Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192856 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #225 : Maj 20, 2011, 13:36:23 »

Dzwoni³am do FN, jest jeszcze "trochê" biletów na poniedzia³kowy koncert Soko³owa. Zosta³y w cenie 120, 140 i 150 z³. Kto¶ siê wybiera?
W gazetowej reklamie napisano "najwiêkszy ¿yj±cy pianista".

Poniedzia³ek, 23 maja 2011, godz. 19:00
Sala Koncertowa Filharmonii Narodowej
Grigory SOKOLOV - fortepian

Johann Sebastian BACH - Klavierübung II: Concerto nach Italienischen Gusto BWV 971 i Overture nach Französischer Art BWV  831
Robert SCHUMANN - Humoreska B-dur op. 20 i Klavierstücke op. 32
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #226 : Maj 20, 2011, 16:03:04 »

W gazetowej reklamie napisano "najwiêkszy ¿yj±cy pianista".

Beatko. To prawda!!!!!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #227 : Maj 21, 2011, 16:42:47 »

Jeszcze, mniej wiêcej, 1/3 sali nie zosta³a sprzedana, wiêc chyba nie ma szans na wej¶ciówki, znowu.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #228 : Maj 21, 2011, 18:10:21 »

Zrobi³am sobie ma³y rachunek sumienia i stwierdzi³am,¿e to moje bezrobocie ma tragiczny
wp³yw nie tylko na moje finanse ale i na rzeczy wa¿niejsze.
Do¶æ powiedzieæ ¿e na naszym forum ostatnio:
-zrobi³am przykro¶æ Januszowi
-zrazi³am do siebie Asiê
ju¿ nie mówie o tym co wyprawiam z ¿yciu prywatnym.
Co by sobie wiêcej nie szkodziæ postanowi³am moj± energiê(nie potrzebn± jak siê okazuje w tym kraju)
skierowaæ w stronê instytucji publicznych.
Na pierwszy ogieñ posz³a FN. Nie wiem czy widzieli¶cie stronê Filharmonii na fejsie.
Ma ogromn± liczbê osób które j± lubi± ca³e 75. I ¿adnej dzia³alno¶ci oprócz kierowania na stronê www.
Po co j± w ogóle za³o¿ono??
Ale dobrze, bo jak nie bêdzie wej¶ciówek na Soko³owa jest gdzie robiæ awanturê

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #229 : Maj 22, 2011, 00:52:35 »

Zrobi³am sobie ma³y rachunek sumienia i stwierdzi³am,¿e to moje bezrobocie ma tragiczny
wp³yw nie tylko na moje finanse ale i na rzeczy wa¿niejsze.
Do¶æ powiedzieæ ¿e na naszym forum ostatnio:
-zrobi³am przykro¶æ Januszowi
-zrazi³am do siebie Asiê
Hej, nie tak ³atwo mnie zraziæ;)) Rozumiem, Tereniu, ¿e prze¿ywasz trudny czas i ¿e czasem to rzutuje na wiêksze zdenerwowanie. Mam nadziejê, ¿e ostatecznie wszystko siê dobrze u³o¿y. A je¶li przy okazji wy³adujesz energiê na instytucje, które na to zas³uguj±, bêdzie to w dodatku z korzy¶ci± dla ogó³u;)
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #230 : Maj 24, 2011, 14:01:56 »

9 czerwca w Warszawie i 10 czerwca w Katowicach Geniusas wykona koncert f-moll Chopina!!!  Szok
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #231 : Maj 24, 2011, 15:09:23 »

Jaccol, sk±d wiesz, ¿e bêdzie w W-wie 9 czerwca? Masz jakie¶ dok³adniejsze informacje, by³abym wdziêczna? Jestem NADZWYCZAJ zainteresowana
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #232 : Maj 24, 2011, 15:26:58 »

Jaccol, sk±d wiesz, ¿e bêdzie w W-wie 9 czerwca? Masz jakie¶ dok³adniejsze informacje, by³abym wdziêczna? Jestem NADZWYCZAJ zainteresowana
Facebook to potêga. 

http://www.facebook.com/event.php?eid=105202929569975

Z tej notki wynika, ¿e zagra w Zamku Królewski.  Co? 

Nie ma ¿adnego info na temat koncertu na stronie ZK, ale to samo tyczy siê Filharmonii ¦l±skiej, wiêc zapewne s± to stosunkowo ¶wie¿o ustalone koncerty. 
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2011, 15:29:24 wys³ane przez jaccol55 » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #233 : Maj 24, 2011, 15:52:17 »

Beatka zajêta wiêc poczyta³am sobie o wczorajszym koncercie Soko³owa u PK,
to gra³ na bis:

http://www.youtube.com/watch?v=qG88gZOhJ4Y&feature=related

i jeszcze mazurek a-moll ale wersja na YT jest straaaszna(taaaki pooog³os).

