Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: O malarstwie, rzeÂźbie, literaturze i ich powiÂązaniach z muzykÂą  (Przeczytany 23622 razy)
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2010, 23:01:43 »

NajbliÂższa zawsze zostanie muzyka. Istnieje we mnie, wokó³ mnie - jest jak oddychanie i jak powietrze, ktĂłrym siĂŞ oddycha. Jest ucieczkÂą, azylem - niedostĂŞpnym dla nikogo  i rĂłwnoczeÂśnie rzĂŞsiÂście oÂświetlonym salonem, w ktĂłrym przyjmuje siĂŞ przyjació³. Po prostu - jest.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2010, 23:04:17 »

Jeœli chodzi o malarstwo to gustujê w epoce romantyzmu (zw³aszcza epoce napoleoùskiej, a œciœlej mal.batalistycznym) Jestem pod wra¿eniem dzie³ Gerarda, Verneta, Davida (trochê), Meissoniera, a przede wszystkim Grosa...Z p³ócien tego ostatniego szczególnie upodoba³em sobie obraz "d³ugow³osego Korsykanina" na moœcie Arcole...i pomyœleÌ, ¿e "cwaniaczek" przez ca³y czas pozowa³ do niego siedz¹c Józefinie na kolanach Chichot..
Oto ten obraz:
http://files.myopera.com/nhat-ky/albums/851868/NapoleonBonaparte02.jpg

Ale ceniĂŞ sobie rĂłwnieÂż (niektĂłre) dzieÂła starych mistrzĂłw np. Leonarda...wiszÂą u mnie nawet dwie reprodukcje tego "malarzyny" tj "Dama z ÂłasiczkÂą" (czy gronostajem jak kto woli) i oczywiÂście sÂłynna "Gioconda"..i choĂŚ to tylko reprodukcja, to jednak zawsze jak rano wstajĂŞ i spojrzĂŞ na ten "dziwny" uÂśmieszek - to jakoÂś razniej robi siĂŞ na duszy..
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #17 : Listopad 03, 2010, 23:10:03 »

Ja lubiĂŞ malarstwo Paula Gauguina,
ale nigdy nie zastanawiaÂłem siĂŞ
przynajmniej do tej pory
czy jest jakieÂś powiÂązanie tego malarstwa
czy tego malarza z muzykÂą.

pozdrawiam          
               Marek
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Listopad 03, 2010, 23:28:00 »

LubiĂŞ malarstwo  kaÂżdej epoki, chociaÂż moja usytematyzowana wiedza w materii rozumienia i odbioru malarstwa jest skromna.
Kiedys (a by³y do dawne czasy) przepada³em za Salvadorem Dalim do tego stopnia, ¿e obieg³em ca³¹ ksiêgarniow¹ Warszawê, aby nabyÌ jakikolwiek jego album. Dziœ kontakt z dobrym malarstwem mnie wycisza i ubogaca wewnêtrznie. Zaciekawi³ mnie ostatnio Tadeusz Makowski. Zafascynowa³ tak bardzo, ze na Allegro kupi³em jego "Dwóch ma³ych Przyjació³" - rzecz jasna kopiê (orygina³, z tego co wiem, wisi w monikowym Krakowie), ale kopiê naprawdê znakomit¹.
A poza tym - bardzo cenie dobrÂą felietonistykĂŞ i literaturĂŞ faktĂłw: wspomnienia, pamiĂŞtnikarstwo i inne. WÂśrĂłd wielu ulubionych pisarzy: ÂŁysiak.

£ysiak taak Januszu, bardzo dobry pisarz..œwietnie siê czyta te jego ksi¹¿eczki. Najlepsze chyba "Szuaùska ballada", "Cesarski poker", "Empirowy pasjans"..noo mo¿e jeszcze "Szachista"..
Co do malarza Makowskiego, przyznam niczego sobie obrazek..a najlepsze sÂą chyba te dwie "czubate" czapeczki na gÂłowach obydwu pajacykĂłw..
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Listopad 03, 2010, 23:34:40 »

DyszÂący kolorami Gauguina. Nie jest moim ulubionym malarzem ale nĂŞci wÂłaÂśnie kolorami swoich obrazĂłw. Nie wiem, czy istnieje powinowactwo pomiĂŞdzy jego twĂłrczoÂściÂą i muzykÂą. Ja jego obrazy widzĂŞ w tle z Szymanowskim -ÂŹrĂłdÂło Aretuzy teÂż jest wymalowane wyrazistym kolorystycznie dÂźwiĂŞkiem.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Listopad 03, 2010, 23:38:58 »

