Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
39
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)... (Przeczytany 200609 razy)
xbw
Ekspert
Odp: Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)...
«
Odpowiedz #210 :
Kwiecień 05, 2011, 20:49:48 »
Wrr, nie byÂło wejÂściĂłwek!!!
W kasie zosta³o jeszcze oko³o 100 biletów w cenie 140 i 150 z³, w zwi¹zku z tym grupa oko³o 20 osób poca³owa³a klamkê filharmonii. Nie rozumiem logiki, która kierowa³a osob¹ (osobami?) podejmuj¹c¹ decyzjê. Nie sprzedaliœmy biletów, wiêc straciliœmy, w zwi¹zku z tym straÌmy jeszcze wiêcej i nie sprzedawajmy wejœciówek. Skoro bilety najtaùsze kosztowa³y 80 z³, to wejœciówki mog³y kosztowaÌ na przyk³ad po³owê... Jesteœmy naczelnym (no, jednym z naczelnych) przybytkiem kulturalnym stolicy, nosimy dumnie w nazwie s³owo "NARODOWA", by nieœÌ kaganek kultury. W zwi¹zku z tym "sieknijmy" ludziom zaporow¹ cenê, tak by ma³o kto móg³ sobie pozwoliÌ na wejœcie. Miejmy g³êboko w d... m³odzie¿, studentów, osoby starsze, bezrobotne lub ma³o zarabiaj¹ce, lub te¿ zarabiaj¹ce normalnie, ale tak czêsto chodz¹ce zaczerpn¹Ì z muzycznego Ÿróde³ka, ¿e ich nie staÌ na kupowanie najdro¿szych biletów.
Czytam wÂłaÂśnie
Paradoksy Pana Ponda
Chestertona, ale postĂŞpowanie Filharmonii Narodowej chyba nie podpada, nawet Pan Pond nie podoÂłaÂłby logicznemu wytÂłumaczeniu tej historii.
Tyle szczĂŞÂścia, Âże moÂżna byÂło posÂłuchaĂŚ poczÂątku koncertu z holu wejÂściowego, dÂźwiĂŞki muzyki dochodziÂły caÂłkiem wyraÂźnie aÂż do "zamkniĂŞtych wrĂłt".
Ale Âże sÂłuchanie Bella z pozycji stojÂącej, w kurtkach, po "policzku" wymierzonym przez paniÂą w kasie i "u wrĂłt Twoich stojĂŞ, Panie" nie dziaÂła zbyt korzystnie na caÂłoksztaÂłt psychofizyczny, wiĂŞc zatrÂąbiÂłyÂśmy odwrĂłt wysÂłuchujÂąc trzecich oklaskĂłw.
Przykro.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #211 :
Kwiecień 05, 2011, 21:45:17 »
Szkoda Beatko. Szkoda, ¿e kultura nie jest powszechnie dostêpna a ju¿ wy¿sza kultura jest towarem ekskluzywnym. Ulgi które przewidziane s¹ dla uczniów, studentów czy emerytów to zaledwie kilka do kilkunastu procent wartoœci bardzo drogiego biletu. To zdecydowanie za ma³o. Je¿eli melomanka taka jak Ty, nie wg³êbiaj¹c siê w szczegó³y dotycz¹ce finansów, rezygnuje z biletu na interesuj¹ce j¹ wydarzenie to co dopiero powiedzieÌ ma ktoœ, kto chce rozpocz¹Ì przygodê z kultur¹. Taki cz³owiek znajdzie milion lepszych sposobów na wydanie pieniêdzy, których zarobienie poch³onê³o mu dzieù, dwa lub nawet trzy. Cena to oczywiœcie wypadkowa popytu i poda¿y co w przypadku imprez wyj¹tkowych, jedynych w swoim rodzaju czy to na skalê kraju czy miasta, wp³ywa na jej automatyczny wzrost. Organizator ma do tego pe³ne prawo, jednak je¿eli na sali zostaj¹ puste miejsca a ów organizator nie chce obni¿yÌ ceny na kilka minut przed koncertem to coœ jest tu nie tak.
