Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O malarstwie, rze¼bie, literaturze i ich powi±zaniach z muzyk±  (Przeczytany 22432 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« : Listopad 02, 2010, 13:54:32 »

Mam pytanie do Wszystkich - jak± interesujecie siê sztuk± poza muzyk±?
Ja po ostatnich przes³uchaniach Debussego stwierdzi³em, ¿e muzyka ta kojarzy mi siê z pejza¿ami impresjonistów. Przypomnia³em sobie jak chyba 10 lat temu bêd±c w Warszawie trafi³em na wystawê (Monet i inni) w Muzeum Narodowym. Sta³em dobre 4 godziny na mrozie w kolejce przed muzeum ale by³o warto - wra¿enia pozosta³y do dzisiaj . Czêsto bêd±c w pobli¿u ciekawej galerii wstêpujê na obcowanie z plastyk±. Potrafiê godzinami podziwiaæ malarstwo Wyczó³kowskiego, Wyspiañskiego czy artystów ("M³odej Polski"). A Was co najbardziej fascynuje w plastyce? Pozdrawiam 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2010, 14:15:03 »

Lubiê malarstwo  ka¿dej epoki, chocia¿ moja usytematyzowana wiedza w materii rozumienia i odbioru malarstwa jest skromna.
Kiedys (a by³y do dawne czasy) przepada³em za Salvadorem Dalim do tego stopnia, ¿e obieg³em ca³± ksiêgarniow± Warszawê, aby nabyæ jakikolwiek jego album. Dzi¶ kontakt z dobrym malarstwem mnie wycisza i ubogaca wewnêtrznie. Zaciekawi³ mnie ostatnio Tadeusz Makowski. Zafascynowa³ tak bardzo, ze na Allegro kupi³em jego "Dwóch ma³ych Przyjació³" - rzecz jasna kopiê (orygina³, z tego co wiem, wisi w monikowym Krakowie), ale kopiê naprawdê znakomit±.
A poza tym - bardzo cenie dobr± felietonistykê i literaturê faktów: wspomnienia, pamiêtnikarstwo i inne. W¶ród wielu ulubionych pisarzy: £ysiak.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2010, 23:19:31 »

Kocham impresjonistów Moneta - wszystkie pejza¿e z Argenteuil i ogrody z Giverny i baleriny Degasa i Pa³ac do¿ów Renoira i Pissarrowe Montmart (ten w deszczu i ten noc±) i Hyde Park i jeszcze pejza¿e Sisley`a   i nocne klimaty Pankiewicza i prze¶wietlonego s³oñcem Wyczó³kowskiegoa,  ale tak¿e ¶wiat³ocienie Vermeera i Caravaggia i Madonny Rafaela.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2010, 23:25:40 »

Anelik  to jak± muzykê by¶ wybra³a do ogl±dania dzie³ Caravagia i Rafaela - mo¿e Bach?
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2010, 23:26:58 »

i Toulouse Lautrec`a, i Irysy Moneta i Salvadora Dali i Gierymskich...
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2010, 12:24:55 »

Anelik  to jak± muzykê by¶ wybra³a do ogl±dania dzie³ Caravagia i Rafaela - mo¿e Bach?

Caravaggio - chyba Bach ale bardziej ... "Epitaph" King Crimson? Rafael - raczej nie Bach. Joseph Haydn? Ta, zdecydowanie Haydn.   
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2010, 20:37:39 »

Anelik zaskoczy³a¶ mnie z tym "Epitafium" . Te¿ siê kiedy¶ fascynowa³em tym utworem - potrafi³em ods³uchiwaæ go do znudzenia. Kiedy to by³o chyba jak siê uczy³em w "ogólniaku". To by³y czasy ...a¿ mi siê ³za w oku zakrêci³a - te imprezy 18tki, wspania³a paczka, biwaki, wycieczki, pierwsze mi³o¶ci - trochê siê to towarzystwo "rozmy³o"...Dziêki za o¿ywienie wspomnieñ Buziak
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2010, 21:24:29 »

To druga po³owa lat siedemdziesi±tych! To by³y czasy!!! Muzyczne!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2010, 21:37:54 »

W tych czasach - za namow± brata - mêczy³em siê na klarnecie a mog³em zostaæ pianist±. Muzycznie to wtedy ¿y³em raczej polskim rockiem: Perfekt, Oddzia³ Zamkniêty, Lombard, TSA - czyli zespo³y maj±ce co¶ do przekazania w sferze politycznej, spo³ecznej nie to co dzisiaj...
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2010, 22:02:41 »