Bêd¹c w galerii Weneckiej najwiêksze wra¿enie wywar³o na mnie malarstwo Tycjana. Szczególnie niezwykle przejmuj¹ca "Pieta" malowana ...palcami Szok. A co do zwi¹zków muzyki z plastyk¹ - s¹ to dziedziny pokrewne (artystyczne). Czêsto s³uchaj¹c jak¹œ muzykê mam w g³owie jakiœ zapamiêtany obraz np.w scherzu h-moll Chopina odnajdujê klimat obrazu "Wigilia na Syberii"....
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 04, 2010, 08:17:44 »

Pisz¹c o malarstwie trudno nie wspomnieÌ o najbardziej znanym portrecie Chopina pêdzlem Delacroix. W Louvrze - wisi jako niepozorny, przez niektórych niezauwa¿alny, choÌ blisko wiod¹cego korytarza. Jego historia jest barbarzyùska. Mam nadziejê, ¿e Magda (Thanais) przybli¿y nam jej pomroki. Doœc pwiowiedziec, ¿e wspólny wizerunek malarski Chopina i George Sand przecieto kiedyœ na pó³. W Louvrze wisi w³asnie ta chopinowska po³ówka, George Sand, z tego co kojarzê, chyba w Kopenhadze?
Za to pamiĂŞtam, ze bodajÂże ĂŚwierĂŚ wieku temu oba obrazy sprowadzono do Warszwy, gdzie dawni Przyjaciele-kochankowie znĂłw byli obok siebie, jak za piĂŞknej przeszÂłoÂści, razem...
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2010, 08:24:59 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Listopad 04, 2010, 15:09:22 »

Malarstwo, tak bardzo, ale gÂłownie via Internet, niestety, wĂŞdrowanie po wystawach i muzeach jest zbyt czaso- i finansochÂłonne  Smutny
Polecam stronĂŞ z najwiĂŞkszym zbiorem malarstwa polskiego:
http://www.pinakoteka.zascianek.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Listopad 04, 2010, 15:49:56 »

Malarstwo, tak bardzo, ale gÂłownie via Internet, niestety, wĂŞdrowanie po wystawach i muzeach jest zbyt czaso- i finansochÂłonne  Smutny
Polecam stronĂŞ z najwiĂŞkszym zbiorem malarstwa polskiego:
http://www.pinakoteka.zascianek.pl
wielkie dziĂŞki za linka!  Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Listopad 04, 2010, 17:01:01 »

Ja rĂłwnieÂż nie mogÂłem siĂŞ naoglÂądaĂŚ dzieÂł swoich ulubionych malarzy (Malczewski, CheÂłmoĂąski, Gierymski, Kossak) tym bardziej, Âże sporo z nich jest w prywatnych kolekcjach. PejzaÂże XIXw. Polski - zabawy w karczmie "odmalowane" przez Fryderyka w Mazurkach i Balladach. DziĂŞkujĂŞ i pozdrawiam...
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #25 : Listopad 04, 2010, 20:03:24 »

Na wiosnĂŞ w 2008 roku byÂłem w muzeum Ingresa we francuskim miasteczku Montauban, gdzie tenÂże malarz byÂł siĂŞ rodziÂł. W niektĂłrych obrazach graÂła muzyka Chopina! Uwierzcie mi ....widziaÂłem jÂą w nich wyraÂźnie. Jak dotÂąd, tylko przy tych obrazach okazaÂło siĂŞ, Âże moje oczy sÂłyszÂą, a muzykĂŞ Chopina moÂżna zobaczyĂŚ ... Fanom Chopina polecam Ingresa.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Listopad 04, 2010, 23:01:09 »

Bardzo siê cieszê, ¿e wreszcie mogê siê zbiorem z zaœciankowej pinakoteki radowaÌ wespó³ w zespó³ Te wszystkie polne drogi, cha³upy, malwy, mo¿na przy ich ogl¹daniu odczuwaÌ to samo, co s³uchaj¹c muzyki Chopina.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Listopad 04, 2010, 23:21:48 »

DziĂŞki za adres Beato (xbw).. cudownie, niemal wszystko w jednym, doprawdy wielka uczta dla miÂłoÂśnikĂłw malarstwa, a szczegĂłlnie polskiego malarstwa..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 05, 2010, 13:23:44 »

UdaÂło siĂŞ, nauczyÂłam siĂŞ zamieszczaĂŚ obrazy
PowyÂżej jeden z mich licznych ulubionych, autorem jest Fin, niestety nie znam nazwiska.
Nie wiedzieĂŚ czemu, lubiĂŞ zgarbionych pianistĂłw...
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Listopad 05, 2010, 14:47:46 »

Super obraz i kto tu wspominaÂł, Âże pianiÂści majÂą byĂŚ fotogeniczni... co prawda ja bym wolaÂł, uwieczniĂŚ przy fortepianie pianistkĂŞ z piĂŞknym uÂśmiechem np.Fei Fei lub Sudo - miaÂłbym wtedy wiĂŞkszÂą motywacjĂŞ do grania
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land countrylife paktprzyjazni thepunisher kalinowatyper