ty co? Obwiniasz o kopniaki? No bart...
Ja uwaÂżam, Âże jesli ktoÂś choĂŚby sÂłowem komentuje - to i tak jest po tysiÂąckroĂŚ ÂżyczliwszÂą Ci dusza niÂźli milczki. A tych ci tutaj dostetek
Tak wiec Bartolomeo ! Nie zÂłorzecz na BeatkĂŞ i nie szczĂŞdÂź jej wspaniaÂłego pomysÂłu, jakim byÂłaby dedykacja. Super miÂła i fajna byÂłaby to sprawa
«
Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2012, 16:37:54 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #586 :
Grudzień 03, 2012, 15:24:45 »
Mam pytanie...
JakÂą muzykĂŞ zaproponowalibyÂście jako ilustracjĂŞ do wystawy fotografii?
Fotografia jak najbardziej amatorska, krajobrazy, trochĂŞ architektury, kilka portretĂłw. Na otwarciu Âżadnych oficjeli, za to przyjaciele, lampka wina, ciasteczko...
JakaÂś muzyka sÂączÂąca siĂŞ w tle bardzo byÂłaby miÂła
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #587 :
Grudzień 03, 2012, 16:28:12 »
Cytat: Lawendynka Grudzień 03, 2012, 15:24:45
JakÂą muzykĂŞ zaproponowalibyÂście jako ilustracjĂŞ do wystawy fotografii?
Fotografia jak najbardziej amatorska, krajobrazy, trochĂŞ architektury, kilka portretĂłw. Na otwarciu Âżadnych oficjeli, za to przyjaciele, lampka wina, ciasteczko...
JakaÂś muzyka sÂączÂąca siĂŞ w tle bardzo byÂłaby miÂła
Erik Satie
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #588 :
Grudzień 03, 2012, 19:50:29 »
MyÂślaÂłam o Nim
on tak piĂŞknie gra ciszĂŞ
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #589 :
Grudzień 17, 2012, 20:34:44 »
ciekawostka
http://www.radiomaryja.pl/multimedia/moja-milosc-do-chopina-i-polski/
wywiadu udzieliÂł Ingolf Wunder.
pozdrawiam
Marek
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #590 :
Grudzień 17, 2012, 21:45:17 »
Cytat: baasiazm Grudzień 09, 2012, 17:19:26
a co to za wystawa? Zdradzisz jakieœ szczegó³y? : )
Wystawa fotografii amatorskiej, tematem przewodnim bĂŞdÂą kolory. Wszystko jeszcze w przygotowaniach, dyskusjach, dziaÂłaniach koncepcyjnych, chociaÂż powoli tych kolorĂłw nabiera
Jak siĂŞ wszystko uda postaram siĂŞ podzieliĂŚ krĂłtkim "reportaÂżem"
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #591 :
Kwiecień 24, 2013, 20:27:56 »
Ostatnio zaczynam postrzegaÌ Chopina pod wp³ywem wykonaù C. Katsarisa. Oczywiœcie nikomu nie œmiem narzucaÌ sposobu rozumienia, interpretowania w swoim zaciszu ducha - dzie³ Chopina, gdy¿ ludzie siê ró¿ni¹ miedzy sob¹.
ChciaÂłem tylko wyraziĂŚ swojÂą aprobatĂŞ w kierunku wykonaĂą oryginalnych(lub nietypowych).
NagraÂłem fragment nokturnu f moll, op 55 gdzie wczuwam siĂŞ w styl C. Katsarisa.
http://www.youtube.com/watch?v=CbdTHJkji1c
UdaÂło mi siĂŞ?
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #592 :
Kwiecień 24, 2013, 21:22:52 »
PiĂŞkne wykonanie!
GratulujĂŞ!
A czemu nie caÂły nokturn?
Czy jest w stylu Katsarisa - nie wiem, nie znam jego wykonaĂą na tyle, aby syntetycznie oceniĂŚ. Wiem natomiast, ze Âże robisz olbrzymie postĂŞpy we wÂłasnym stylu i estetyce. Tak trzymaj!
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #593 :
Kwiecień 24, 2013, 23:25:15 »
Czemu nie caÂły nokturn?
