Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Listy Chopina
Strony: [
1
]
2
3
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Listy Chopina (Przeczytany 18409 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
Listy Chopina
«
:
Listopad 04, 2010, 14:21:07 »
Przegl±dam "Korespondencjê Fryderyka Chopina " TOM I wyd. WUW, Warszawa 2009.
Jednak, czy kto¶ móg³by mi wskazaæ jakie¶ dobre opracowanie na temat rzekomych listów Fryderyka? Wiem, ¿e takie istniej± nawet w niektórych opracowaniach, nawet wychodz± do tej pory drukiem. Chcia³abym jednak poznaæ jakie¶ rzetelne opracowanie tego tematu. Jestem pewna, ¿e tu znajdê odpowied¼
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Listy Chopina
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 04, 2010, 14:25:49 »
Co rozumiesz pod s³owem rzekome? Czy te, które fabrykowa³a Czernicka? te mo¿na znale¿æ w publikacji jak ni¿ej:
Jerzy Maria Smoter: Spór o "listy" Chopina do Delfiny Potockiej. T. 11. Kraków: Polskie Wydawnictwo Muzyczne, 1976, seria: Biblioteka Chopinowska.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 04, 2010, 14:34:27 »
Tak o te. Spotka³am siê z publikacjami w³±czaj±cymi je do bogatej korespondencji Chopina. Na moje niefachowe oko, ale kobiec± wra¿liwo¶æ, ró¿ni± siê nieco od tych pozostawionych bez w±tpliwo¶ci.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 14, 2010, 18:33:18 »
ostatnio w jednym z policyjnych pism czyta³em artyku³ zatytu³owany "¦ledztwo w sprawie Chopina". Nie wchodz±c w szczegó³y zacytujê fragment: "Zniesmaczone tym Towarzystwo zwróci³o siê o kolejn± ekspertyzê do Zak³adu Kryminalistyki KGMO, któr± wykona³ R. Soszalski. Tak jak wcze¶niej Fajer, Soszalski zauwa¿y³ nienaturaln± powtarzalno¶æ zespo³ów literowych i braki ³±czników. Szczegó³owa analiza mikroskopowa wykaza³a, ¿e te braki to rezultat obciêcia, a poszczególne wyrazy stworzono technik± fotomonta¿u. Po ¿mudnych poszukiwaniach Soszalski ustali³, ¿e do wytworzenia fotomonta¿y wykorzystano autentyczne listy Chopina... "(podane, które listy) - wszystko ilustrowane fotkami z autentycznych tablic pogl±dowych ekspertyz kryminalistycznych. Do¶æ przekonuj±ce.
Najbardziej podoba mi siê koniec artyku³u - (sk±d¶ to ju¿ znam...
): "...Znani uczeni prowadzili polemiki na poziomie pospolitej k³ótni, gdzie argumenty ad personam zastêpuj± argumenty ad rem; w efekcie np. omal nie dosz³o do procesu miêdzy prof. Gomulickim a prof. Ekiertem.
Nie habit czyni mnicha.
"
- z artyku³u dowiedzia³em siê te¿ sk±d wziê³o siê powiedzenie "mieæ kogo¶ za czubka", kiedy¶ lud¼mi z problemami psychicznymi zajmowa³ siê Zakon Bonifratów, a Ci nosili czubate kaptury. Skróty my¶lowe sprawi³y swoje.
