Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O malarstwie, rze¼bie, literaturze i ich powi±zaniach z muzyk±  (Przeczytany 22470 razy)
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2010, 23:01:43 »

Najbli¿sza zawsze zostanie muzyka. Istnieje we mnie, wokó³ mnie - jest jak oddychanie i jak powietrze, którym siê oddycha. Jest ucieczk±, azylem - niedostêpnym dla nikogo  i równocze¶nie rzêsi¶cie o¶wietlonym salonem, w którym przyjmuje siê przyjació³. Po prostu - jest.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2010, 23:04:17 »

Je¶li chodzi o malarstwo to gustujê w epoce romantyzmu (zw³aszcza epoce napoleoñskiej, a ¶ci¶lej mal.batalistycznym) Jestem pod wra¿eniem dzie³ Gerarda, Verneta, Davida (trochê), Meissoniera, a przede wszystkim Grosa...Z p³ócien tego ostatniego szczególnie upodoba³em sobie obraz "d³ugow³osego Korsykanina" na mo¶cie Arcole...i pomy¶leæ, ¿e "cwaniaczek" przez ca³y czas pozowa³ do niego siedz±c Józefinie na kolanach Chichot..
Oto ten obraz:
http://files.myopera.com/nhat-ky/albums/851868/NapoleonBonaparte02.jpg

Ale ceniê sobie równie¿ (niektóre) dzie³a starych mistrzów np. Leonarda...wisz± u mnie nawet dwie reprodukcje tego "malarzyny" tj "Dama z ³asiczk±" (czy gronostajem jak kto woli) i oczywi¶cie s³ynna "Gioconda"..i choæ to tylko reprodukcja, to jednak zawsze jak rano wstajê i spojrzê na ten "dziwny" u¶mieszek - to jako¶ razniej robi siê na duszy..
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #17 : Listopad 03, 2010, 23:10:03 »

Ja lubiê malarstwo Paula Gauguina,
ale nigdy nie zastanawia³em siê
przynajmniej do tej pory
czy jest jakie¶ powi±zanie tego malarstwa
czy tego malarza z muzyk±.

pozdrawiam          
               Marek
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Listopad 03, 2010, 23:28:00 »

Lubiê malarstwo  ka¿dej epoki, chocia¿ moja usytematyzowana wiedza w materii rozumienia i odbioru malarstwa jest skromna.
Kiedys (a by³y do dawne czasy) przepada³em za Salvadorem Dalim do tego stopnia, ¿e obieg³em ca³± ksiêgarniow± Warszawê, aby nabyæ jakikolwiek jego album. Dzi¶ kontakt z dobrym malarstwem mnie wycisza i ubogaca wewnêtrznie. Zaciekawi³ mnie ostatnio Tadeusz Makowski. Zafascynowa³ tak bardzo, ze na Allegro kupi³em jego "Dwóch ma³ych Przyjació³" - rzecz jasna kopiê (orygina³, z tego co wiem, wisi w monikowym Krakowie), ale kopiê naprawdê znakomit±.
A poza tym - bardzo cenie dobr± felietonistykê i literaturê faktów: wspomnienia, pamiêtnikarstwo i inne. W¶ród wielu ulubionych pisarzy: £ysiak.

£ysiak taak Januszu, bardzo dobry pisarz..¶wietnie siê czyta te jego ksi±¿eczki. Najlepsze chyba "Szuañska ballada", "Cesarski poker", "Empirowy pasjans"..noo mo¿e jeszcze "Szachista"..
Co do malarza Makowskiego, przyznam niczego sobie obrazek..a najlepsze s± chyba te dwie "czubate" czapeczki na g³owach obydwu pajacyków..
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #19 : Listopad 03, 2010, 23:34:40 »

Dysz±cy kolorami Gauguina. Nie jest moim ulubionym malarzem ale nêci w³a¶nie kolorami swoich obrazów. Nie wiem, czy istnieje powinowactwo pomiêdzy jego twórczo¶ci± i muzyk±. Ja jego obrazy widzê w tle z Szymanowskim -¬ród³o Aretuzy te¿ jest wymalowane wyrazistym kolorystycznie d¼wiêkiem.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #20 : Listopad 03, 2010, 23:38:58 »

