Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192920 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #285 : Sierpieñ 15, 2011, 22:20:44 »

Bardzo Ci dziekuje.  Nor mam Jeziora w calosci a takie jest piekne!
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #286 : Sierpieñ 15, 2011, 22:29:56 »

Wspania³y jest ten Czajkowski. Przepiêkna muzyczna opowie¶æ, genialna kompozycja. Orkiestra gra wspaniale. Agnieszko, Ewo - je¿eli znajdziecie nagranie na Chomiku - dajcie znaæ - muszê mieæ ca³e Jezioro £abêdzie.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #287 : Sierpieñ 15, 2011, 23:27:23 »

Wspania³y jest ten Czajkowski. Przepiêkna muzyczna opowie¶æ, genialna kompozycja. Orkiestra gra wspaniale. [...]

Naprawdê tak wspaniale? Wydawa³o mi siê, ¿e czasem nieco mechanicznie i z mniejsz± ekspresj±. Od Orkiestry Maryjskiego wymaga siê wiele, to znów psychologiczna kwestia niespe³nionych oczekiwañ, dyskutowali¶my na ten temat.

Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #288 : Sierpieñ 16, 2011, 00:06:49 »

Patryku, dyskutowali¶my tak¿e na temat typów s³uchaczy i podej¶cia do muzyki. Czasami porwie mnie utwór zagrany fatalnie a wirtuoz nie wzbudzi mojego zainteresowania.

Niemniej jednak uwa¿am, ¿e orkiestra spe³ni³a swoje zadanie - generalizuj±c by³ to bardzo dobry koncert. Muzykê symfoniczn± Czajkowskiego przyjmê pod ka¿d± postaci± i w ka¿dej ilo¶ci, a ¿e gdzie¶ by³o nierówno, niezbyt ¿ywio³owo ... nie zwracam na to uwagi lub po prostu o tym zapominam.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #289 : Sierpieñ 16, 2011, 08:41:27 »

Gogusiu.

Jak juz wchodzisz w muzyke Czajkowskiego, to polecam Ci symfonie.
Symfonia nr 5 i symfonia 6.
Jezioro labedzie owszem, ale wyzyny symfoniki Czajkowskiego znajdziesz wlasnie w piatce i szostce.
(Mam szczegolny sentyment do symf. nr 5, ktora dyrygowalem na swoim dyplomie).
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #290 : Sierpieñ 16, 2011, 09:17:50 »

Ewuniu, jest taki mi³y chomiczek fado.W³a¶cicielka nagrywa i wstawia prawie wszystkie koncerty z
promsów.Mo¿e i dzisiejszy te¿

Nie wiem dlaczego, wesz³am rano na profil fado, a tam pustka!? Smutny
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #291 : Sierpieñ 16, 2011, 09:31:12 »

Bardzo serdecznie przepraszam:

fado377

Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #292 : Sierpieñ 16, 2011, 09:41:34 »

Gogusiu.

Jak juz wchodzisz w muzyke Czajkowskiego, to polecam Ci symfonie.
Symfonia nr 5 i symfonia 6.
Jezioro labedzie owszem, ale wyzyny symfoniki Czajkowskiego znajdziesz wlasnie w piatce i szostce.
(Mam szczegolny sentyment do symf. nr 5, ktora dyrygowalem na swoim dyplomie).

Dziêkuje za polecenie, jak znajdê czas to z chêci± przes³ucham - zaczynam prowadziæ notes z utworami, do których muszê wróciæ lub które musze poznaæ - zapisuje w nim Symfonie Czajkowskiego.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #293 : Sierpieñ 16, 2011, 10:53:24 »

Bardzo serdecznie przepraszam:

fado377

Dziêki!!! 
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #294 : Sierpieñ 16, 2011, 13:18:52 »