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 14, 2010, 19:17:28 »
A dok³adnie w jakim pi¶mie wyczyta³e¶ o tym Pawle, bo niedawno te¿ mi siê obi³a o uszy informacja o prowadzeniu jakiego¶ ¶ledztwa i dokonaniu ekspertyzy Wydzia³u Kryminalistyki. Kto¶ mi o czym¶ takim wspomina³, ale niestety nie mogê sobie przypomnieæ zród³a
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 14, 2010, 19:20:55 »
Kozio³ku, spójrz na mojego tu wcze¶niejszego posta. Sprawa siê rozgrywa³a w latach 70. Przeczytaj tez o Czernickiej, o której piszê w w±tku: Wielcy i mali, znani i nieznani popularyzatorzy dzie³a Chopina
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 14, 2010, 22:18:10 »
Cytat: kozio³ Listopad 14, 2010, 19:17:28
A dok³adnie w jakim pi¶mie wyczyta³e¶ o tym Pawle, bo niedawno te¿ mi siê obi³a o uszy informacja o prowadzeniu jakiego¶ ¶ledztwa i dokonaniu ekspertyzy Wydzia³u Kryminalistyki. Kto¶ mi o czym¶ takim wspomina³, ale niestety nie mogê sobie przypomnieæ zród³a
ipa fun - czasopismo ¶l±skiej grupy wojewódzkiej miêdzynarodowego stowarzyszenia policji - sekcja polska IX/X 2010r.
to jest ta sama sprawa, o której pisze Janusz
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 15, 2010, 15:04:39 »
Poni¿ej link do zarejestrowanego w ca³o¶ci wyk³adu z 15 wrze¶nia tego roku po³±czonego z koncertem.
Temat: "Chopin dozwolony od lat 18. Domniemane listy mi³osne Fryderyka pod lup± kryminalistyków". Jeszcze nie wys³ucha³am, trwa blisko dwie godziny, ale koñczy siê wystêpem m³odego pianisty. Maurycy Stawujak. S³uchaj±c go pomy¶la³am, ¿e mo¿e za piêæ lat to jego w³a¶nie bêdziemy ogl±daæ w kolejnym konkursie szopenowskim, a co za tym idzie, by³by potencjalnym kandydatem do naszej nagrody
http://www.uo.uw.edu.pl/wyklad
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 41
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 16, 2010, 22:27:26 »
Dziêki za link. Wyk³ad bez jakichkolwiek sensacji, ale warty wys³uchania. Argumenty za fa³szerstwem listów Chopina do Delfiny jednak du¿o bardziej przekonywuj±ce ni¿ argumenty przeciwne.
Niepokoi jednak w wyk³adzie takie jakie¶ lekcewa¿±ce podej¶cie do argumentów emocjonalno - patriotycznych, które przywo³ywane by³y wobec do¶æ nachalnego lansowania autentyczno¶ci tych listów. Oczywi¶cie takie argumenty nie mog± decydowaæ o wyniku jakichkolwiek badañ, ale by³y oczywistym i wielce po¿±danym wezwaniem do zachowania najwy¿szej ostro¿no¶ci przy stawianiu, czy choæby sugerowaniu, tez o prawdziwo¶ci listów Chopina do Delfiny Potockiej.
Nie mogê oprzeæ siê wra¿eniu, ¿e postulat, aby zbadaæ ponownie autentyczno¶æ listów s³u¿y nade wszystko temu, aby daæ niektórym mo¿liwo¶æ zaistnienia jako ekspertom chopinowskim. Ale mo¿e siê mylê ...
Oprawa wyk³adu (te panie i aktor) jest raczej kiczowata, ale muzyczka robi wra¿enie.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 16, 2010, 22:41:57 »
Link bardzo ciekawy i bardzo za niego dziêkujê. Jakkolwiek z pocz±tku, tytu³em wstêpu, wyda³ mi siê nie do¶æ zajmuj±cy, tak reszta wyk³adu, ta specjalistyczna by³a interesuj±ca. Mo¿e wyk³ad ciut za d³ugi, co wyra¼nie znudzi³o siedz±cych na sali. Sama chêtnie posz³abym na taki wyk³ad. Chopin pod lup± kryminologów fiu, fiu
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #10 :
Styczeñ 24, 2011, 22:10:11 »
