Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O malarstwie, rze¼bie, literaturze i ich powi±zaniach z muzyk±  (Przeczytany 22487 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #30 : Listopad 05, 2010, 20:44:36 »

W Warszawie otwarto przed chwil±
najnowocze¶niejsze centrum nauki w Europie
Centrum Nauki Kopernik.

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Listopad 05, 2010, 20:56:40 »

W Warszawie otwarto przed chwil±
najnowocze¶niejsze centrum nauki w Europie
Centrum Nauki Kopernik.
I owszem, jednym ze sponsorów jest moja ¿ywicielka. Nie poszed³em na otwarcie, bo t³umy dobrze jedynie tolerujê na salach koncertowych.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #32 : Listopad 05, 2010, 21:32:03 »

Ja jednak pojadê z rodzin± zwiedziæ.

pozdrawiam          
               Marek
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #33 : Listopad 05, 2010, 22:38:35 »

£ysiak taak Januszu, bardzo dobry pisarz..¶wietnie siê czyta te jego ksi±¿eczki. Najlepsze chyba "Szuañska ballada", "Cesarski poker", "Empirowy pasjans"..noo mo¿e jeszcze "Szachista"..

"Talleyranda" polecam!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Listopad 05, 2010, 22:50:33 »

"Talleyranda" polecam!
Mi najbardziej siê chyba podoba³a "Francuska ¶cie¿ka", 'Asfaltowy salon", "Rzeczpospolita K³amców", "Lider". Fatalnym gniotem za¶ by³a "Czwórka" - tej nie polecam nikomu.
Ceniê u £ysiaka bardzo obszern± wiedzê historyczn±, szczególnie z epoki napoleoñskiej, piêkne s³owo i m±dre, niebanalne my¶li. Z kolei nie zawsze podzielam jego spiskowe pogl±dy. Bêd±c studentem politechniki (³ojej, które¿ to by³y lata!) - uczêszcza³em na jego wyk³ady z historii sztuki. Prowadzi³ je specjalnie dla przysz³ych adeptów sztuki... technicznej. Na jego wyk³adach zawsze by³y t³umy. Wówczas podarowa³ mi ksi±¿kê z imienn± dedykacj± (Francusk± ¶cie¿kê).

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #35 : Listopad 05, 2010, 23:01:56 »

Ceniê £ysiaka ale nie jest tym naj.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #36 : Listopad 05, 2010, 23:03:47 »

Januszu ty tak¿e masz wykszta³cenie techniczne? Chichot. Ja ukoñczy³em Politechnikê Koszaliñsk± - a chcia³em studiowaæ re¿yseriê d¼wiêku . ..ale mi³o¶æ do muzyki i sztuki pozosta³a.  
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Listopad 05, 2010, 23:09:02 »

Januszu ty tak¿e masz wykszta³cenie techniczne? Chichot. Ja ukoñczy³em Politechnikê Koszaliñsk± - a chcia³em studiowaæ re¿yseriê d¼wiêku . ..ale mi³o¶æ do muzyki i sztuki pozosta³a.  
Ano, tak siê z³o¿y³o. MEiL na PW. Ale potem zaliczy³em jeszcze dyplomy trzech innych uczelni... ale i tak, podobnie jak i u Ciebie, i w mym sercu od zawsze królowa³a, króluje i zawsze bêdzie w koronie - muzyka. A jej najpierwszym kap³anem - Chopin.

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #38 : Listopad 05, 2010, 23:38:51 »

Mi najbardziej siê chyba podoba³a "Francuska ¶cie¿ka", 'Asfaltowy salon", "Rzeczpospolita K³amców", "Lider". Fatalnym gniotem za¶ by³a "Czwórka" - tej nie polecam nikomu.
Ceniê u £ysiaka bardzo obszern± wiedzê historyczn±, szczególnie z epoki napoleoñskiej, piêkne s³owo i m±dre, niebanalne my¶li. Z kolei nie zawsze podzielam jego spiskowe pogl±dy. Bêd±c studentem politechniki (³ojej, które¿ to by³y lata!) - uczêszcza³em na jego wyk³ady z historii sztuki. Prowadzi³ je specjalnie dla przysz³ych adeptów sztuki... technicznej. Na jego wyk³adach zawsze by³y t³umy. Wówczas podarowa³ mi ksi±¿kê z imienn± dedykacj± (Francusk± ¶cie¿kê).

"Talleyranda" przyznam siê nie czyta³em, za to inne dzie³o biograficzne tego niezwykle prê¿nego (biskupa) polityka przeczyta³em jednym tchem, a mianowicie "Talleyrand" -  Eugeniusza Tarle (szczerze wszystkim polecam)
"Francuska ¶cie¿ka" równie¿ mi siê podoba, za to kompletnym gniotem (przynajmniej dla mnie) jest "Kolebka" - bodaj¿e Jego debiut..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Listopad 06, 2010, 12:31:53 »

Re¿yseria d¼wieku, za mych studenckich czasów, uznawana by³a za arystokratkê po¶ród akdemickich fakultetów AMiFC. Na rok przyjmowano 1-2 studentów i dostac siê w takie grono trzeba by³o mieæ poparcie chyba w samym niebie 

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Listopad 06, 2010, 14:26:58 »

Re¿yseria d¼wieku, za mych studenckich czasów, uznawana by³a za arystokratkê po¶ród akdemickich fakultetów AMiFC. Na rok przyjmowano 1-2 studentów i dostac siê w takie grono trzeba by³o mieæ poparcie chyba w samym niebie 
W istocie najlepiej mieli maturzy¶ci z okolic Wwy - chodzili na zajêcia fakultatywne przygotowuj±ce do egzaminów. Ja przepad³em na przedmiotach muzycznych. Ale w sumie nie ¿a³ujê - podczas studiów akompaniowa³em kabaretowi "Koñ Polski" -dopóki by³ to kabaret "opozycyjny" czyli do 1986r. Potem zespo³y, chóry - ca³y czas czynny kontakt z muzyk± jest. Pozdrawiam
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #41 : Luty 04, 2011, 22:06:06 »

S³yszeli¶cie ju¿ o naj¶wie¿szych informacjach odnosz±cych siê do s³ynnej "La Giocondy" Leonarda..?? Okazuje siê, ¿e pod tym tajemniczym u¶mieszkiem skrywa siê nie kobieta, lecz prawdopodobnie d³ugoletni 'kochanek" mistrza.. Chichot Chichot Mój Bo¿e..w takiej sytuacji nie pozostanie chyba nic innego jak wymieniæ swoj± tani± reprodukcyjkê..na jak±¶ inn± - dla pewno¶ci najlepiej ¿eby to by³ AKT..
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Luty 05, 2011, 15:20:17 »

Pewnie zaraz siê oka¿e, ¿e "odkryj±" jaki¶ kod i bêdzie okazja do napisania bestselleru i nakrêcenia "hiciora" filmowego
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #43 : Kwiecieñ 29, 2011, 17:09:47 »

Mnie ostatnio uwodzi sztuka plakatu.

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #44 : Kwiecieñ 29, 2011, 17:11:27 »

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: