Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
39
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)... (Przeczytany 199649 razy)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
«
Odpowiedz #60 :
Grudzień 04, 2010, 18:45:21 »
Cytat: Mozart Grudzień 03, 2010, 17:41:59
WÂłaÂśnie, jestem bardzo ciekawy kolejnych recenzji w warszawskiego recitalu.
Allegro, do ktĂłrych nagraĂą konkursowych Wundera powracasz najczĂŞÂściej? Koncert, moÂże piĂŞkne mazurki, polonez-fantazja?
Ja - uwielbiam Bolero - w Wunderowym wykonaniu jest po prostu wzorcowe.
Zdecydowanie koncert (rondo vivace to mĂłj dyÂżurny poprawiacz humoru), ale miaÂłam teÂż intensywnÂą fazĂŞ poloneza fantazji, potem andante spianato... Co jakiÂś czas coÂś na nowo odkrywam. WspaniaÂłe jest to archiwum wideo na konkursowej stronie; jestem od niego uzaleÂżniona!
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #61 :
Grudzień 04, 2010, 21:14:20 »
No baaa... W koĂącu Wunder to klagenfurczyk
, sÂłowem Austriak, ktĂłry co najmniej powienien wiedeĂączyka piĂŞknie taĂączyĂŚ (a skoro zamierza zamieszkaĂŚ w Polsce, to czeka go nauka poloneza!).
Ja wÂłasnie przechodzĂŞ fazĂŞ Poloneza-Fantazji, droga Allegro, w Wunderowym op. 61 sÂłyszĂŞ metafizyczne pytanie o istnienie nadprzyrodzonego Bytu (Boga), ktĂłre przecieÂż Chopin zawarÂł w tym niezwykÂłym w historii muzyki dziele, zupeÂłnie jakby Ingolf zadawaÂł je rownieÂż...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #62 :
Grudzień 04, 2010, 23:11:13 »
Cytat: Mozart Grudzień 04, 2010, 21:14:20
Ja wÂłasnie przechodzĂŞ fazĂŞ Poloneza-Fantazji, droga Allegro, w Wunderowym op. 61 sÂłyszĂŞ metafizyczne pytanie o istnienie nadprzyrodzonego Bytu (Boga), ktĂłre przecieÂż Chopin zawarÂł w tym niezwykÂłym w historii muzyki dziele, zupeÂłnie jakby Ingolf zadawaÂł je rownieÂż...
http://www.youtube.com/watch?v=93SC26Eq50k
Oto i Wunder w poloniezie-fantazji. Có¿, nie uwa¿am tego wykonania za najlepsze w konkursie. T¹ metafizycznoœÌ o której wspomina Mozart dostrzegam wy³¹cznie w rubatach, które s¹ interesuj¹ce, przemyœlane. Wydaje mi siê jednak, ¿e ok. 11 minuty (w tym nagraniu) wyst¹pi³ chwilowy chaos w grze Austriaka który zburzy³ ten utwór.
http://www.youtube.com/watch?v=NtLLjyx5QMQ&feature=related
To wykonanie Avdeevej. MoÂże mniej liryczne i mniej melodyjne ale bardzo wyraziste i poprawne. OsobiÂście w polonezie fantazji nie widzĂŞ zbyt wiele melancholii toteÂż wybieram "stalowÂą JuliannĂŞ". Mocny dÂźwiĂŞk i rĂłwne tempo bardzo pasuje do tego utworu.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #63 :
Grudzień 05, 2010, 22:29:04 »
Ciekawe jest nagranie Bozhanova:
http://www.youtube.com/watch?v=PA-wcwimYj4
Blog o muzyce:
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #64 :
Grudzień 05, 2010, 22:58:49 »
Pozwólcie, ze cofnê siê do relacji z 11 Konkursu Chopina w 1985 roku, konkretnie do wystêpu Bunina. By³em na widowni podczas jego przes³uchaù. Bodaj¿e by³ to I etap, w którym gra³ walca a potem poloneza. I oto wówczas, jedyny raz chyba w ca³ej historii Konkursów sta³a sie rzecz niezwyk³a: po wykonaniu Walca publicznoœÌ nie powstrzyma³a emocji, rozleg³y siê gromkie brawa, ktoœ podbieg³ i wrêczy³ mu ró¿ê. Pan Stanis³aw wsta³ mod fortepianu, uk³oni³ siê g³eboko i wróci³ do poloneza...
Dzisiaj, caÂłkiem przypadkowo odnalazÂłem ten niezwykÂły ewenement (gÂłowy nie dam, ale jestem prawie pewien, ze to wÂłasnie ten!). PosÂłuchajcie i podelektujcie siĂŞ jego niesamowitym wykonaniem walca... i niecodziennym wydarzeniem
http://www.youtube.com/watch?v=GeqVjcuEWLA
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #65 :
Grudzień 06, 2010, 01:09:07 »
Dla mnie gra Bunina jest dosyc plytka. Facet szedl na zywiol.
Brakuje mi w jego grze refleksji, wykonczenia.
