Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Teatr Telewizji
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
20
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Teatr Telewizji (Przeczytany 73030 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Teatr Telewizji
«
Odpowiedz #225 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 18:34:45 »
Oczywi¶cie, masz pe³ne prawo uwa¿aæ, Moniko, co chcesz. Na moje szczê¶cie ja, w przeciwieñstwie do Ciebie, nie bêdê siê zmusza³ do pos±dzania samego siebie o upo¶ledzenie
Ca³kiem mo¿liwe, ¿e pomimo widma takiej gro¼by, czujê siê ca³kowicie sprawny na umy¶le i korpusie cia³a.
Zapewniam
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 26, 2011, 18:56:52 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #226 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 18:51:42 »
Pewnie dla Ciebie Januszu, taka amerykañska milionerka by³aby normalna gdyby nie
wyg³upia³a siê z muzyk±, tylko zaje³a siê domem i dzieæmi, albo wydawa³a swoje pieni±dze
nie na koncerty w Carnegie Hall tylko na ciuchy i bi¿uteriê.
:)Ale pewnie wtedy nie powsta³aby o niej sztuka.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #227 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 18:58:32 »
Cytat: TeresaGrob Pa¼dziernik 26, 2011, 18:51:42
Pewnie dla Ciebie Januszu, taka amerykañska milionerka by³aby normalna gdyby nie
wyg³upia³a siê z muzyk±, tylko zaje³a siê domem i dzieæmi, albo wydawa³a swoje pieni±dze
hmm... nie wiem co odpowiedzieæ. Na wszelki wypadek dam Ci buziaka
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #228 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 20:18:54 »
Cytat: TeresaGrob Pa¼dziernik 26, 2011, 18:51:42
Wiem, ¿e piszê kompletnie nie na temat, zw³aszcza w tym w±tku, ale taka my¶l nawiedzi³a mnie po przeczytaniu wypowiedzi Tereni. Przy obecnym moim poziomie zalatania, zakrêcenia, odpowiadania za, itp. - krótko mówi±c poziomie stresu i zmêczenia zamarzy³o mi siê, by byæ na chwilê chocia¿ amerykañsk± milionerk±, zaj±æ siê domem i dzieæmi i kupowaæ te ciuchy czy bi¿uteriê czy futra czy co¶. D³ugo pewnie nie wytrzyma³abym (zw³aszcza w futrach nie gustujê
), ale taki ma³y epizod "bycia milionerk±" - czemu nie?
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #229 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 20:40:54 »
Doskonale Ciê Elu rozumiem, w dobrych czasach moj± recept± na stres,
ró¿ne psychiczne do³ki, by³o nabycie buteleczki perfum.Uwielbiam perfumy,
mam fijo³a na punkcie perfum, jako rzeczy za drogiej dla mnie i do niczego nie
potrzebnej.Do diab³a z rozs±dkiem i rzeczywisto¶ci±, na jaki¶ czas oczywi¶cie.
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #230 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 21:18:53 »
Te¿ absolutnie nie uwa¿am, ¿e F. by³a upo¶ledzona, kaleka czy co¶ na kszta³t. Nikt nie wie, co ona s³ysza³a, jak odbiera³a muzykê, ludzki mózg funkcjonuje czasem w sposób nieprzewidywalny, zupe³nie poza schematami. Podchodz±c do tematu od tej strony strach by³oby spojrzeæ w lustro tak zupe³nie obiektywnie, nie wybuchaj±c ¶miechem lub bez odruchów dramatycznych. Czy Picasso by³ upo¶ledzony, kaleki? Ja, przechodz±c jak±kolwiek ulic±, w jakiejkolwiek sytuacji widzê na przyk³ad gigantyczny spektakl, z którego w zale¿no¶ci od nastroju mo¿na albo turlaæ siê ze ¶miechu albo zastygaæ w rozpaczy i grozie. Je¶li spojrzeæ na ka¿dego z nas z zewn±trz, z dystansu, w detalu lub we fragmencie wyciêtym z otoczenia, wy³awiaj±c z kontekstów - co widaæ? W zale¿no¶ci od bogactwa wyobra¼ni zapewne. Mnie na przyk³ad ¶miesz± i budz± moje politowanie i g³êbokie wspó³czucie kobiety chodz±ce non stop w szpilkach, niezale¿nie od sytuacji (zabijê siê, zwichnê kostkê, z³amiê nogê, ucieknie mi piêæ tramwajów, spadnê ze szczytu, odmro¿ê stopy, dostanê zapalenia p³uc ale pantofelków na obcasie nie zdejmê), a to tylko jeden z licznych przyk³adów, jakie mog³abym podaæ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #231 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 22:02:43 »
Cóz... w³a¶ciwie ludzie upo¶ledzeni - to nie ludzie z upo¶ledzeniem. Oni po prostu inaczej czuj±, widz±, oceniaj±. Ja, na ten sam przyk³ad, jestem m³odym, przystojnym mê¿czyzn±, rzecz jasna - m³odym i przystojnym "inaczej".