Bêd±c w galerii Weneckiej najwiêksze wra¿enie wywar³o na mnie malarstwo Tycjana. Szczególnie niezwykle przejmuj±ca "Pieta" malowana ...palcami Szok. A co do zwi±zków muzyki z plastyk± - s± to dziedziny pokrewne (artystyczne). Czêsto s³uchaj±c jak±¶ muzykê mam w g³owie jaki¶ zapamiêtany obraz np.w scherzu h-moll Chopina odnajdujê klimat obrazu "Wigilia na Syberii"....
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 04, 2010, 08:17:44 »

Pisz±c o malarstwie trudno nie wspomnieæ o najbardziej znanym portrecie Chopina pêdzlem Delacroix. W Louvrze - wisi jako niepozorny, przez niektórych niezauwa¿alny, choæ blisko wiod±cego korytarza. Jego historia jest barbarzyñska. Mam nadziejê, ¿e Magda (Thanais) przybli¿y nam jej pomroki. Do¶c pwiowiedziec, ¿e wspólny wizerunek malarski Chopina i George Sand przecieto kiedy¶ na pó³. W Louvrze wisi w³asnie ta chopinowska po³ówka, George Sand, z tego co kojarzê, chyba w Kopenhadze?
Za to pamiêtam, ze bodaj¿e æwieræ wieku temu oba obrazy sprowadzono do Warszwy, gdzie dawni Przyjaciele-kochankowie znów byli obok siebie, jak za piêknej przesz³o¶ci, razem...
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2010, 08:24:59 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #22 : Listopad 04, 2010, 15:09:22 »

Malarstwo, tak bardzo, ale g³ownie via Internet, niestety, wêdrowanie po wystawach i muzeach jest zbyt czaso- i finansoch³onne  Smutny
Polecam stronê z najwiêkszym zbiorem malarstwa polskiego:
http://www.pinakoteka.zascianek.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Listopad 04, 2010, 15:49:56 »

Malarstwo, tak bardzo, ale g³ownie via Internet, niestety, wêdrowanie po wystawach i muzeach jest zbyt czaso- i finansoch³onne  Smutny
Polecam stronê z najwiêkszym zbiorem malarstwa polskiego:
http://www.pinakoteka.zascianek.pl
wielkie dziêki za linka!  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Listopad 04, 2010, 17:01:01 »

Ja równie¿ nie mog³em siê naogl±daæ dzie³ swoich ulubionych malarzy (Malczewski, Che³moñski, Gierymski, Kossak) tym bardziej, ¿e sporo z nich jest w prywatnych kolekcjach. Pejza¿e XIXw. Polski - zabawy w karczmie "odmalowane" przez Fryderyka w Mazurkach i Balladach. Dziêkujê i pozdrawiam...
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #25 : Listopad 04, 2010, 20:03:24 »

Na wiosnê w 2008 roku by³em w muzeum Ingresa we francuskim miasteczku Montauban, gdzie ten¿e malarz by³ siê rodzi³. W niektórych obrazach gra³a muzyka Chopina! Uwierzcie mi ....widzia³em j± w nich wyra¼nie. Jak dot±d, tylko przy tych obrazach okaza³o siê, ¿e moje oczy s³ysz±, a muzykê Chopina mo¿na zobaczyæ ... Fanom Chopina polecam Ingresa.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Listopad 04, 2010, 23:01:09 »

Bardzo siê cieszê, ¿e wreszcie mogê siê zbiorem z za¶ciankowej pinakoteki radowaæ wespó³ w zespó³ Te wszystkie polne drogi, cha³upy, malwy, mo¿na przy ich ogl±daniu odczuwaæ to samo, co s³uchaj±c muzyki Chopina.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Listopad 04, 2010, 23:21:48 »

Dziêki za adres Beato (xbw).. cudownie, niemal wszystko w jednym, doprawdy wielka uczta dla mi³o¶ników malarstwa, a szczególnie polskiego malarstwa..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 05, 2010, 13:23:44 »

Uda³o siê, nauczy³am siê zamieszczaæ obrazy
Powy¿ej jeden z mich licznych ulubionych, autorem jest Fin, niestety nie znam nazwiska.
Nie wiedzieæ czemu, lubiê zgarbionych pianistów...
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Listopad 05, 2010, 14:47:46 »

Super obraz i kto tu wspomina³, ¿e piani¶ci maj± byæ fotogeniczni... co prawda ja bym wola³, uwieczniæ przy fortepianie pianistkê z piêknym u¶miechem np.Fei Fei lub Sudo - mia³bym wtedy wiêksz± motywacjê do grania
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife silverstar mini-land neder-live twistedgamers