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #234 : Maj 24, 2011, 20:04:02 »

O Geniusasie znalaz³am potwierdzenie na 10.06, ale nie ma na 9.06...

http://haluch.com.pl/koncerty.php
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #235 : Maj 24, 2011, 21:38:24 »

A nie ³atwiej po prostu zadzwoniæ do Zamku Królewskiego i zapytaæ? 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #236 : Maj 24, 2011, 22:37:41 »

Poniewa¿ mi BARDZO zale¿y, to jutro podzwoniê i spróbujê siê czego¶ dowiedzieæ. Mia³am w³a¶nie przyklepaæ na ament inne plany na ten dzieñ, wiêc muszê wiedzieæ JU¯.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #237 : Maj 24, 2011, 23:31:36 »

Zmêczy³ mnie wczorajszy koncert Grigorya Sokolova. S³ucha³am pianisty pierwszy raz w ¿yciu, od razu na ¿ywo, nie zna³am jego nagrañ nawet z YTube. Zaprzyja¼nione autorytety poleca³y Podobno najwiêkszy ¿yj±cy pianista. Nie kwestionujê. Posz³am nieprzygotowana, troche "rozpuszczona" muzyk± Fryderyka, g³ównie w wykonaniach uczestników konkursów chopinowskich, a zw³aszcza uko³ysana czarown± szemranink± Trifonova. Nastawiona na Bóg wie co dosta³am obuchem w g³owê. Sokolov straszliwie wali³ w klawisze, a ja unikam ha³asu, ostatnio wrêcz chorobliwie. Na pocz±tku Bach, a ja z Tym Panem niezbyt os³uchana (wstyd), wiêc monotonnie. Dla urozmaicenia wy³apywa³am z Bacha znane sekwencje d¼wiêków, sporo ich by³o, "po¿yczonych" od Bacha przez innych kompozytorów. Miêdzy innymi "us³ysza³am" Gdybym ja by³a oraz fragment charakterystycznego motywu z filmu Wakacje z duchami. Przerwa zbyt d³uga, mog³am jednak zabraæ ksi±¿kê. Mo¿e z Schumannem bêdzie lepiej, w koñcu ciut znam i bardzo lubiê. W wykonaniu Sokolova grzmia³, og³usza³ i przestrasza³, chcia³am do domu! Ale - im bli¿ej koñca, dos³ownie ostatnia czê¶æ Schumanna, zagrana cicho i delikatnie zachwyci³a mnie w niezwyk³y sposób. Ja te d¼wiêki spod palców Sokolova w jaki¶ sposób widzia³am, u³o¿one w przepiêkne, doskona³e wzory, trochê jak figury geometryczne, takie zadziwiaj±co regularne, piêkne. Jestem pewna, ¿e moje wra¿enia wywo³a³a nie sama muzyka, ale sposób jej wykonania w³a¶nie. Nast±pi³a burza oklasków, w tym moje, bez oszczêdzania d³oni Bisy, a w nich coraz bardziej objawiaj±cy siê moim uszom geniusz Sokolova, zaczyna³am powoli "³apaæ", rozumieæ, s³yszeæ. Czeka³am jak waruj±cy pies na Chopina. Hurra, jest, mazurek! Zagrany IDEALNIE, NIEWYKLE, DOSKONALE. Westchnê³am g³êboko, tuz po mnie pani obok a po niej pan za ni± Oklaski nie milk³y a¿ do zapalenia ¶wiate³. Pogna³am do domu ekspresowo, ale i tak ju¿ by³o za pó¼no na Trifonova live.
Nie wiem czy chcê ponownie pos³uchaæ Sokolova na ¿ywo. Je¶li gra³by wy³±cznie muzyke Chopina - bez zastanowienia TAK, natychmiast, choæby grzmia³ etiud± rewolucyjn±, bardzo TAK. Na pewno wyszukam wszystkie nagrania Sokolova na YTube i wys³ucham wszy¶ciutko, co znajdê. Mam nadziejê, ¿e jeszcze kiedy¶ d¼wignê siê, wzniosê muzycznie i osi±gnê wystarczaj±cy poziom s³uchania ze zrozumieniem, ¿e bêdê mog³a s±czyæ jego wykonania jak najlepsze wino wyczuwaj±c wszystkie niuanse i subtelno¶ci Mistrza.
PS. Po filharmonii paradowa³ pan, bynajmniej nie m³odzieniec, w czerwonych trampkach...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #238 : Maj 25, 2011, 10:04:20 »

No tak to bywa, Beatko, ze nie ka¿de  z³oto, co piêknie ¶wieci zza szybek gabloty i nie zawsze referencje od przyjaciól gwarantuj± nam solenn± ucztê. Podobnie jak Ty, ja te¿ wczesniej nie bywa³em os³uchany w Soko³owie, choc wiedzia³em, ¿e to ten z grupy atletów. Dlatego i ja mog³bym mieæ podobne do Twoich doznania niedosytu, a raczej przesytu decybelami. Nie cierpiê atletów za fortepianem, mo¿e dlatego, ¿e uczony Chopinem za "moich" pianistów chcê uznawaæ przede wszystkim poetów czarujacych  delikatn± subtelno¶ci± d¼wiêku i pe³nym kolorytem piansitycznych emocji. Nic to. W sumie dobrze, ze by³as na takim koncercie, bo teraz bedziesz mia³a punkt odniesienia wobec innych mu podobnych wirtuozów, a moze przede wszystkim wobec wirtuozów z innych niebios i piekie³.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #239 : Maj 25, 2011, 10:23:29 »

Sokolov jest daleki od "przesytu decybelami".
Bylem na jego recitalu dwo razy. Siedzialem w 5 rzedzie. Wszystko mialem jak na tacy.
Sokolov jest bardzo wrazliwy na dynamike. Interpretacje jego sa pelne prostoty. Dla mnie jest on mega-star.
Nie wiem, moze program mu nie przypasowal, moze byl chory, moze Ty Beatko bylas nie w sosie?
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar twistedgamers paktprzyjazni thepunisher black-for