Prawda, jak ³atwo wszystko da siê wrzuciæ w jeden tygiel?
jak ³atwo go opustoszyæ...
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 26, 2011, 22:42:11 wys³ane przez Janusz1228
»
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #232 :
Pa¼dziernik 27, 2011, 09:01:27 »
Rozumiem Was dziewczyny
ja mam podobnie:
im d³u¿ej ¿yje cz³owiek
tym bardziej chcia³by ¿yæ godnie
(a to wymaga zgromadzonych oszczêdno¶ci)
i wygodnie.
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #233 :
Pa¼dziernik 27, 2011, 15:05:30 »
Cytat: Janusz1228 Pa¼dziernik 26, 2011, 18:34:45
Oczywi¶cie, masz pe³ne prawo uwa¿aæ, Moniko, co chcesz. Na moje szczê¶cie ja, w przeciwieñstwie do Ciebie, nie bêdê siê zmusza³ do pos±dzania samego siebie o upo¶ledzenie
Ca³kiem mo¿liwe, ¿e pomimo widma takiej gro¼by, czujê siê ca³kowicie sprawny na umy¶le i korpusie cia³a.
Zapewniam
Gdybym nie by³a bardzo ¿yczliwa, ten post móg³by mnie dotkn±æ.
Do pos±dzania o upo¶ledzenie zmuszaj± mnie logiczne implikacje Twoich twierdzeñ.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #234 :
Pa¼dziernik 28, 2011, 21:50:57 »
Cytat: xbw Pa¼dziernik 26, 2011, 21:18:53
Te¿ absolutnie nie uwa¿am, ¿e F. by³a upo¶ledzona, kaleka czy co¶ na kszta³t. Nikt nie wie, co ona s³ysza³a, jak odbiera³a muzykê, ludzki mózg funkcjonuje czasem w sposób nieprzewidywalny, zupe³nie poza schematami. Podchodz±c do tematu od tej strony strach by³oby spojrzeæ w lustro tak zupe³nie obiektywnie, nie wybuchaj±c ¶miechem lub bez odruchów dramatycznych. Czy Picasso by³ upo¶ledzony, kaleki? Ja, przechodz±c jak±kolwiek ulic±, w jakiejkolwiek sytuacji widzê na przyk³ad gigantyczny spektakl, z którego w zale¿no¶ci od nastroju mo¿na albo turlaæ siê ze ¶miechu albo zastygaæ w rozpaczy i grozie. Je¶li spojrzeæ na ka¿dego z nas z zewn±trz, z dystansu, w detalu lub we fragmencie wyciêtym z otoczenia, wy³awiaj±c z kontekstów - co widaæ? W zale¿no¶ci od bogactwa wyobra¼ni zapewne. Mnie na przyk³ad ¶miesz± i budz± moje politowanie i g³êbokie wspó³czucie kobiety chodz±ce non stop w szpilkach, niezale¿nie od sytuacji (zabijê siê, zwichnê kostkê, z³amiê nogê, ucieknie mi piêæ tramwajów, spadnê ze szczytu, odmro¿ê stopy, dostanê zapalenia p³uc ale pantofelków na obcasie nie zdejmê), a to tylko jeden z licznych przyk³adów, jakie mog³abym podaæ.
Tak, w takim obiektywnym, pozbawionym sentymentów, analizuj±cym spojrzeniu my i nasz ¶wiat jeste¶my ¶mieszni, czasem niezrozumiali, czêsto niezbyt ³adni. Takie opisy, choæby w powie¶ciach Vonneguta, podobnie jak na portretach naturalistów, u¶wiadamiaj± nam to czasem bardzo dobitnie. ¯eby poczuæ, ¿e nasza bieganina ma sens, trzeba by zajrzeæ do naszych umys³ów, bo to nasze pragnienia ten sens tworz±. A to, co nadaje nam piêkno, celowo¶æ, urok kryje siê te¿ w magii naszych serc. ¦wiat³o mi³o¶ci, przyja¼ni, sympatii roz¶wietla i opromienia obiekty naszych przyjaznych uczuæ i sprawia, ¿e staj± siê piêkne.
