Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filharmonia Koszaliñska  (Przeczytany 15644 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 06, 2011, 20:03:31 »

Zgadza siê Januszu zupe³nie jeszcze inaczej  odbiera siê takie dzie³o bêd±c w "¶rodku". Postaram siê zdobyæ ca³e nagranie z Koszalina...
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 07, 2011, 14:56:10 »

Pisa³em o moim uczestnictwie w premierowym nagraniu mszy Rozbickiego w katedrze w Koszalinie - z którego jeszcze nie zamieszczono nagrania. Znalaz³em za to nagranie mszy z katedry w Ko³obrzegu w wykonaniu naszej Filharmonii i chóru ze Szczecina par dni wcze¶niej: http://www.youtube.com/watch?v=QSYqtjwu5bk
Ciekawe czy siê Wam spodoba...

Mnie bardzo S³ucham ju¿ który¶ raz pod rz±d.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 09, 2011, 15:14:27 »

Zapraszam do Koszalina na koncert z muzyk± Liszta w wyk. Marcina Koziaka w pi±tek 21.10- ja idê na pewno
Koncert symfoniczny z okazji 200. rocznicy urodzin Ferenca Liszta
Ruben Silva dyrygent
Marcin Koziak fortepian
Orkiestra Filharmonii Koszaliñskiej

Ferenc Liszt:
Marsz Rakoczego
I Koncert fortepianowy Es-dur
Walc Mefisto
Rapsodia wêgierska nr 2

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 09, 2011, 15:16:32 »

Dziêki za zaproszenie, ale taaaak daleko
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 09, 2011, 17:54:36 »

¦wietny koncert, same lisztowskie przeboje.Koziaka bardzo lubiê, tak¿e Rubena Silvê, którego
pamiêtam jako dyrygenta oper Mozarta w Warszawskiej Operze Kameralnej.
Ale i drogo i daleko... niestety..

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 09, 2011, 18:48:54 »

Zdaje siê, ¿e Marcin zagra tylko I koncert Liszta, no i bisy, reszta bêdzie symfoniczna. Podobnie jak trzy dni temu w warszawskiej filharmonii, nawet Walc Mefisto by³ grany przez orkiestrê jedynie. Czyli bardzo ma³o Koziaka. Bardzo chêtnie bym siê uda³a, ale niestety daleko. Stanowczo lubiê Liszta i coraz wiêcej s³ucham.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 09, 2011, 19:40:31 »

Dlaczego Beatko tak my¶lisz? Rapsodia, Walc i Marsz Rakoczego to utwory na fortepian.
Li i jedynie.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 09, 2011, 19:43:31 »

No przecie¿ w czwartek Walc Mefisto grany by³ przez orkiestrê wy³±cznie, a Marcin Koziak zagra³ tylko I koncert Liszta.

A to Marsz Rakoczego tylko na orkiestrê:
http://www.youtube.com/watch?v=_XylLP-TiKA

A i Rapsodia wêgierska nr 2 bywa grana ró¿nie, dzi¶ na przyk³ad o ma³y w³os nie pos³ucha³a¶ jej granej na akordeonie u mnie w domu, ale zmieni³am p³ytkê po wcze¶niejszym utworze 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2011, 19:53:06 wys³ane przez xbw » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 09, 2011, 22:14:13 »

No dobra, dobra choæ z opisu nie wynika co bêdzie gra³ Koziak.Znalaz³am w domu p³ytkê z "Preludiami"
przyda Ci siê??
Jest i "Marzenie mi³osne".Przyniesê w sobotê.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 10, 2011, 00:44:13 »

Znalaz³am w domu p³ytkê z "Preludiami"
przyda Ci siê??
Jest i "Marzenie mi³osne".Przyniesê w sobotê.
Marzenie w sensie "Szerelmi álmok" ?  Dziêkowaæ, Liszta biorê wszystko, mam fazê, thank you very much 

Przy okazji, je¶li kto¶ chce Brahmsa i Liszta z p³ytki Les Titans, rozdawali j± za darmo po koncercie na Grochowskiej, a jest bardzo fajna, mogê przes³aæ, proszê o adres mailowy na priva.
Dok³adnie to Brahms: Taniec wêgierski, Sekstet smyczkowy, Ein Deutsches Requiem, I Kwintet fortepianowy; Liszt: II Koncert fortepianowy i Rapsodia wêgierska nr 2.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 22, 2011, 11:44:25 »

S³ucha³em wczoraj koncertu z muzyk± Liszta. Marcin zagra³ koncert pewnie ze zwyk³± u niego precyzj± i skupieniem (wiêcej nie piszê bo koncert Liszta jako¶ nigdy mnie specjalnie nie porywa³). Zdziwiony by³em jego drobn±, m³od± postur± w tv wygl±da³ inaczej...Gra³ 1 bis (trochê ma³o przychodzi tu melomanów) co¶ z Liszta - niestety nie s³ysza³em wcze¶niej i nie wiem co Zawstydzony- koniec utworu by³o trochê efektownych glissand fortepianowych. Bardzo podoba³y mi siê wersje orkiestrowe Walca Mefisto i rapsodii wêgierskiej - szczególnie koniec rapsodii by³ b. zabawny i taneczny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 22, 2011, 11:48:16 »

