Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192870 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #135 : Grudzieñ 12, 2010, 22:34:21 »

O ile wiem, na Trifonowa nie by³o sprzeda¿y internetowej, tylko rezerwacja telefoniczna; na Wundera odwrotnie.
By³y w sprzeda¿y tylko 3 rzêdy (dlaczego Co?), zaznaczone na ciemnoszaro  i wygl±da na to, ¿e s± ju¿ wykupione:

http://bilety.polskieradio.pl/palio/html.run?_Instance=koncerty4u

Allegra, to mo¿e dlatego mi siê uda³o, ¿e zamówi³am bilety zaraz jak przeczyta³am wiadomo¶æ
od Ciebie, to jeszcze raz dziêkujê Buziak

Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #136 : Grudzieñ 13, 2010, 12:00:30 »

Zdjêcia z koncertu L. Geniusasa w Czêstochowie w zastêpstwie - nie daja sie powiêkszyæ, bo to serwis prasowy.
Ciekawe, jak by³o.
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Grudzieñ 15, 2010, 22:15:11 »

17-go grudnia w Filharmonii Podlaskiej w Bia³ymstoku wyst±pi Ivo Pogoreliæ. Zagra Koncert f-moll Chopina. Oczywi¶cie idê. Mo¿e to bêdzie ta interpretacja koncertu, której nie uda³o mu siê zaprezentowaæ podczas X Konkursu w 1980r. Nasza Filharmonia niekiedy transmituje w necie koncerty (podobnie jak to by³o na ostatnim Konkursie w Warszawie) ale niestety nie tym razem (tzn. dok³adnie nie wiadomo. Panienka w kasie mówi³a, ¿e mo¿e bêdzie a mo¿e i nie). Po powrocie zdam oczywi¶cie relacjê. Na stronie Filharmonii Podlaskiej jest krótkie info o Pogoreliciu no i jego aktualne zdjêcie. http://www.filharmonia.bialystok.pl/index.php?pogorelich

Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #138 : Grudzieñ 16, 2010, 19:59:50 »

17-go grudnia w Filharmonii Podlaskiej w Bia³ymstoku wyst±pi Ivo Pogoreliæ. Zagra Koncert f-moll Chopina. Oczywi¶cie idê. Mo¿e to bêdzie ta interpretacja koncertu, której nie uda³o mu siê zaprezentowaæ podczas X Konkursu w 1980r. Nasza Filharmonia niekiedy transmituje w necie koncerty (podobnie jak to by³o na ostatnim Konkursie w Warszawie) ale niestety nie tym razem (tzn. dok³adnie nie wiadomo. Panienka w kasie mówi³a, ¿e mo¿e bêdzie a mo¿e i nie). Po powrocie zdam oczywi¶cie relacjê. Na stronie Filharmonii Podlaskiej jest krótkie info o Pogoreliciu no i jego aktualne zdjêcie. http://www.filharmonia.bialystok.pl/index.php?pogorelich
Wow, ale ³ysy!
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #139 : Grudzieñ 16, 2010, 20:58:00 »

Wow, ale ³ysy!

Zgodnie z pogl±dami Gajosa ³ysina dyskwalifikuje go jako pianistê    Su³ku, daj proszê znaæ jak bêdzie wygl±da³a sprawa z transmisj±.
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #140 : Grudzieñ 16, 2010, 21:53:33 »

niestety, transmisja bêdzie tylko 2-giej czê¶ci koncertu czyli Symfonii Berlioza. Szkoda.

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #141 : Grudzieñ 16, 2010, 21:53:53 »

Chichot Nie ³ysy lecz dok³adnie wygolony, po prostu jak zawsze ekstrawagancki!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #142 : Grudzieñ 16, 2010, 22:15:00 »

Czyta³am, ¿e Pogoreliæ bardzo prze¿y³ ¶mieræ swojej ¿ony

W kolejnych latach, szczególnie po ¶mierci ¿ony A. Kezeradze w 1996, Pogoreliæ ograniczy³ publiczne wystêpy, po¶wiêcaj±c siê m.in. dzia³alno¶ci charytatywnej: ustanowi³ fundacjê dla m³odych muzyków w Chorwacji, dzia³a jako ambasador dobrej woli przy UNESCO, anga¿uje siê w odbudowê Sarajewa. Za³o¿y³ dwa festiwale swojego imienia: dla m³odych talentów w Bad Wörishofen w Bawarii (1989-1997) i Pasadenie (od 1993).

I dlatego te¿ mo¿e ta zmiana wizerunku.

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #143 : Grudzieñ 17, 2010, 19:48:56 »

Czy ³ysy, czy nie ³ysy..jakie to ma znaczenie? Przynajmniej zaoszczêdza sporo na czasie, nie zawracaj±c sobie g³owy od¿ywkami i modelowaniem.. Chichot
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Grudzieñ 18, 2010, 00:25:02 »

wróci³em w³a¶nie z koncertu Pogorelicia. Je¶li spytacie jak gra³? to odpowiem parafrazuj±c powiedzonko Janusza (Janusz siê nie gniewa), otó¿ w Jego grze by³o co¶ nieludzkiego - nie pomyli³ siê. Ale poza tym nie wynios³em specjalnych wra¿eñ. Gra³ kanciastym d¼wiêkiem. Koncert w jego wykonaniu brzmia³ absolutnie inaczej ni¿ jeste¶my przyzwyczajeni. Nie zabisowa³, chocia¿ otrzyma³ od publiczno¶ci owacje na stoj±co. Ju¿ przed koncertem siedzia³ za fortepianem i co¶ sobie muzykowa³. Na sobie mia³ niebieski dres, na g³owie czerwon± czapkê, spodnie br±zowe w kratê i buty traperskie, obok sta³a butelka wody mineralnej. Na sam koncert ubra³ siê galowo (smoking). Wygl±da³ mniej wiêcej jak na tym zdjêciu tylko w³osy nieco d³u¿sze (pó³ centymetra). Gra³ z nut. Siedzia³ przy nim taki facecik co przewraca³ pojedyncze, po¿ó³k³e kartki partytury. Taki orygina³. Koncert  wywo³a³ spore poruszenie w ¶wiatku muzycznym Bia³egostoku. Takich t³umów w filharmonii dawno nie widzia³em. Wszystkie miejsca siedz±ce, stoj±ce i wisz±ce by³y zajête.  Na koncert przyby³ Jego Eminencja arcybiskup, Marsza³ek województwa no i przede wszystkim nasz Prezydent miasta - cz³owiek niezwyk³y, który wprowadzi³ Bia³ystok do I Ligi miast polskich. W drugiej czê¶ci wys³uchali¶my symfoniê fantastyczn± Berlioza. Naprawdê niezapomniane wra¿enia. Na koniec Dyrektor (dyrygent) zaproponowa³ nam wspólne za¶piewanie kolêdy "Dzisiaj w Bethleem...". Propozycjê przyjeli¶my ochoczo. Rozleg³ siê piêkny zbiorowy ¶piew. Ale w trakcie ¶piewu zorientowali¶my siê jak sobie Dyrektor z nas za¿artowa³. ¦mieli¶my siê i bili¶my brawo. Gdy sobie za¶piewacie tê kolêdê to odczytacie subtelny polityczny dowcip naszego Dyrektora. I to by by³o na tyle. W lutym Bia³ystok odwiedzi Ingolf Wunder.

sapphireeyed
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 20

« Odpowiedz #145 : Grudzieñ 18, 2010, 12:13:04 »

By³am kilka dni wcze¶niej (w ¶rodê) na koncercie w Poznaniu. Z ogromn± ciekawo¶ci± sz³am do Filharmonii- nigdy wcze¶niej nie s³ysza³am Pogorelica na ¿ywo. Jak napisa³ su³ek, przed wystêpem æwiczy³ ostatnie akordy , nuty przewraca³a mu m³oda asystentka, z przyczyn niezale¿nych gra³ w odzie¿y codziennej. Zwróci³am uwagê, ¿e te niuanse nawet przypad³y go¶ciom do gustu. Wszak ten indywidualizm, ekstrawagancja. Po koncercie okrzyki uznania z sali, owacje na stoj±co (na raty, co wed³ug mnie jest bardzo sztuczne ), ¿adnego bisa, ¿adnych autografów. To s± jednak detale, a meritum niestety zawiod³o. Nie jestem muzykiem, moja opinia nie jest fachowa. Kwestia niecodziennej interpretacji (sonata op 58) a¿ tak mnie nie zaskoczy³a. Zagra³ j± zupe³nie inaczej. To jeden z moich ulubionych utworów Chopina, lecz momentami nie poznawa³am tego, co s³ysza³am. Czu³am siê zmêczona, dos³ownie. Ludzie równie¿ inaczej odbierali (w stosunku do wystêpu Trifonova, Wundera, Geniuszasa etc): pochyleni, skupieni, jakby w transie; ale zupe³nie innym. Sala zamar³a na te 1,5h. Niespotykany nastrój! Niestety, taka forma sonaty mnie nie przekona³a... Kolejn± spraw± jest d¼wiêk. Mia³am wra¿enie (i ufff, nie by³am w tym osamotniona), ¿e p. Ivo walczy z fortepianem, ¿e by³o g³o¶no, g³o¶niej, bardzo g³o¶no, nic pomiêdzy i (prawie) nigdy cicho. Barwa nijaka, pusta, nie³adna- chyba efekt tego "walenia" w klawiaturê.
Podsumowuj±c: cieszê siê, ¿e mog³am tam byæ, pos³uchaæ, oceniæ, aczkolwiek nie powtórzy³abym tego w domu.
Zak³adam, ¿e to w³asnie dzisiejszy Pogorelic i moje zdziwienie jest nie na miejscu, a i mozna mnie pos±dziæ o brak elastyczno¶ci. Nie ¶miem krytykowaæ, na pewno jest to artysta wyj±tkowy, tylko dlaczego zosta³o to upierdliwe wra¿enie, ¿e co¶ nie "gra³o"?...