Poniewa¿ uzna³em, ¿e pocz¹tkowa czêœÌ utworu nie pozwala na ³amanie wiod¹cej melodii... no i ograniczenia instrumentu tez robi¹ "swoje"
Pocz¹tkowa czêœÌ tego utworu wymaga dobrego instrumentu ¿eby detale mog³y zabrzmieÌ "katsarisowsko" Akurat na tym romantycznym odcinku kompozycji ciê¿ko coœ wydobyÌ wiêcej....
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #594 :
Kwiecień 27, 2013, 14:42:05 »
Jak na moÂżliwoÂści Twojego instrumentu
i techniczne moÂżliwoÂści nagrania i odtworzenia dÂźwiĂŞku
bardzo Âładnie grasz technicznie i z zamysÂłem artystycznym
wszystkie utwory, ktĂłre zamieÂściÂłeÂś na Youtube.
pozdrawiam
Marek
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #595 :
Kwiecień 27, 2013, 18:52:24 »
Mam pytania do Marka:
1. Co to znaczy mozliwosci techniczne instrumentu Tuco? (Leszka) - podaj kryteria.
2. Co to znaczy ladnie technicznie (czy gra np. Trifonova tez jest ladna technicznie?) - prosze podac kryteria "ladnej techniki"
P.S.1
Dla mnie odbior muzyki ma te same kryteria bez wzgledu na to kto gra - czy amator, czy profesjonalista.
Nie powiem,ze nagranie Leszka jest piekne. Dla mnie jest przecietne z niedostatkami technicznymi.
Leszek upublicznia swoje nagrania, dlatego musi sie liczyc z krytyka.
Mimo wszystko znalazlem bardzo ladna fraze w nagraniu Leszka (od 1:05 do 1:10) i tutaj chyle czola.
P.S.2
Leszku czy stylem Katsarisa, ktory chciales odtworzyc jest rozsynchronizowanie
lewej reki od prawej (brak pionu - zludzenie arppeggia). Jezeli tak, to troche przesadzilec.
Owszem niezaleznosc rak jest bardzo dobra (daje poczucie wiekszej przestrzeni), ale w Twoim wydaniu
wywolalo to chaos. Mysle, ze Katsaris tez przesadza (troche mniej niz Ty).
P.S.3
Uwazam Leszku, ze jestes bardzo utalentowany.
Szkoda, ze za fortepian zabrales sie zbyt pozno.
Mimo wszystko nie przestawaj grac i prezentowac nam swoje nagrania,
gdyz cieszy nas to, ze robisz tak gigantyczne postepy.
Sam chcialbym grac na PFT jak Ty.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #596 :
Kwiecień 27, 2013, 20:15:51 »
Cytat: aro 51 Kwiecień 27, 2013, 14:42:05
bardzo Âładnie grasz technicznie i z zamysÂłem artystycznym wszystkie utwory, ktĂłre zamieÂściÂłeÂś na Youtube.
Czy technicznie... akurat codĂŞ tego nokturnu opalcowaÂłem sobie sam na wÂłasny uÂżytek, co byÂło moim pionierstwem w tej dziedzinie. TrudnoÂści techniczne tego momentu polegajÂą na wyĂŚwiczeniu uderzeĂą 4-tym i 5-palcem naprzemiennie w stosunkowo szybkim tempie, co nadrabiam pracÂą nadgarstka - po prostu to wynika z mojej(i nie tylko mojej) anatomii.
Zmys³ artystyczny zawsze jakiœ mam, ale nie zawsze udaje mi siê go zaprezentowaÌ tak abym by³ zadowolony. Akurat to wykonanie jest dalekie od idea³u i ka¿dy, kto ma s³uch wychwyci merytoryczne(nutowe)b³êdy.
Cytat: bartus Kwiecień 27, 2013, 18:52:24
Nie powiem,ze nagranie Leszka jest piekne. Dla mnie jest przecietne z niedostatkami technicznymi. Leszek upublicznia swoje nagrania, dlatego musi sie liczyc z krytyka.
