Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192789 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #90 : Grudzieñ 07, 2010, 00:19:04 »

Teresko, my¶lê, ze niepotrzebnie wchodzimy w sferê deklaratywnych emocji...
Nie umniejszam dokonañ Goulda, tak jak i chylê czo³a przed ka¿dym, kto zaskarbia ludzkie dusze. Je¶li zaskarbia naprawdê - jest mi wówczas obojêtne, czy to rzemie¶lnik, czy artysta.
Cieszê siê wiêc, ze sztuka Pana Goulda ma w Tobie, Teresko, wielk± fankê. Ja, dopiero nabieram do niego dystansu, przychodzi mi to z trudem, byc mo¿e w³asnie dlatego, ze  ³atwiej obcowaæ mi z dzie³em - odnajduj±c jego twórcê na estradzie, nie w laboratorium.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 07, 2010, 11:23:26 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #91 : Grudzieñ 07, 2010, 00:27:19 »

Przepraszam Droga Teresko, ale nie chodzi³o mi tu o Goulda (mo¿e co¶ zle wyczyta³em, a i nagrañ te¿ znam ma³o..) wyrazi³em swój pogl±d raczej w ogólnym pojêciu  
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #92 : Grudzieñ 07, 2010, 08:24:39 »

I jeszcze suplement do wczorajszej dyskusji:

Czym moim zdaniem rózni siê rzemieslnik od artysty?
- Ten pierwszy dzia³a w zamkniêtym studiu. Ma na us³ugach gromadê wspomagierów (re¿yser, in¿ynierowie d¼wiêku, monta¿y¶ci). Produkt jaki wytwarzaj± - to klasyczny produkt zespo³owy.

- Ten drugi dzia³a w pojedynkê. Ma przed sob± widowniê.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #93 : Grudzieñ 07, 2010, 10:30:58 »

Wybaczcie wczorajsze emocje, ale by³am wczoraj w¶ciek³a na ca³y ¶wiat.
A¿eby zachêciæ Was do s³uchania Goulda powiem tylko ¿e Toccata i Fuga C-dur Bacha
w jego interpretacji znalaz³y sie obok innych nagrañ i odg³osów ziemi na
platynowej p³ycie któr± sonda Voyager wynios³a poza Uk³ad S³oneczny.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : Grudzieñ 07, 2010, 11:21:36 »

Wybaczcie wczorajsze emocje, ale by³am wczoraj w¶ciek³a na ca³y ¶wiat.
A¿eby zachêciæ Was do s³uchania Goulda powiem tylko ¿e Toccata i Fuga C-dur Bacha
w jego interpretacji znalaz³y sie obok innych nagrañ i odg³osów ziemi na
platynowej p³ycie któr± sonda Voyager wynios³a poza Uk³ad S³oneczny.

Teresko, jest to piêkne potwierdzenie genialnych uniesieñ muzycznych Goulda...i Bacha  , których dzie³o uwieczni ludzko¶æ w Universum 

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #95 : Grudzieñ 07, 2010, 13:14:42 »

Powiem tak: uwielbiam sztuke interpretacyjna Goulda i Bacha slucham od dawna, niemal wylacznie w jego wykonaniu, ale nigdy, zadnego nagrania nie przezywam tak gleboko i emocjonalnie, jak koncertu na zywo. To jednak zupelnie inne doznania i to niezaleznie od wykonawcow! Na sali koncertowej wchlaniam muzyke wszystkimi zmyslami, a nawet calym cialem. Mimo doskonalosci nagran i mozliwosci swietnego technologicznie ich odbioru, nie sa w stanie zastapic mi atmosfery i emocji zywego wykonania. I tu, jak niemal zawsze zgadzam sie z Januszem. A do suchania nagran Goulda zachecam wszystkich z calego serca. To szczegolny rodzaj muzyki!
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #96 : Grudzieñ 07, 2010, 15:17:48 »

Kochani, okazuje siê, ¿e Ingolf Wunder by³ porz±dnie przeziêbiony podczas recitalu w Warszawie 2XII2010!

Czyli jeszcze nie zwariowa³am!

"Ingolf wants to thank all of you for your great support and kindness after the recital in Warsaw. He enjoyed playing and loved to interpret Chopin's music that evening despite the fact that unfortunately he was fighting against a severe cold and post-competition tiredness. Now, after a couple of days spent in bed he will be practicing again soon. Thank you all."
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #97 : Grudzieñ 07, 2010, 15:57:13 »

Dla mnie wszystko na ¿ywo ma wiêksz± warto¶æ.

Na pewno nie bêdzie wycyzelowane, dopracowane,
ale bêdzie prawdziwe, a jako takie,
bardziej zachwycaj±ce.

No i bezpo¶redni kontakt te¿ jest wiêksz± warto¶ci±.