W³a¶nie na stronach gazety Wyborczej ukaza³ siê artyku³ o badaniach Hiszpañskich naukowców. Wynika z niego, ¿e poprzez badania listów Fryderyka doszli oni do wniosku, ¿e Chopin cierpia³ na rzadk± odmianê padaczki. Wniosek ten wysnuto na podstawie opisów nowych miejsc oraz przebywania w tych miejscach, które - przynajmniej wed³ug naukowców - kompozytor doskonale zna³. Ten objaw dopasowano do okre¶lonej jednostki chorobowej i tak powsta³a diagnoza.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8997916,Hiszpanscy_lekarze__Chopin_cierpial_na_rzadka_odmiane.html
Jak dla mnie, takie pseudomedyczne badania maj± niewielki sens. Powiewa mi doktorem Housem który choroby diagnozuje na podstawie zawarto¶ci laptopa czy mieszkania. Natomiast bardzo mnie interesuje wasze podej¶cie do drugiego dna tej sprawy - mianowicie do wyszukiwania naukowych przyczyn geniuszu, na przyk³ad powi±zanie twórczo¶ci ze schizofreni± czy, jak w tym przypadku, epilepsj±. Dla cz³owieka religijnego talent bêdzie darem od Boga natomiast dla ateisty przyczyna musi byæ inna, ¶ci¶le powi±zana z cia³em a dok³adnie z mózgiem i tak zwanymi odchyleniami od normy. Id±c tym tokiem rozumowania wra¿liwo¶æ jest takim odchyleniem z tego prostego powodu, ¿e jest ona motorem napêdowym twórczo¶ci. Co Wy na to? Dok±d nas zaprowadz± takie badania, tezy i teorie?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Styczeñ 24, 2011, 23:28:10 »
Cytat: Gogu¶ Styczeñ 24, 2011, 22:10:11
W³a¶nie na stronach gazety Wyborczej ukaza³ siê artyku³ o badaniach Hiszpañskich naukowców. Wynika z niego, ¿e poprzez badania listów Fryderyka doszli oni do wniosku, ¿e Chopin cierpia³ na rzadk± odmianê padaczki. Wniosek ten wysnuto na podstawie opisów nowych miejsc oraz przebywania w tych miejscach, które - przynajmniej wed³ug naukowców - kompozytor doskonale zna³. Ten objaw dopasowano do okre¶lonej jednostki chorobowej i tak powsta³a diagnoza.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8997916,Hiszpanscy_lekarze__Chopin_cierpial_na_rzadka_odmiane.html
Jak dla mnie, takie pseudomedyczne badania maj± niewielki sens. Powiewa mi doktorem Housem który choroby diagnozuje na podstawie zawarto¶ci laptopa czy mieszkania. Natomiast bardzo mnie interesuje wasze podej¶cie do drugiego dna tej sprawy - mianowicie do wyszukiwania naukowych przyczyn geniuszu, na przyk³ad powi±zanie twórczo¶ci ze schizofreni± czy, jak w tym przypadku, epilepsj±. Dla cz³owieka religijnego talent bêdzie darem od Boga natomiast dla ateisty przyczyna musi byæ inna, ¶ci¶le powi±zana z cia³em a dok³adnie z mózgiem i tak zwanymi odchyleniami od normy. Id±c tym tokiem rozumowania wra¿liwo¶æ jest takim odchyleniem z tego prostego powodu, ¿e jest ona motorem napêdowym twórczo¶ci. Co Wy na to? Dok±d nas zaprowadz± takie badania, tezy i teorie?
Ciekawe badania. W przeciwieñstwie do Ciebie, ja, Piotrze, uwa¿am, ze ich sens mo¿e byæ niepo¶ledni. Ju¿ dawno udowodniono, ¿e objawy wszelkich chorób (a ogólniej ujmuj±c: ka¿dej ludzkiej cechy) wpisane s± w ka¿dy przejaw fizykalno¶ci i umys³owo¶ci cz³owieka. Specjali¶ci, którzy siê na tym znaj±, mog± z nich czytaæ, jak z otwartej ksiêgi. Dlatego, na przyk³ad, aby zbadaæ stan nerek wcale nie musz± siêgaæ po skalpel, a wystarczy im przeskanowaæ obraz têczówki oka. Ci±¿ê u kobiety grafologowie skuteczniej diagnozuj±, ni¿ testy ci±¿owe(!). Poprzez nasz sposób podpierania ³okci na naradach – japoñscy behawiory¶ci du¿o sprawniej dowiaduj± siê o zamiarach kontrahenta, ni¿ jego werbalne komunikaty w trakcie negocjacji. Na pewno tak¿e s³ysza³e¶ o zale¿no¶ciach miêdzy d³ugo¶ci± poszczególnych palców d³oni – a cechami danego cz³owieka itd. Itp.. To naprawdê nie s± bajki – a dok³adnie stwierdzone i opisane prawid³owo¶ci.