Zatem tajemnica piêkno¶ci ludzi le¿y wy³±cznie w tym, ¿eby¶my spojrzeli na nich z ¿yczliwo¶ci±
My¶lê, ¿e w zasadzie nie powinien mnie mo¿e dziwiæ ten brak samokrytycznej oceny w³asnych mo¿liwo¶ci – w koñcu czasem spotyka siê ludzi mocno przekonanych o swoich niezwyk³ych zdolno¶ciach – w ró¿nych dziedzinach. Florence jest przypadkiem spektakularnym ze wzglêdu na rodzaj dzia³alno¶ci, któr± sobie upodoba³a – i wi±¿±cy siê z ni± rozg³os:) No i tê pechow± kwestiê, ¿e tu w przypadku braku talentu upór i æwiczenia niewiele pomog±. Có¿ – skoro kompletnie nie mia³a s³uchu, byæ mo¿e rzeczywi¶cie nie by³a w stanie oceniæ obiektywnie swoich produkcji. W przeciwieñstwie do wielu „artystów” ¿yj±cych w poczuciu niedocenienia, ona mia³a okazjê realizacji swoich ambicji, a t³umy wal±ce na jej koncerty w³a¶ciwie utwierdza³y j± w tym przekonaniu.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #235 :
Listopad 28, 2011, 21:24:49 »
Kocham Annê Seniuk,
Stuhra uwielbiam,
Pszoniaka lubiê
ogl±dam Teatr
dzisiaj (28 listopada) 20:30 - TVP 1
"Ich czworo"
sztuka Gabrieli Zapolskiej, Polska, 1977
pozdrawiam
Marek
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 247
«
Odpowiedz #236 :
Listopad 28, 2011, 21:33:13 »
Ach, dziêki, drogi Marku, by³abym przeslepi³a!! A to taka ¶wietna rzecz!! Pyszne!
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #237 :
Grudzieñ 01, 2011, 16:41:20 »
Ol¶ni³ mnie w tym spektaklu nies³ychany wdziêk, talent i uroda naszej Anny Dymnej!
Dobrze, ¿e publiczna tv siêga od czasu do czasu po stare spektakle Teatru TV.
No i dobrze, ¿e obiecano nam raz w miesi±cu spektakl na ¿ywo. I oby ta obietnica zosta³a dotrzymana...
" Bosk± " Jandê obejrza³am z ogromn± rado¶ci± i podziwem dla komediowego talentu tej aktorki.
Prawdê mówi±c ogromnie lubiê ogl±daæ Jandê w takich w³a¶nie komediowych rolach.
A ta rola w " Boskiej" jakby dla niej zosta³a napisana
Janda, podobnie jak jej bohaterka, hmm, hmm, talentem wokalnym nie grzeszy i te sceny, w których " ¶piewa", by³y dla mnie aktorskimi pere³kami; do tego Janda obdarowa³a swoj± bohaterkê cudownym, niemal dzieciêcym wdziêkiem i naiwno¶ci±, by³a jak du¿a dziewczynka zachwycona sam± sob±, kochaj±ca sam± siebie i publiczno¶æ. No ³ychami tê nasz± Jandê mo¿na by³o je¶æ!
Pamiêtacie, ju¿ papa Stuhr ¶piewa³ kiedy¶ o tym, ¿e " ¶piewaæ ka¿dy mo¿e...".
Mog³a i Florence, bo baaaardzo chcia³a!!! I mia³a ¶rodki na realizacjê swoich marzeñ.
Tak, to jest sztuka o spe³nianiu marzeñ. Janda wycisnê³a z tego do¶æ jednak w±t³ego materia³u dramaturgicznego, co siê da³o, a nawet, moim zdaniem, jeszcze wiêcej.
Janda spe³nia swoje marzenia i chwa³a jej za to.
A ¿e jej czasem du¿o, dla niektórych za du¿o - có¿, ja lubiê ten t³ok i szum w mediach, który robi± Janda, Stuhrowie, Osta³owska, Kulesza, Radziwi³owicz, G±siorowska...
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #238 :
Grudzieñ 04, 2011, 23:13:10 »
Odszed³ Adam Hanuszkiewicz, jeden z najwybitniejszych re¿yserów i aktorów - to wielka strata dla polskiej kultury, mia³ 87 lat.
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 247
«
Odpowiedz #239 :
Grudzieñ 04, 2011, 23:41:50 »
Tak, zamknê³a siê epoka. Re¿yseruje teraz nowe przedstawienia na Pastwiskach Niebieskich.
Jak to dobrze, ¿e dane mi by³o ¿yæ w czasach Wielkich Artystów, równie¿ Adama Hanuszkiewicza,
pamiêtnego Apolla z Bellac. Da³ znakomite przedstawienia, sam stworzy³ wiele ¶wietnych kreacji
aktorskich...
Dziêkujê, Panie Adamie.
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Strony:
1
...
14
15
[
16
]