Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Filharmonia KoszaliĂąska
Strony:
1
[
2
]
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Filharmonia KoszaliĂąska (Przeczytany 16207 razy)
Bodek1
Ekspert
Odp: Filharmonia KoszaliĂąska
«
Odpowiedz #15 :
Wrzesień 06, 2011, 20:03:31 »
Zgadza siĂŞ Januszu zupeÂłnie jeszcze inaczej odbiera siĂŞ takie dzieÂło bĂŞdÂąc w "Âśrodku". Postaram siĂŞ zdobyĂŚ caÂłe nagranie z Koszalina...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Wrzesień 07, 2011, 14:56:10 »
Cytat: Bodek1 Wrzesień 06, 2011, 17:04:06
PisaÂłem o moim uczestnictwie w premierowym nagraniu mszy Rozbickiego w katedrze w Koszalinie - z ktĂłrego jeszcze nie zamieszczono nagrania. ZnalazÂłem za to nagranie mszy z katedry w KoÂłobrzegu w wykonaniu naszej Filharmonii i chĂłru ze Szczecina par dni wczeÂśniej:
http://www.youtube.com/watch?v=QSYqtjwu5bk
Ciekawe czy siĂŞ Wam spodoba...
Mnie bardzo
SÂłucham juÂż ktĂłryÂś raz pod rzÂąd.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Październik 09, 2011, 15:14:27 »
Zapraszam do Koszalina na koncert z muzykÂą Liszta w wyk. Marcina Koziaka w piÂątek 21.10- ja idĂŞ na pewno
Koncert symfoniczny z okazji 200. rocznicy urodzin Ferenca Liszta
Ruben Silva dyrygent
Marcin Koziak fortepian
Orkiestra Filharmonii KoszaliĂąskiej
Ferenc Liszt:
Marsz Rakoczego
I Koncert fortepianowy Es-dur
Walc Mefisto
Rapsodia wĂŞgierska nr 2
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Październik 09, 2011, 15:16:32 »
DziĂŞki za zaproszenie, ale taaaak daleko
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Październik 09, 2011, 17:54:36 »
ÂŚwietny koncert, same lisztowskie przeboje.Koziaka bardzo lubiĂŞ, takÂże Rubena SilvĂŞ, ktĂłrego
pamiĂŞtam jako dyrygenta oper Mozarta w Warszawskiej Operze Kameralnej.
Ale i drogo i daleko... niestety..
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Październik 09, 2011, 18:48:54 »
Zdaje siĂŞ, Âże Marcin zagra tylko I koncert Liszta, no i bisy, reszta bĂŞdzie symfoniczna. Podobnie jak trzy dni temu w warszawskiej filharmonii, nawet Walc Mefisto byÂł grany przez orkiestrĂŞ jedynie. Czyli bardzo maÂło Koziaka. Bardzo chĂŞtnie bym siĂŞ udaÂła, ale niestety daleko. Stanowczo lubiĂŞ Liszta i coraz wiĂŞcej sÂłucham.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Październik 09, 2011, 19:40:31 »
Dlaczego Beatko tak myÂślisz? Rapsodia, Walc i Marsz Rakoczego to utwory na fortepian.
Li i jedynie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Październik 09, 2011, 19:43:31 »
No przecie¿ w czwartek Walc Mefisto grany by³ przez orkiestrê wy³¹cznie, a Marcin Koziak zagra³ tylko I koncert Liszta.
A to Marsz Rakoczego tylko na orkiestrĂŞ:
http://www.youtube.com/watch?v=_XylLP-TiKA
A i Rapsodia wêgierska nr 2 bywa grana ró¿nie, dziœ na przyk³ad o ma³y w³os nie pos³ucha³aœ jej granej na akordeonie u mnie w domu, ale zmieni³am p³ytkê po wczeœniejszym utworze
«
Ostatnia zmiana: Październik 09, 2011, 19:53:06 wysłane przez xbw
»
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Październik 09, 2011, 22:14:13 »
No dobra, dobra choĂŚ z opisu nie wynika co bĂŞdzie graÂł Koziak.ZnalazÂłam w domu pÂłytkĂŞ z "Preludiami"
przyda Ci siĂŞ??
Jest i "Marzenie miÂłosne".PrzyniesĂŞ w sobotĂŞ.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Październik 10, 2011, 00:44:13 »
Cytat: TeresaGrob Październik 09, 2011, 22:14:13
ZnalazÂłam w domu pÂłytkĂŞ z "Preludiami"
przyda Ci siĂŞ??
Jest i "Marzenie miÂłosne".PrzyniesĂŞ w sobotĂŞ.
Marzenie w sensie "Szerelmi ĂĄlmok" ?
DziĂŞkowaĂŚ, Liszta biorĂŞ wszystko, mam fazĂŞ,
thank you very much
Przy okazji, jeÂśli ktoÂś chce Brahmsa i Liszta z pÂłytki Les Titans, rozdawali jÂą za darmo po koncercie na Grochowskiej, a jest bardzo fajna, mogĂŞ przesÂłaĂŚ, proszĂŞ o adres mailowy na priva.