Dlatego nawet ów laptop, o którym wspomnia³e¶, a szczególnie sposób przechowywania w nim dokumentów i zapisków, jak w lustrze odbija codzienne sk³onno¶ci do ba³aganiarstwa lub nie – jego w³a¶ciciela. Cz³owiek, który jest dok³adny i skrupulatny – dok³adny jest jednakowo i w pracy, i w domu. Dok³adniej formu³uje my¶li, a nawet dok³adniej ¶cieli sobie ³ó¿ko do snu. Upraszczaj±c trochê, mo¿na stwierdziæ, ze jego cecha – dok³adno¶æ – jest uniwersalna w e wszystkich przejawach jego ¿ycia. Wracaj±c do meritum: komunikaty s³owne zawarte w listach Chopina – to z pewno¶ci± dla specjalistów w temacie – znakomita kopalnia wiedzy. Nie ma powodu takiego faktu negowaæ. Mam tylko nadziejê, ze owi specjali¶ci nie s± szarlatanami… Ale to ju¿ zupe³nie inna kwestia.
A co do naukowych przyczyn geniuszu… Po ¶mierci Einsteina jego mózg poæwiartowano i przebadano wzd³u¿ i w poprzek w poszukiwaniu jakichkolwiek odstêpstw i anomalii potwierdzaj±cych geniusz naukowca. Niczego nie znaleziono.
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #12 :
Styczeñ 25, 2011, 01:12:27 »
Gogusiu..To jest tylko hipoteza i nic innego jak hipoteza, dlatego by³bym co do niej jak najbardziej sceptyczny..Aby mog³a staæ siê wiarygodn±, nale¿a³oby wpierw dokonañ szczegó³owych badañ genetycznych. To z kolei by³oby mo¿liwe jedynie wówczas, gdyby hiszpañscy naukowcy dysponowali odpowiednim materia³em, niezbêdnym do wykonania tego rodzaju badañ (tj. fragmenty tkanek, ¶ladowe il.krwi..itd) Natomiast formu³owanie tak daleko id±cych wniosków, jedynie na podstawie analizy korespondencji - z miejsca mo¿e tak± hipotezê dyskwalifikowaæ..(no chyba ¿e na listach zachowa³y siê odciski linii papilarnych - w co szczerze bym w±tpi³, a i nie wiem czy by³yby w czym¶ pomocne w trakcie prowadzenia badañ)
To tak jakby stwierdziæ (mo¿e nie najlepszy przyk³ad) - i¿ Kefas (¶w Piotr) by³ z pewno¶ci± leworêcznym, poniewa¿ s³uga któremu zada³ cios mieczem - straci³ prawe ucho..a przecie¿ wystarczy³oby, ¿e owy s³uga sta³ do niego ty³em plecami - aby by³o to mo¿liwe z u¿yciem prawicy..
Tak samo z t± epilepsj±..Panowie naukowcy twierdz±, ¿e taka choroba wyja¶nia³aby dziwne halucynacje. Byæ mo¿e tak, lecz wydaje siê, ¿e jest to takie szukanie czego¶ na si³ê..w celu potwierdzenia wcze¶niej zak³adanej przez siebie tezy ( bynajmniej ja tak to widzê..
) Wcze¶niej pojawi³a siê hipoteza o "mukowiscydozie" - któr± mozna by by³o uznaæ za wiarygodn±, bo jest to podobno choroba uwarunkowana genetycznie (a jak wiemy siostra Chopina, równie¿ cierpia³a na jak±¶ chorobê p³ucn±)..
Co do samych halucynacji typowych dla schizofrenii - to niekoniecznie od razu musi siê to wi±zaæ z padaczk±, bowiem schizofrenia mo¿e wystêpowaæ równie¿ w przypadkach psychotycznej depresji (bêd±cej odmiana choroby maniakalno - depresyjnej) a jak wiemy Chopin cierpia³ podobno i na depresjê..