PamiĂŞtam, Âże swego czasu system sprzedaÂży biletĂłw przed samym spektaklem miaÂła Opera WrocÂławska - 10 lub 20 zÂłotych za wstĂŞp w zaleÂżnoÂści od rodzaju miejsca. Z tego co wiem to taka sprzedaÂż juÂż nie funkcjonuje a szkoda, bo to sprawia, Âże nie bĂŞdĂŞ mĂłgÂł zaglÂądaĂŚ tam tak czĂŞsto jakbym chciaÂł.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #212 :
Kwiecień 05, 2011, 23:01:42 »
To wszystko o czym piszesz Gogusiu, to racja ale miaÂłyÂśmy do czynienia jeszcze z czymÂś innym.
Dla mnie niepojêtym. Otó¿ zamkniêto drzwi w momencie gdy na sali by³y wolne miejsca.Jakby
nam powiedziano: nie chcecie sÂłuchaĂŚ za 150 zÂł a no to nie posÂłuchacie w ogĂłle. Gdy staÂłam dziÂś w kolejce
podsÂłuchaÂłam jak jedna pani opowiada o koncercie Pogorelica na ktĂłrym byÂły tÂłumy wÂłaÂśnie po
wejÂściĂłwki i jak wyszedÂł maestro Kord i powiedziaÂł : wszyscy PaĂąstwo wejdziecie i rzeczywiÂście
wszyscy jakoÂś siĂŞ ÂścieÂśnili i weszli. Nie wiem, czy to nie byÂł np. warunek sponsorĂłw, Âżeby taniej ludzi nie
wpuszczaĂŚ. NapisaÂłam mejla do FN do Pani od kontaktĂłw ze sÂłuchaczami, zobaczymy czy ktoÂś mi
odpowie
http://www.franzschubert.pl/
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #213 :
Kwiecień 05, 2011, 23:45:50 »
ZbieraĂŚ na 10 minut przed koncertem bilet po symboliczne 10 zÂłotych to chyba uczciwa propozycja. ZwÂłaszcza, Âże miejsca zostaÂły.
Z drugiej jednak strony na sali znaleŸliby siê ludzie którzy mieliby pretensje, ¿e oni wydali 150 a obok nich siedzi pan czy pani który bilet kupi³ za 1/10 tej sumy. Wyjaœnienie jest proste - wydali wiêcej, maj¹ pewnoœÌ tego, ¿e miejsce siê znajdzie - ale czy wystarczaj¹ce? Trudno mi powiedzieÌ.
Zastanawiam siĂŞ jak czuÂłbym siĂŞ w takiej sytuacji. Owszem, wiedziaÂłbym Âże zaryzykowaÂłem ale wiedzÂąc Âże pomimo wolnych miejsc nie zostaÂłem wpuszczony ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #214 :
Kwiecień 06, 2011, 09:43:18 »
Brawo, Nieszko, ze piszesz maile nie godz¹c siê na bezdusznoœÌ Filharmonii a doda³bym tak¿e niegospodarnoœÌ. Ka¿da niewykorzystana z³otówka przez organizatorów, to sabota¿ na naszej narodowej Kulturze.
Piotrze, sam ju¿ odpowiedzia³eœ sobie na dylemat "siedz¹cych obok siebie s³uchaczy". Taki mechanizm zró¿nicowania cen w zale¿noœci od terminu funkcjonuje przecie¿ w ca³ym cywilizowanym œwiecie (vide: las minute)
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #215 :
Kwiecień 06, 2011, 10:04:21 »
Jestem rozÂżalona jak ÂŚlÂązak po przeczytaniu "raportu". ChciaÂłabym poznaĂŚ motywacjĂŞ osoby decydujÂącej. Czy to przejaw gospodarnoÂści i zarzÂądzania Made in Poland czy tylko Made in FN. A FN wszak posiada swojego szefa odpowiadajÂącego swojÂą osobÂą, za wszystko co siĂŞ dzieje w filharmonii, takÂże w kasach.
Czy ktoÂś w ogĂłle pomyÂślaÂł, jak artysta odebraÂł puste miejsca na sali, bo sto wolnych foteli chyba nie moÂże pozostaĂŚ niezauwaÂżone?
PrzypomniaÂła mi siĂŞ historia rozdawania przez artystĂŞ bodaj herbaty czy kawy (?) ludziom stojÂącym w kilkugodzinnych kolejkach do kas po bilety (na jego koncert, film?). GdzieÂś mi dzwoni, ale nie pamiĂŞtam w ktĂłrym koÂściele, zupeÂłnie nie pamiĂŞtam, kogo historia dotyczyÂła, muzyka, reÂżysera filmowego?
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #216 :
Kwiecień 06, 2011, 12:20:20 »
Cytat: Janusz1228 Kwiecień 06, 2011, 09:43:18
Piotrze, sam ju¿ odpowiedzia³eœ sobie na dylemat "siedz¹cych obok siebie s³uchaczy". Taki mechanizm zró¿nicowania cen w zale¿noœci od terminu funkcjonuje przecie¿ w ca³ym cywilizowanym œwiecie (vide: las minute)
Bardzo trafiony przykÂład. Dlaczego na to nie wpadÂłem? Do tego majÂący peÂłne ekonomiczne uzasadnienie.
PS: SprawdziÂłem to o czym pisaÂłem apropos opery, system wejÂściĂłwek nadal funkcjonuje, zmieniÂły siĂŞ tylko ceny - 30 zÂłotych za najlepsze sektory 20 za pozostaÂłe. UwaÂżam, Âże to uczciwa cena.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #217 :
Kwiecień 18, 2011, 12:30:43 »
Wzrasta iloœÌ zapowiadanych na 2011 rok koncertów Daniila Trifonova w Polsce
DoszÂły aÂż trzy:
SEPTEMBER, 15, 2011 –
Antonin
(POLAND) -Concert with Poznan Philharmonic Orchestra
SEPTEMBER, 16, 2011 –
Konin
(POLAND) -Concert with Poznan Philharmonic Orchestra
OCTOBER, 21, 2011 – Gdansk (POLAND) – Concert with Gdansk Philharmonic Orchestra;
Sir Neville Marriner, conductor
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #218 :
Kwiecień 21, 2011, 17:01:16 »
Agnieszka wyciÂągnĂŞÂła mnie wczoraj niespodziewanie na festiwal beethovenowski
ByÂłyÂśmy w Operze Narodowej na ekstra koncerciku, miÂło byÂło odwiedziĂŚ ten przybytek po tylu latach... Wagner, pierwszy raz w Âżyciu, na dodatek na Âżywo, caÂłkiem przyjaÂźnie brzmiaÂł, na poczÂątek piĂŞĂŚ pieÂśni w wykonaniu Petry Lang. Najbardziej podobaÂła mi siĂŞ
Im Treibhaus
:
http://www.youtube.com/watch?v=RbPuEMqbIA8
Wykonanie wczorajsze dla mojego niewyrobionego ucha nie by³o zbyt "harmonijne". Co prawda Rundfunk Sinfonieorchester Berlin pod dyrekcj¹ Marka Janowskiego gra³a cudnie, Wagner brzmia³ mi trochê jak ... Mahler, jednym s³owem polubi³am, mimo ¿e wokal czêœciej mi nie odpowiada³ ni¿ odpowiada³. No i nie zmieni³am zdania, pieœni pozostaj¹ nieco w tyle w moim rankingu ulubionych utworów. Potem Tristan i Izolda (Preludium i Mi³osna œmierÌ Izoldy) - zachwycona by³am a¿ do momentu, w którym na scenê zakrad³a siê Petra Lang, przepraszam, nie znam siê, ale mi jej obecnoœÌ przeszkodzi³a, zak³óci³a doskona³y kontakt z muzyk¹ w wykonaniu orkiestry.
Przerwa. I ju¿ niczym niezak³ócona wielka przyjemnoœÌ poobcowania z nieznan¹ mi wczeœniej III symfoni¹ Beethovena, o której czyta³am nie dalej ni¿ wczoraj, przez zupe³ny przypadek w ksi¹¿ce poleconej mi przez Asiê
Niczym niezak³ócona... Nie wiedzieĂŚ czemu po pierwszej i nawet po drugiej czĂŞÂści rozlegÂły siĂŞ brawa. No i jeszcze ktoÂś POTĂÂŻNIE kichn¹³ rozÂśmieszajÂąc mimowolnie czêœÌ sÂłuchaczy
Oklaski po wykonaniu caÂłoÂści byÂły rzĂŞsiste, dÂługie i szczere, naleÂżaÂły siĂŞ bezapelacyjnie. ByÂł teÂż bis, ale nie odszyfrowaÂłam, podobno to Schubert byÂł, muzyka sama w sobie przepiĂŞkna i przepiĂŞknie wykonana.
Agnieszka, DZIĂKI !!! (I polecam siĂŞ na przyszÂłoœÌ
)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #219 :
Kwiecień 21, 2011, 17:39:05 »
Moje wraÂżenia sÂą podobne do beatkowych. JakoÂś Wagner mnie tym razem nie porwaÂł,
chyba to trochĂŞ "wina" Âśpiewaczki do ktĂłrej orkiestra musiaÂła siĂŞ dopasowaĂŚ dla mnie za cicho za
maÂło dramatycznie.
Ale juÂż "Eroica" wspaniaÂła. Jaka to jest wielka magia sztuki, Beethovena Âże nagle gdzieÂś siĂŞ chowajÂą
wszystkie smutki i problemy i jest siĂŞ pewnym "ja sobie poradzĂŞ".
http://www.youtube.com/watch?v=nMP69MCDxnU
Niestety mój dobry nastrój trochê zak³óci³ fakt, ¿e czeka³am ciemn¹ nock¹ 40 minut na autobus.
Tak nas czasem biednych ludzi , rzeczywistoœÌ ze snu budzi.
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #220 :
Kwiecień 21, 2011, 23:35:49 »
Taak Tereniu, piêkna jest ta III symfonia..Beethoven by³ niew¹tpliwie wielkim entuzjast¹ Rewolucji Francuskiej, do tego stopnia ¿e zaprzyjaŸni³ siê wtedy z póŸniejszym marsza³kiem napoleoùskim Bernadottem - tym samym, który popad³ w nie³askê w trakcie bitwy pod Wagram w 1809 r, a potem bêd¹c ju¿ nastêpc¹ szwedzkiego tronu - zdradzi³ cesarza, staj¹c po stronie koalicji antynapoleoùskiej (dynastia wywodz¹ca siê od niego, zdaje siê panuje w Szwecji do dnia dzisiejszego..
)
W tamtym jednak czasie Bernadotte nie marzy³ jeszcze, ani o bu³awie marsza³kowskiej, ani tym bardziej o koronie, by³ jedynie ambasadorem franc. w Wiedniu..I to w³aœnie pod jego wp³ywem, entuzjastycznie nastawiony Beethoven napisa³ swoja symfoniê na czeœÌ Bonapartego..Dwa lata póŸniej zawiedziony tym, ze Napolione zdradzi³ rewolucyjne idea³y i og³osi³ siê cesarzem - zmieni³ jej tytu³ na "symfoniê heroiczn¹"..
i moze taka ma³a ciekawostka odnoœnie obrazu, który jest widoczny na linku z beethovenowsk¹ symfoni¹ - "Bonaparte przekraczajacy Alpy" (a w³aœciwie prze³êcz œw.Bernarda). Otó¿ istniej¹ 2 obrazy ukazuj¹ce to wydarzenie. Jeden, s³ynniejszy, namalowany z polecenia Nap. dla celów propagandowych przez samego Davida - ktory to przedstawi³ Pierwszego Konsula na dziarskim rumaku..zaœ na ska³ach umieœci³ inskrypcje z nazwiskami tych, którzy podobnego czynu dokonali (tj Hannibal, Karol Wielki i oczyw. Bonaparte)
W rzeczywistoÂści wyglÂądaÂło to jednak zupeÂłnie inaczej, bo ze wzglĂŞdu na trudny teren Bonaparte dosiadaÂł wtenczas nie dziarskiego rumaka, lecz zwykÂłego muÂła..
