Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192886 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #150 : Grudzieñ 21, 2010, 12:50:09 »

Ju¿ trzy dni temu pojecha³am pod Studio Koncertowe Polskiego Radia im. Witolda Lutos³awskiego, nie wiem czemu, same nogi ponios³y. A wczoraj by³am na koncercie z okazji Jubileuszu 85-lecia Polskiego Radia oraz 75-lecia Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach, w tym¿e studio. G³ównym i jedynym powodem by³ wystêp Danii³a Trifonowa.

Nie mo¿na by³o nabyæ biletu wcze¶niej, jedyn± mo¿liwo¶ci± by³a rezerwacja telefoniczna i odbiór w kasie na godzinê przed koncertem. Ju¿ pó³ godziny wcze¶niej ludzie zaczêli siê powoli zbieraæ przed okienkiem w radosnej atmosferze oczekiwania na MUZYKÊ oraz jej WYKONAWCÓW Fajne uczucie byæ w takim zgromadzeniu, wszyscy zupe³nie sobie obcy, ale przecie¿ tak podobni, w pewnym sensie.

Na pocz±tku NOSPR pod dyrekcj± Jacka Kasprzyka zagra³a "Ma³e requiem dla pewnej polki" Henryka Miko³aja Góreckiego, niedawno zmar³ego. By³o to dla mnie co¶ nowego, fortepian i 13 instrumentów, w tym dzwony. I du¿o ciszy. Ba³am siê, ¿e je¶li przeleci mucha, to bêdzie j± s³ychaæ i rozproszy muzyków i atmosferê, no i akurat przelecia³a, chyba j± przyci±gnê³am my¶lami, na szczê¶cie bezszelestnie.

Nie mogê chodziæ na koncerty skrzypcowe, niedawno na jednym by³am i musia³am wyj¶æ po pierwszej czê¶ci. Brzmienie skrzypiec albo mnie dra¿ni albo zachwyca. Wczoraj mnie zachwyci³o. Kiedy rozleg³o siê pierwsze po dzwonach cichuteñkie nie¶mia³e posuniêcie smyczka pierwszych skrzypiec trochê mnie zatka³o, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. H.M. Górecki nie bêdzie pewnie moim ulubionym kompozytorem, ale cieszê siê, ¿e mog³am pos³uchaæ takiego doskona³ego wykonania. Dodam jeszcze, ¿e w fortepian wali³a Anna Górecka, za co j± potem dyrygent serdecznie u¶ciska³. No wali³a, tak popad³o, nie by³a to subtelna szemraninka, ta dopiero po przerwie

Po niewielkim przemeblowaniu (zjecha³ Steinway, dosz³y krzese³ka i pulpity dla kolejnych muzyków) z pe³n± par± na scenê wkroczy³ Prokofiew w wyborze suit z baletu "Romeo i Julia".

TUTAJ inne wykonanie, ale umieszczam dla z³apania klimatu

http://www.youtube.com/watch?v=ZB3sd2BAxys

NOSPR da³ czadu, a i owszem, mo¿na by³o siê zachwycaæ.

Na szczê¶cie Prokofiewa bardzo lubiê i mogê s³uchaæ "na okr±g³o", zw³aszcza, ¿e zima teraz i tu¿ przed ¶wiêtami, a mnie jego muzyka siê w³a¶nie ze ¶niegiem kojarzy, mo¿e przez te dzwoneczki? Ale ju¿ w po³owie "Romea i Julii" zaczê³am my¶leæ tylko o drugiej czê¶ci koncertu. Jak zagra po powrocie z Ameryki, mia³ taki d³ugi moment oderwania od konkursu i Chopina, przebywa³ w innym ¶wiecie, studia, prace domowe. A mo¿e pój¶æ po autograf? Ale po co, nie zbieram przecie¿. Zreszt± na czym. Ok, pójdê po ten autograf, co mi szkodzi. No i znów wróci³am na salê i us³ysza³am d¼wiêki, wy³±czenie na szczê¶cie trwa³o krótko... Jacek Kasprzyk dyrygowa³ niesamowicie, szczup³y, przygarbiony, przywo³uj±c mi na my¶l ekspresjonizm niemiecki...

W przerwie koncertu - dotoczenie Steinwaya - rozmowa z dyrygentem i wywiad z Danii³em Trifonowem z g³o¶ników radiowych, jako ¿e ca³o¶æ transmitowa³a bezpo¶rednio Dwójka. Z tego co pamiêtam, Trifonow wybiera siê teraz do Gdañska, bêdzie nagrywa³ p³ytê z orkiestr± tamtejsz±. W Warszawie poka¿e siê niestety dopiero w sierpniu (uwzglêdniê w planach wakacyjnych, nie ma inaczej). Kiedy zacz±³ wyliczaæ jakie ma muzyczne plany, przesta³am nad±¿aæ, i dobrze, m³ody jest, ca³a kariera przed nim. Ucieszy³o mnie najbardziej, ¿e przymierza siê do III koncertu Rachmaninowa )

No i nadejsz³a wiekopomna chwila, orkiestra siê rozsiad³a dostojnie i weszli mistrzowie. Zabrzmia³ koncert e-moll Chopina. Trifonow zagra³ delikatnie, piêknie, cieniuj±c na Steinwayu ile siê da³o i szkoda, ¿e nie by³o Fazioli, do którego nas przyzwyczai³. Jestem wra¿liwa szczególnie na dwa momenty tego koncertu, ale gra m³odego Rosjanina wydoby³a takich momentów wiêcej i mia³am ¶cie¿ki ma³ych potoczków na pudrze w kremie sp³ywaj±ce a¿ do szyi. No i trochê mnie potrzês³o z emocji. I parê razy zapomnia³am o oddychaniu. S±siad obok zacz±³ kichaæ, mo¿e z przeci±gu, a mo¿e z emocji, na szczê¶cie robi³ to bezg³o¶nie, gratulacje Trochê g³o¶no, zbyt g³o¶no mo¿e gra³a orkiestra, ale siedzia³am blisko, bliziutko i dlatego mia³am takie wra¿enie. W ka¿dym razie Trifonow nie ucisza³ dyrygenta, jak w finale konkursu. Po e-mollu by³ tak uszczê¶liwiony, radosny, u¶miechniêty, jakby w³a¶nie wygra³. Mo¿e i wygra³ ze strachem, bo widzia³am jak rêce mu siê trzês³y kiedy je spocone wyciera³ pomiêdzy czê¶ciami koncertu. To by³o dopiero drugie po konkursie chopinowskim publiczne wykonanie e-moll (pierwsze mia³o miejsce w Poznaniu). Nie by³o owacji na stoj±co, ale by³y 3 bisy, mazurki Chopina i tarantella. Ciekawe ile razy bisowa³by nam, gdyby nie orkiestra, która nadal pozostawa³a na scenie. Bo brawa nie milk³y, Danii³ wychodzi³, k³ania siê i u¶miecha³ rado¶nie, promiennie, szczerze. Tarantellê zagra³ tak szybko, ¿e nie nad±¿a³am ze s³yszeniem d¼wiêków, a mazurki (bo to chyba by³y mazurki? mam problemy z odró¿nianiem utworów...) delikatnie, on je wypie¶ci³ po prostu. I to by³ ju¿ niestety koniec, ma³o, jeszcze, niedosyt, brak, pustka. Stanowczo za ma³o, stanowczo za krótko.

No to mo¿e po ten autograf... Oj, ch³opak przystojny, fajny, m³ody, utalentowany - bêdzie siê teraz mia³ z wielbicielkami. Nie by³o problemu, ¿eby porozmawiaæ, a nawet u¶ciskaæ.

Nie wiem, po co mi, ale mam ten autograf
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 21, 2010, 12:53:42 wys³ane przez xbw » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #151 : Grudzieñ 21, 2010, 13:02:54 »

Beatko, dziêki du¿e za relacjê! Tak ³adnie i ciekawie opisujesz, ¿e... bêdê spokojniej rezygnowa³ w wystawaniu po bilet, wiedz±c, ze Ty masz ju¿ go w kieszeni i ¿e bêde móg³ liczyc na twój forumijny komentarz :-)
Ale tak w ogóle, to najchêtniej zaj±³bym kiedy¶ obok Ciebie miejsce na widowni i wspólnie rozsmakowywa³ sie podczas muzycznej uczty muzycznymi frykasami.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #152 : Grudzieñ 21, 2010, 13:14:32 »

Janusz, NIC nie zast±pi prze¿ycia bezpo¶redniego, ale na pewno o tym wiesz
Mo¿e uda siê kiedy¶ na koncercie spotkaæ, nawet na pewno, wiêkszej grupie forumowiczów, by³oby ra¼niej przed i w przerwie, a i na gor±co mo¿na by³oby podzieliæ siê wra¿eniami.
Mo¿e zrobimy jakie¶ ulotki niewielkie zachêcaj±ce do naszego forum, gdybym je wczoraj mia³a, na pewno rozda³abym wszystkie stoj±cym w kolejce po odbiór rezerwacji i bilety.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #153 : Grudzieñ 21, 2010, 13:54:36 »

xbw!
Dziêki za tak tre¶ciwy opis koncertu.
£adnie, 
ze szczegó³ami technicznymi
i swoimi odczuciami
to nam opowiedzia³a¶...
Dziêkujê 

pozdrawiam          
               Marek
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #154 : Grudzieñ 21, 2010, 13:59:36 »

Dziêkujê Beatko za cudn± relacjê, zw³aszcza, ¿e gapcia jedna, zupe³nie o koncercie zapomnia³am. No cóz, nowe dzieci....
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #155 : Grudzieñ 21, 2010, 20:32:46 »

