Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
46
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e (Przeczytany 145739 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
Odp: Nasze ciekawe fotki, nagrania, fotoreporta¿e
«
Odpowiedz #225 :
Marzec 12, 2011, 22:17:05 »
To druga pie¶ñ z cyklu „Piêkna m³ynarka” pod któr± podk³adam obrazki, wiêc trochê o tym dziele..
Jest to historia m³ynarczyka, który wêdruj±c przez ¶wiat brzegiem strumyka, zwierza mu siê ze swoich my¶li i uczuæ. Pewnego razu trafia do uroczego zak±tka, gdzie stoi m³yn i mieszka piêkna córka m³ynarza.
Bohater zakochuje siê w niej i po wielu staraniach zdobywa jej mi³o¶æ.Niestety szczê¶cie m³ynarczyka trwa krótko, zjawia siê przystojny my¶liwy i p³ocha dziewczyna zmienia obiekt swoich uczuæ. Zrozpaczony m³ynarczyk znajduje ukojenie na dnie strumyka. T± pi êkn± romantyczn± opowie¶æ do s³ów poety Wilhelma Mullera, zilustrowa³ Schubert muzyk± tak genialn± i równocze¶nie osobist±, ¿e sta³a siê punktem zwrotnym w historii gatunku.
Jedenasta pie¶ñ z tego cyklu nosz±ca tytu³ „Mein” – Moja. to kulminacja rado¶ci, szczê¶cia i urzeczywistnionej nadziei:
„Ukochana m³ynarka jest moja, jest moja!”
To niezwyk³a pie¶ñ w dorobku Franciszka, który chyba wiedzia³ ¿e szczê¶cie m³ynarczyka
nie stanie siê nigdy jego udzia³em, ¿e choroba przekre¶la wszystkie jego nadzieje na osobisty
zwi±zek i szcê¶cie w mi³o¶ci.
Jeszcze o wykonaniu: Benjamin Britten przy fortepianie i jego nadworny tenor Partick Pears
Oboje stworzyli wielkie interpretacje zarówno w „Piêknej M³ynarce” jak i w ”Podró¿y zimowej.”
A ta drobna fa³szywa nutka, która w tym nagraniu przydarzy³a siê angielskiemu kompozytorowi, nie umniejsza jego warto¶ci, przypomina mi siê Januszowe „gra³ jak cz³owiek- pomyli³ siê”
http://www.youtube.com/watch?v=93FwZlt7MZk
http://www.franzschubert.pl/
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #226 :
Marzec 14, 2011, 19:05:47 »
Nagra³em z siostr± parê kawa³ków. Na razie zrobi³em klipek do "Pogody ducha"
http://www.youtube.com/watch?v=A9qVtFt0HYQ
Nagranie trochê nieprofesjonalne - bo stwierdzi³em, ¿e trzeba osobno nagrywaæ instrumenty i wokale - bo pó¼niej mo¿na wyrównaæ g³o¶no¶æ, brzmienia - a tak jest to nagranie "z marszu" na ¿ywo. Mam nadziejê, ¿e nie oberwie mi siê za nie od Janusza...
W przysz³ym tygodniu do³±czymy do sk³adu gitarkê - to mo¿e spodobamy siê Konradowi. Pozdrawiam
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #227 :
Marzec 14, 2011, 19:52:10 »
Bogdanie, jak na gor±cy wypiek - rewelka! Ciekawa aran¿acja, dobrze prowadzony wokal, mi³e oku obrazki
Czekam kolejnych Twoich klipowych ciasteczek!
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #228 :
Marzec 14, 2011, 21:07:47 »
Bodku..i bez gitarki mi siê podoba (chocia¿ jaka¶ tam ma³a solóweczka te¿ by siê przyda³a..
) Siostra ³adnie prowadzi wokal i dysponuje przyjemn± dla ucha barw± g³osu.. Bodku, proszê Pani± Beatê ode mnie pozdrowiæ i przekazaæ s³owa uznania..
( Ponadto ³adnie zrobiony klipek z piêknymi widokami..
)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #229 :
Marzec 14, 2011, 21:47:29 »
Jak na nagranie na ¿ywo
wspania³e wykonanie.
Teledysk ³adny:
Najlepsze zdjêcia koñcowe.
pozdrawiam
Marek
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #230 :
Marzec 14, 2011, 22:04:14 »
Bodziu.
Podoba mi sie muzyka. Rowniez wykonanie ma niezly drive rytmiczny.
Jakosc kompresji nie pomaga niestety brzmieniu, ale to nie Twoja wina.
No i dobry vocal. Czasami male bledy intonacyjne. Jak na zywe nagranie to i tak super.
Jakiego programu uzywasz do kompresji i jakie stosujesz parametry. Moze mogbym pomoc.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #231 :
Marzec 14, 2011, 22:50:22 »
Dziêki Wszystkim za przychylne recenzje naszych wykonañ. Postaram siê poprawiæ jako¶æ naszych nagrañ.
