Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filharmonia KoszaliĂąska  (Przeczytany 16207 razy)
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 06, 2011, 20:03:31 »

Zgadza siĂŞ Januszu zupeÂłnie jeszcze inaczej  odbiera siĂŞ takie dzieÂło bĂŞdÂąc w "Âśrodku". Postaram siĂŞ zdobyĂŚ caÂłe nagranie z Koszalina...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 07, 2011, 14:56:10 »

PisaÂłem o moim uczestnictwie w premierowym nagraniu mszy Rozbickiego w katedrze w Koszalinie - z ktĂłrego jeszcze nie zamieszczono nagrania. ZnalazÂłem za to nagranie mszy z katedry w KoÂłobrzegu w wykonaniu naszej Filharmonii i chĂłru ze Szczecina par dni wczeÂśniej: http://www.youtube.com/watch?v=QSYqtjwu5bk
Ciekawe czy siĂŞ Wam spodoba...

Mnie bardzo SÂłucham juÂż ktĂłryÂś raz pod rzÂąd.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 09, 2011, 15:14:27 »

Zapraszam do Koszalina na koncert z muzykÂą Liszta w wyk. Marcina Koziaka w piÂątek 21.10- ja idĂŞ na pewno
Koncert symfoniczny z okazji 200. rocznicy urodzin Ferenca Liszta
Ruben Silva dyrygent
Marcin Koziak fortepian
Orkiestra Filharmonii KoszaliĂąskiej

Ferenc Liszt:
Marsz Rakoczego
I Koncert fortepianowy Es-dur
Walc Mefisto
Rapsodia wĂŞgierska nr 2

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Październik 09, 2011, 15:16:32 »

DziĂŞki za zaproszenie, ale taaaak daleko
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Październik 09, 2011, 17:54:36 »

ÂŚwietny koncert, same lisztowskie przeboje.Koziaka bardzo lubiĂŞ, takÂże Rubena SilvĂŞ, ktĂłrego
pamiĂŞtam jako dyrygenta oper Mozarta w Warszawskiej Operze Kameralnej.
Ale i drogo i daleko... niestety..

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Październik 09, 2011, 18:48:54 »

Zdaje siĂŞ, Âże Marcin zagra tylko I koncert Liszta, no i bisy, reszta bĂŞdzie symfoniczna. Podobnie jak trzy dni temu w warszawskiej filharmonii, nawet Walc Mefisto byÂł grany przez orkiestrĂŞ jedynie. Czyli bardzo maÂło Koziaka. Bardzo chĂŞtnie bym siĂŞ udaÂła, ale niestety daleko. Stanowczo lubiĂŞ Liszta i coraz wiĂŞcej sÂłucham.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Październik 09, 2011, 19:40:31 »

Dlaczego Beatko tak myÂślisz? Rapsodia, Walc i Marsz Rakoczego to utwory na fortepian.
Li i jedynie.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Październik 09, 2011, 19:43:31 »

No przecie¿ w czwartek Walc Mefisto grany by³ przez orkiestrê wy³¹cznie, a Marcin Koziak zagra³ tylko I koncert Liszta.

A to Marsz Rakoczego tylko na orkiestrĂŞ:
http://www.youtube.com/watch?v=_XylLP-TiKA

A i Rapsodia wĂŞgierska nr 2 bywa grana ró¿nie, dziÂś na przykÂład o maÂły wÂłos nie posÂłuchaÂłaÂś jej granej na akordeonie u mnie w domu, ale zmieniÂłam pÂłytkĂŞ po wczeÂśniejszym utworze 
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2011, 19:53:06 wysłane przez xbw » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Październik 09, 2011, 22:14:13 »

No dobra, dobra choĂŚ z opisu nie wynika co bĂŞdzie graÂł Koziak.ZnalazÂłam w domu pÂłytkĂŞ z "Preludiami"
przyda Ci siĂŞ??
Jest i "Marzenie miÂłosne".PrzyniesĂŞ w sobotĂŞ.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Październik 10, 2011, 00:44:13 »

ZnalazÂłam w domu pÂłytkĂŞ z "Preludiami"
przyda Ci siĂŞ??
Jest i "Marzenie miÂłosne".PrzyniesĂŞ w sobotĂŞ.
Marzenie w sensie "Szerelmi ĂĄlmok" ?  DziĂŞkowaĂŚ, Liszta biorĂŞ wszystko, mam fazĂŞ, thank you very much 

Przy okazji, jeÂśli ktoÂś chce Brahmsa i Liszta z pÂłytki Les Titans, rozdawali jÂą za darmo po koncercie na Grochowskiej, a jest bardzo fajna, mogĂŞ przesÂłaĂŚ, proszĂŞ o adres mailowy na priva.
DokÂładnie to Brahms: Taniec wĂŞgierski, Sekstet smyczkowy, Ein Deutsches Requiem, I Kwintet fortepianowy; Liszt: II Koncert fortepianowy i Rapsodia wĂŞgierska nr 2.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Październik 22, 2011, 11:44:25 »

S³ucha³em wczoraj koncertu z muzyk¹ Liszta. Marcin zagra³ koncert pewnie ze zwyk³¹ u niego precyzj¹ i skupieniem (wiêcej nie piszê bo koncert Liszta jakoœ nigdy mnie specjalnie nie porywa³). Zdziwiony by³em jego drobn¹, m³od¹ postur¹ w tv wygl¹da³ inaczej...Gra³ 1 bis (trochê ma³o przychodzi tu melomanów) coœ z Liszta - niestety nie s³ysza³em wczeœniej i nie wiem co Zawstydzony- koniec utworu by³o trochê efektownych glissand fortepianowych. Bardzo podoba³y mi siê wersje orkiestrowe Walca Mefisto i rapsodii wêgierskiej - szczególnie koniec rapsodii by³ b. zabawny i taneczny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Październik 22, 2011, 11:48:16 »

Przypuszczam, Bogdanie, ze mogÂła to byc ktĂłraÂś z etiud transcendentalnych...
Szkoda, ze po koncercie nie poszedÂłes do Pana Marcina i nie spytaÂłes. ZawszeĂŚ to okazja do poszerzania kontaktĂłw osobistych ale i promowania naszego forum

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Październik 22, 2011, 12:03:55 »

No có¿ by³em w "towarzystwie" i nie bardzo mog³em - poprawiê siê nastêpnym razem . W grudniu bêd¹ 2 ciekawe koncerty...Najpierw 2 grudnia Zbigniew Raubo zagra III koncert c-moll Beethovena, a 9.12 (w dniu moich urodzin ) - Wydarzenie!!! - po raz pierwszy bêdzie mo¿na obejrzeÌ w Koszalinie balet (Niekrasowa) w inscenizacji "Dziadka do orzechów" Czajkowskiego. Moje ulubione dzie³o do tego z udzia³em mojej œlicznej 13letniej bratanicy - nie mogê siê ju¿ doczekaÌ...tylko jak oni siê pomieszcz¹ na tej ma³ej scenie kina "Kryterium" Szok ...co mi tam na pewno bêdzie SSSSUPER
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 12, 2011, 18:06:36 »

ByÂłem wczoraj w naszej filharmonii na koncercie z cyklu "Swego nie znacie" czyli grane sÂą mniej znane utwory Polskich kompozytorĂłw. Najpierw byÂła uwertura JĂłzefa Wieniawskiego - mÂłodszego brata Henryka wspaniaÂłego wirtuoza fortepianu - ale teÂż uznanego pedagoga i kompozytora w...Niderlandach (ma swĂłj pomnik w Brukseli). RĂłwnieÂż Zygmunt Stojowski jest bardziej znany w USA - dokÂąd wyjechaÂł na staÂłe na poczÂątku XIXw. MoÂżna byÂło posÂłuchaĂŚ jego koncertu skrzypcowego w wykonaniu Agnieszki Maruchy. Koncert teÂż piĂŞkny (szkoda, Âże nie ma go w necie - bo do³¹czyÂłbym go do swoich ulubionych) - nie podobaÂło mi siĂŞ tylko, Âże p. Agnieszka graÂła go z nut - owszem nutki wszystkie wygrane, ale maÂło poza tym...NajwiĂŞksze wraÂżenie zrobiÂła na mnie I Symfonia Grzegorza Filterberga - wspaniaÂłe dzieÂło, rozbudowane, piĂŞkne tematy, dramatyzm przekazu...Konferansjer przedstawiÂł G. Filterberga jako znakomitego dyrygenta (laureatem konkursu dyrygenckiego im. GF byÂł kiedyÂś przybyÂły z Boliwii Ruben Silva - obecny staÂły dyrygent Filh. KoszaliĂąskiej) propagatora dzieÂł twĂłrcĂłw MÂłodej Polski (Szymanowski, KarÂłowicz, Ró¿ewicz). PrzytoczyÂł teÂż anegdotĂŞ, Âże w 1953 r. kiedy wszystkie gazety rozpisywaÂły siĂŞ o Âśmierci Stalina Filterberg przed swoim koncertem odwrĂłcil siĂŞ do publicznoÂści i poprosiÂł o uczczenie minutÂą ciszy Wielkiego ...Sergiusza Prokofiewa i przy okazji niejakiego J. Stalina...3 m-ce póŸniej zmarÂł sam podobno ÂśmierciÂą naturalnÂą ale któ¿ to wie...  
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Listopad 20, 2011, 09:55:50 »

W pi¹tek na koncercie z cyklu "Swego nie znacie" by³ wieczór z muzyk¹ Krzysztofa Meyera. To pedagog i kompozytor przebywaj¹cy w Kolonii - mia³ podobno byÌ na koncercie...ale nie dojecha³ . Koncert otwiera³a uwertura w stylu Brahmsowskim (faktycznie jak u Brahmsa nieco patetyczna, marszowa, donios³a) po niej II koncert skrzypcowy. Gwiazdami koncertu byli dyryguj¹cy z wielk¹ gracj¹ Maciej Niesio³owski i jego ¿ona skrzypaczka - Magdalena Rezler-Niesio³owska (porozumienie na scenie by³o znakomite ). W obu tych dzie³ach na uwagê moj¹ przyku³a rozbudowana sekcja instr. perkusyjnych: by³ ksylofon, dzwony rurowe, wibrafon, cymba³ki, kilkanaœcie bêbnów, talerzy...mój znajomy, którego ¿ona "wygoni³a" na koncert skar¿y³ siê w przerwie, ¿e nie móg³ przez to przysn¹Ì Chichot Po tej momentami trudnej, przyt³aczaj¹cej porcji muzyki wielk¹ odmian¹ by³a Symfonia Meyera w stylu Mozartowskim grany w du¿o mniejszym sk³adzie z polotem, finezj¹ , o¿ywczym duchem Wolfiego - gdybym nie zna³ nazwisko kompozytora odniós³bym wra¿enie, ¿e to nieznana symfonia samego Amadeusza...Pozdrawiam
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher silverstar black-for neder-live paktprzyjazni