Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192826 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #330 : Pa¼dziernik 17, 2011, 20:18:07 »

Mia³em szczery zamiar tak jak w poprzednim roku pój¶æ tam razem z synem, ale znów nie wyrobi³em czasowo ze wszystkim. O 23.00 retransmisja w PR2. Wiem, ¿e to nie to samo, ale skoro nie da siê inaczej.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #331 : Pa¼dziernik 17, 2011, 21:55:30 »

Wiêc wychodzi na to,¿e by³am dzisiaj jedyn± przedstawicielk± Kuriera w Bazylice ¦w.Krzy¿a.
Cos mnie bardzo pcha³o na ten koncert, nie wiem co, ale by³o warto.
Chór, soli¶ci, dyrygent wszyscy wspaniali. Cudowna akustyka i atmosfera wszystko to
sprawi³o,¿e by³o to niezapomniane prze¿ycie.Oczywi¶cie na koniec olbrzymi aplauz. My¶lê,¿e Chopin
by³ zadowolony
Dawno nie s³ysza³am "Requiem" w wykonaniu polskiego chóru i dopiero teraz zda³am sobie sprawê
jak ³adnie brzmi "et lux perpetua" zamiast "et lux perpituja" Angielski akcent robi z ³acin±
co¶ okropnego.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #332 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:00:10 »

Haha. ¦wietne spostrze¿enie!
Czy podobnie jak w poprzednim roku Requiem by³o elementem liturgii?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #333 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:31:29 »

Wiêc wychodzi na to,¿e by³am dzisiaj jedyn± przedstawicielk± Kuriera w Bazylice ¦w.Krzy¿a.
Terenia... przynajmniej Ty podtrzyma³a¶ honor Forum, przynajmniej TY - w ten rocznicowy dzieñ ¶mierci naszego Patrona w sposób czynny i godny uczestniczy³a¶ w jego rocznicowym ¶wiêcie. Wiêkszo¶æ z nas chyba o tym ¶wiêcie najzwyczajniej zapomnia³a spêdzaj±c wieczór z uchem przy g³o¶niku radia ws³uchujac sie w relacje z innego ¶wiata muzycznych warto¶ci i idoli...
Dziêki Ci Tereniu, za Tw± pamiêæ, czas i szacunek dla naszego ukochanego Chopina. Przynajmniej Ty jedna pamiêta³a¶ i by³a¶ przy nim...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #334 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:38:09 »

Terenia... przynajmniej Ty podtrzyma³a¶ honor Forum, przynajmniej TY - w ten rocznicowy dzieñ ¶mierci naszego Patrona w sposób czynny i godny uczestniczy³a¶ w jego rocznicowym ¶wiêcie. Wiêkszo¶æ z nas chyba o tym ¶wiêcie najzwyczajniej zapomnia³a spêdzaj±c wieczór z uchem przy g³o¶niku radia ws³uchujac sie w relacje z innego ¶wiata muzycznych warto¶ci i idoli...
Dziêki Ci Tereniu, za Tw± pamiêæ, czas i szacunek dla naszego ukochanego Chopina. Przynajmniej Ty jedna pamiêta³a¶ i by³a¶ przy nim...
post scriptum
razem z £ukaszem opublikowali¶my na FB rocznicowe materia³y. To i tak jak na nasze ca³kiem niema³e szafarskie grono tak bardzo, bardzo niewiele, tak w ten dzieñ ma³o...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #335 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:44:49 »

Nie, £ukaszu, by³a tylko muzyka. Chocia¿, chocia¿..dwie siedz±ce przede mn± starsze panie wsta³y,
gdy wszed³ pan dyrygent. pewnie si³a przyzwyczajenia.

Jak ju¿ napomknê³am , po prostu musia³am dzi¶ tam byæ. Pewnie g³upio Januszu to zabrzmi, ale jako¶
czu³o siê obecno¶æ Chopina, dzi¶ na Krakowskim.Nawet zrobi³am parê fotek, marnych, bo z komórki,
ale wrzucê na fejsa.

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #336 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:51:47 »

tak Agnieszko, bardzo dobrze, ¿e tam by³a¶. Podtrzyma³a¶ nasz± ideê i (jak to Janusz zauwa¿y³) - honor naszego forum.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #337 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:55:07 »

Mo¿e i zrobili¶my za ma³o, ale mnie uderzy³o jedno. Przy kolumnie z sercem Chopina by³a tylko jedna ma³a wi±zanka
kwiatów, mo¿e od NIFC-u, ale na pewno nie od w³adz nie mówiê "pañstwowych" ale te¿ i nie
od w³adz stolicy.Smutne , szkoda,¿e nasi politycy nie wiedz±,¿e o Chopinie pamiêæ nie zginie a o nich ju¿ za chwilê
nikt nie bêdzie pamiêta³.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #338 : Pa¼dziernik 17, 2011, 23:09:09 »

Dzi¶ jest te¿ bardzo... Mozartowski dzieñ. Requiem, skrzypce... 

