Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192673 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #480 : Sierpieñ 31, 2012, 07:03:13 »

Nie wiem, co bardziej podziwiaæ, niemal s³yszany dziêki Tobie koncert, czy jego wspania³y opis. Dziêkujê.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #481 : Sierpieñ 31, 2012, 07:09:55 »

- Niech Pana Bóg b³ogos³awi za to, ¿e tu jestem.

I niech Ciebie Pan Bóg pob³ogos³awi, ¿e tak piêknie nam zrelacjonowa³a¶ 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #482 : Sierpieñ 31, 2012, 07:13:31 »

Joanno, dziêki. I cieszê siê, ¿e do tych wszystkich emocji dosz³a jeszcze ta w postaci s±siedztwa pobliskiego Daniila
Gratulujê "pojemno¶ci emocjonalnej", ja ju¿ nie by³abym w stanie przyswoiæ takiej porcji, tylu gwiazd po kolei. Koncert by³ rejestrowany, wiêc jest szansa, ¿e chocia¿ czê¶ciowo przyjdzie nam do¶wiadczyæ opisanych tutaj doznañ.

No ale gdzie wra¿enia z wcze¶niejszego koncertu?
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #483 : Wrzesieñ 20, 2012, 13:32:18 »

Bardzo polecam "Wieczór pie¶ni" prosto z Wiednia Jonas Kaufmann (i Helmut Deutsch przy fortepianie) bêdzie
¶piewa³ pie¶ni Liszta, Mahlera, Duparca i Ryszarda Straussa. O 20.00!!!!!

http://www.hr-online.de/website/radio/hr2/kalender3758.jsp?rubrik=3758

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #484 : Pa¼dziernik 01, 2012, 16:58:43 »

Wczoraj by³em w nowym gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej na Strasznym dworze. Tu jest relacja fotograficzna z tego niecodziennego wydarzenia http://franzschubert.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=38&lang=pl

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #485 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:03:36 »

Witam

Wczoraj z Dorot± wybrali¶my siê na recital Miroslava Kultyszewa w Filharmonii Wroc³awskiej.

W programie znalaz³y siê Bagatele Beethovena, Fantazja Schumanna oraz, po przerwie komplet, Ballad Chopina.

Do tej pory nie by³em zaznajomiony z repertuarem pierwszej czê¶ci wystêpu, w zwi±zku z tym nie jestem w stanie na tej podstawie oceniæ pianisty. Natomiast zwróci³em uwagê na piêkne, perliste piano w pierwszych Bagatelach, perfekcyjny, delikatny, wywa¿ony d¼wiêk - dos³owne muskanie klawiszy. W repertuarze Beethovena to w³a¶nie by³a mocna strona Kultyszewa.

U Schumanna z kolei, w dwóch ostatnich czê¶ciach fantazji us³ysza³em fantastyczne, donios³e i g³o¶ne akordy i udane (je¶li pamiêæ mnie nie myli) staccato. Tutaj pianista "na moje ucho" postawi³ na inne elementy techniczne. Dopie¶ci³ fantazjê genialnym forte.

Mija przerwa, moje oczekiwania rosn±, zaraz ma zabrzmieæ jeden z moich ulubionych utworów naszego Fryderyka - Ballada G-moll. Swoje dalsze s³owa muszê jednak poprzedziæ rozwiniêciem pojêæ "wzrost oczekiwañ" oraz "ulubiony utwór". W moim przypadku te s³owa maj± swego rodzaju kluczowe znaczenie. Mam swój idea³ 1-szej Ballady - w³a¶ciwie kilka idea³ów, jeden fragment uwielbiam u Olejniczaka, w innym fragmencie porywa mnie Avdeeva (choæ mia³em dostêp do bardzo kiepskiej jako¶ci nagrania dostêpnego na YT). To by³ utwór na który czeka³em z niecierpliwo¶ci± licz±c na idea³ lub co¶, co mi ten idea³ zast±pi (z tego powodu nigdy nie widzia³em na ¿ywo Traviaty w Operze Wroc³awskiej - obawiam siê "etatowców", którzy nie dorównaj± aran¿acji z Netrebko i Villazonem z Sazlzburga). Ale do rzeczy.

Pierwsz± ballad± nieco siê rozczarowa³em. Miros³aw zafundowa³ nam "dyskotekê lewej rêki" - zbyt g³o¶no akompaniowa³ wiod±c± melodiê. Pod koniec przytrafi³ mu siê b³±d tekstowy co tylko zdenerwowa³o pianistê i widaæ by³o, ¿e chce jak najszybciej dany utwór zakoñczyæ.

Zakocha³em siê natomiast w 3. Balladzie, któr± dziêki Kultyszewowi odkry³em zupe³nie na nowo, dopiero teraz dostrzeg³em przepiêkn± melodiê któr± "ukry³" w niej Chopin.

Niemniej jestem bardzo szczê¶liwy, ¿e uda³o mi siê wys³uchaæ Rosjanina. Ucieszy³em siê mog±c osobi¶cie poznaæ Pana Tadeusza Deszkiewicza - impresaria pianisty i naszego przyjaciela z forum.

Koñcz±c zaapelujê do Pana Tadeusza o to, ¿eby czê¶ciej zaprasza³ do Wroc³awia swoich podopiecznych gdy¿ dolno¶l±ska czê¶æ forum jest g³odna muzycznych wra¿eñ ... a mówi±, ¿e apetyt ro¶nie w miarê jedzenia.

Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #486 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:05:31 »

Pozwolê sobie do³±czyæ zdjêcie "Wroc³awskiej czê¶ci forum" w towarzystwie pianisty.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #487 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:22:23 »

Dziêkujê Piotrze za relacjê. Cieszê siê, ze dajesz co jaki¶ czas znak ¿ycia i ¿e dbasz o nasz± Katiuszê 
¯a³ujê, ze nie by³em na koncercie Miros³awa w Warszawie (na który nawet mia³em wykupione bilety), mog³bym wtedy podzielic siê i porównaæ wra¿enia. Ale tak to ju¿ czasem bywa... Poszed³ za to mój syn, któremu koncert siê spodoba³. Znamienne, relacjonuj±c mi wystêp Miros³awa tez zwróci³ uwagê na kilka wpadek, które siê przytrafi³y piani¶cie w pierwszej balladzie... Bêdzie wiêc musia³ nasz Miros³aw nad t± kompozycj± jeszcze trochê popracowaæ  Mo¿e w przysz³ym roku zg³osi nam do poprawki?  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #488 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:45:35 »

Januszu, muszê sprostowaæ pewn± kwestiê - to raczej Dorota dba o mnie - wynajduje ciekawe propozycje na które ja z chêci± przystaje.

I za to, publicznie, na forum kuriera chcia³bym Kati bardzo serdecznie podziêkowaæ.
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #489 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:47:57 »

Witaj Piotrusiu. Co u Ciebie? Jak studia? Jeste¶ ju¿ chyba na 2 roku.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #490 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:51:18 »

S³awku, piekna relacja z Nowej Polskiej Opery. Bardzo ciekawe fotki. To dobrze, ze Bia³ystok wreszcie doczeka³ sie godnej i reprezentacyjnej sceny. Wspaniale, ze jako Kurier mamy w Bia³ym naszego dziennikarza.
Czekamy na kolejne relacje
ps
a kiedy utworzysz wreszcie swoj progil na Facebooku? Jest tam prawie ca³a nasza szafarska rodzinka, tylko wci±z brakuje naszego pana su³ka  Chichot

Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #491 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:55:06 »

Tak S³awku, ju¿ drugi rok, do tego zacz±³em drugi kierunek - uzna³em, ¿e trzeba nieco bardziej produktywnie wykorzystywaæ czas. Z tego powodu, z du¿± doz± prawdopodobieñstwa, mo¿na przypuszczaæ, ¿e moje i tak rzadkie wizyty na kurierze bêd± jeszcze bardziej sporadyczne.

Postaram siê jednak (co najmniej) relacjonowaæ wroc³awskie wydarzenia muzyczne.

Ju¿ za 4 lata Wroc³aw zostanie Europejsk± Stolic± Kultury i mam nadziejê, ze z tej okazji (a mo¿e wcze¶niej - na co bardzo liczê) bêdziemy mogli wraz z Dorot± go¶ciæ Was w stolicy Dolnego ¦l±ska.

su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #492 : Pa¼dziernik 01, 2012, 21:58:06 »

Dziêki Januszu za ciep³e s³owa. Rzeczywi¶cie jeste¶my dumni z naszego nowego nabytku. Na kolejne relacje na razie jestem bez szans. Biletów brak do koñca roku. Ale ju¿ moja g³owa w tym aby jednak co¶ wykombinowaæ, wiêc jak tylko uda siê mi co¶ "wyrwaæ" to podzielê sie wra¿eniami. Ma byæ jaka¶ sk³adanka rosyjskiej opery. Zakrêcê siê wokó³ tematu. Chichot

su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #493 : Pa¼dziernik 01, 2012, 22:00:09 »

Ja Piotrusiu na pewno przyjadê.

Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #494 : Pa¼dziernik 01, 2012, 22:02:21 »

Dziêki Januszu za ciep³e s³owa. Rzeczywi¶cie jeste¶my dumni z naszego nowego nabytku. Na kolejne relacje na razie jestem bez szans. Biletów brak do koñca roku. Ale ju¿ moja g³owa w tym aby jednak co¶ wykombinowaæ, wiêc jak tylko uda siê mi co¶ "wyrwaæ" to podzielê sie wra¿eniami. Ma byæ jaka¶ sk³adanka rosyjskiej opery. Zakrêcê siê wokó³ tematu. Chichot

Czekam na jakie¶ opery Czajkowskiego: Onegin, Dama Pikowa - we Wroc³awiu tego brak.

£udzê siê tak¿e, ¿e bêdê mia³ w najbli¿szym czasie us³yszeæ "Manon" Masseneta - przepiêkna opera, z któr± nie spotka³em siê jeszcze w repertuarze krajowej opery (lub zbyt pobie¿nie te repertuary ¶ledzê).
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper twistedgamers paktprzyjazni countrylife