Nigdy nie podchodziÂłem do udostĂŞpniania swoich wykonaĂą z ego profesjonalisty - wrĂŞcz odwrotnie. Tak wiĂŞc wszelkie uwagi zawsze sÂą mile widziane. Z opiniÂą Bartusa siĂŞ zgadzam - zdecydowanie wole sÂłuchaĂŚ muzyki Chopina granej przez profesjonalistĂłw
, ale amatorskie wykonania majÂą inny wymiar... zwÂłaszcza, jesli poszukuje siĂŞ czegoÂś nowego, zaskoczenia np.
Cytat: bartus Kwiecień 27, 2013, 18:52:24
Leszku czy stylem Katsarisa, ktory chciales odtworzyc jest rozsynchronizowanie lewej reki od prawej (brak pionu - zludzenie arppeggia). Jezeli tak, to troche przesadzilec.
Owszem niezaleznosc rak jest bardzo dobra (daje poczucie wiekszej przestrzeni), ale w Twoim wydaniu wywolalo to chaos. Mysle, ze Katsaris tez przesadza (troche mniej niz Ty).
MyÂślĂŞ, Âże na analogowym instrumencie wyszÂłoby zdecydowanie lepiej. Tu nie chodzi o celowe rozsynchonizowanie uderzeĂą. MusiaÂłem jakoÂś nadaĂŚ kontrast odpowiednim nutkom, Âżeby sprostaĂŚ okreÂślonemu przeze mnie "stylowi Katsarisa". Z drugiej strony - ciĂŞÂżko wykonaĂŚ akord 3-dÂźwiĂŞkowy w ktĂłrym jeden dÂźwiĂŞk bĂŞdzie duÂżo gÂłoÂśniejszy od pozostaÂłych - stÂąd wynika coÂś na ksztaÂłt appergia.
A tak w ogóle, Katsaris nagra³ wszystko Chopina prócz etiud i Nokturnów(i chyba te¿ koncertu e-moll). Strasznie podoba mi siê jego styl. Ten pianista wci¹gn¹³ mnie w muzykê poza-chopinowsk¹.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #597 :
Maj 23, 2013, 21:01:19 »
ZakupiÂłem sobie jeszcze preludia Chopina w wykonaniu Katsarisa i wiele mnie nauczyÂły w sÂłuchaniu a nawet interpretacji...
http://www.youtube.com/watch?v=d8HUF-UGt50
PiĂŞkne wydobycie 4 nutek - nigdy bym na to nie wpadÂł!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #598 :
Wrzesień 01, 2013, 08:59:27 »
pustawo tu ostatnio
To moÂże tak cosik energytuzujacego ?
Na odpĂŞdzenie duchow mizgalstwa, w przerwie miedzy moimi netowiskami zagraÂłem sobie i dla Was od i taki cymesik
http://youtu.be/KYh2Cnq2h3U
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #599 :
Wrzesień 12, 2013, 20:09:14 »
Janusz, super cymesik... smakowaÂł mi
A czemu cisza w tym w¹tku? Z mojej strony mogê napisaÌ, ¿e ma³o wolnego czasu... ale analizujê nokturn Chopina op.48 nr 1 i te oktawki nie sa a¿ tak straszne. Trudniejsz¹ znacznie czêœÌ napotykam w "doppio movimento". Tutaj na prawde mo¿na sie pobawiÌ dŸwiêkami. Dok³adnie zagraÌ ten utwór bardzo trudno, bo prawa rêka gra zarówno 'podk³ad' jak tez wiod¹c¹ liniê melodyczn¹(tematyczn¹). Trochê szkoda, ¿e Chopin zdecydowa³ siê na doppio! movimento
Takie tempo powoduje trochê, ¿e zbyt szybko 'uciekaj¹' przepiêkne akordy, majstersztyk ich budowania. No ale... ale zawsze mo¿na pójœÌ drog¹ Pogorelica i wykonaÌ nokturn w nadzwyczajnym tempie - jako ca³oœÌ.
Kiedy ja siĂŞ tego nauczĂŞ? Nie wiem
ale to jedna ze szczegĂłlnie wybitnych kompozycji Chopina.
Strony:
1
...
38
39
[
40
]
41
42
...
46