Szukam nowego wcielenia F. Chopina
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #146 : Grudzieñ 18, 2010, 12:58:01 »

Pogorelica nigdy nie trawilem. Nawet podczas konkursu, kiedy to "walczyl" z
genialnym Dang Tai Sonem. Wiem, ze wzbudze niezadowolenie wiekszosci z Was, ale taka poza
artystyczna jaka prezentowal i prezentuje Pogorelic nie sprzyja Muzyce w moim odczuciu.
Ekstrawagancja jest przypisana ludziom ciekawym, widzacym swiat troche z innego kata.
Dla mnie Pogorelic nie jest ekstrawagancki (moje subietkywne odczucie), jest pozerski.
Bylbym niesprawiedliwy, gdybym pominal swietnie nagrane sonaty Scarlattiego przez Ivo dla DG.

PS
Pamietacie, kiedy Pogorelic w pewnym momencie zniknal ze sceny publicznej.
Otoz wiem z wiarygodnych zrodel, ze to nie byl kaprys niesfornego artysty. Pogorelic po napisaniu obelzywego otwartego listu do roznych wydawnictw szkalujacego jednego z krytykow, wywolal niesmak i zostal wycofany z dystrybucji na chwile
(podobna sprawa miala sie niedawno z Tomem Cruise).
Artysta obecnie nic nie znaczy bez dobrej dystrybucji i marketingu. Dopiero prawdziwym "sedzia" jest czas i przetrwanie.

....STOP, troche za bardzo schodze z tematu

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #147 : Grudzieñ 18, 2010, 20:55:08 »

Polecam ciekawy artykulik na temat Pogorelica - "Awantura o Pogorelicia"

http://tvp.info/magazyn/po-godzinach/chopinowskie-burze-wynosza-na-szczyty/3078052

i drugi dotycz±cy koncertu w £odzi (chyba z 2010)
http://www.dzienniklodzki.pl/kultura/227034,ivo-pogorelic-najgorszy-wsrod-najlepszych,id,t.html

Jak dla mnie bardzo z³o¿ona osobowo¶æ (jestem ciekaw co on porabia³, a je¶li nie porabia³ - to przynajmniej jakie ³±czy³y go zwi±zki z ojczystym krajem w latach 1992-95 tj w czasie trwania wojny domowej (serbsko-chorwackiej) w Jugos³awii..rok pózniej zmar³a mu te¿ ¿ona, te dwie nak³adaj±ce siê na siebie tragedie mog³y wywrzeæ niema³y wp³yw na jego psychikê, osobowo¶æ - która jak wiadomo kszta³towana jest przez ca³e ¿ycie (szczegól. znaczenie maj± tutaj bodzce zewnêtrzne)..
Byæ mo¿e ma za z³e Polakom, ¿e wielu po¶ród nich walczy³o w tej wojnie jako zwyczajni najemnicy (za niema³e pieni±dze) i to zarówno po stronie serbskiej, jak i chorwackiej, w zale¿no¶ci od tego kto wiêcej zap³aci - zreszt± nie tylko Polaków, ale i wiele innych narodowo¶ci..(jednak tego rodzaju przes³anki nie nale¿y braæ powa¿nie pod uwagê)
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #148 : Grudzieñ 18, 2010, 21:55:15 »

Z drugiej jednak strony, jakby siê tak g³êbiej zastanowiæ - to mo¿e st±d w³a¶nie owe "r±banie" w klawiaturê, maj±ce na celu przypomnienie wszystkim, tamtych ju¿ dosyæ odleg³ych z naszego punktu widzenia tragicznych wydarzeñ. Przypomnienie o tym, ¿e tak po prawdzie niewiele siê w tej sprawie cokolwiek zrobi³o (obojêtno¶æ ¶wiata, znieczulica, kwestia braku pomocy, nawet podjêcie bardziej stanowczych i skuteczniejszych dzia³añ zapobiegawczych), a nawet i wiele siê od nas samych i innych do tej tragedii do³o¿y³o..Oczywi¶cie to tylko takie spekulacje
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #149 : Grudzieñ 20, 2010, 23:50:08 »

Cudnie by³o, tym razem nie siedzia³am w rzêdzie czwartym od koñca i wszystko widzia³am, w³±cznie z "gwiazd±" wieczoru. E-moll piêkno¶ci, TYLKO trzy bisy. Danii³ rozanielony, k³ania³ siê i u¶miecha³, u¶miecha³ siê i k³ania³, a u¶miech mia³ jeszcze szerszy ni¿ ja, choæ nie wiem jak to mo¿liwe. Nie zadzwoni³ ¿aden telefon, nikt nie dosta³ ataku kaszlu - by³o PIÊKNIE. S³uchali¶cie mo¿e tego koncertu w Dwójce? Cieszy mnie, ¿e Danii³ ma w planach tak wiele nowych utworów, chce siê nauczyæ kilku koncertów, miêdzy innymi 3 Rachmaninowa. Teraz jedzie do Gdañska nagrywaæ p³ytê  Szok A do Warszawy dopiero w sierpniu...
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar thepunisher mini-land countrylife kalinowatyper