Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
...
39
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)... (Przeczytany 200648 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
«
Odpowiedz #330 :
Październik 17, 2011, 20:18:07 »
Mia³em szczery zamiar tak jak w poprzednim roku pójœÌ tam razem z synem, ale znów nie wyrobi³em czasowo ze wszystkim. O 23.00 retransmisja w PR2. Wiem, ¿e to nie to samo, ale skoro nie da siê inaczej.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #331 :
Październik 17, 2011, 21:55:30 »
WiĂŞc wychodzi na to,Âże byÂłam dzisiaj jedynÂą przedstawicielkÂą Kuriera w Bazylice ÂŚw.KrzyÂża.
Cos mnie bardzo pchaÂło na ten koncert, nie wiem co, ale byÂło warto.
ChĂłr, soliÂści, dyrygent wszyscy wspaniali. Cudowna akustyka i atmosfera wszystko to
sprawiÂło,Âże byÂło to niezapomniane przeÂżycie.OczywiÂście na koniec olbrzymi aplauz. MyÂślĂŞ,Âże Chopin
byÂł zadowolony
Dawno nie sÂłyszaÂłam "Requiem" w wykonaniu polskiego chĂłru i dopiero teraz zdaÂłam sobie sprawĂŞ
jak Âładnie brzmi "et lux perpetua" zamiast "et lux perpituja"
Angielski akcent robi z ÂłacinÂą
coÂś okropnego.
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #332 :
Październik 17, 2011, 22:00:10 »
Haha. ÂŚwietne spostrzeÂżenie!
Czy podobnie jak w poprzednim roku Requiem byÂło elementem liturgii?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #333 :
Październik 17, 2011, 22:31:29 »
Cytat: TeresaGrob Październik 17, 2011, 21:55:30
WiĂŞc wychodzi na to,Âże byÂłam dzisiaj jedynÂą przedstawicielkÂą Kuriera w Bazylice ÂŚw.KrzyÂża.
Terenia... przynajmniej Ty podtrzyma³aœ honor Forum, przynajmniej TY - w ten rocznicowy dzieù œmierci naszego Patrona w sposób czynny i godny uczestniczy³aœ w jego rocznicowym œwiêcie. WiêkszoœÌ z nas chyba o tym œwiêcie najzwyczajniej zapomnia³a spêdzaj¹c wieczór z uchem przy g³oœniku radia ws³uchujac sie w relacje z innego œwiata muzycznych wartoœci i idoli...
DziĂŞki Ci Tereniu, za TwÂą pamiĂŞĂŚ, czas i szacunek dla naszego ukochanego Chopina. Przynajmniej Ty jedna pamiĂŞtaÂłaÂś i byÂłaÂś przy nim...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #334 :
Październik 17, 2011, 22:38:09 »
Cytat: Janusz1228 Październik 17, 2011, 22:31:29
Terenia... przynajmniej Ty podtrzyma³aœ honor Forum, przynajmniej TY - w ten rocznicowy dzieù œmierci naszego Patrona w sposób czynny i godny uczestniczy³aœ w jego rocznicowym œwiêcie. WiêkszoœÌ z nas chyba o tym œwiêcie najzwyczajniej zapomnia³a spêdzaj¹c wieczór z uchem przy g³oœniku radia ws³uchujac sie w relacje z innego œwiata muzycznych wartoœci i idoli...
DziĂŞki Ci Tereniu, za TwÂą pamiĂŞĂŚ, czas i szacunek dla naszego ukochanego Chopina. Przynajmniej Ty jedna pamiĂŞtaÂłaÂś i byÂłaÂś przy nim...
post scriptum
razem z ÂŁukaszem opublikowaliÂśmy na FB rocznicowe materiaÂły. To i tak jak na nasze caÂłkiem niemaÂłe szafarskie grono tak bardzo, bardzo niewiele, tak w ten dzieĂą maÂło...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #335 :
Październik 17, 2011, 22:44:49 »
Nie, ÂŁukaszu, byÂła tylko muzyka. ChociaÂż, chociaÂż..dwie siedzÂące przede mnÂą starsze panie wstaÂły,
gdy wszedÂł pan dyrygent. pewnie siÂła przyzwyczajenia.
Jak juÂż napomknĂŞÂłam , po prostu musiaÂłam dziÂś tam byĂŚ. Pewnie gÂłupio Januszu to zabrzmi, ale jakoÂś
czu³o siê obecnoœÌ Chopina, dziœ na Krakowskim.Nawet zrobi³am parê fotek, marnych, bo z komórki,
ale wrzucĂŞ na fejsa.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #336 :
Październik 17, 2011, 22:51:47 »
tak Agnieszko, bardzo dobrze, Âże tam byÂłaÂś. PodtrzymaÂłaÂś naszÂą ideĂŞ i (jak to Janusz zauwaÂżyÂł) - honor naszego forum.
http://franzschubert.pl
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #337 :
Październik 17, 2011, 22:55:07 »
MoÂże i zrobiliÂśmy za maÂło, ale mnie uderzyÂło jedno. Przy kolumnie z sercem Chopina byÂła tylko jedna maÂła wiÂązanka
kwiatĂłw, moÂże od NIFC-u, ale na pewno nie od wÂładz nie mĂłwiĂŞ "paĂąstwowych" ale teÂż i nie
od wÂładz stolicy.Smutne , szkoda,Âże nasi politycy nie wiedzÂą,Âże o Chopinie pamiĂŞĂŚ nie zginie a o nich juÂż za chwilĂŞ
nikt nie bĂŞdzie pamiĂŞtaÂł.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #338 :
Październik 17, 2011, 23:09:09 »
DziÂś jest teÂż bardzo... Mozartowski dzieĂą. Requiem, skrzypce...
