Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 76650 razy)
GoguÂś
Ekspert

« : Listopad 07, 2010, 13:46:35 »

Wczoraj dyskusja zeszÂła nam poniekÂąd na ca³¹ serie przedstawieĂą wyemitowanÂą w  TVP pod tym wÂłaÂśnie tytuÂłem.

PomyÂślaÂłem, Âże oprĂłcz "Kolacji na cztery rĂŞce" bĂŞdziemy chcieli podzieliĂŚ siĂŞ innymi - genialnymi - wykonaniami. Na szczĂŞÂście czêœÌ z nich dostĂŞpna  jest na YT.

W obliczu wyborĂłw zawsze odÂświeÂżam sobie spektakl pt. "19. PoÂłudnik" - BartÂłomiej Czop (A. Grabowski - nazwisko postaci absolutnie nieprzypadkowe) zostaje prezydentem RP i wprowadza radykalny system wÂładzy, odsuwajÂąc na bok wszelkie dyplomatyczne zasady, k³ócÂąc siĂŞ z Niemcami, RosjÂą i USA.  Swoimi poglÂądami i traktowaniem goÂści pan prezydent rozbawia mnie do Âłez. Fragment o obowiÂązkach przyjacielskich a nastĂŞpnie poÂżegnanie ambasadora Niemiec, przejĂŞcie insygniĂłw wÂładzy, zabawy we wÂłasnym partyjnym gronie ... naprawdĂŞ polecam.

ReÂżyseria - Juliusz Machulski
WystĂŞpujÂą m.in. - A. Grabowski, J. Frycz, J. Englert, C. KosiĂąski, R. KrĂłlikowski

Pierwsza czêœÌ: http://www.youtube.com/watch?v=RN6cxQ5_Lb0
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2010, 16:36:24 »

"Mi³oœÌ i gniew" Johna Osborna widzia³am w przedstawieniu dyplomowym w g³ównych rolach z Krukówn¹, ¯ebrowskim i goœcinnie z W³adys³awem Kowalskim. W³aœciwie nieskomplikowana fabu³a, w³aœciwie nic siê nie dzieje a mimo to a¿ wrze od emocji. Spektakl widzia³am w Teatrze Telewizji dawno temu. Teraz mo¿na zobaczyÌ go na Scenie Miniatur Teatru S³owackiego w Krakowie (oczywiœcie w innej obsadzie). Gor¹co polecam!
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2010, 18:03:33 »

MUSZÊ wróciæ pamiêci± i poleciæ wam spektakl z 1969 r. Mieszczanin szlachcicem Moliera z niezapomnianym Bogumi³em Kobiel±. To by³o dla mnie wa¿ne wydarzenie, bowiem dziêki niemu zainteresowa³am siê muzyk± Mozarta... i tak mi ju¿ zosta³o.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2010, 23:33:01 »

Ewa! To wielki spektakl z wielkimi kreacjami! I w dodatku problematyka na wskroÂś aktualna. IluÂż teraz panĂłw
Jourdain! A spektakl jest na pÂłytce DVD i moÂżna go kupiĂŚ i na stronie zÂłotej setki teatrĂłw telewizji -  http://sklep.tvp.pl/sklep/produkt/Mieszczanin-szlachcicem_28_1    i na allegro.

A ja wspomnê "Dziady" te Swinarskiego - nie widzia³am ich na ¿ywo. By³am smarkaczem, kiedy ludzie godzinami stali w kolejkach, by kupiÌ bilet. Widzia³am je potem w TV - i to by³ jeden z tych momentów, kiedy cz³owiek dochodzi do wniosku, ¿e data urodzenia mo¿e byÌ czymœ niesprawiedliwym. Gdybym urodzi³a siê wczeœniej wysta³abym bilet na pewno! Telewizja nie zapewnia³a tych emocji, jakie towarzyszy³y spektaklom na ¿ywo. Dwa lata temu w oœwiêcimskiej ods³onie Krakowskiego Salonu Poezji s³ysza³am Trelê jak mówi³ Wielk¹ Improwizacjê - dalej by³ œwietny. A polecam te¿ "Dziady" wspó³czesne w re¿yserii Englerta - œwietne role D.Stenki jako Pani Rollison i Z.Zapasiewicza jako Senatora. I ¯ebrowski w roli Konrada, i M.Walczewski w roli Ksiêdza, i K.Majchrzak jako charyzmatyczny Guœlarz. To wszystko w oprawie mrocznej, niepokoj¹cej muzyki Jerzego Satanowskiego.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2010, 19:30:45 »

Polecam spektakle Teatru Telewizji! W niedzielê 14 listopada godz. 20.00 TVP Kultura "Œluby panieùskie" w re¿yserii Andrzeja £apickiego z Joann¹ Szczepkowsk¹ w roli Anieli i Janem Englertem w roli Gustawa. Starsza pozycja teatru telewizji ale zdecydowanie bij¹ca na g³owê póŸniejsze ekranizacje. A tydzieù póŸniej "Zemsta" z Mistrzem Œwiderskim w roli Czeœnika i Wojciechem Pokor¹ w roli Papkina - miodzio!
A 16 listopada godz. 20.10 "Panna Julia" Strindberga w TVP Kultura. Te¿ nie nowoœÌ. Ciekawy spektakl, ale wiem, ¿e nie ka¿dy Strindberga lubi.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2010, 22:12:29 »

Ja lubiĂŞ Strindberga Bardziej czytaĂŚ, co gorÂąco polecam, ale obejrzaÂłam teÂż ekranizacjĂŞ Panny Julii, film, ale w konwencji ÂściÂśle teatralnej, wyreÂżyserowaÂł Mike Figgis, rewelacja. Spektakl wg Strindberga na TVP Kultura obejrzĂŞ na pewno.

A przy okazji polecam czytanie sztuk teatralnych. Ja po prostu muszê jak¹œ przeczytaÌ od czasu do czasu. W przek³adzie na jêzyk muzyki to mo¿e tak, jakby musieÌ od czasu do czasu wys³uchaÌ opery
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2010, 23:05:30 »

A przy okazji polecam czytanie sztuk teatralnych.

KtoÂś jeszcze czytuje dramaty! SÂądziÂłam, Âże ten gatunek CzytelnikĂłw wygin¹³ wzorem dinozaurĂłw! Ja ciÂągle i ciÂągle wracam do dramatĂłw. Shakespeare czytujĂŞ - mĂłwiÂąc kolokwialnie -  w te i nazad. I Mickiewicza, i WyspiaĂąskiego, i SÂłowackiego, i Ró¿ewicza, i Czechowa, i...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2010, 23:58:00 »

Ano, czytuje Ostatnio zapisa³am siê do kolejnej biblioteki specjalnie po ¯eglarza Szaniawskiego, a wczeœniej, ju¿ z pó³ki, zaczytanego Rewizora Gogola. Nie mogê sobie darowaÌ choÌ zajrzenia na chwilê do wszystkich tych ju¿ przeczytanych, chocia¿ raz na jakiœ czas. Uwielbiam dialogi w rodzaju: puk puk - Kto tam - Kirkor - Czego chcesz - Rady - Zostaù pustelnikiem. Te¿ Wyspiaùski, te¿ S³owacki, oczywiœcie te¿ Shakespeare, Ró¿ewicz by³ moim ulubionym autorem w liceum. A z "muzycznych" rzeczy uda³o mi siê przeczytaÌ "Wesele Figara" Beaumarchais.
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2010, 18:23:31 »

A mnie tak po poczytaniu Waszej rozmowy zamarzy³o siê obejrzeÌ Scenariusz dla trzech aktorów. Gdyby ktoœ z Was us³ysza³, ¿e mo¿na go gdzieœ kupiÌ lub obejrzeÌ to dajcie znaÌ. A jeœli chodzi o Shakespeara to najwiêksze wra¿enie robi³y na mnie zawsze ekranizacje Kennetha Branagha. Gor¹co polecam wszystkim wielbicielom tego niepowtarzalnego dramaturga. Wspania³y Hamlet bez ¿adnych skrótów, rewelacyjny Otello. Tej ostatniej szczerze mówi¹c nie obejrza³am do koùca w³aœnie przez Kennetha Branagha. By³ tak rewelacyjny w roli Lago, budzi³ we mnie tak¹ ogromn¹ z³oœÌ i nienawiœÌ, ¿e nie mog³am wytrzymaÌ do koùca filmu . ¯a³ujê jednego, ¿e nie mia³am i raczej nie bêdê mia³a okazji zobaczyÌ tego aktora na ¿ywo na scenie.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2010, 16:25:08 »

A jaki byÂł - Keneth oczywiÂście - znakomity w "Wiele haÂłasu o nic"! Chyba najlepszy senior Benedic, ktĂłrego widziaÂłam! Polecam! 
Scenariusza dla trzech aktorĂłw nie ma jeszcze na DVD. WidziaÂłam spektakl na jakiejÂś stronie internetowej ale dawno, wiĂŞc nie wiem czy sobie przypomnĂŞ jej adres.
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2010, 23:46:49 »

A jaki byÂł - Keneth oczywiÂście - znakomity w "Wiele haÂłasu o nic"! Chyba najlepszy senior Benedic, ktĂłrego widziaÂłam! Polecam! 
Scenariusza dla trzech aktorĂłw nie ma jeszcze na DVD. WidziaÂłam spektakl na jakiejÂś stronie internetowej ale dawno, wiĂŞc nie wiem czy sobie przypomnĂŞ jej adres.

MiÂło spotkaĂŚ osobĂŞ, ktĂłra teÂż lubi tego aktora i do tego naprawdĂŞ rewelacyjnego reÂżysera. Gra w czasami dziwnych rzeczach ale mam wraÂżenie, Âże on jest w stanie nawet naprawdĂŞ sÂłabÂą produkcjĂŞ uratowaĂŚ (zupeÂłnie jak Meryl Streep). A widziaÂłaÂś film "Dead again", gra tam kompozytora i do tego wyglÂąda zabĂłjczo . Film jest w caÂłoÂści na youtube (tylko w oryginale), podobnie jak serial Fortunes of war.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2010, 22:47:25 »

A nie widzia³am! Zobaczê z pewnoœci¹. Wyczyta³am, ¿e gra i Emma Thompson. Tym chêtniej obejrzê. Czemu¿ ach czemu¿ Keneth j¹ porzuci³! Razem tworzyli niezrównany duet. A z ról Kenetha pamiêtam jeszcze przewrotnego Lago w "Otellu" i tytu³owego Henryka w "Henryku V". Ten ostatni film nie jest z pewnoœci¹ najlepszym z filmów Kenetha ale Derek Jacobi (Klaudiusz w "Ja Klaudiusz") œwietnie mówi partiê Chóru. Natomiast Emma Thompson ma tam rólkê Katarzyny - przysz³ej ¿ony Henryka V. W³aœciwie paple tylko po francusku przez ma³¹ chwilkê, ale jak!

A Meryl Streep zdecydowanie naleÂży do panteonu najlepszych aktorek kina Âświatowego i to od dawna. StworzyÂła tak wiele postaci a kaÂżda z nich jest bytem absolutnie samodzielnym i niezaleÂżnym od pozostaÂłych. To poziom aktorstwa, dziĂŞki ktĂłremu widz w ogĂłle zapomina, Âże te odmienne przecieÂż role gra ta sama aktorka. Grane przez niÂą bohaterki zaczynajÂą funkcjonowaĂŚ w ÂświadomoÂści jako realne postaci a nie tylko jako kolejne kreacje MS. To wielka sztuka i w istocie niewielu aktorĂłw posiada taki dar.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Listopad 16, 2010, 22:51:58 »

OglÂądaÂłem wczoraj "Pozory MylÂą" Ayckbourn'a. Znakomita obsada, zwÂłaszcza GraÂżyna SzapoÂłowska w roli pijanej matki gospodarza. Dialogi mnie rozbrajaÂły ... "Pani TaĂączy" - "Na rurz...." - "RurytaĂąski balet"

Do tego histeryczna Julie-Ann (A. Grochowska) która zrobi³a mê¿czyŸnie wojnê o brakuj¹cy widelczyk, po czym s¹siadka, która znalaz³a siê w mieszkaniu po skoku z okna organizowa³a podzia³ sztuÌców wed³ug w³asnego pomys³u. Mnóstwo komicznych sytuacji wynik³ych z ró¿nicy klas spo³ecznych. Humor nieco podobny do Ray'a Conney'a, ale mo¿e z mniejsz¹ iloœci¹ intryg i nieporozumieù.

Na YT niestety spektaklu nie znalazÂłem, wiĂŞc kto nie obejrzaÂł, niech ÂżaÂłuje.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #13 : Listopad 16, 2010, 22:56:33 »

WidzialaÂś Julie & Julia? Majstersztyk!!!
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 17, 2010, 01:15:00 »

To poziom aktorstwa, dziĂŞki ktĂłremu widz w ogĂłle zapomina, Âże te odmienne przecieÂż role gra ta sama aktorka. Grane przez niÂą bohaterki zaczynajÂą funkcjonowaĂŚ w ÂświadomoÂści jako realne postaci a nie tylko jako kolejne kreacje MS. To wielka sztuka i w istocie niewielu aktorĂłw posiada taki dar.
[/quote]

To bardzo ciekawe co piszesz. Dla mnie to, czy zapominam kto gra dan¹ rolê i widzê tylko gran¹ postaÌ jest takim moim wewnêtrznym miernikiem aktorstwa i rzeczywiœcie takich aktorów jest niewielu. Póki graj¹ jedn¹ rolê np. w serialu to tego nie widaÌ ale jak jest wiele ró¿nych ról to prawdziwa miara aktora.
Strony: [1] 2 3 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar black-for mini-land paktprzyjazni neder-live