Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 76954 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #180 : Październik 24, 2011, 21:29:22 »

Mnie sie pierwszy akt bardzo podobaÂł, choĂŚ Janda trochĂŞ szarÂżuje .

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #181 : Październik 24, 2011, 21:40:35 »

A mnie sie bardzo podoba. Janda gra bardzo dobrÂą rolĂŞ dla swojej osobowoÂści. Trzeba pamiĂŞtaĂŚ, Âże jest to sztuka, ktĂłrej akcja dzieje siĂŞ w Ameryce. SposĂłb bycia, nieco euforyczny, wylewny, dla PolakĂłw przejaskrawiony i zbyt barwny "papuzio", lecz prawdziwy wszak.
Zaskakujê mnie bardzo pozytywnie Sthur Junior, który wspina siê coraz bli¿ej pantenonu najlepszych aktorów w Polsce. Ten Wiktor jest dla niego, wg moje opinii, ze wszech miar zas³u¿ony. Ni i umiejêtnoœÌ grania na fortepianie, zaskoczy³a mnie bardzo. Okazuje siê, ¿e m³ode pokolenie te¿ ma coœ do powiedzenia w aktorstwie przez wielkie "A".

Jeszcze pragn¹ zwróciÌ Wasz¹ uwagê, jakie to potê¿ne dzia³o zosta³o wytoczone przeciw wszechogarniaj¹cej nas pauperyzacji i pseudo urodzie. Teatr Telewizji, który mia³ zemrzeÌ œmierci¹ nienaturaln¹, dobity ma³¹ ogl¹dalnoœci¹, teraz podnosi siê z ³opatek.
KibicujĂŞ mu ogromnie!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2011, 21:42:53 wysłane przez Monika_Aleksandra » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #182 : Październik 24, 2011, 21:48:18 »

Zwracam tu jednak uwagĂŞ na aspekt moralny: podczas przerwy OrÂłoÂś podkreÂśliÂł Âże na widowni ludzie sie dobrze bawili przedstawieniem. A moim zdaniem to horrendalny nietakt. Ta sztuka - to wg mnie w zadnej mierze nie komedia. Ona przecieÂż traktuje o kalectwie nieÂświadomej osoby, w jakimÂś sensie takim samym kalectwie, jak zespĂłl downa itp. itd... Jak moÂżna wiĂŞc z takiego kalectwa-nieszczĂŞÂścia czyniĂŚ sobie komediĂŞ Co?

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #183 : Październik 24, 2011, 22:38:16 »

Zgadzam siĂŞ, to z pewnoÂściÂą nie byÂła komedia.Czy Florence Foster byÂła kalekÂą czy nie, nie wiem.
JeÂśli nawet, speÂłniÂła swoje marzenie, byÂła szczĂŞÂśliwa, a czy nie po to siĂŞ Âżyje.
"RzeczywistoœÌ jest przereklamowana".

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #184 : Październik 24, 2011, 22:45:09 »

Moim zdaniem nie. To po prostu mi³oœÌ do swojej pasji, jak równie¿ mi³oœÌ do w³asnej osoby. Popatrz, na pocz¹tku zdaje siê byÌ œmieszna i w tym jak œpiewa i w tym, jak siê zachowuje. Ale potem, w miarê postêpu sztuki, jej osobowoœÌ staje siê g³êbsza. Jawi siê osob¹ tolerancyjn¹, pe³n¹ mi³oœci, ³agodna, dobr¹, wyrozumia³¹. Tak¹, która da siê kochaÌ i sama obdarza ludzi zaufaniem i mi³oœci¹.

Pierwszy akt byÂł peÂłen gagĂłw komediowych, a wiec nie naleÂży braĂŚ OrÂłosiowi, ktĂłry nie musiaÂł znaĂŚ caÂłej sztuki, za zÂłe. Tragizm wpleciony jest subtelnie i jawi siĂŞ pod koniec jak czarna koronka przy biaÂłej bluzce.

Moim zdaniem to porównanie, które Ty uczyni³eœ, nie jest trafne. Z reszt¹ ka¿dy sam wyci¹gnie sobie wnioski, bo pomimo blichtru komediowego, jest to naprawdê g³êboko psychologiczna sztuka. Wyci¹ga ona z ka¿dego z nas, skrywane pragnienia, kompleksy, strachy. strach przed œmiesznoœci¹? Przez ni¹ mo¿na zabiÌ w³asne marzenia, pragnienia, zmieniÌ siebie, za³o¿yÌ szczeln¹ maskê. Wszystko po to, by kiedyœ przys³owiowy kasjer, wychylaj¹c siê z okienka, nie wykrzycza³: "Kto powiedzia³ kasjer dupa?"