To jeszcze Beatka w przeboju Sway me no i mój g³os w tle
http://www.youtube.com/watch?v=X-w0b6YI9_w
Pozdrawiam
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #232 :
Marzec 14, 2011, 23:20:21 »
Znalaz³em nuty uproszczonej (tak mi siê przynajmniej wydaje) wersji marszu ¿a³obnego z sonaty b-moll (¶rodkowa czê¶æ czyli "jak dobrze mi w pozycji tej ..." ) mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie znajdê chwilê i przygotujê ten utwór. Januszu - pomy¶la³em o Tobie - je¿eli zechcesz to mogê Ci przes³aæ te nuty. Je¿eli ja uzna³em, ¿e nie s± trudne, to bezapelacyjnie nie masz siê czego obawiaæ.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #233 :
Marzec 15, 2011, 18:50:57 »
Cytat: aro 49 Marzec 14, 2011, 21:47:29
Jak na nagranie na ¿ywo
wspania³e wykonanie.
Teledysk ³adny:
Najlepsze zdjêcia koñcowe.
Marku mia³e¶ na my¶li, ¿e naj³adniejsze jest zdjêcie koñcowe?
Mog³em zrobiæ dla przeciwwagi jak±¶ zatroskan± minê (powa¿n±) by³oby zabawniej
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #234 :
Marzec 15, 2011, 20:05:37 »
Cytat: Gogu¶ Marzec 14, 2011, 23:20:21
Znalaz³em nuty uproszczonej (tak mi siê przynajmniej wydaje) wersji marszu ¿a³obnego z sonaty b-moll (¶rodkowa czê¶æ czyli "jak dobrze mi w pozycji tej ..." ) mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie znajdê chwilê i przygotujê ten utwór. Januszu - pomy¶la³em o Tobie - je¿eli zechcesz to mogê Ci przes³aæ te nuty. Je¿eli ja uzna³em, ¿e nie s± trudne, to bezapelacyjnie nie masz siê czego obawiaæ.
Piotrze, dziêki, ale nie skorzystam. Tym razem nie nutek siê obawia³bym, a cieni które osnuwaj± ich pomroczne d¼wiêki. Sam Chopin odgrywaj±c marsz z sonaty b - miewa³ halucynacje. Wielu pianistów wspó³czesnych - tako¿. Wobec tego nie bêdê ponownie kusi³ losu. Ponownie, gdy¿ tê czê¶æ sonaty (marche funebre & finable) gra³em kiedy¶ (chwaliæ Boga: bez halucynacji i omamów) z powodzeniem i nie stanowi³a dla mnie ¿adnego technicznego wyzwania. Teraz - by³oby z pewno¶ci± podobnie. Jest ona naprawdê, wbrew pozorom, nie a¿ tak bardzo trudna. Do dzi¶ szcz±tkowo czasem sobie grywam pierwsze takty.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #235 :
Marzec 15, 2011, 20:25:46 »
Tym razem nie nutek siê obawia³bym, a cieni które osnuwaj± ich pomroczne d¼wiêki
Mysle, ze jestes za bardzo przesadny Januszu
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #236 :
Marzec 15, 2011, 20:38:16 »
Artur Rubinstein wspomina w swoich pamiêtnikach, ¿e zawsze kiedy gra³ ten utwór , jakie¶ nieszczê¶cie
przydarza³o siê któremu¶ z s³uchaj±cych.
Po jakim¶ czasie przesta³ grywaæ ten utwór poza sonat±.
http://www.franzschubert.pl/
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #237 :
Marzec 15, 2011, 20:58:16 »
Dzisiaj rozczyta³em po³owê na dwie rêce - ofiar brak - mo¿e dlatego ¿e nie jestem przes±dny. W³a¶ciwie uwa¿am, ¿e ludzie przes±dni sami doszukuj± siê skutków i na si³ê ³±cz± odrêbne zupe³nie zdarzenia w jedn± ca³o¶æ.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #238 :
Marzec 15, 2011, 21:20:18 »
Tak¿e pomijam tê czê¶æ ¿a³obn±, nie wiem czemu, po prostu nie chcê jej s³uchaæ i ju¿, w czasie konkursu tez robi³am uniki, kiedy by³a nadzwyczaj czêsto grana. Mam nagranie na p³ycie, ale kiedy zaczyna siê marsz, prze³±czam na nastêpny utwór. Ale my¶la³am, ¿e tylko ja tak mam.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #239 :
Marzec 15, 2011, 21:27:36 »
A ja wrêcz przeciwnie! Marsz jest tak emocjonalny, g³êboko przejmuj±cy, piêkny... a potem czê¶æ niemal radosna, tchn±ca takim spokojem... jak w raju!
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
46