, a i tak w pobli¿u pewnego górskiego schroniska, zwierzê poœlizgnê³o sie na oblodzonych kamieniach..i gdyby nie przewodnik, pierwszy konsul stoczy³by siê w przepaœÌ i zgin¹³ - nie by³oby zatem przysz³ego cesarza i zdobywcy Europy..
(zreszt¹ zginê³o wówczas sporo ludzi, zw³.w trakcie transportu armat, których lufy przeci¹gano linami w wy¿³obionych pniach drzew..)
Tak wiĂŞc ten drugi z obrazĂłw, pĂŞdzla Paula Delaroche - zdecydowanie bardziej odpowiada prawdzie..
"Bonaparte przekraczajÂący Alpy" - Davida..i Delaroche..
http://i434.photobucket.com/albums/qq69/smilezoal/NapoleonStart20copy-704617.jpg
http://library.thinkquest.org/C0110901/imagesAll/crossalp2.jpg
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #221 :
Kwiecień 22, 2011, 22:19:33 »
Kochani, w niedzielĂŞ w DwĂłjce o 16:00 Âświetny koncert:
Martha Argerich i Mischa Maisky:
Debussy - Sonata d-moll na wiolonczelĂŞ i fortepian
Schumann - Adagio i Allegro op.70, Fantasiestucke op.73
Chopin - Sonata g-moll na fortepian i wiolonczelĂŞ, Introdukcja i Polonez C-dur op. 3 na fortepian i wiolonczelĂŞ.
Warto w³¹czyÌ radio po œwi¹tecznym obiedzie
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #222 :
Kwiecień 24, 2011, 18:30:50 »
Koncert wspania³y, i trzy bisy: Andante z Sonaty op.36 Griega, Allegro z Sonaty op. 40 Szostakowicza i fragment Kwartetu na koniec czasu Messiaena (w ma³ych dawkach ju¿ przyswajam w miarê dobrze nowoczesn¹ kompozycjê, co znaczy, ¿e trochê siê tu przy Was muzycznie rozwijam:)) Przy okazji dowiedzia³am siê, ¿e by³ on z zami³owania ornitologiem i czêœÌ utworów pisa³ inspirowany przez œpiew ptaków (stworzy³ nawet ca³y cykl zatytu³owany Katalog ptaków), co bardzo mnie zachêca do ich pos³uchania
MoÂże to wcale nie bĂŞdzie takie straszne
A jutro o 16:00 - Nelson Freire i Sinfonia Varsovia. TeÂż warto posÂłuchaĂŚ. ZagrajÂą IV koncert Beethovena, i Schumanna Etiudy symfoniczne op.13 oraz koncert a-moll op. 54.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #223 :
Kwiecień 26, 2011, 20:04:53 »
A teraz wÂłaÂśnie w DwĂłjce "Eroika" Beethovena, zaczyna siĂŞ
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #224 :
Kwiecień 27, 2011, 14:32:44 »
Kiedy tu zajrzaÂłam, byÂło juÂż po Eroice:) Za to teraz leci SiĂłdemka
A rano byÂł koncert organowy Haendla, a potem coÂś bardzo Âładnego, czym zaraz siĂŞ podzielĂŞ
Wieczorem zapowiada siĂŞ Âładny koncert - wÂłoska muzyka barokowa w wydaniu na flet prosty: bĂŞdzie koncert fletowy g-moll i sonata La Follia Vivaldiego, Corelli, Uccellini... niestety nie bĂŞdĂŞ mogÂła posÂłuchaĂŚ, ale na pewno warto.
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
39