Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
39
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)... (Przeczytany 200612 razy)
xbw
Ekspert
Odp: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
«
Odpowiedz #150 :
Grudzień 21, 2010, 12:50:09 »
Ju¿ trzy dni temu pojecha³am pod Studio Koncertowe Polskiego Radia im. Witolda Lutos³awskiego, nie wiem czemu, same nogi ponios³y. A wczoraj by³am na koncercie z okazji Jubileuszu 85-lecia Polskiego Radia oraz 75-lecia Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach, w tym¿e studio. G³ównym i jedynym powodem by³ wystêp Danii³a Trifonowa.
Nie moÂżna byÂło nabyĂŚ biletu wczeÂśniej, jedynÂą moÂżliwoÂściÂą byÂła rezerwacja telefoniczna i odbiĂłr w kasie na godzinĂŞ przed koncertem. JuÂż pó³ godziny wczeÂśniej ludzie zaczĂŞli siĂŞ powoli zbieraĂŚ przed okienkiem w radosnej atmosferze oczekiwania na MUZYKĂ oraz jej WYKONAWCĂW
Fajne uczucie byĂŚ w takim zgromadzeniu, wszyscy zupeÂłnie sobie obcy, ale przecieÂż tak podobni, w pewnym sensie.
Na poczÂątku NOSPR pod dyrekcjÂą Jacka Kasprzyka zagraÂła "MaÂłe requiem dla pewnej polki" Henryka MikoÂłaja GĂłreckiego, niedawno zmarÂłego. ByÂło to dla mnie coÂś nowego, fortepian i 13 instrumentĂłw, w tym dzwony. I duÂżo ciszy. BaÂłam siĂŞ, Âże jeÂśli przeleci mucha, to bĂŞdzie jÂą sÂłychaĂŚ i rozproszy muzykĂłw i atmosferĂŞ, no i akurat przeleciaÂła, chyba jÂą przyciÂągnĂŞÂłam myÂślami, na szczĂŞÂście bezszelestnie.
Nie mogê chodziÌ na koncerty skrzypcowe, niedawno na jednym by³am i musia³am wyjœÌ po pierwszej czêœci. Brzmienie skrzypiec albo mnie dra¿ni albo zachwyca. Wczoraj mnie zachwyci³o. Kiedy rozleg³o siê pierwsze po dzwonach cichuteùkie nieœmia³e posuniêcie smyczka pierwszych skrzypiec trochê mnie zatka³o, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. H.M. Górecki nie bêdzie pewnie moim ulubionym kompozytorem, ale cieszê siê, ¿e mog³am pos³uchaÌ takiego doskona³ego wykonania. Dodam jeszcze, ¿e w fortepian wali³a Anna Górecka, za co j¹ potem dyrygent serdecznie uœciska³. No wali³a, tak popad³o, nie by³a to subtelna szemraninka, ta dopiero po przerwie
Po niewielkim przemeblowaniu (zjechaÂł Steinway, doszÂły krzeseÂłka i pulpity dla kolejnych muzykĂłw) z peÂłnÂą parÂą na scenĂŞ wkroczyÂł Prokofiew w wyborze suit z baletu "Romeo i Julia".
TUTAJ inne wykonanie, ale umieszczam dla zÂłapania klimatu
http://www.youtube.com/watch?v=ZB3sd2BAxys
NOSPR daÂł czadu, a i owszem, moÂżna byÂło siĂŞ zachwycaĂŚ.