Dla Bartusa i Gogusia polecam siê przyjrzeæ jak dyryguje orkiestr± Svetlanov w 5 Symfonii Czajkowskiego - niesamowite:
http://www.youtube.com/watch?v=BZUNh6iH-Vc
A co do 5 to jak pisa³em wcze¶niej - moja ulubiona symfonia - jest w niej kilka niesamowitych partii solowych instr. dêtych.
Cz. I zaczyna siê od mrocznego "pogrzebowego" klarnetu
W cz. II jest piêkne solo waltorni (liryczne, melancholijne, romantyczne...) - chyba najtrudniejsza partia dla waltorni w ca³ej muzyce symfonicznej - potem to solo przechodzi w mi³osny dialog z owym klarnetem z pocz±tku http://www.youtube.com/watch?v=Ma5azW8OV2k&feature=related Nastêpnie liryczny dialog rozwija siê w walca tañczonego w sali balowej. W pewnym momencie radosny taniec jest zak³ócony przez dramatyczny motyw z Icz. (pewnie wybuch³a wojna). W cz.III rado¶niejszej jest muzyczny opis chyba wesela, podró¿y po¶lubnej, kuligu...
Cz. IV to przedstawienie jakie¶ bitwy w której uczestniczy nasz bohater przedst. w cz.I - ten sam motyw jest tu grany przez ca³± orkiestrê na tle fanfarów instr. blaszanych http://www.youtube.com/watch?v=L3gIMrhkIuA&feature=related  no i tym razem ciê¿ka, dramatyczna bitwa koñczy siê zwyciêstwem...trochê to mi przypomina "Wojnê i pokój" To³stoja - fajnie, ¿e w mocno skróconej wersji...
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #295 : Sierpieñ 22, 2011, 10:29:45 »

przyjaciele, chcê siê przed Wami czym¶ pochwaliæ. Ju¿ kiedy¶ o tym pisa³em. Dzi¶ wszystko zaczyna siê materializowaæ. http://filharmonia.bialystok.pl/s,strona_glowna,1.html Tak sobie marzê: a mo¿e by¶cie mnie odwiedzili przy okazji tego wielkiego wydarzenia? Obejrzyjcie proszê galeriê zdjêæ

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #296 : Sierpieñ 22, 2011, 11:11:59 »

! Piêknie!!! S³awku na Straszny Dwór chêtnie siê skuszê, mo¿esz bukowaæ dla mnie bilet!
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #297 : Sierpieñ 22, 2011, 12:45:51 »

Wizualizacja fajna, tylko czy krzese³ka aby wygodne?

To wygl±da ciekawie:

KEVIN KENNER I BIA£OSTOCCY KAMERALI¦CI
30.09.2011 (pi±tek), godz. 19.00

Kevin Kenner – fortepian (USA)

Program:

K. Szymanowski – „Pie¶ni kurpiowskie” op. 58 na g³os i fortepian (wybór)
J. Zarêbski – Kwintet fortepianowy g-moll op. 34
K. Szymanowski – II Kwartet smyczkowy op. 56
R. Panufnik – „Second Home” (wersja na g³os, fortepian i kwartet smyczkowy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #298 : Sierpieñ 22, 2011, 13:10:05 »

Piêkny ten nowy gmach Filharmonii - ja bym siê wybra³ na IX-tkê ... 09.09 (magia liczb? ). W Koszalinie te¿ zaczêli budowaæ nowy gmach... mo¿e na przysz³y sezon bêdzie podobne otwarcie. Chór ju¿ jest... z moim skromnym udzia³em  . Tak przy okazji w pi±tek w naszej katedrze ma byæ zakoñczenie letniego festiwalu organowego i bêdzie wystawiona ¶wie¿o skomponowana msza Rozbickiego na chór z orkiestr± - na pewno bêdzie jakie¶ nagranie to zamieszczê...Pozdro
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #299 : Sierpieñ 22, 2011, 16:02:00 »

Su³ku!!! Zazdro¶æ brzydka rzecz, ale ja ju¿ Ci pisa³am w "moim " w±tku o Koli Khozyainovie, jak baaardzo, bardzo ci zadroszczê....Piêknej filharmonii, jego dyrektora Roberto który to rozruszawszy nasz wroc³awski Teatr Lalek, w³a¶nie przenosi sie do was, no i co najwa¿niejsze: Koncertu w dniu 18.11. kiedy to Kola zagra III koncert Rachmaninowa...Bo¿e, co ja bym da³a ¿eby wtedy tam byæ !!!! Dlaczego Bia³ystok jest tak daleko od Wroc³awia ? A mo¿e inaczej : dlaczego Kola nie zagra tego Racha w Europejskiej Stolicy Kultury??? Pozostaje mi tylko karmiæ sie nadziej±, ¿e mo¿e jednak kiedy¶ stanie siê to faktem...A tymczasem obluka³am stronê waszej filharmonii, zapisa³am siê na newsletter i zauwa¿y³am równie¿ okienko pt. Transmisje on-line (hurra!!!). Mo¿e wasz dyrektor wpadnie na pomys³, aby pokazaæ jednak Kolê ca³emu ¶wiatu? Bo nie mam pojêcia czy ka¿dy koncert bêdzie transmitowany...Je¶li tak , to ju¿ jestem ca³a happy...Chocia¿ tyle...
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife thepunisher mini-land twistedgamers silverstar