Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192735 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #420 : Marzec 27, 2012, 22:19:44 »

bartusie, byc mo¿e Twoje rady dla Kenedy'ego s± s³uszne (by odpu¶ci³ sobie granie nieklasyki). Ja jednak - ani Ciê nie poprê, ani nie wytoczê dzia³. Bo w sumie nie wiem, czy by³oby to (i dla kogo?) lepsze.

Z tego zdania wynika, ze nie masz zadnych emocjonalnych odczuc  odnosnie koncertu Kenediego.
Po prostu byles na koncercie, .....ot tyle, zdales relacje - ot tyle, wrzuciles na swoj kanal YT - ot tyle.

P.S.
Nie lubie udawania w sztuce (ta poza - rowniachy gitmana ??) - ... (chociaz, gdybym sie zastanowil?)

Polecam:
Kenedy - Elagar
Kenedy - Brahms

rowniez:

JEAN-LUC PONTY  -       jazz violin
Didier Lockwood -         jazz violin
Stuff Smith -                 jazz violin
Stefan Grappelli -           jazz violin

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #421 : Marzec 27, 2012, 22:43:34 »

Z tego zdania wynika, ze nie masz zadnych emocjonalnych odczuc  odnosnie koncertu Kenediego.
Po prostu byles na koncercie, .....ot tyle, zdales relacje - ot tyle, wrzuciles na swoj kanal YT - ot tyle.

Z tego wcale tak nie wynika. Ja, jak s³usznie piszesz, zda³em relacje. Ale emocje zachowa³em dla siebie. Mam chyba do tego prawo?    Czy¿ nie?   

Ale skoro bardzo ci zale¿y - uzupe³niê króciutko: koncert by³ prawdziwym muzycznym rarytasem i dostarczy³ mi niema³o wzruszeñ (sonata Bacha) a jednocze¶nie ubawi³ mnie na nim i wyluzowa³ ympatycznie jazzuj±cy maestro. By³o fajnie 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #422 : Marzec 27, 2012, 22:48:07 »

Z tego wcale tak nie wynika. Ja, jak s³usznie piszesz, zda³em relacje. Ale emocje zachowa³em dla siebie. Mam chyba do tego prawo?    Czy¿ nie?   

Ale skoro bardzo ci zale¿y - uzupe³niê króciutko: koncert by³ prawdziwym muzycznym rarytasem i dostarczy³ mi niema³o wzruszeñ (sonata Bacha) a jednocze¶nie ubawi³ mnie na nim i wyluzowa³ ympatycznie jazzuj±cy maestro. By³o fajnie 

Wzruszyl Cie Bach, czy Kenedy?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #423 : Marzec 27, 2012, 23:56:07 »

Z Kennedym jest ten problem, ¿e daje siê zauwa¿yæ dysonans miêdzy jego poz± a sposobem gry. Mimo swojej pozornej ekstrawagancji jest on zbyt u³o¿ony jak na jazzmana. Ba, nawet jego interpretacje klasyki nie daj± siê nazwaæ kontrowersyjnymi. Kontrowersyjne by³y np. Tysonowskie interpretacje Chopina. Tu zdecydowanie dorobiono mu marketingow± "gêbê". Wiêc tym bardziej jego image k³óci siê jak dla mnie z jego gr±. To siê po prostu kupy nie trzyma. Niew±tpliwie ta poza pomog³a mu siê przebiæ, ale czy teraz w dalszym ci±gu jest mu potrzebna?

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #424 : Marzec 28, 2012, 09:40:44 »

Wzruszyl Cie Bach, czy Kenedy?
Ciekawe pytanie. I nie wiem jak odpowiedzieæ. Byæ mo¿e niewiedza jest potwierdzeniem faktu, ¿e gdy dobry wykonawca dobrze wykonuje dobry utwór wówczas sam staje sie wspó³twórc± ubogacajac w³asn± osobowo¶ci±? Tak wiêc nie pomylê sie chyba twierdz±c: wzruszy³a mnie sonata, jako wspólne dzie³o dwóch mistrzów: Bacha i Kenedy'ego

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #425 : Marzec 28, 2012, 10:00:06 »

Z Kennedym jest ten problem, ¿e daje siê zauwa¿yæ dysonans miêdzy jego poz± a sposobem gry.

Nie wiem, czy masz racjê, £ukaszu. Dla mnie to absolutnie nie by³ dysonans - a przejaw naturalnych predyspozycji i sk³onno¶ci Nigela. ¯adna sztuczna poza. Jak mawia m³odziez: "ten typ tak ma". Powiem wiêcej: Kenedy swymi wykonaniami wspó³brzmia³ z istot± utworów wrecz w nienagannym konsonansie.  Owszem, gdyby z posêpna powag± jazzowa³, albo gra³ klasykê frywolnie improwizuj±c u¿y³bym s³owa dysonans. Ale podczas tego koncertu tak absolutnie nie by³o! Podczas sonaty a-moll - ca³± osobowo¶ci± s³u¿y³ Sztuce w najlepszym tego s³owa znaczeniu. A jazzem sie bawi³... i bawiac sie improwizowa³. Jak¿e tu wiêc mówiæ o dysonansie? Chyba, ze masz na mysli jego ekstrawagancki strój i fryzurê... Ale to tez ¿aden dysonans, a... jako rzek³em: ekstrawagancja. I tyle.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #426 : Marzec 28, 2012, 12:15:24 »

Kenedy, bez irokeza i swojskiego akcentu nie mialby szans na zrobienie tak duzej kariery.
Podczas jego startu z English Chamber, conajmniej dwoch, trzech skrzypkow z orkiestry bylo lepszych od niego.
Powtarzam, Kenedy nie mial zbyt dobrych notowan wsrod profesjonalnych muzykow w Anglii w tym czasie.
Z wytworni plytowej otrzymal status" pop star" i swoja ekstrawagancja przebil sie do mas.
Na koncerty zajezdrzal czarna limuzyna z szoferem.
Wyrezyserowane,  wrzeszczace tlumy (na poczatku nie tak duze) mlodocianych "fanek"  witaly go przed kazdym koncertem.
Ten cyrk byl zalosny.
Media i promocja moga wszystko.

Dlaczego "bawienie" sie podczas wystepu rownoznaczne jest z wysoka wartoscia.
W jego wypadku "blaznowanie" jest wkurzajace.

Moja opinia dotyczy Nagila sprzed lat.
Teraz zauwazylem tendencje wzwyzkowe.
Po prostu Kenedy gra lepiej.

Czy w moich oczach nalezy do elity swiatowych skrzypkow ?
Nie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #427 : Marzec 28, 2012, 12:19:06 »

"zajezdzal" oczywiscie.
sorry
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #428 : Marzec 28, 2012, 13:29:50 »

Chyba, ze masz na mysli jego ekstrawagancki strój i fryzurê... Ale to tez ¿aden dysonans, a... jako rzek³em: ekstrawagancja. I tyle.
Jak to zwa³, tak zwa³. Ekstrawagancja w wygl±dzie (pewien rodzaj pozy) nie koresponduje ze sposobem gry. O to mi chodzi³o. Nie lubiê, jak kto¶ robi show z klasyki. To znaczy lubiê czasami, ale tylko troszeczkê i z przymru¿eniem oka, raz na jaki¶ czas. Normalnie jednak nie. Z bartusem zgadzam siê, ¿e ten show z fankami by³ ¿a³osny i nierealistyczny.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #429 : Kwiecieñ 01, 2012, 01:24:26 »

Januszu, gratulacje z racji tak atrakcyjnego urlopu:) I dziêki za podzielenie siê wspania³ymi wra¿eniami, i nagranie fragmentu. Ja te¿ bardzo lubiê Kennedy'ego. Cztery pory roku, to pozycja kultowa Elgara muszê sobie pos³uchaæ:) A ja lubiê jeszcze bardzo jego p³ytê nagran± razem z zespo³em Kroke - East meets East:) Jest w tym têsknota i nutka romantycznej nostalgii, która mi odpowiada:)
http://www.youtube.com/watch?v=miT3xVa-xeA

Ale chyba jednak, mimo ca³ego tego rockowo-jazzowego sztafa¿u (który pewnie przybra³, jak mówicie, dla zaciekawienia, zwrócenia uwagi, wyró¿nienia siê z t³umu, a z którego mo¿e by³oby mu ju¿ ciê¿ko zrezygnowaæ), najbardziej wierny pozostaje klasyce. Tak gra koncert a-moll Bacha:

http://www.youtube.com/watch?v=C2T-stg5BMU&NR=1&feature=fvwp
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #430 : Kwiecieñ 01, 2012, 09:50:24 »

Wysluchalem Kenediego w Bachu.

Nie podoba mi sie:

1. maniera crescendowania na dlugich nutach brzydkim dzwiekiem na zakonczeniach fraz.
2. martwe palce (nie wibrujace) na szesnastkach (przypomina mi to dzwiek poczatkujacych skrzypkow)
3. zagajenie na wstepie (prymitywne) - chyba udawane, gdyz Kenedy, to inny czlowiek niz ten ktorego znamy ze sceny.
4. niewlasciwie za szybkie tempa (powoduje brak fajnej pulsacji, tak waznej dla Bacha) - osobiscie lubie szybko, ale takie tempa wymagaja       
    innej interpretacji
5. emocje (obce mi)

Podoba mi sie:

1. niektore fragmenty 2 cz. (dynamika)
2. niezla wstawka improwizacyjna 3 cz. (o dziwo pasujaca)

Bach moze byc grany nawet na gwozdziach.
Konstrukcja i napieciowosc harmoniczna jest ponad wszelkimi wykonaniami.

Polecam ten koncert Bacha w wykonaniu Dawida Ojstracha, Henryka Szeringa.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #431 : Kwiecieñ 01, 2012, 11:37:37 »

Nie chce byc osadzony, ze jestem uprzedzony do Nigela.
A wiec....kiedys w radio uslyszalem Vivaldiego -  Violin Concerto in A Minor RV356.
Przezylem pozytywny szok.
Ten prosty,uczniowski koncert (z racji grywania go w podstawowych szkolach) nagle stal sie dla mnie wydazeniem artystycznym.
Z cala swiadomoscia moge powiedziec, ze byl to koncert Kenedy - Vivaldi.
Niezliczona ilosc wirtuozowskiej ornamentyki byla czystym wymyslem Nigela.
Genialne, radosne wykonanie do dzis gra w mojej wyobrazni.

BRAWO KENNEDY!!!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #432 : Kwiecieñ 19, 2012, 14:24:38 »

Dzi¶ o 20.00 mo¿na bêdzie pos³uchaæ retransmisji koncertu z Pary¿a. Jonas Kaufmann zaspiewa pie¶ni Mahlera i
Straussa. W czê¶ci II zabrzmi II Symfonia Sibeliusa.
Orkiestra z Birmingham bêdzie dyrygowa³ Andris Nelsons.

To wszystko w radiu Francemusique:

http://sites.radiofrance.fr/francemusique/em/concert-soir/emission.php?e_id=80000056&d_id=440000738&nojpcache=true

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #433 : Kwiecieñ 21, 2012, 19:35:49 »

Wczoraj i dzi¶ w warszawskiej filharmonii Julianna nasza konkursowa gra³a/gra Beethovena. Czy kto¶ mo¿e by³ i mo¿e napisaæ s³ówko? Je¶li us³yszycie o jakie¶ retransmisji tego koncertu, dajcie proszê znaæ, bardzo jestem ciekawa jak siê rozwinê³a i zmieni³a.
Reginka
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 25

« Odpowiedz #434 : Kwiecieñ 21, 2012, 20:01:23 »

Beethoven piêknie, piano, forte, z klas±. Naprawdê by³am pod wra¿eniem
Ale mazurek Chopina na bis-pora¿ka, a¿ ¿al s³uchaæ. To dziwne, naprawdê, ¿e to Ona zosta³a wygra³a konkurs
Nie jestem fachowym znawca muzyki, ale takiego mazurka nie trawiê
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar animilkowo neder-live paktprzyjazni kalinowatyper