Naukowcy wykluczyli równie¿ skutki za¿ywania opium..Hmm - mnie w³asnie ta sprawa najbardziej intryguje. Gdy¿ w miare postêpowania choroby (coraz czêstsze ataki kaszlu) musiano przecie¿ jak nie zwiêkszaæ dawkê leku, to przynajmniej stosowaæ go czê¶ciej..Wiemy, ¿e oprócz opium w cukrze, przyjmowa³ równie¿ tajemnicz± "belladonê" - która wprawdzie jest skuteczna w leczeniu kaszlu, ale i powoduje rozszerzenie ¼renic..Za¶ "opium" (w cukrze, czy bez cukru) zawiera w sobie alkaloidy: morfiny, kodeiny i narkotyny..Tak, ma dzia³anie przeciwkaszlowe i wp³ywa na pobudzenie o¶rodka oddechowego - lecz stosowanie jego w nadmiarze i wtedy kiedy tylko uzna siê za stosowne - ponoæ mo¿e wywo³ywaæ halucynacje..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Styczeñ 25, 2011, 08:17:06 »
Piotrze i kozio³ku, pozwólcie koledzy, ¿e w przeciwieñstwie do Was – w odniesieniu do oceny dzia³añ hiszpañskich naukowców - zachowam pow¶ci±gliwo¶æ.
Jako in¿ynier móg³bym siê wypowiadaæ np. o wp³ywie si³ grawitacji na stan p³askostopia Chopina, ale w ¿adnym wypadku nie czujê siê uprawniony do oceniania implikacji i powi±zañ materii epistologii i s³owotwórstwa, z epilepsj± i genetyk±. Wedle stawu grobla – i tyle.
Jak wcze¶niej jednak pisa³em, jestem przekonany, ¿e takie relacje funkcjonuj±. Nie wiem tylko, czy ci hiszpañscy specjali¶ci posiadaj± wystarczaj±cy warsztat naukowy dla ich prawid³owego diagnozowania... Ale to juz ca³kiem inna bajka.
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 25, 2011, 10:57:30 wys³ane przez Janusz1228
»
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Styczeñ 25, 2011, 11:12:44 »
Naukowiec w naszych czasach ma coraz trudniejsze zadanie. Bo jaki sens ma istnienie naukowca, bez odkrywania czego¶ nowego? Ziemia siê krêci wokó³ S³oñca, penicylina istnieje, loty w kosmos ju¿ mamy, a ka¿dy naukowiec po co¶ musi istnieæ. Sami pewnie do¶wiadczyli¶cie tego na w³asnej skórze, jak trudno jest znale¼æ nowatorski temat do pracy naukowej nawet na poziomie mgr. St±d te wszystkie rewelacje. Poza tym dochodzi tu jeszcze sprawa presti¿u. Im bardziej, nowatorskie, zaskakuj±ce odkrycie, czy nale¿y u¿yæ tu s³owa, hipoteza, tym wiêkszy szum i s³awa. Naukê te¿ nadgryza rdza pró¿no¶ci cz³owieczej.
Co do tematu epilepsji Chopina. Biedny, ju¿ tyle chorób w niego upchniêto, by wyt³umaczyæ jego geniusz i tragizm geniusza.
Tu jednak, tak jak Janusz, pozosta³a bym z boku takich rewelacji. Owszem, s± choroby, które mo¿na, ale tylko jako raczej pochodna objawów, t³umaczyæ poprzez rodzaj pisma np choroba Parkinsona.
Okre¶lona, rozbudowana wra¿liwo¶æ, g³êbia ¿ycia duchowego, to miecz obosieczny. Daje silne odczucie pozytywnych i negatywnych uczuæ. Ju¿ samo to g³êbokie odczuwanie, mie¶ci siê na granicy choroby dwubiegunowej, a tylko krok do stanów neurotycznych. Co¶ za co¶, ale ¿eby od razu epilepsja...
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------