Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Filharmonia Koszaliñska  (Przeczytany 15608 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #30 : Listopad 20, 2011, 11:26:02 »

Doznañ, po koncercie, jak czytam, niema³o . Zaciekawi³o mnie, Bogdanie, Twe stwierdzenie, jakoby styl Mozarta pan maestro Meyer  zaadoptowa³ do tego stopnia, ze dla laika móg³by byæ nierozró¿nialny. To tylko potwierdza i moje spostrze¿enia, ¿e muzyka Amade bywa wdziêczn± i piêkn± modelk± w pracowni wytrawnego artysty, który kilkoma poci±gniêciami mo¿e bardzo wiernie odwzorowaæ jej kszta³ty, ale czy tak¿e duszê?
Przypomnijmy sobie i menueta G-dur Paderewskiego. Maestro Jan Ignacy zanim objawi³ ¶wiatu prawdê o swym genialnym arcydzie³ku przez jaki¶ czas wmawia³, ze to jak najbardziej kompozycja Mozarta. I najwytawniejsi krytycy - uwierzyli! Chichot
Pan Meyer, po prawdzie, nie kuglowa³, ale co¶ jest niezwykle uwodzicielskiego w tym Mozarcie, ze tak chêtnie prowokuje

Bogdanie, jak rozumiem - znów nie uda³e¶ sie za kulisy i nie zrobi³e¶ sobie fotki z artystami? Chyba trzeba Ci pokazaæ rózów± karteczkê z weso³ym u¶mieszkiem  Chichot Mo¿e choæ zadzia³a na przysz³o¶æ
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2011, 11:27:51 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 10, 2011, 10:39:26 »

By³em wczoraj na gali baletowej w Naszej Filharmonii. Trudno by³o dostaæ bilety nawet na "dostawki" - bo w po³owie wype³nili widowniê rodzice m³odych baletnic...a by³o ich ponad 40. Do ka¿dej sceny inny zestaw taneczny w piêknych strojach...Z "Dziadka do orzechów" by³ "Marsz o³owianych ¿o³nierzyków", "Walc kwiatów", taniec hiszpañski, arabski (w wykonaniu najstarszych dziewczyn ), zabawny taniec chiñski (najbardziej mi siê podoba³), rosyjski trepak i taniec pastuszków (w wykonaniu najm³odszych baletniczek - czêsto gubi³y kroki - ale naturalnie przyjêto je z wielk± sympati± i otrzyma³y najwiêksz± owacjê). Oprócz "Dziadka..." by³y jeszcze najbardziej znane fragmenty z "Jeziora £abêdzi" i zabawna scena królewny z siedmioma krasnoludkami z baletu "¦pi±ca Królewna". Poza Czajkowskim by³ J.S. Bacha Menuet i Badinerie (scena szkolna nauczycielki z uczennicami), do muzyki J. Offenbacha - scena Guliwera w krainie liliputów ,a do J. Straussa taniec Pinokia i figle ma³pki z dyrektorem w cyrku i jeszcze taniec do Polek-galopek...Czyli du¿o siê dzia³o nie wiadomo by³o co bardziej podziwiaæ: uk³ady choreograficzne, stroje, uczennice klasy baletowej czy kunszt muzyków...To by³ bajeczno-czarowny wieczór...Mam nadziejê, ¿e po otworzeniu Nowego gmachu (we wrze¶niu'2012) takich spektaklów bêdzie wiêcej i...nie bêdzie problemów z miejscami...Pozdrawiam serdecznie     
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 10, 2011, 11:20:41 »

Ach, zazdroszczê Ci, ¿e w okresie przed¶wi±tecznym mia³e¶ okazjê zobaczyæ "Dziadka" na ¿ywo! Na szczê¶cie dla reszty! pozostaj± nagrania. Chichot
Podobno warszawski spektekl te¿ by³ przecudny. Czy kto¶ mo¿e by³?
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Luty 24, 2012, 22:22:14 »

Jestem po wspania³ym koncercie : Agata Szymczewska gra³a koncert skrzypcowy D-dur S. Prokofiewa z niezwyk³± subtelno¶ci±, muzykalno¶ci±, uczuciem...szkoda tylko, ¿e jest tak± delikatn± kobietk± i zagra³a tylko 1 bis...ju¿ na wiêcej chyba nie mia³a si³y...na fina³ V Symfonia Beethovena - zagrana przez naszych muzyków mocno, zdecydowanie, wspaniale...
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #34 : Luty 24, 2012, 22:27:48 »

9 marca bêdzie bêdzie koncert fortepianowy Czajkowskiego w wykonaniu Stasia Drzewieckiego...na pewno bêdê je¶li to nie bêdzie tylko dla kobiet...
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher countrylife animilkowo paktprzyjazni mini-land