Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...  (Przeczytany 192803 razy)
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #240 : Maj 25, 2011, 21:12:41 »

No i jak xbw? Gra Geniusas tego f-molla czy nie? 
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #241 : Maj 26, 2011, 13:20:32 »

A nie ³atwiej po prostu zadzwoniæ do Zamku Królewskiego i zapytaæ? 
No i jak xbw? Gra Geniusas tego f-molla czy nie? 

Nie zawsze wystarczy zadzwoniæ i zapytaæ. Wprawi³am w konsternacjê pani± z informacji na Zamku Królewskim, nic nie wie, nic nie ma, dla pewno¶ci zadzwoni³a do innej pani zajmuj±cej siê organizacj± koncertów i uzyska³a potwierdzenie. Z zastrze¿eniem, ¿e mo¿e chodziæ o koncert prywatny.
U¿y³am wiêc innego ¼ród³a informacji i dowiedzia³am siê, ¿e a i owszem, gra i 9 i 10 czerwca, ale oba koncerty s± IMPREZAMI ZAMKNIÊTYMI. Nie mo¿na kupiæ biletu i ot tak sobie pój¶æ.
Co do koncertu 9 czerwca w Warszawie, to odbêdzie siê w Arkadach Kubickiego przy Zamku Królewskim o 19.30. Arkady w sumie maj± 1200 miejsc, ale akustyka nie bardzo. Posz³abym zobaczyæ i pos³uchaæ Lukasa w f-mollu, ale niestety mam ju¿ inne plany na ten dzieñ, przyklepane. Poza tym skoro ju¿ ma ten koncert w swoim repertuarze, to na pewno jeszcze bêdzie inna okazja. Szczerze powiedziawszy, mam nadziejê na mniej przypadkow± publikê i o niebo lepsze warunki "techniczne". Wiêc chyba nie ma co rozpaczaæ?
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 43

« Odpowiedz #242 : Maj 26, 2011, 21:41:31 »

Witam wszystkich. Od pewnego czasu podczytujê posty na tym mi³ym forum, ale dopiero dzisiaj zdecydowa³am siê co¶ napisaæ. Chcia³abym wróciæ na chwilê do koncertu Soko³owa i jego osoby. Wiem, ¿e trochê osób skar¿y³o siê na masywno¶æ d¼wiêku (podobno pianista nie by³ zadowolony z instrumentu), ale ja siedzia³am niestety pod balkonem z lewej strony i dla mnie by³o nawet trochê za cicho. Soko³ow to bardzo specyficzny muzyk: nie gra ju¿ Koncertów z orkiestr± (czy znalaz³by siê ktokolwiek kto interpretuje jak on? nie), bardzo ma³o nagra³, a je¶li ju¿ to g³ównie na ¿ywo: jego dyskografia to raptem 10 CD i jedno DVD je¶li siê nie mylê, choæ oczywi¶cie mo¿na znale¼æ i  inne jego rzeczy. Piszê o tym, poniewa¿ chcia³abym podaæ linki do jego p³yt (mo¿na ods³uchaæ za darmo i legalnie, na pewno lepiej ni¿ na YT, ale to nigdy nie zast±pi normalnego kr±¿ka). To naprawdê nie jeden z tych co graj± po prostu g³o¶no i szybko (chocia¿ technikê ma fenomenaln±), nie chcê pisaæ bana³ów na jego temat: powiem tylko, ¿e to muzyk dysponuj±cy niezwyk³± wyobra¼ni±, na osobach które potrafi± wczuæ siê w jego ¶wiat wywiera to nierzadko niesamowite wra¿enie. Dla wielu najwiêkszy ¿yj±cych pianista, chocia¿ tak specyficzny ¿e mo¿na go nie lubiæ. Naprawdê zachêcam do zapoznania siê z tymi nagraniami (z Chopina op. 25, 28, 35):

http://www.deezer.com/en/#music/grigory-sokolov (8 p³yt)

Lub

http://www.musicme.com/Grigory-Sokolov/albums/Beethoven-0709869002582.html  (Link do Beethovena, pod spodem reszta kr±¿ków – 9 p³yt)

« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 21:45:00 wys³ane przez Oktawia » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #243 : Maj 26, 2011, 21:49:22 »

Witaj Oktawio ¶wietne linki choæ ja osobi¶cie wole w sieci piraciæ i zgrywaæ sobie ca³e
p³yty.
Piszesz o fortepianie, ja ju¿ gdzie¶ czyta³am, ¿e fortepian naszej FN jest do... niczego.
Smutne to. A FN  nie sprzedaje wej¶ciówek, nawet gdy na sali s± miejsca.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #244 : Maj 26, 2011, 21:58:00 »

Czesc Oktawio.
Co rozumiesz przez slowo specyficzny?
Moze unikalny byloby okresleniem bardziej wlasciwym.
Sokolow jest bardzo ceniony w srodowisku pianistow.
Wg. mnie spokojnie przeskoczyl swojego profesora Gilelsa.