Zespo³y które wymieni³e¶, to ju¿ lata osiemdziesi±te! Ja mówiê o czasach Minimaxu Piotra Kaczyñskiego, radia Luxemburg...
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2010, 22:29:38 »

Ewa - podziwiam Twoj± dok³adno¶æ, wiedzê i oczytanie. Ja jako¶ nie mam pamiêci do nazw, tytu³ów...no tak w "ogólniaku" by³em w latach 79-83. Koñczy³em w stanie wojennym - mimo to wspominam te czasy z rozrzewnieniem... A mieli¶my tu rozmawiaæ o sztuce - Jaki jej rodzaj jest Wam najbli¿szy?
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #11 : Listopad 03, 2010, 22:34:33 »

Jeszcze tylko jedno zdanie: to nie wiedza i oczytanie ale pamiêæ i wspomnienia muzycznych zachwytów!
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #12 : Listopad 03, 2010, 22:40:37 »

To ja z innej beczki, trochê z humorem, chocia¿ gdy zobaczy³em ten obraz na jednym z satyrycznych portali nie spodziewa³em siê, ¿e to rzeczywi¶cie wystawiane w galeriach dzie³o sztuki a jeszcze bardziej nie spodziewa³em siê, ¿e jest jednym z ca³ej serii obrazów.

Przedstawiam Pañstwu obraz pod tytu³em "Bitwa Murzynów w jaskini pó¼n± noc±"

A oto krótka notka dotycz±ca autora i cyklu do którego nale¿y ten obraz:

Po raz pierwszy obraz "Bitwa Murzynów w jaskini pó¼n± noc±" zosta³ zaprezentowany na wystawie Salon des Arts Incohérents w 1893 roku. Autorem p³ótna jest Alphonse Allais (1854-1905), francuski pisarz, humorysta i autor pierwszych obrazów abstrakcyjnych. Wyprzedzi³ o ca³e pokolenie Kazimierza Malewicza i jego "Czarny kwadrat na bia³ym tle" (1915).Alphonse Allais s³yn±³ z ostrego pióra i absurdalnego poczucia humoru. Przez ca³e ¿ycie uwa¿any by³ za ekscentrycznego pisarza, ekscentrycznego malarza i ekscentrycznego cz³owieka. Seria jego monochromatycznych obrazów tworzy tzw. Album pierwszokwietniowy (Album primo-aprilesque):
1.Bitwa Murzynów w jaskini pó¼n± noc±.
2.Dziewczêta z niedokrwisto¶ci± id±ce do Pierwszej Komunii w ¶niegu.
3.Apoplektyczni kardyna³owie zbieraj±cy pomidory na brzegach Morza Czerwonego.
4.Os³upienie m³odych ¿o³nierzy, po raz pierwszy widz±cych b³êkit Morza ¦ródziemnego.
5.Sutenerzy w pe³ni si³ witalnych, le¿±cy na brzuchach w trawie i pij±cy absynt.
6.Praca z ochr± mê¿ów-rogaczy chorych na ¿ó³taczkê.
7.Korowód pijaków we mgle.

Pozosta³e obrazy znajdziecie tutaj:  http://szokblog.pl/FotoWideo.jsp?idblg=7538

Przyznajcie - tytu³y s± rozbrajajace.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Listopad 03, 2010, 22:58:45 »

No tak tytu³y w istocie jajcarskie. Je¶li ju¿ z kategorii zabawnej to wolê rysunki satyryczne np. Mleczki, Sawki
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Listopad 03, 2010, 23:00:53 »

Nihil novi, Gogu¶. W centrum Georga Pompidou (Pary¿) podobnych obrazów nawystawianych jest od liku. Pamiêtam jak kiedy¶ w skupieniu wraz z innymi zwiedzaj±cymi wpatrywa³em siê w wielk± ramê, w której na wielkim bia³ym p³ótnie by³ w prawym górnym rogu malutki punkcik (ot, ma³a kropka i nic). Podpis pod obrazem brzmia³: "i po co siê gapicie?"
Wiêc staram siê ju¿ na podobne obrazy nie gapiæ, bo siê zagapiê i przegapiê rozpêdzone w palecie kolorów prawdziwe ¿ycie.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land neder-live kalinowatyper animilkowo black-for