Przypuszczam, Bogdanie, ze mog³a to byc która¶ z etiud transcendentalnych...
Szkoda, ze po koncercie nie poszed³es do Pana Marcina i nie spyta³es. Zawszeæ to okazja do poszerzania kontaktów osobistych ale i promowania naszego forum

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 22, 2011, 12:03:55 »

No có¿ by³em w "towarzystwie" i nie bardzo mog³em - poprawiê siê nastêpnym razem . W grudniu bêd± 2 ciekawe koncerty...Najpierw 2 grudnia Zbigniew Raubo zagra III koncert c-moll Beethovena, a 9.12 (w dniu moich urodzin ) - Wydarzenie!!! - po raz pierwszy bêdzie mo¿na obejrzeæ w Koszalinie balet (Niekrasowa) w inscenizacji "Dziadka do orzechów" Czajkowskiego. Moje ulubione dzie³o do tego z udzia³em mojej ¶licznej 13letniej bratanicy - nie mogê siê ju¿ doczekaæ...tylko jak oni siê pomieszcz± na tej ma³ej scenie kina "Kryterium" Szok ...co mi tam na pewno bêdzie SSSSUPER
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 12, 2011, 18:06:36 »

By³em wczoraj w naszej filharmonii na koncercie z cyklu "Swego nie znacie" czyli grane s± mniej znane utwory Polskich kompozytorów. Najpierw by³a uwertura Józefa Wieniawskiego - m³odszego brata Henryka wspania³ego wirtuoza fortepianu - ale te¿ uznanego pedagoga i kompozytora w...Niderlandach (ma swój pomnik w Brukseli). Równie¿ Zygmunt Stojowski jest bardziej znany w USA - dok±d wyjecha³ na sta³e na pocz±tku XIXw. Mo¿na by³o pos³uchaæ jego koncertu skrzypcowego w wykonaniu Agnieszki Maruchy. Koncert te¿ piêkny (szkoda, ¿e nie ma go w necie - bo do³±czy³bym go do swoich ulubionych) - nie podoba³o mi siê tylko, ¿e p. Agnieszka gra³a go z nut - owszem nutki wszystkie wygrane, ale ma³o poza tym...Najwiêksze wra¿enie zrobi³a na mnie I Symfonia Grzegorza Filterberga - wspania³e dzie³o, rozbudowane, piêkne tematy, dramatyzm przekazu...Konferansjer przedstawi³ G. Filterberga jako znakomitego dyrygenta (laureatem konkursu dyrygenckiego im. GF by³ kiedy¶ przyby³y z Boliwii Ruben Silva - obecny sta³y dyrygent Filh. Koszaliñskiej) propagatora dzie³ twórców M³odej Polski (Szymanowski, Kar³owicz, Ró¿ewicz). Przytoczy³ te¿ anegdotê, ¿e w 1953 r. kiedy wszystkie gazety rozpisywa³y siê o ¶mierci Stalina Filterberg przed swoim koncertem odwrócil siê do publiczno¶ci i poprosi³ o uczczenie minut± ciszy Wielkiego ...Sergiusza Prokofiewa i przy okazji niejakiego J. Stalina...3 m-ce pó¼niej zmar³ sam podobno ¶mierci± naturaln± ale któ¿ to wie...  
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Listopad 20, 2011, 09:55:50 »

W pi±tek na koncercie z cyklu "Swego nie znacie" by³ wieczór z muzyk± Krzysztofa Meyera. To pedagog i kompozytor przebywaj±cy w Kolonii - mia³ podobno byæ na koncercie...ale nie dojecha³ . Koncert otwiera³a uwertura w stylu Brahmsowskim (faktycznie jak u Brahmsa nieco patetyczna, marszowa, donios³a) po niej II koncert skrzypcowy. Gwiazdami koncertu byli dyryguj±cy z wielk± gracj± Maciej Niesio³owski i jego ¿ona skrzypaczka - Magdalena Rezler-Niesio³owska (porozumienie na scenie by³o znakomite ). W obu tych dzie³ach na uwagê moj± przyku³a rozbudowana sekcja instr. perkusyjnych: by³ ksylofon, dzwony rurowe, wibrafon, cymba³ki, kilkana¶cie bêbnów, talerzy...mój znajomy, którego ¿ona "wygoni³a" na koncert skar¿y³ siê w przerwie, ¿e nie móg³ przez to przysn±æ Chichot Po tej momentami trudnej, przyt³aczaj±cej porcji muzyki wielk± odmian± by³a Symfonia Meyera w stylu Mozartowskim grany w du¿o mniejszym sk³adzie z polotem, finezj± , o¿ywczym duchem Wolfiego - gdybym nie zna³ nazwisko kompozytora odniós³bym wra¿enie, ¿e to nieznana symfonia samego Amadeusza...Pozdrawiam
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni neder-live animilkowo kalinowatyper thepunisher