Na szczêœcie Prokofiewa bardzo lubiê i mogê s³uchaÌ "na okr¹g³o", zw³aszcza, ¿e zima teraz i tu¿ przed œwiêtami, a mnie jego muzyka siê w³aœnie ze œniegiem kojarzy, mo¿e przez te dzwoneczki? Ale ju¿ w po³owie "Romea i Julii" zaczê³am myœleÌ tylko o drugiej czêœci koncertu. Jak zagra po powrocie z Ameryki, mia³ taki d³ugi moment oderwania od konkursu i Chopina, przebywa³ w innym œwiecie, studia, prace domowe. A mo¿e pójœÌ po autograf? Ale po co, nie zbieram przecie¿. Zreszt¹ na czym. Ok, pójdê po ten autograf, co mi szkodzi. No i znów wróci³am na salê i us³ysza³am dŸwiêki, wy³¹czenie na szczêœcie trwa³o krótko... Jacek Kasprzyk dyrygowa³ niesamowicie, szczup³y, przygarbiony, przywo³uj¹c mi na myœl ekspresjonizm niemiecki...
W przerwie koncertu - dotoczenie Steinwaya - rozmowa z dyrygentem i wywiad z Danii³em Trifonowem z g³oœników radiowych, jako ¿e ca³oœÌ transmitowa³a bezpoœrednio Dwójka. Z tego co pamiêtam, Trifonow wybiera siê teraz do Gdaùska, bêdzie nagrywa³ p³ytê z orkiestr¹ tamtejsz¹. W Warszawie poka¿e siê niestety dopiero w sierpniu (uwzglêdniê w planach wakacyjnych, nie ma inaczej). Kiedy zacz¹³ wyliczaÌ jakie ma muzyczne plany, przesta³am nad¹¿aÌ, i dobrze, m³ody jest, ca³a kariera przed nim. Ucieszy³o mnie najbardziej, ¿e przymierza siê do III koncertu Rachmaninowa
)
No i nadejsz³a wiekopomna chwila, orkiestra siê rozsiad³a dostojnie i weszli mistrzowie. Zabrzmia³ koncert e-moll Chopina. Trifonow zagra³ delikatnie, piêknie, cieniuj¹c na Steinwayu ile siê da³o i szkoda, ¿e nie by³o Fazioli, do którego nas przyzwyczai³. Jestem wra¿liwa szczególnie na dwa momenty tego koncertu, ale gra m³odego Rosjanina wydoby³a takich momentów wiêcej i mia³am œcie¿ki ma³ych potoczków na pudrze w kremie sp³ywaj¹ce a¿ do szyi. No i trochê mnie potrzês³o z emocji. I parê razy zapomnia³am o oddychaniu. S¹siad obok zacz¹³ kichaÌ, mo¿e z przeci¹gu, a mo¿e z emocji, na szczêœcie robi³ to bezg³oœnie, gratulacje
Trochê g³oœno, zbyt g³oœno mo¿e gra³a orkiestra, ale siedzia³am blisko, bliziutko i dlatego mia³am takie wra¿enie. W ka¿dym razie Trifonow nie ucisza³ dyrygenta, jak w finale konkursu. Po e-mollu by³ tak uszczêœliwiony, radosny, uœmiechniêty, jakby w³aœnie wygra³. Mo¿e i wygra³ ze strachem, bo widzia³am jak rêce mu siê trzês³y kiedy je spocone wyciera³ pomiêdzy czêœciami koncertu. To by³o dopiero drugie po konkursie chopinowskim publiczne wykonanie e-moll (pierwsze mia³o miejsce w Poznaniu). Nie by³o owacji na stoj¹co, ale by³y 3 bisy, mazurki Chopina i tarantella. Ciekawe ile razy bisowa³by nam, gdyby nie orkiestra, która nadal pozostawa³a na scenie. Bo brawa nie milk³y, Danii³ wychodzi³, k³ania siê i uœmiecha³ radoœnie, promiennie, szczerze. Tarantellê zagra³ tak szybko, ¿e nie nad¹¿a³am ze s³yszeniem dŸwiêków, a mazurki (bo to chyba by³y mazurki? mam problemy z odró¿nianiem utworów...) delikatnie, on je wypieœci³ po prostu. I to by³ ju¿ niestety koniec, ma³o, jeszcze, niedosyt, brak, pustka. Stanowczo za ma³o, stanowczo za krótko.
