Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: muzyka i filmy z muzyk± w roli g³ównej w TVP  (Przeczytany 25846 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #30 : Listopad 11, 2010, 14:05:21 »

My¶lê, ¿e Bo¿anow pójdzie w ¶lady Pogorelica - na pewno ma podobny warsztat i talent - musi tylko nieco uspokoiæ swoj± mimikê podczas grania. Pogorelic te¿ za m³odu zachowywa³ siê "bardziej ekspresyjnie" i niekiedy przeszkadza³o to w odbiorze jego wspania³ego grania...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Listopad 11, 2010, 14:10:38 »

Mimika to tylko kosmetyka, problem chyba le¿y g³êbiej- w niezachwianej wierze w swój geniusz.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #32 : Listopad 11, 2010, 14:13:45 »

Zupe³nie tak samo by³o z Ivo! I có¿ sie okaza³o? Jednak mia³ racjê i niezale¿nie od werdyktu konkursowego, zrobi³ wielk± karierê.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #33 : Listopad 11, 2010, 15:46:11 »

Ja nie widzê podobieñstw poza bardzo wyrazist± osobowo¶ci± i wysokim poziomem technicznym. Nawet w sposobie ubierania siê (przynajmniej na Konkursie) oni byli inni. Ivo co prawda nie s³ucha³am od dawna, no mo¿e ze trzy utwory. Zrobi³ na mnie wra¿enie wielkiego drapie¿nego ptaka rzucaj±cego siê na swoj± zdobycz, ale to mimo wszystko piêkny i fascynuj±cy widok.
Tak na marginesie, ¿eby nikt nie mia³ w±tpliwo¶ci: nale¿ê do "partii" Bo¿anowa.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #34 : Listopad 11, 2010, 20:39:47 »

Nie wiem Olu w jakim jeste¶ wieku, ale podejrzewam, ¿e nie pamiêtasz tamtego konkursu. Podobieñstwo polega na poczuciu bezkonkurencyjno¶ci i byciu ponad "ca³ym tym (konkursowym) zgie³kiem".
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #35 : Listopad 11, 2010, 22:25:11 »

Ja pamiêtam, ¿e Pogorelic by³ podczas konkursu (30 lat temu) wielkim orygina³em. Jedwabny szal przerzucony przez  szyjê, guma do ¿ucia - fascynowa³y siê nim wszystkie moje kole¿anki ze szko³y muzycznej. Po paru latach spowa¿nia³ i pozosta³ doskona³ym i s³awnym wirtuozem m. in. wskutek protestu M. Argerich, która opu¶ci³a jury konkursu...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Listopad 11, 2010, 22:29:56 »

a ja nawet pamiêtam, ze jako jedyny uczestnik III etapu grê rozocz±³ od sonaty (b-moll) a koñczy³ mazurkami

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #37 : Listopad 12, 2010, 15:32:32 »

Dobrze odgad³a¶ Ewo, nie mogê tego pamiêtaæ
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #38 : Listopad 12, 2010, 16:28:38 »

Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #39 : Listopad 12, 2010, 20:32:15 »

Dzisiaj w TVP POLONIA (12 listopada 2010) godz. 20:40
Reporta¿ z koncertu zorganizowanowego z okazji Roku Chopinowskiego w Kairze.
Na trzech scenach u podnó¿a Sfinksa wyst±pi± m. in. Janusz Olejniczak, Leszek Mo¿d¿er, Anna Serafiñska,
Royal Quartet, Ryszard Sygitowicz oraz tancerze z Folies Dance Company. Muzycy zaprezentuj± utwory
Chopina zarówno w wersji klasycznej, jak równie¿ w nowoczesnych interpretacjach jazzowych i rockowych.
Bêdzie to pierwsza tak wielka prezentacja muzyki Chopina w ¶wiecie arabskim.
Chopin pod piramidami
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #40 : Listopad 12, 2010, 22:48:27 »

Dziêki za informacjê, reporta¿ obejrza³am z du¿ym zainteresowaniem... Chopin w Egipcie, na dodatek w "trzech postaciach", klasycznie, jazzowo i rockowo. To co Mo¿d¿er robi³ z fortepianem, nawet w tych króciutkich migawkach, "zatka³o" mnie. Brzmienie harfy, perkusji, uzyskiwane dziêki ok³adaniu strun fortepianu tkanin±, no co¶ takiego! Monumentalne otoczenie (Sfinks, piramidy) dzia³a³o na muzyków inspiruj±co. Zastanawia mnie, jak Chopin zabrzmia³by w innym plenerze, w innej monumentalnej otoczce, mianowicie polskich Tatr
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #41 : Listopad 12, 2010, 23:16:54 »

Czterdzie¶ci dwa wieki patrzy³y na to niecodzienne widowisko z wysoko¶ci tych pomników..te¿ obejrza³em Beato, spogl±daj±c na przemian, raz to w jeden, b±dz drugi ekran..Wprawdzie trochê krótkie, lecz niew±tpliwie warte obejrzenia (skacz±ce koniki na pocz±tku, te¿ mia³y swój niepowtarzalny urok..)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #42 : Listopad 12, 2010, 23:20:03 »

Tak, to d³ugie ujêcie biegn±cego konia, niesamowite, chyba jako spoiwo dwóch kultur, to jedno z pewno¶ci± mamy wspólne zarówno teraz jak i za czasów Chopina.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #43 : Listopad 13, 2010, 01:15:53 »

ale nie zapominajmy te¿ o "piramidalno-kszta³tnych", sto¿kowych choinkach na szczycie których tkwi jak¿e czêsto (mo¿e nie tarcza s³oneczna) ale po³yskuj±ca srebrem gwiazda..i o "monoteizmie" faraona Echnatona od którego to, nawet prorok Moj¿esz wiele przej±³ w tworzeniu w³asnego "wyznania"..i którego z kolei dalsz± kontynuacj± by³ nasz NT - ten sam (mo¿e jedynie z drobnymi przeróbkami ) który obowi±zuje zarówno teraz jak i za czasów Chopina Dobranoc Beato.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #44 : Listopad 16, 2010, 15:58:26 »

Bodku, chcia³e¶ pos³uchaæ i masz!!! TVP Kultura, ¶roda, 22:50 Klasyczny pocz±tek nocy: Artur Rubinstein - Koncert fortepianowy a-moll, op. 16 Edwarda Griega.
Jak zwykle, pora nie bardzo przyzwoita, ale my¶lê, ¿e z rado¶ci± pos³uchamy wszyscy.
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife mini-land kalinowatyper animilkowo thepunisher