Ja równie¿ dziêkujê za relacjê. Jak bêdzie w Warszawie w sierpniu to na pewno mu nie darujê (bo bêdzie?). Wstyd siê przyznaæ, ale ja o tej godzinie ju¿ spa³am (bo wiesz, ca³± noc nie spa³am, nie mogê w poci±gu, a pó¼niej nie mog³am siê po³o¿yæ od razu. Po prostu pad³am. Napiszê swoj± relacjê z Katowic, te¿ bêdzie d³uga episto³a podejrzewam, ale wstrzymam siê do jutra.
No to mo¿e po ten autograf... Oj, ch³opak przystojny, fajny, m³ody, utalentowany - bêdzie siê teraz mia³ z wielbicielkami. Nie by³o problemu, ¿eby porozmawiaæ, a nawet u¶ciskaæ.
Uwa¿aj xbw, mówiê Ci uwa¿aj .
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #156 : Grudzieñ 21, 2010, 20:49:13 »

To ja Wam dziêkujê, ¿e przeczytali¶cie
Ewo - postaram siê nastêpnym razem przypomnieæ przed koncertem, mo¿na by³o chocia¿ w Dwójce pos³uchaæ...
Olu - mo¿na by³o Trifonowa u¶ciskaæ, ale ja wziê³am tylko autograf... On jest w wieku mojego syna... Co nie przeszkadza mi go wielbiæ i podziwiaæ jako Artysty i Cz³owieka
Ale dzi¶ e-moll na tapecie, nie zliczê, który ju¿ raz, oczywi¶cie wiadomo w czyim wykonaniu.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #157 : Grudzieñ 21, 2010, 21:20:34 »

Pewnie, ¿e nie przeszkadza .
Nie dziêkuj nikomu, bo Ciebie siê dobrze czyta.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #158 : Grudzieñ 21, 2010, 21:31:09 »

Olu, dziê.. no dobra, pola³a¶ miód na moje serce, czy jako¶ tak I znowu Bartus nie pos³odzi sobie kawy, no.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #159 : Grudzieñ 21, 2010, 22:21:57 »

Tak zupe³nie na powa¿nie odno¶nie Trifonowa: przypominam sobie, ¿e bardzo podoba³ mi siê Koncert w³a¶nie i Sonata z jego konkursowych wykonañ.
(Nie podoba³a mi siê natomiast ... jego fryzura, ups... znowu poczynam sobie niepowa¿nie, mam nadziejê, ¿e mimo wszystko mnie za to nie nabijesz, bo wiadomo jakiej wagi to zarzut...)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #160 : Grudzieñ 21, 2010, 22:30:10 »

Olu, a nokturn, walc, mazurki, polonez-fantazja, tarantella wreszcie? A rondo a la mazur?
A fryzurê ma ok, odzwierciedla jego indywidualno¶æ, nie wyobra¿am sobie, by móg³ j± teraz zmieniæ i nadal byæ sob±. Fryzurê zmieni, jak trochê jeszcze podro¶nie, ale to potrwa
A w ogóle to ch³opak ju¿ siedzi w Gdañsku i nagrywa p³ytê, bêdzie czego s³uchaæ  Chichot
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #161 : Grudzieñ 21, 2010, 22:41:45 »

Ja wymieni³am co mi siê najbardziej podoba³o, nie mówiê, ¿e reszta z³a przecie¿, mam swoj± hierarchiê, dla mnie Polonez-Fantazja trochê rozmyty (tak to pamiêtam), ale to kwestia upodobañ, Ronda op. 5 to ja w ogóle nie bardzo lubiê i trawiê tylko w jednym wykonaniu...Tarantella fajna, Walca to przyznam siê nie pamiêtam, a Nokturn te¿ siê podoba³.
A co on na tê p³ytê nagra, e-molla czy co¶ innego, wiesz mo¿e?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #162 : Grudzieñ 21, 2010, 22:53:52 »

Bêdzie nagrywa³ z orkiestr±, wiêc zapewne koncert. No i mówi³ co¶ w wywiadzie ¿e byæ mo¿e wyda go DG.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #163 : Grudzieñ 21, 2010, 23:07:34 »

Szkoda, ¿e wiêcej nie powiedzia³. Jak to bêdzie e-moll, to bêdzie mo¿na sobie porównaæ z jego konkursowym wykonaniem i trzeba siê zreszt± przygotowaæ na ró¿nice jak s±dzê (ró¿nice nie znaczy: lepsze, gorsze, po prostu mo¿e byæ inaczej i to jest ciekawe).
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #164 : Grudzieñ 21, 2010, 23:31:17 »

Wczoraj wszystko gra³ trochê inaczej ni¿ na konkursie. Bardziej miêkko, jeszcze no i na innym instrumencie. Jego interpretacje siê zmieniaj±.
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife paktprzyjazni animilkowo twistedgamers kalinowatyper