No to moÂże po ten autograf... Oj, chÂłopak przystojny, fajny, mÂłody, utalentowany - bĂŞdzie siĂŞ teraz miaÂł z wielbicielkami. Nie byÂło problemu, Âżeby porozmawiaĂŚ, a nawet uÂściskaĂŚ.
Nie wiem, po co mi, ale mam ten autograf
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2010, 12:53:42 wysłane przez xbw
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #151 :
Grudzień 21, 2010, 13:02:54 »
Beatko, dziĂŞki duÂże za relacjĂŞ! Tak Âładnie i ciekawie opisujesz, Âże... bĂŞdĂŞ spokojniej rezygnowaÂł w wystawaniu po bilet, wiedzÂąc, ze Ty masz juÂż go w kieszeni i Âże bĂŞde mĂłgÂł liczyc na twĂłj forumijny komentarz :-)
Ale tak w ogóle, to najchêtniej zaj¹³bym kiedyœ obok Ciebie miejsce na widowni i wspólnie rozsmakowywa³ sie podczas muzycznej uczty muzycznymi frykasami.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #152 :
Grudzień 21, 2010, 13:14:32 »
Janusz, NIC nie zastÂąpi przeÂżycia bezpoÂśredniego, ale na pewno o tym wiesz
MoÂże uda siĂŞ kiedyÂś na koncercie spotkaĂŚ, nawet na pewno, wiĂŞkszej grupie forumowiczĂłw, byÂłoby raÂźniej przed i w przerwie, a i na gorÂąco moÂżna byÂłoby podzieliĂŚ siĂŞ wraÂżeniami.
MoÂże zrobimy jakieÂś ulotki niewielkie zachĂŞcajÂące do naszego forum, gdybym je wczoraj miaÂła, na pewno rozdaÂłabym wszystkie stojÂącym w kolejce po odbiĂłr rezerwacji i bilety.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #153 :
Grudzień 21, 2010, 13:54:36 »
xbw!
DziĂŞki za tak treÂściwy opis koncertu.
ÂŁadnie,
ze szczegó³ami technicznymi
i swoimi odczuciami
to nam opowiedziaÂłaÂś...
DziĂŞkujĂŞ
pozdrawiam
Marek
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #154 :
Grudzień 21, 2010, 13:59:36 »
DziĂŞkujĂŞ Beatko za cudnÂą relacjĂŞ, zwÂłaszcza, Âże gapcia jedna, zupeÂłnie o koncercie zapomniaÂłam. No cĂłz, nowe dzieci....
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #155 :
Grudzień 21, 2010, 20:32:46 »
Ja równie¿ dziêkujê za relacjê. Jak bêdzie w Warszawie w sierpniu to na pewno mu nie darujê (bo bêdzie?). Wstyd siê przyznaÌ, ale ja o tej godzinie ju¿ spa³am (bo wiesz, ca³¹ noc nie spa³am, nie mogê w poci¹gu, a póŸniej nie mog³am siê po³o¿yÌ od razu. Po prostu pad³am. Napiszê swoj¹ relacjê z Katowic, te¿ bêdzie d³uga episto³a podejrzewam, ale wstrzymam siê do jutra.
Cytat: xbw Grudzień 21, 2010, 12:50:09
No to moÂże po ten autograf... Oj, chÂłopak przystojny, fajny, mÂłody, utalentowany - bĂŞdzie siĂŞ teraz miaÂł z wielbicielkami. Nie byÂło problemu, Âżeby porozmawiaĂŚ, a nawet uÂściskaĂŚ.
UwaÂżaj xbw, mĂłwiĂŞ Ci uwaÂżaj
.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #156 :
Grudzień 21, 2010, 20:49:13 »
To ja Wam dziĂŞkujĂŞ, Âże przeczytaliÂście
Ewo - postaram siĂŞ nastĂŞpnym razem przypomnieĂŚ przed koncertem, moÂżna byÂło chociaÂż w DwĂłjce posÂłuchaĂŚ...
Olu - moÂżna byÂło Trifonowa uÂściskaĂŚ, ale ja wziĂŞÂłam tylko autograf... On jest w wieku mojego syna... Co nie przeszkadza mi go wielbiĂŚ i podziwiaĂŚ jako Artysty i CzÂłowieka
Ale dziÂś e-moll na tapecie, nie zliczĂŞ, ktĂłry juÂż raz, oczywiÂście wiadomo w czyim wykonaniu.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #157 :
Grudzień 21, 2010, 21:20:34 »
Pewnie, Âże nie przeszkadza
.
Nie dziĂŞkuj nikomu, bo Ciebie siĂŞ dobrze czyta.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #158 :
Grudzień 21, 2010, 21:31:09 »
Olu, dziĂŞ.. no dobra, polaÂłaÂś miĂłd na moje serce, czy jakoÂś tak
I znowu Bartus nie posÂłodzi sobie kawy, no.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #159 :
Grudzień 21, 2010, 22:21:57 »
Tak zupeÂłnie na powaÂżnie odnoÂśnie Trifonowa: przypominam sobie, Âże bardzo podobaÂł mi siĂŞ Koncert wÂłaÂśnie i Sonata z jego konkursowych wykonaĂą.
(Nie podobaÂła mi siĂŞ natomiast ... jego fryzura, ups... znowu poczynam sobie niepowaÂżnie, mam nadziejĂŞ, Âże mimo wszystko mnie za to nie nabijesz, bo wiadomo jakiej wagi to zarzut...)
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #160 :
Grudzień 21, 2010, 22:30:10 »
Olu, a nokturn, walc, mazurki, polonez-fantazja, tarantella wreszcie? A rondo a la mazur?
A fryzurê ma ok, odzwierciedla jego indywidualnoœÌ, nie wyobra¿am sobie, by móg³ j¹ teraz zmieniÌ i nadal byÌ sob¹. Fryzurê zmieni, jak trochê jeszcze podroœnie, ale to potrwa
A w ogĂłle to chÂłopak juÂż siedzi w GdaĂąsku i nagrywa pÂłytĂŞ, bĂŞdzie czego sÂłuchaĂŚ
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #161 :
Grudzień 21, 2010, 22:41:45 »
Ja wymieniÂłam co mi siĂŞ najbardziej podobaÂło, nie mĂłwiĂŞ, Âże reszta zÂła przecieÂż, mam swojÂą hierarchiĂŞ, dla mnie Polonez-Fantazja trochĂŞ rozmyty (tak to pamiĂŞtam), ale to kwestia upodobaĂą, Ronda op. 5 to ja w ogĂłle nie bardzo lubiĂŞ i trawiĂŞ tylko w jednym wykonaniu...Tarantella fajna, Walca to przyznam siĂŞ nie pamiĂŞtam, a Nokturn teÂż siĂŞ podobaÂł.
A co on na tĂŞ pÂłytĂŞ nagra, e-molla czy coÂś innego, wiesz moÂże?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #162 :
Grudzień 21, 2010, 22:53:52 »
BĂŞdzie nagrywaÂł z orkiestrÂą, wiĂŞc zapewne koncert. No i mĂłwiÂł coÂś w wywiadzie Âże byĂŚ moÂże wyda go DG.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #163 :
Grudzień 21, 2010, 23:07:34 »
Szkoda, ¿e wiêcej nie powiedzia³. Jak to bêdzie e-moll, to bêdzie mo¿na sobie porównaÌ z jego konkursowym wykonaniem i trzeba siê zreszt¹ przygotowaÌ na ró¿nice jak s¹dzê (ró¿nice nie znaczy: lepsze, gorsze, po prostu mo¿e byÌ inaczej i to jest ciekawe).
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #164 :
Grudzień 21, 2010, 23:31:17 »
Wczoraj wszystko graÂł trochĂŞ inaczej niÂż na konkursie. Bardziej miĂŞkko, jeszcze
no i na innym instrumencie. Jego interpretacje siĂŞ zmieniajÂą.
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
39