By³em tylko na jednym koncercie muzyki klasycznej,
(ja w ogóle bardzo prze¿ywam muzykê,)
ale prze¿ycie na ¿ywo by³o dla mnie o wiele wiêksze
ni¿ z najlepszej p³yty
i najlepszego odtwarzacza.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #98 : Grudzieñ 07, 2010, 16:10:42 »

32 krórkie filmy o Glennie Gouldzie- w roli Goulda Colm Feore

http://www.youtube.com/watch?v=LPhdFlB_IIs

Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #99 : Grudzieñ 07, 2010, 16:13:41 »

Do¶wiadczenie koncertu na ¿ywo mo¿e te¿ pomóc odkryc (na nowo lub w ogóle) danego artystê.

Wychodz±c nieco poza kr±g muzyki klasycznej: ja tak mia³am z Ann± Maria Jopek i z Justyn± Steczkowsk±. Niezupe³nie moja bajka, ale na koncertach zaczarowa³y. Mo¿e chodzi i poczucie wyj±tkowo¶ci momentu: tu i teraz. Dochodzi jeszcze kwestia improwizacji. AMJopek wspó³pracuje z fantastycznymi muzykami i na koncertach siê dzieje! Na koncercie Lisbon Stories z serii BMW Jazz Club z muzykami  z portugalskiego obszaru jêzykowego dzia³y sie cuda. Na tegoroczny Jazz Club z Japoñczykami nie dotar³am z powodu ¶niegu
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #100 : Grudzieñ 07, 2010, 16:57:12 »

32 krórkie filmy o Glennie Gouldzie- w roli Goulda Colm Feore

http://www.youtube.com/watch?v=LPhdFlB_IIs

Tereso!
Ty zawsze umiesz przedstawiæ
najlepszych artystów
w najlepszym wykonaniu
i najlepszej oprawie.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #101 : Grudzieñ 07, 2010, 21:04:11 »

Dziêki Marek

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #102 : Grudzieñ 07, 2010, 22:04:30 »

Wszystko sprowadzi³o siê do tak oczywistej sprawy jak fakt, ¿e prze¿ycia wyniesione z koncertów s± niezapomniane i nieporównywalne do najlepszej nawet p³yty. Nie ¶miem siê z tym stwierdzeniem nie zgodziæ.

Niemniej nie podwa¿a³bym "prawdziwo¶ci" nagranych na CD d¼wiêków. Moim zdaniem dziêki studiu mo¿na wydobyæ bardzo precyzyjn± g³êbiê utworu. Pracê nad utworem przy nagraniu, mówi±c slangiem fotograficznym, nie porówna³bym do retuszu w Photoshopie lecz do odpowiedniego doboru obiektywu i ¶wiat³a. Dla muzyka jest to wyzwanie porównywalne do koncertu chocia¿by dlatego, ¿e wytrawny s³uchacz odtwarzaj±c nagranie n-ty raz dostrzegaæ bêdzie coraz to nowe t³a utworu, coraz to nowe przekazy pomiêdzy wierszami a co najwa¿niejsze bêdzie mia³ realn± mo¿liwo¶æ obiektywnego porównania interpretacji pana X z gr± pana Y.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #103 : Grudzieñ 07, 2010, 22:08:19 »

Wychodz±c nieco poza kr±g muzyki klasycznej: ja tak mia³am z Ann± Maria Jopek i ...... ale na koncertach zaczarowa³y. Mo¿e chodzi i poczucie wyj±tkowo¶ci momentu: tu i teraz. Dochodzi jeszcze kwestia improwizacji. AMJopek wspó³pracuje z fantastycznymi muzykami i na koncertach siê dzieje!

Allegra, czytam, ¿e jeste¶ moj± bratni± dusz± je¶li chodzi o Aniê Jopek i oczywi¶cie docenia³a¶ pozosta³ych muzyków! szczególnie lubiê Marka Napiórkowskiego  , i faktycznie na koncertach - jak maj± fazê s± nie do zatrzymania, ubaw te¿ jest! ¦wietni muzycy i ¶wietna zabawa

zacytujê Wam dialog Ani z Markiem: (UWAGA! nie dla dzieci!)   (Ania stoi na brzegu sceny, Marek daleko w g³êbi)
AJ: Marek, chod¼ tu bli¿ej publiczno¶ci...
MN: nie mogê,
AJ: Maarek, no chod¼, proszê Ciê...
MN: nie mogê,..... mam za krótki kabel
po jakim¶ czasie Marek mówi:
MN: Proszê pañstwa w tym roku gramy z Ani± 10 lat ...i ci±gle nic...
AJ: Marek... przecie¿ sam mówi³e¶, ¿e masz za krótki kabel... 

Innym, razem by³em na koncercie tego zespo³u z Markiem w roli g³ównej (bez Ani) w Ustroniu
ma³y klubik i zaledwie kilkana¶cie osób przy stolikach, ¶wiece, kawa, wino - co kto chcia³,
MAGIA...
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 07, 2010, 22:13:57 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #104 : Grudzieñ 08, 2010, 16:41:29 »

Chichot
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar black-for countrylife animilkowo