"Boska" jest wolna od tego lĂŞku, jest szczĂŞÂśliwa i dziĂŞki temu potrafi kochaĂŚ ludzi.

« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2011, 22:52:41 wysłane przez Monika_Aleksandra » Zapisane
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #185 : Październik 24, 2011, 22:54:58 »

Gdyby ktoÂś potrzebowaÂł przypomnienia sobie skeczu: http://youtu.be/hiKBY95gf8E apropos sztuki. Tak mi siĂŞ skojarzyÂło.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #186 : Październik 24, 2011, 23:04:27 »

„Boska”, ten spektakl podobaÂł mi siĂŞ bardzo.
Bardzo autentyczne przedstawienie.
SÂławku, czy lubisz teatr?
Januszu, ta sztuka i bawi, i wzrusza, i wzbudza we mnie tĂŞ refleksjĂŞ:
bardzo autentyczne przedstawienie.
Ten spektakl
bardzo mi siĂŞ podobaÂł 

Te przebitki z ulic Nowego Jorku wspaniaÂłe
bardzo podkreÂślajÂą w tym spektaklu
ducha Ameryki
o nieograniczonoÂści moÂżliwoÂści czÂłowieka w zdobywaniu.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #187 : Październik 24, 2011, 23:14:49 »

Doskonale siê bawi³am, z Jandy i meksykaùskiej s³u¿¹cej uœmia³am siê po pachy, zaskoczy³ mnie Maciej umiejêtnoœci¹ gry na fortepianie, w¹tek pieseczka rewelacja, ³¹cznie z tragicznym fina³em, no i koùcówka, monolog Macieja, refleksyjny. Zw³aszcza ostatnie zdanie lekko zatykaj¹ce. Cieszê siê z reanimacji, jednakowo¿, szkoda, ¿e nie dziêki frekwencji i zapotrzebowaniu, a dziêki bankierom. Niestety, ka¿dy przepis na udany projekt trzeba zacz¹Ì od: "znajdŸ sponsora".
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #188 : Październik 24, 2011, 23:18:17 »

mnie tam czyjeÂś choroby i przypadÂłosci nigdy nie bawiÂą. MoÂżliwe, ze jestem smutnym czÂłowiekiem. Smutny

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #189 : Październik 24, 2011, 23:44:01 »

Moniko,
chciaÂłbym aby to „dziaÂło” wypaliÂło 
By wiĂŞcej ludzi zaczĂŞÂło interesowaĂŚ siĂŞ Teatrem.
Ale mam tê œwiadomoœÌ, ¿e w moim otoczeniu jest wiele osób,
ktĂłre mĂłwiÂą:
„nie lubiĂŞ teatru”
„szczerze Ci powiem muzyki skrzypcowej mĂłgÂłbym sÂłuchaĂŚ gĂłra 15 minut, potem by mnie gÂłowa rozbolaÂła” (to odpowiedÂź na mĂłj zachwyt nad Konkursem Skrzypcowym Wieniawskiego).

pozdrawiam          
               Marek
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #190 : Październik 25, 2011, 00:34:05 »

Obejrza³em "Bosk¹" i muszê przyznaÌ ¿e nic ciekawego..baardzo s³abiutki spektakl - ta Janda nic tylko bezsensu chichocze i chichocze (i ma to miejsce nie tylko w trakcie gry w sztukach teatr., ale i w udzielanych przez t¹ pani¹ wywiadach) w zasadzie od samego poczatku nie bardzo kuma³em z czego..Dialogi s³abe, nic sie dzieje, ale to kompletnie nic siê nie dzieje, nuda...i co w ten momento zrobi³em ?? ano wsta³em, z³apa³em za pilota i w po³owie prze³¹czy³em na inny kana³...w³aœnie na Ale Kina lecia³ o nie lepszy western.

p.s. od nieustannie chichoczÂącej Jandy o wiele bardziej podobaÂła mi siĂŞ Krystyna Tkacz - wspaniaÂła aktorka
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #191 : Październik 25, 2011, 00:55:09 »

Te przebitki z ulic Nowego Jorku wspaniaÂłe
bardzo podkreÂślajÂą w tym spektaklu
ducha Ameryki
o nieograniczonoÂści moÂżliwoÂści czÂłowieka w zdobywaniu.