Troche przypomina to tluczenie fortepianu mlotkami bez cienia stresu i zdenerwowania.
Ogolnie mowiac nie odpowiada mi jego dzwiek, troche wykrzyczany.
Przykro mi Januszu, ale tym razem z Toba sie nie zgadzam.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #66 :
Grudzień 06, 2010, 09:44:05 »
Bartusie, ka¿dy z nas ma swój gust i niech tak ju¿ pozostanie. Dodam tylko, ze o wielkoœci artysty decyduj¹ nie zarejestrowane nagrania - a koncerty na ¿ywo. W trakcie nich okazuje siê, na ile sztuka danego artysty przemawia i porywa za sob¹ publicznoœÌ. Wówczas tak siê sta³o. To ngranie tylko w czêsci odda³o atmosferê przes³uchaù, której nie zapomnê chyba nigdy...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #67 :
Grudzień 06, 2010, 10:07:59 »
Dinu Lipatti zdobyl swoja pozycje jako swiatowej klasy pianista siedzac w studio nagraniowym.
Atmosfera panujaca na koncertach "zywych" jest niesamowitym zjawiskiem.
Bywa jednak, ze moze byc wywolana rodzajem psychozy.
Zobacz koncerty p. Rubika. Poziom artyzmu niski a reakcje publiki histerycznie entuzjastyczne.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #68 :
Grudzień 06, 2010, 10:19:57 »
JeÂśli zatem to "niesamowite zjawisko i psychozĂŞ" artyÂści potrafiÂą wywoÂływac takze spod studyjnego przekazu - to wielka chwaÂła im za to.
A z Rubikiem - to pewno trochê tak, jak z muzyk¹ góralsk¹: nie da sie jej s³uchaÌ przekazem medialnym, za to przy bezposrednim kontakcie - potrafi¹ przenieœÌ t³umy w inny wymiar...
(I Âżeby nie byÂło niedomĂłwieĂą: nie jestem najabrdziej zagoÂżaÂłym fanem Rubika
, ale jego fanĂłw rozumiem )
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #69 :
Grudzień 06, 2010, 11:46:20 »
Cytat: Janusz1228 Grudzień 06, 2010, 09:44:05
o wielkoœci artysty decyduj¹ nie zarejestrowane nagrania - a koncerty na ¿ywo. W trakcie nich okazuje siê, na ile sztuka danego artysty przemawia i porywa za sob¹ publicznoœÌ.
Od razu mam skojarzenie z tegorocznym Wunderem i Bozanovem na konkursie...
Blog o muzyce:
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #70 :
Grudzień 06, 2010, 18:37:44 »
Wszystko dlatego, Âże oglÂądajÂąc koncert na Âżywo odbieramy go wieloma zmysÂłami. Nie mĂłwiĂŞ, Âże BoÂżanow to zÂły pianista, ale na jego odbiĂłr na pewno jakiÂś tam (sÂądzĂŞ, Âże duÂży) wpÂływ miaÂła jego gestykulacja i ekstrawaganckie zachowanie. Rubik stronĂŞ muzycznÂą nadrabiaÂł energetycznym dyrygowaniem i wÂłaÂśnie to (wraz z dÂługimi blond wÂłosami) wykreowaÂło jego wizerunek. Ludzi po czĂŞÂści pociÂągaÂło to, jak Rubik odczuwa swojÂą muzykĂŞ - wizja miaÂła we wszystkich jego widowiskach wagĂŞ porĂłwnywalnÂą do fonii.
Je¿eli mamy rozpatrywaÌ walory stricte muzyczne z przykroœci¹ muszê stwierdziÌ, ¿e siê z Januszem nie zgadzam. Najlepszy efekt mo¿emy osi¹gn¹Ì wykorzystuj¹c tylko s³uch. Przy koncertach na ¿ywo du¿e znaczenie ma reakcja publicznoœci - czêsto dajemy siê ponieœÌ emocj¹ t³umu. Skoro ktoœ obok nas zacz¹³ klaskaÌ to automatycznie zaczynamy robiÌ tak samo i zaczynaj¹ nas naœladowaÌ inni a¿ brawo bije ca³a sala. Potem ktoœ w gazecie napisze o niewiarygodnym aplauzie co bêdzie pozytywn¹ recenzj¹ sam¹ w sobie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #71 :
Grudzień 06, 2010, 18:57:06 »
Dla mnie - to ¿adna przykroœÌ, goguœ. Mamy prawo siê piêknie ró¿niÌ i obstawaÌ przy swoim
. Ty lubisz odbieraÌ muzykê tylko s³uchem i w miarê mo¿liwoœci czyœciÌ j¹ do bia³ego od wspó³reakcji otoczenia - proszê bardzo. Uwa¿am, ze œwietnie z tak¹ filozofi¹ percepcji trafi³eœ na wspó³czesne czasy (które oferuj¹ mo¿liwoœÌ hermetyzacji od³suchu i rozk³adania dŸwiêków na atomy, czytaj: uprzestrzenniac elektronicznie surround + s³uchawki na g³owie).