Jestem dzi¶ my¶lami równie¿ w paryskim ko¶ciele ¶w. Magdaleny vis a vis Placu Concorde, przy okwieconym monumencie na Pere Lachaise...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #339 : Pa¼dziernik 18, 2011, 18:33:43 »

Chcia³am jednak zauwa¿yæ, moi drodzy, ¿e "honor Forum" osob± swoj± w³asn± w Bazylice ¦w. Krzy¿a  mogli ewentualnie podtrzymywaæ jedynie warszawiacy. Trudno by by³o wymagaæ, by ludzie z innych miast podejmowali tak± podró¿. A i miejscowym mog³y przydarzyæ siê okoliczno¶ci uniemo¿liwiaj±ce zjawienie siê tam akurat w tym czasie, bowiem proza ¿ycia bywa bezlitosna i za nic ma nasze pragnienia. Zatem chyba jednak by³oby niesprawiedliwym oceniaæ, w jaki sposób kto chce i, przede wszystkim, mo¿e to czyniæ, i jakie formy pamiêci dla kogo s± istotne. Jeden pójdzie na koncert, drugi co¶ gdzie¶ napisze, trzeci wys³ucha muzyki, czwarty wspomni Chopinowsk± pielgrzymkê... Có¿ za sens siê licytowaæ.
Ci z nas, na ten przyk³ad, którzy s³uchali transmisji Requiem online, jak mniemam, uczcili pamiêæ Fryderyka równie godnie, zachowuj±c dlañ i pamiêæ i szacunek. I nie kolidowa³o to bynajmniej z ho³dem sk³adanym innemu z naszych Wielkich, Wieniawskiemu.
Muzyka, zreszt±, jest jedna. S³uchanie Requiem jest jednocze¶nie ho³dem dla Chopina, pamiêci± o geniuszu Mozarta, którego on kocha³, i wielbieniem Muzyki, która dla nich obu i dla wielu jest tak podstawow± potrzeb± duszy. I my¶lê tak¿e, ¿e ju¿ s³uchaj±c w tym dniu tak wspania³ych d¼wiêków w tak piêknych wykonaniach wszyscy z³o¿yli¶my ho³d nie tylko Muzyce, ale i tym, którzy po¶wiêcili ¿ycie w Jej s³u¿bie.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #340 : Pa¼dziernik 18, 2011, 18:42:09 »

Masz oczywi¶cie racjê Asiu, co do ostatniego zdania to bêdê mia³a do Ciebie wielk±, w i e l k ± pro¶bê.
Wiem, ¿e jeste¶ zapracowana, wiêc poczekam a¿ skoñczy siê konkurs.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #341 : Pa¼dziernik 18, 2011, 18:48:37 »

S³ucha³em retransmisji, ale sta³o siê to, czego siê obawia³em. Po prostu usn±³em. Nie ze wzglêdu na znudzenie muzyk±, lecz po prostu pad³em po ca³ym dniu. Gdybym nie goni³ z robot±, która zosta³a mi do zrobienia w domu, ¿eby skoñczyæ przed retransmisj±, to po prostu ry³em bym w klawiaturê zary³.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #342 : Pa¼dziernik 18, 2011, 18:51:04 »

Tak, to prawda. Ci, co byli w Warszawie i akurat mieli czas - odwiedzili ¦wiêtego Krzy¿a. Inni - napisali pami±tkowe teksty i opublikowali na FB, jeszcze inni byli my¶lami u ¶w. Magdaleny i w miejscu okwieconego monumentu. Ka¿dy kto chcia³ - napisa³ o tym dniu i przezy³ ten dzieñ tak jak uzna³ za stosowne.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #343 : Pa¼dziernik 18, 2011, 18:58:17 »

Bardzo siê cieszê, ¿e Tereniu, ¿e by³a¶ w Bazylice i w tym szczególnym dniu, w przestrzeni na granicy ¶wiatów prze¿y³a¶ Mozartowe Requiem...   Zazdroszczê warszawiakom mo¿liwo¶ci uczestniczeia w takich wydarzeniach.  

Januszu, czy nie hiperbolizujesz? Najzwyczajniej w ¶wiecie nikt z nas (chyba) nie zapomnia³ o wa¿nej rocznicy, Chopin towarzyszy³ mi wczoraj w drodze na uczelniê; wys³ucha³em te¿ choæby 'Funérailles' Liszta, jego ho³du oddanego Chopinowi (z nawi±zaniem do Fryderykowego op. 53).
Chcê wierzyæ w to, ¿e nie zarzucasz mi³o¶nikom wiolinistyki, Mozarta i Konkursu Wieniawskiego, ¿e w tym w³a¶nie dniu ws³uchiwali siê w transmisje z Poznania. Nie oznacza to przecie¿ braku szacunku dla naszego uwielbionego Chopina, prawda?  

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #344 : Pa¼dziernik 18, 2011, 19:25:27 »

Oczywiscie, ze tak nie oznacza, przyjacielu

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife silverstar thepunisher neder-live kalinowatyper