Marku w czego zdobywaniu..wieÂżowcĂłw?? to zwykÂły mit - 5% zdobywa, a 95 niekoniecznie..Poza tym aby wieÂżowce zdobyĂŚ , to trzeba je wpierw wybudowaĂŚ, a to wymagaÂło niestety niewyobraÂżalnie ciĂŞÂżkiej pracy (okupionej zresztÂą nie jednÂą ÂśmiertelnÂą ofiarÂą podczas jej wykonywania) pracy ktĂłrÂą wykonywali zwykle nie ci, ktĂłrzy potem najwyÂższe pozycje zdobywali - bo ci akurat, z ciĂŞÂżkÂą fizycznÂą pracÂą, niewiele mieli i majÂą wspĂłlnego - o ryzyku nawet nie wspomnĂŞ.. 
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #192 : Październik 25, 2011, 01:10:12 »

tj ryzyku zwiÂązanym z utratÂą Âżycia, nawet nie wspomnĂŞ - bo to do tej ostatniej grupy wrĂŞcz niepodobne..no chyba Âże z maÂłymi wyjÂątkami, kiedy to miaÂł miejsce krach na gieÂłdzie w latach dwudziestych (?)..wĂłwczas to tracÂąc z dnia na dzieĂą swoje ogromne fortuny i nie majÂąc odwagi rozpoczynaĂŚ Âżycia od poczÂątku (cieÂżkÂą pracÂą fizycznÂą, tak jak ten robotnik ktĂłry te budowle wznosiÂł) w desperacji odbierali sobie Âżycie, skaczÂąc ze szczytĂłw tych wieÂżowcĂłw - prosto na sam bruk..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #193 : Październik 25, 2011, 07:06:12 »

mnie tam czyjeÂś choroby i przypadÂłosci nigdy nie bawiÂą. MoÂżliwe, ze jestem smutnym czÂłowiekiem. Smutny
Januszu,

KiedyÂś, a to byÂło dawno temu, kiedy chodziÂłam jeszcze do szkoÂły  Szok, mijaÂłam przystanek, na ktĂłrym prawie zawsze siedziaÂł czÂłowiek. ByÂł to czÂłowiek na pierwszy rzut oka niepeÂłnosprawny umysÂłowo. SiedziaÂł, rozglÂądaÂł siĂŞ po tym samy, wci¹¿, miejscu i uÂśmiechaÂł. Ludzie z poczÂątku z politowaniem, czasem wspó³czuciem i troskÂą patrzyli na niego. Potem przyzwyczaili siĂŞ do niego. Potem jeszcze zaczĂŞli siĂŞ do niego uÂśmiechaĂŚ. KaÂżdego uÂśmiechniĂŞtego, obdarzaÂł osobistym uÂśmiechem i machniĂŞciem rĂŞkÂą. Ludzie przynosili mu kanapki, coÂś do picia, a on tylko uÂśmiechaÂł siĂŞ.
ByÂł po prostu szczĂŞÂśliwy i uczyÂł nas byĂŚ szczĂŞÂśliwymi.
Dostojewski powiedziaÂł; "lLepiej byĂŚ nieszczĂŞÂśliwym i wiedzieĂŚ, niÂż byĂŚ szczĂŞÂśliwym i ÂżyĂŚ w nieÂświadomoÂści". To cytat, ktĂłremu czÂłowiek boi siĂŞ zaprzeczyĂŚ, bo wyjdzie na idiotĂŞ. Ale czy zawsze?

Tak samo i w tej sztuce, to nie jest sztuka o kalectwie, to sztuka o szczĂŞÂściu i speÂłnionych marzeniach i miÂłoÂści. Same pozytywne uczucia, a Ty widzisz w tym tylko kalectwo?
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #194 : Październik 25, 2011, 07:13:07 »

Januszu,
czy mam beczeĂŚ nad wiĂŞkszoÂściÂą wykonawcĂłw muzyki popularnej,
juÂż nie mĂłwiÂąc o caÂłej rzeszy wystĂŞpujÂących na estradach
bo raz pokazali siĂŞ w programie „Szansa na sukces” itp.?
albo czy mam pukaĂŚ po gÂłowie celebrytĂłw, 
Âże taĂączÂą w programie „Taniec z gwiazdami”,
a przecieÂż nie umiejÂą?
Ja tego nie robiĂŞ.
Ja takich programĂłw i takich wystĂŞpĂłw ludzi nie oglÂądam, ale wiem,
Âże jestem w mniejszoÂści i to ogromnej,
w skali 10 : 1.
Na 11 osĂłb, 10 osĂłb lubi takie popisy, a tylko jedna jest tego malkontentem. 

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar black-for twistedgamers animilkowo mini-land