Jestem dziÂś myÂślami rĂłwnieÂż w paryskim koÂściele Âśw. Magdaleny vis a vis Placu Concorde, przy okwieconym monumencie na Pere Lachaise...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #339 :
Październik 18, 2011, 18:33:43 »
Chcia³am jednak zauwa¿yÌ, moi drodzy, ¿e "honor Forum" osob¹ swoj¹ w³asn¹ w Bazylice Œw. Krzy¿a mogli ewentualnie podtrzymywaÌ jedynie warszawiacy. Trudno by by³o wymagaÌ, by ludzie z innych miast podejmowali tak¹ podró¿. A i miejscowym mog³y przydarzyÌ siê okolicznoœci uniemo¿liwiaj¹ce zjawienie siê tam akurat w tym czasie, bowiem proza ¿ycia bywa bezlitosna i za nic ma nasze pragnienia. Zatem chyba jednak by³oby niesprawiedliwym oceniaÌ, w jaki sposób kto chce i, przede wszystkim, mo¿e to czyniÌ, i jakie formy pamiêci dla kogo s¹ istotne. Jeden pójdzie na koncert, drugi coœ gdzieœ napisze, trzeci wys³ucha muzyki, czwarty wspomni Chopinowsk¹ pielgrzymkê... Có¿ za sens siê licytowaÌ.
Ci z nas, na ten przykÂład, ktĂłrzy sÂłuchali transmisji Requiem online, jak mniemam, uczcili pamiĂŞĂŚ Fryderyka rĂłwnie godnie, zachowujÂąc dlaĂą i pamiĂŞĂŚ i szacunek. I nie kolidowaÂło to bynajmniej z hoÂłdem skÂładanym innemu z naszych Wielkich, Wieniawskiemu.
Muzyka, zresztÂą, jest jedna. SÂłuchanie Requiem jest jednoczeÂśnie hoÂłdem dla Chopina, pamiĂŞciÂą o geniuszu Mozarta, ktĂłrego on kochaÂł, i wielbieniem Muzyki, ktĂłra dla nich obu i dla wielu jest tak podstawowÂą potrzebÂą duszy. I myÂślĂŞ takÂże, Âże juÂż sÂłuchajÂąc w tym dniu tak wspaniaÂłych dÂźwiĂŞkĂłw w tak piĂŞknych wykonaniach wszyscy zÂłoÂżyliÂśmy hoÂłd nie tylko Muzyce, ale i tym, ktĂłrzy poÂświĂŞcili Âżycie w Jej sÂłuÂżbie.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #340 :
Październik 18, 2011, 18:42:09 »
Masz oczywiÂście racjĂŞ Asiu, co do ostatniego zdania to bĂŞdĂŞ miaÂła do Ciebie wielkÂą, w i e l k Âą proÂśbĂŞ.
Wiem, Âże jesteÂś zapracowana, wiĂŞc poczekam aÂż skoĂączy siĂŞ konkurs.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #341 :
Październik 18, 2011, 18:48:37 »
S³ucha³em retransmisji, ale sta³o siê to, czego siê obawia³em. Po prostu usn¹³em. Nie ze wzglêdu na znudzenie muzyk¹, lecz po prostu pad³em po ca³ym dniu. Gdybym nie goni³ z robot¹, która zosta³a mi do zrobienia w domu, ¿eby skoùczyÌ przed retransmisj¹, to po prostu ry³em bym w klawiaturê zary³.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #342 :
Październik 18, 2011, 18:51:04 »
Tak, to prawda. Ci, co byli w Warszawie i akurat mieli czas - odwiedzili ÂŚwiĂŞtego KrzyÂża. Inni - napisali pamiÂątkowe teksty i opublikowali na FB, jeszcze inni byli myÂślami u Âśw. Magdaleny i w miejscu okwieconego monumentu. KaÂżdy kto chciaÂł - napisaÂł o tym dniu i przezyÂł ten dzieĂą tak jak uznaÂł za stosowne.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #343 :
Październik 18, 2011, 18:58:17 »
Cytat: Janusz1228 Październik 17, 2011, 22:31:29
Bardzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże Tereniu, Âże byÂłaÂś w Bazylice i w tym szczegĂłlnym dniu, w przestrzeni na granicy ÂświatĂłw przeÂżyÂłaÂś Mozartowe Requiem... ZazdroszczĂŞ warszawiakom moÂżliwoÂści uczestniczeia w takich wydarzeniach.
Januszu, czy nie hiperbolizujesz? Najzwyczajniej w Âświecie nikt z nas (chyba) nie zapomniaÂł o waÂżnej rocznicy, Chopin towarzyszyÂł mi wczoraj w drodze na uczelniĂŞ; wysÂłuchaÂłem teÂż choĂŚby 'FunĂŠrailles' Liszta, jego hoÂłdu oddanego Chopinowi (z nawiÂązaniem do Fryderykowego op. 53).
ChcĂŞ wierzyĂŚ w to, Âże nie zarzucasz miÂłoÂśnikom wiolinistyki, Mozarta i Konkursu Wieniawskiego, Âże w tym wÂłaÂśnie dniu wsÂłuchiwali siĂŞ w transmisje z Poznania. Nie oznacza to przecieÂż braku szacunku dla naszego uwielbionego Chopina, prawda?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #344 :
Październik 18, 2011, 19:25:27 »
Oczywiscie, ze tak nie oznacza, przyjacielu
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
...