Trzeba tylko pamiĂŞtaĂŚ, ze Âżaden z kompozytorĂłw czasĂłw minionych nie komponowaÂł dla potrzeb mikrofonu i gÂłoÂśnika, Âże Âżywa i na ogó³ tÂłocznie wypeÂłnijaca audytorium publicznoœÌ byÂła jakby wkalkulowywana w otoczkĂŞ i tkankĂŞ dÂźwiĂŞkowa kompozycji. Dlatego pozwĂłl, ze dla mnie - zawsze NAJPRAWDZIWSZY (a wiĂŞc i najlepszy) ODSÂŁUCH I PERCEPCJA UTWORU NIE TYLKO WIEDZIONA BĂDZIE SÂŁUCHEM ale, szczegĂłlnie w odniesieniu do dzieÂł klasycznych, bĂŞdzie zawsze wspó³istniaÂła z caÂłym otoczeniem, w tym: takÂże z reakcjÂą sali i entuzjazmem sÂłuchaczy.
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2010, 19:48:37 wysłane przez Janusz1228
»
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #72 :
Grudzień 06, 2010, 20:38:43 »
Cytat: GoguÂś Grudzień 06, 2010, 18:37:44
Wszystko dlatego, Âże oglÂądajÂąc koncert na Âżywo odbieramy go wieloma zmysÂłami. Nie mĂłwiĂŞ, Âże BoÂżanow to zÂły pianista, ale na jego odbiĂłr na pewno jakiÂś tam (sÂądzĂŞ, Âże duÂży) wpÂływ miaÂła jego gestykulacja i ekstrawaganckie zachowanie.
Chyba w 90% negatywny. Jak go pierwszy raz zobaczyÂłam to zaczĂŞÂłam siĂŞ ÂśmiaĂŚ (zÂłoÂśliwie) i pokazywaĂŚ w domu jako cudaka (inna sprawa, Âże przestaÂłam, bo jednak Nokturn siĂŞ spodobaÂł itd.). Nie zaobserwowaÂłam wielu pozytywnych reakcji na jego zachowanie, wrĂŞcz przeciwnie. A propos jego pewnych gestĂłw, wiecie Âże on uczyÂł siĂŞ dyrygowania?
Co do wpÂływu zachowania na odbiĂłr, myÂślĂŞ Âże pozytywny przykÂład to raczej Wunder, ktĂłry jest po prostu bardzo miÂłym, uÂłoÂżonym i otwartym czÂłowiekiem. To siĂŞ czuje i wytwarza atmosferĂŞ. BoÂżanow? Diabli wiedzÂą co to za jeden, ale to Âświetny muzyk. MyÂślĂŞ, Âże ludzie raczej dobrze odbierajÂą tych, ktĂłrzy wyglÂądajÂą na bardzo skupionych nad tym co robiÂą, czy przeÂżywajÂących (bez przesady) swojÂą grĂŞ, przykÂładĂłw nie chcĂŞ podawaĂŚ.
Co do tego Walca Bunina, ja teÂż mam pewne osobiste wspomnienie. To nagranie (przeze mnie raczej zapomniane) znajduje siĂŞ na jednej z pierwszych kaset (kto sÂłucha dzisiaj kaset?), jakie kupiÂłam. SÂłuchaÂłam tego codziennie (jego i Thai Sona, bo byli razem).
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2010, 20:46:04 wysłane przez Ola83
»
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #73 :
Grudzień 06, 2010, 20:45:34 »
Ciekawa dyskusja, chciaÂłabym tylko dodaĂŚ, Âże wiele zaleÂży od artysty.
Artur Rubinstein uwielbiaÂł koncerty. W rozmowie z Glennem Gouldem mĂłwi, Âże dla niego
to wielkie przeÂżycie, jeÂśli wie Âże potrafi zawÂładnÂąc duszami sÂłuchaczy. Na to G.G:
"oh ale ja nie chcĂŞ ich dusz".Bowiem Gould daÂł ostatni koncert w wieku 32 lat.
A swoje wielkie kreacje tworzyÂł w studiu nagraniowym.
Dla Goulda publiczny koncert byÂł niemoralnÂą formÂą prezentacji sztuki i twierdziÂł Âże do koĂąca XX
wieku zniknÂą sale koncertowe.
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #74 :
Grudzień 06, 2010, 21:02:29 »
Januszu.
Oczywiscie. Masz racje. Koncert sluchany na zywo z wrazliwa, kochajaca piekno, grupa ludzi jest nie zastapiony.
Energia wibruje w powietrzu, i to sie wyczuwa.
Ja natomiast nie zgadzam sie z TWOIM tekstem :
Dodam tylko, ze o wielkoÂści artysty decydujÂą nie zarejestrowane nagrania - a koncerty na Âżywo
.
Jak zatem wytlumaczysz Dinu Lipatti, jedenego z nawiekszych, najbardziej uznanych przez autorytet pianistow naszego wieku
(XIX/XX). Jak juz mowilem wczesniej, Dinu Lipatti bardzo rzadko koncertowal. Znamy go najbardziej z nagran.
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
39