DokÂładnie to Brahms: Taniec wĂŞgierski, Sekstet smyczkowy, Ein Deutsches Requiem, I Kwintet fortepianowy; Liszt: II Koncert fortepianowy i Rapsodia wĂŞgierska nr 2.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Październik 22, 2011, 11:44:25 »
S³ucha³em wczoraj koncertu z muzyk¹ Liszta. Marcin zagra³ koncert pewnie ze zwyk³¹ u niego precyzj¹ i skupieniem (wiêcej nie piszê bo koncert Liszta jakoœ nigdy mnie specjalnie nie porywa³). Zdziwiony by³em jego drobn¹, m³od¹ postur¹ w tv wygl¹da³ inaczej...Gra³ 1 bis (trochê ma³o przychodzi tu melomanów) coœ z Liszta - niestety nie s³ysza³em wczeœniej i nie wiem co
- koniec utworu byÂło trochĂŞ efektownych glissand fortepianowych. Bardzo podobaÂły mi siĂŞ wersje orkiestrowe Walca Mefisto i rapsodii wĂŞgierskiej - szczegĂłlnie koniec rapsodii byÂł b. zabawny i taneczny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Październik 22, 2011, 11:48:16 »
Przypuszczam, Bogdanie, ze mogÂła to byc ktĂłraÂś z etiud transcendentalnych...
Szkoda, ze po koncercie nie poszedÂłes do Pana Marcina i nie spytaÂłes. ZawszeĂŚ to okazja do poszerzania kontaktĂłw osobistych ale i promowania naszego forum
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Październik 22, 2011, 12:03:55 »
No có¿ by³em w "towarzystwie" i nie bardzo mog³em - poprawiê siê nastêpnym razem
. W grudniu bĂŞdÂą 2 ciekawe koncerty...Najpierw 2 grudnia Zbigniew Raubo zagra III koncert c-moll Beethovena, a 9.12 (w dniu moich urodzin
) - Wydarzenie!!! - po raz pierwszy bĂŞdzie moÂżna obejrzeĂŚ w Koszalinie balet (Niekrasowa) w inscenizacji "Dziadka do orzechĂłw" Czajkowskiego. Moje ulubione dzieÂło do tego z udziaÂłem mojej Âślicznej 13letniej bratanicy - nie mogĂŞ siĂŞ juÂż doczekaĂŚ...tylko jak oni siĂŞ pomieszczÂą na tej maÂłej scenie kina "Kryterium"
...co mi tam na pewno bĂŞdzie SSSSUPER
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Listopad 12, 2011, 18:06:36 »
By³em wczoraj w naszej filharmonii na koncercie z cyklu "Swego nie znacie" czyli grane s¹ mniej znane utwory Polskich kompozytorów. Najpierw by³a uwertura Józefa Wieniawskiego - m³odszego brata Henryka wspania³ego wirtuoza fortepianu - ale te¿ uznanego pedagoga i kompozytora w...Niderlandach (ma swój pomnik w Brukseli). Równie¿ Zygmunt Stojowski jest bardziej znany w USA - dok¹d wyjecha³ na sta³e na pocz¹tku XIXw. Mo¿na by³o pos³uchaÌ jego koncertu skrzypcowego w wykonaniu Agnieszki Maruchy. Koncert te¿ piêkny (szkoda, ¿e nie ma go w necie - bo do³¹czy³bym go do swoich ulubionych) - nie podoba³o mi siê tylko, ¿e p. Agnieszka gra³a go z nut - owszem nutki wszystkie wygrane, ale ma³o poza tym...Najwiêksze wra¿enie zrobi³a na mnie I Symfonia Grzegorza Filterberga - wspania³e dzie³o, rozbudowane, piêkne tematy, dramatyzm przekazu...Konferansjer przedstawi³ G. Filterberga jako znakomitego dyrygenta (laureatem konkursu dyrygenckiego im. GF by³ kiedyœ przyby³y z Boliwii Ruben Silva - obecny sta³y dyrygent Filh. Koszaliùskiej) propagatora dzie³ twórców M³odej Polski (Szymanowski, Kar³owicz, Ró¿ewicz). Przytoczy³ te¿ anegdotê, ¿e w 1953 r. kiedy wszystkie gazety rozpisywa³y siê o œmierci Stalina Filterberg przed swoim koncertem odwrócil siê do publicznoœci i poprosi³ o uczczenie minut¹ ciszy Wielkiego ...Sergiusza Prokofiewa i przy okazji niejakiego J. Stalina...3 m-ce póŸniej zmar³ sam podobno œmierci¹ naturaln¹ ale któ¿ to wie...
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Listopad 20, 2011, 09:55:50 »
W piÂątek na koncercie z cyklu "Swego nie znacie" byÂł wieczĂłr z muzykÂą Krzysztofa Meyera. To pedagog i kompozytor przebywajÂący w Kolonii - miaÂł podobno byĂŚ na koncercie...ale nie dojechaÂł
. Koncert otwieraÂła uwertura w stylu Brahmsowskim (faktycznie jak u Brahmsa nieco patetyczna, marszowa, doniosÂła) po niej II koncert skrzypcowy. Gwiazdami koncertu byli dyrygujÂący z wielkÂą gracjÂą Maciej NiesioÂłowski i jego Âżona skrzypaczka - Magdalena Rezler-NiesioÂłowska (porozumienie na scenie byÂło znakomite
). W obu tych dzie³ach na uwagê moj¹ przyku³a rozbudowana sekcja instr. perkusyjnych: by³ ksylofon, dzwony rurowe, wibrafon, cymba³ki, kilkanaœcie bêbnów, talerzy...mój znajomy, którego ¿ona "wygoni³a" na koncert skar¿y³ siê w przerwie, ¿e nie móg³ przez to przysn¹Ì
Po tej momentami trudnej, przytÂłaczajÂącej porcji muzyki wielkÂą odmianÂą byÂła Symfonia Meyera w stylu Mozartowskim grany w duÂżo mniejszym skÂładzie z polotem, finezjÂą , oÂżywczym duchem Wolfiego - gdybym nie znaÂł nazwisko kompozytora odniĂłsÂłbym wraÂżenie, Âże to nieznana symfonia samego Amadeusza...Pozdrawiam
Strony:
1
[
2
]
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: