Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 72869 razy)
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« : Listopad 07, 2010, 13:46:35 »

Wczoraj dyskusja zesz³a nam poniek±d na ca³± serie przedstawieñ wyemitowan± w  TVP pod tym w³a¶nie tytu³em.

Pomy¶la³em, ¿e oprócz "Kolacji na cztery rêce" bêdziemy chcieli podzieliæ siê innymi - genialnymi - wykonaniami. Na szczê¶cie czê¶æ z nich dostêpna  jest na YT.

W obliczu wyborów zawsze od¶wie¿am sobie spektakl pt. "19. Po³udnik" - Bart³omiej Czop (A. Grabowski - nazwisko postaci absolutnie nieprzypadkowe) zostaje prezydentem RP i wprowadza radykalny system w³adzy, odsuwaj±c na bok wszelkie dyplomatyczne zasady, k³óc±c siê z Niemcami, Rosj± i USA.  Swoimi pogl±dami i traktowaniem go¶ci pan prezydent rozbawia mnie do ³ez. Fragment o obowi±zkach przyjacielskich a nastêpnie po¿egnanie ambasadora Niemiec, przejêcie insygniów w³adzy, zabawy we w³asnym partyjnym gronie ... naprawdê polecam.

Re¿yseria - Juliusz Machulski
Wystêpuj± m.in. - A. Grabowski, J. Frycz, J. Englert, C. Kosiñski, R. Królikowski

Pierwsza czê¶æ: http://www.youtube.com/watch?v=RN6cxQ5_Lb0
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2010, 16:36:24 »

"Mi³o¶æ i gniew" Johna Osborna widzia³am w przedstawieniu dyplomowym w g³ównych rolach z Krukówn±, ¯ebrowskim i go¶cinnie z W³adys³awem Kowalskim. W³a¶ciwie nieskomplikowana fabu³a, w³a¶ciwie nic siê nie dzieje a mimo to a¿ wrze od emocji. Spektakl widzia³am w Teatrze Telewizji dawno temu. Teraz mo¿na zobaczyæ go na Scenie Miniatur Teatru S³owackiego w Krakowie (oczywi¶cie w innej obsadzie). Gor±co polecam!
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2010, 18:03:33 »

MUSZÊ wróciæ pamiêci± i poleciæ wam spektakl z 1969 r. Mieszczanin szlachcicem Moliera z niezapomnianym Bogumi³em Kobiel±. To by³o dla mnie wa¿ne wydarzenie, bowiem dziêki niemu zainteresowa³am siê muzyk± Mozarta... i tak mi ju¿ zosta³o.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2010, 23:33:01 »

Ewa! To wielki spektakl z wielkimi kreacjami! I w dodatku problematyka na wskro¶ aktualna. Ilu¿ teraz panów
Jourdain! A spektakl jest na p³ytce DVD i mo¿na go kupiæ i na stronie z³otej setki teatrów telewizji -  http://sklep.tvp.pl/sklep/produkt/Mieszczanin-szlachcicem_28_1    i na allegro.

A ja wspomnê "Dziady" te Swinarskiego - nie widzia³am ich na ¿ywo. By³am smarkaczem, kiedy ludzie godzinami stali w kolejkach, by kupiæ bilet. Widzia³am je potem w TV - i to by³ jeden z tych momentów, kiedy cz³owiek dochodzi do wniosku, ¿e data urodzenia mo¿e byæ czym¶ niesprawiedliwym. Gdybym urodzi³a siê wcze¶niej wysta³abym bilet na pewno! Telewizja nie zapewnia³a tych emocji, jakie towarzyszy³y spektaklom na ¿ywo. Dwa lata temu w o¶wiêcimskiej ods³onie Krakowskiego Salonu Poezji s³ysza³am Trelê jak mówi³ Wielk± Improwizacjê - dalej by³ ¶wietny. A polecam te¿ "Dziady" wspó³czesne w re¿yserii Englerta - ¶wietne role D.Stenki jako Pani Rollison i Z.Zapasiewicza jako Senatora. I ¯ebrowski w roli Konrada, i M.Walczewski w roli Ksiêdza, i K.Majchrzak jako charyzmatyczny Gu¶larz. To wszystko w oprawie mrocznej, niepokoj±cej muzyki Jerzego Satanowskiego.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2010, 19:30:45 »

Polecam spektakle Teatru Telewizji! W niedzielê 14 listopada godz. 20.00 TVP Kultura "¦luby panieñskie" w re¿yserii Andrzeja £apickiego z Joann± Szczepkowsk± w roli Anieli i Janem Englertem w roli Gustawa. Starsza pozycja teatru telewizji ale zdecydowanie bij±ca na g³owê pó¼niejsze ekranizacje. A tydzieñ pó¼niej "Zemsta" z Mistrzem ¦widerskim w roli Cze¶nika i Wojciechem Pokor± w roli Papkina - miodzio!
A 16 listopada godz. 20.10 "Panna Julia" Strindberga w TVP Kultura. Te¿ nie nowo¶æ. Ciekawy spektakl, ale wiem, ¿e nie ka¿dy Strindberga lubi.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2010, 22:12:29 »

Ja lubiê Strindberga Bardziej czytaæ, co gor±co polecam, ale obejrza³am te¿ ekranizacjê Panny Julii, film, ale w konwencji ¶ci¶le teatralnej, wyre¿yserowa³ Mike Figgis, rewelacja. Spektakl wg Strindberga na TVP Kultura obejrzê na pewno.

A przy okazji polecam czytanie sztuk teatralnych. Ja po prostu muszê jak±¶ przeczytaæ od czasu do czasu. W przek³adzie na jêzyk muzyki to mo¿e tak, jakby musieæ od czasu do czasu wys³uchaæ opery
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2010, 23:05:30 »

A przy okazji polecam czytanie sztuk teatralnych.

Kto¶ jeszcze czytuje dramaty! S±dzi³am, ¿e ten gatunek Czytelników wygin±³ wzorem dinozaurów! Ja ci±gle i ci±gle wracam do dramatów. Shakespeare czytujê - mówi±c kolokwialnie -  w te i nazad. I Mickiewicza, i Wyspiañskiego, i S³owackiego, i Ró¿ewicza, i Czechowa, i...
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2010, 23:58:00 »

Ano, czytuje Ostatnio zapisa³am siê do kolejnej biblioteki specjalnie po ¯eglarza Szaniawskiego, a wcze¶niej, ju¿ z pó³ki, zaczytanego Rewizora Gogola. Nie mogê sobie darowaæ choæ zajrzenia na chwilê do wszystkich tych ju¿ przeczytanych, chocia¿ raz na jaki¶ czas. Uwielbiam dialogi w rodzaju: puk puk - Kto tam - Kirkor - Czego chcesz - Rady - Zostañ pustelnikiem. Te¿ Wyspiañski, te¿ S³owacki, oczywi¶cie te¿ Shakespeare, Ró¿ewicz by³ moim ulubionym autorem w liceum. A z "muzycznych" rzeczy uda³o mi siê przeczytaæ "Wesele Figara" Beaumarchais.
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2010, 18:23:31 »

A mnie tak po poczytaniu Waszej rozmowy zamarzy³o siê obejrzeæ Scenariusz dla trzech aktorów. Gdyby kto¶ z Was us³ysza³, ¿e mo¿na go gdzie¶ kupiæ lub obejrzeæ to dajcie znaæ. A je¶li chodzi o Shakespeara to najwiêksze wra¿enie robi³y na mnie zawsze ekranizacje Kennetha Branagha. Gor±co polecam wszystkim wielbicielom tego niepowtarzalnego dramaturga. Wspania³y Hamlet bez ¿adnych skrótów, rewelacyjny Otello. Tej ostatniej szczerze mówi±c nie obejrza³am do koñca w³a¶nie przez Kennetha Branagha. By³ tak rewelacyjny w roli Lago, budzi³ we mnie tak± ogromn± z³o¶æ i nienawi¶æ, ¿e nie mog³am wytrzymaæ do koñca filmu . ¯a³ujê jednego, ¿e nie mia³am i raczej nie bêdê mia³a okazji zobaczyæ tego aktora na ¿ywo na scenie.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2010, 16:25:08 »

A jaki by³ - Keneth oczywi¶cie - znakomity w "Wiele ha³asu o nic"! Chyba najlepszy senior Benedic, którego widzia³am! Polecam! 
Scenariusza dla trzech aktorów nie ma jeszcze na DVD. Widzia³am spektakl na jakiej¶ stronie internetowej ale dawno, wiêc nie wiem czy sobie przypomnê jej adres.
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2010, 23:46:49 »

A jaki by³ - Keneth oczywi¶cie - znakomity w "Wiele ha³asu o nic"! Chyba najlepszy senior Benedic, którego widzia³am! Polecam! 
Scenariusza dla trzech aktorów nie ma jeszcze na DVD. Widzia³am spektakl na jakiej¶ stronie internetowej ale dawno, wiêc nie wiem czy sobie przypomnê jej adres.

Mi³o spotkaæ osobê, która te¿ lubi tego aktora i do tego naprawdê rewelacyjnego re¿ysera. Gra w czasami dziwnych rzeczach ale mam wra¿enie, ¿e on jest w stanie nawet naprawdê s³ab± produkcjê uratowaæ (zupe³nie jak Meryl Streep). A widzia³a¶ film "Dead again", gra tam kompozytora i do tego wygl±da zabójczo . Film jest w ca³o¶ci na youtube (tylko w oryginale), podobnie jak serial Fortunes of war.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2010, 22:47:25 »

A nie widzia³am! Zobaczê z pewno¶ci±. Wyczyta³am, ¿e gra i Emma Thompson. Tym chêtniej obejrzê. Czemu¿ ach czemu¿ Keneth j± porzuci³! Razem tworzyli niezrównany duet. A z ról Kenetha pamiêtam jeszcze przewrotnego Lago w "Otellu" i tytu³owego Henryka w "Henryku V". Ten ostatni film nie jest z pewno¶ci± najlepszym z filmów Kenetha ale Derek Jacobi (Klaudiusz w "Ja Klaudiusz") ¶wietnie mówi partiê Chóru. Natomiast Emma Thompson ma tam rólkê Katarzyny - przysz³ej ¿ony Henryka V. W³a¶ciwie paple tylko po francusku przez ma³± chwilkê, ale jak!

A Meryl Streep zdecydowanie nale¿y do panteonu najlepszych aktorek kina ¶wiatowego i to od dawna. Stworzy³a tak wiele postaci a ka¿da z nich jest bytem absolutnie samodzielnym i niezale¿nym od pozosta³ych. To poziom aktorstwa, dziêki któremu widz w ogóle zapomina, ¿e te odmienne przecie¿ role gra ta sama aktorka. Grane przez ni± bohaterki zaczynaj± funkcjonowaæ w ¶wiadomo¶ci jako realne postaci a nie tylko jako kolejne kreacje MS. To wielka sztuka i w istocie niewielu aktorów posiada taki dar.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #12 : Listopad 16, 2010, 22:51:58 »

Ogl±da³em wczoraj "Pozory Myl±" Ayckbourn'a. Znakomita obsada, zw³aszcza Gra¿yna Szapo³owska w roli pijanej matki gospodarza. Dialogi mnie rozbraja³y ... "Pani Tañczy" - "Na rurz...." - "Rurytañski balet"

Do tego histeryczna Julie-Ann (A. Grochowska) która zrobi³a mê¿czy¼nie wojnê o brakuj±cy widelczyk, po czym s±siadka, która znalaz³a siê w mieszkaniu po skoku z okna organizowa³a podzia³ sztuæców wed³ug w³asnego pomys³u. Mnóstwo komicznych sytuacji wynik³ych z ró¿nicy klas spo³ecznych. Humor nieco podobny do Ray'a Conney'a, ale mo¿e z mniejsz± ilo¶ci± intryg i nieporozumieñ.

Na YT niestety spektaklu nie znalaz³em, wiêc kto nie obejrza³, niech ¿a³uje.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #13 : Listopad 16, 2010, 22:56:33 »

Widziala¶ Julie & Julia? Majstersztyk!!!
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 17, 2010, 01:15:00 »

To poziom aktorstwa, dziêki któremu widz w ogóle zapomina, ¿e te odmienne przecie¿ role gra ta sama aktorka. Grane przez ni± bohaterki zaczynaj± funkcjonowaæ w ¶wiadomo¶ci jako realne postaci a nie tylko jako kolejne kreacje MS. To wielka sztuka i w istocie niewielu aktorów posiada taki dar.
[/quote]

To bardzo ciekawe co piszesz. Dla mnie to, czy zapominam kto gra dan± rolê i widzê tylko gran± postaæ jest takim moim wewnêtrznym miernikiem aktorstwa i rzeczywi¶cie takich aktorów jest niewielu. Póki graj± jedn± rolê np. w serialu to tego nie widaæ ale jak jest wiele ró¿nych ról to prawdziwa miara aktora.
Strony: [1] 2 3 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni animilkowo countrylife mini-land kalinowatyper