Dziekuje za linki

Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #245 : Maj 26, 2011, 22:03:02 »

Mo¿na i tak, w Soko³owa zaopatrzy³am siê akurat legalnie. Jeszcze raz polecam linki.

Bartusie nie mogê w tej chwili konwersowaæ, mo¿e jutro znajdê wiêcej czasu, specyficzny - osobny mniej wiêcej, unikalny te¿ oczywi¶cie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #246 : Maj 26, 2011, 22:53:15 »

Witaj Oktawio w naszej szafarskiej Rodzince!

Bardzo cenne wnios³a¶ w posagu linkowe wiano  Ale i tak najcenniejsz± bêdziesz i jeste¶ ju¿ Ty sama

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #247 : Maj 27, 2011, 10:48:13 »

Dziêkujê Januszu za to ciep³e przyjêcie.

@Bartus
Sprawdzi³am definicjê w SJP http://sjp.pwn.pl/szukaj/specyficzny, tak¿e my¶lê ¿e mój przymiotnik nie by³ taki z³y. Gilels to dla mnie inny ¶wiat, inny rodzaj wra¿eñ, inna temperatura (inny nie oznacza gorszy), ale to chyba wykracza poza ten w±tek.
Na pewno nie tylko piani¶ci go ceni± (nie jestem ani pianistk± ani muzykiem), ale z muzykami trochê jak z relacjami miêdzyludzkimi, z jednymi osobami nadajemy na jednych falach, inne s± nam obojêtne, jeszcze innych nie lubimy, tak wiêc Soko³owa czy innego wielkiego pianisty mo¿na z tych czy innych wzglêdów nie lubiæ (jak mo¿na ³atwo siê domy¶liæ ja akurat go lubiê).
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #248 : Maj 27, 2011, 11:03:32 »

Witaj Oktawio
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #249 : Maj 27, 2011, 11:42:39 »

Oktawio.

Dziekuje za wyjasnienie.
Nadal uwazam, ze "specyficzny" nie pasuje do tak ewidetnie genialnego pianisty jakim jest Sokolow.
"Specyficzny" moze byc tez odebrany troche negatywnie.
Ale sprzeczam sie o slowa.

Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #250 : Maj 27, 2011, 14:13:16 »

Mo¿liwe, ¿e jeszcze nie raz u¿yjê jakiego¶ "specyficznego" wyrazu . Z regu³y nie ma dla mnie rzeczy ewidentnych, je¶li siê sama do czego¶ nie przekonam, to nawet najbardziej wybuja³a frazeologia nic nie pomo¿e. Ale w tym wypadku to nie trzeba mnie przekonywaæ.
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #251 : Maj 27, 2011, 15:28:55 »

Nie zawsze wystarczy zadzwoniæ i zapytaæ. Wprawi³am w konsternacjê pani± z informacji na Zamku Królewskim, nic nie wie, nic nie ma, dla pewno¶ci zadzwoni³a do innej pani zajmuj±cej siê organizacj± koncertów i uzyska³a potwierdzenie. Z zastrze¿eniem, ¿e mo¿e chodziæ o koncert prywatny.
U¿y³am wiêc innego ¼ród³a informacji i dowiedzia³am siê, ¿e a i owszem, gra i 9 i 10 czerwca, ale oba koncerty s± IMPREZAMI ZAMKNIÊTYMI. Nie mo¿na kupiæ biletu i ot tak sobie pój¶æ.
Co do koncertu 9 czerwca w Warszawie, to odbêdzie siê w Arkadach Kubickiego przy Zamku Królewskim o 19.30. Arkady w sumie maj± 1200 miejsc, ale akustyka nie bardzo. Posz³abym zobaczyæ i pos³uchaæ Lukasa w f-mollu, ale niestety mam ju¿ inne plany na ten dzieñ, przyklepane. Poza tym skoro ju¿ ma ten koncert w swoim repertuarze, to na pewno jeszcze bêdzie inna okazja. Szczerze powiedziawszy, mam nadziejê na mniej przypadkow± publikê i o niebo lepsze warunki "techniczne". Wiêc chyba nie ma co rozpaczaæ?
W takim razie nie rozumiem, w jakim celu £ukasz poda³ do publicznej wiadomo¶ci info o tych koncertach...  Co?

Dziêki za info. Nawet nie planujê wypadu do Katowic w takim razie.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #252 : Czerwiec 03, 2011, 17:50:14 »

Nie odbêdzie siê koncert Daniila Trifonova 4 lipca w Busku-Zdroju.
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #253 : Czerwiec 03, 2011, 21:52:19 »

Nie odbêdzie siê koncert Daniila Trifonova 4 lipca w Busku-Zdroju.
W³a¶nie tak dzisiaj sprawdza³em program festiwalu w Busku i nie mog³em znale¼æ recitalu Danii³a. Najwyra¼niej zamienili Trifonova na Wundera, który zagra 6 lipca.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #254 : Czerwiec 04, 2011, 20:54:43 »

Nie bêdzie to koncert na ¿ywo, ale jednak warto: jutro w Dwójce o 19:00 Orlando Szalony Vivaldiego!
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar countrylife twistedgamers thepunisher kalinowatyper