Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 76963 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #60 : Styczeń 15, 2011, 20:16:39 »

EWA czyzbyÂś nie lubiÂła krojenia marchewki w Klanie!!!!Jak mozesz???

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #61 : Styczeń 15, 2011, 21:40:28 »

Nie wiem co oni tam krojÂą poza tasiemcem, bo nie ogladam! Ale skoro to juz tysiÂąc ktĂłryÂś odcinek (jak mi siĂŞ wydaje) plasterki - odcinki muszÂą byĂŚ cieniutkie jak mgÂła! Chichot Jedyny serial, ktĂłry czasem z przyjemnoÂściÂą oglÂądam to "Rodzina zastĂŞpcza" i oczywiÂście "Sex w wielkim mieÂście", niezaleÂżnie od tego, ktĂłry to juz raz!
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Styczeń 15, 2011, 21:51:25 »

KozioÂłku, a wojna zimowa w Finlandii?

Beatko..mia³em na myœli tamt¹ epokê tj do po³owy, czy nawet nieco dalej - XiX stulecia, w³¹czaj¹c w to wszelkie trudnoœci z prowadzeniem kampanii wojennej - por¹ zimow¹..A zatem pocz¹wszy od szlaków komunikacyjnych (zreszt¹ u nas i na wschodzie ich sieÌ by³a bardzo s³abo rozwiniêta) i trudnoœci wynikaj¹cych z przemieszczaniem siê ogromnych kolumn mas wojskowych. Brakiem w tamtych czasach linii kolejowych, jednostek zmotoryzowanych pozwalaj¹cych na transport w tych ciê¿kich warunkach chocia¿by: artylerii, jaszczyków itd..Ponadto na to wszystko nak³ada³y siê równie¿ problemy z logistyk¹..Bitew zaœ, nie toczono bezpoœrednio na (i tak zaœnie¿onych) szlakach..ale w przewa¿aj¹cej wiêkszoœci w szczerym polu - co by istnia³a mo¿liwoœÌ swobodnego rozwiniêcia kolumn..O tej porze roku zastosowanie nawet najmniejszego manewru, równa³o siê z brniêciem po pas po szyjê w zalegaj¹cym pola œniegu (a w najlepszym wypadku b³ocie..) W tamtym okresie zim¹ siê nie walczy³o..ale przewa¿nie odchodzi³o na "le¿a zimowa"..

Didaskalia "Nocy listopadowej" (brak Âśniegu) mniej mnie obeszÂły. Natomiast konwencjĂŞ spektaklu "kupiÂłam" natychmiast. I KozioÂłeczku nie dopatruj siĂŞ realiĂłw historycznych w dramatach WyspiaĂąskiego, to trochĂŞ tak, jakby uczyĂŚ siĂŞ historii w oparciu o Sienkiewicza.

Pocz¹tkowo te¿ "kupi³em"..lecz d³ugo, d³ugo potem - g³êbiej zacz¹³em siê na tym tematem zastanawiaÌ..Co do realiów, to masz racjê Elu - pisarze historyczni, w ogóle "ludzie pióra" (zw³aszcza doby zaborów) byli sk³onni do patosu narodowego..chocia¿ ten sienkiewiczowski - ró¿nie mo¿na interpretowaÌ..
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Styczeń 15, 2011, 23:45:15 »

Pewnie - niech zlikwidujÂą Teatr Telewizji! Najlepiej, Âżeby w to miejsce dali taki serial amerykaĂąski (zawsze mam kÂłopot z tytuÂłem!) e... "Moda na sukces"? Jest to w kaÂżdym razie serial, ktĂłry pojawia siĂŞ w TVP kiedy wracam z pracy, wiĂŞc czasem natykam siĂŞ na niego przy obiedzie. Na ogó³ zd¹¿¹ przelecieĂŚ zwiastuny zanim ktoÂś z domownikĂłw dobiegnie do pilota i prze³¹czy. Serial zacz¹³ siĂŞ jak byÂłam na urlopie macierzyĂąskim a teraz mĂłj syncio jest dorosÂłym czÂłowiekiem.  MoÂżna teÂż w tym czasie puÂściĂŚ kolejnÂą czczÂą dyskusjĂŞ naszych politykĂłw animowanÂą przez prowadzÂącego program, ktĂłry zadaje pytania ale chyba nie interesujÂą go odpowiedzi, bo po dwĂłch sÂłowach wchodzi w sÂłowo tej osobie, ktĂłrej zadaÂł pytanie.  Albo jeszcze lepiej Big Brothera. A moÂże nowy reality show pt. "Dlaczego biorĂŞ udziaÂł w tym najbardziej ÂżaÂłosnym programie podobno rozrywkowym?"

Wiele, wiele pomys³ów na zape³nienie dziurki (bo to nawet nie bêdzie dziura - tak ma³o jest Teatru TV) po teatrze, do którego wielu mia³o dostêp tylko za poœrednictwem telewizji. "Gratulujê" autorowi pomys³u na likwidacjê Teatru TV!!!

Maxim212
Gość
« Odpowiedz #64 : Styczeń 16, 2011, 00:03:45 »

Zapytano kiedyœ jednego z szefów od ramówki TV dlaczego zlikwidowano teleturniej Wielka Gra. OdpowiedŸ by³a niezmiernie interesuj¹ca: "Przecie¿ to jakaœ zasz³oœÌ poprzedniej epoki. Dziœ nie ma ogl¹dalnoœci"... Chyba podobne przes³anki przyœwiecaj¹ decyzji likwidacji Teatru TV (teraŸniejsze godziny nadawania wo³aj¹ o pomstê do nieba). W rezultacie roœnie nam spo³eczeùstwo strasznych mieszczan, którzy "... Jak ciasto bior¹ gazety w palce i ¿uj¹, ¿uj¹ na papkê pulchn¹. A¿ papierowym wdête zakalcem wypchane g³owy grubo im puchn¹...".
O tym, czym w muzyce karmi¹ nas popularne radiostacje nawet nie wspomnê. Skomentujê tylko, ¿e tak¹ muzyk¹ mo¿na szczury straszyÌ, jednak do akcji deratyzacji nale¿y u¿ywaÌ œrodków humanitarnych... Jedyna wysp¹ normalnoœci jest radiowa Dwójka, ale jedna jaskó³ka wiosny nie czyni...
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Styczeń 16, 2011, 00:04:32 »

Zauwa¿y³em, ¿e od d³u¿szego czasu na TVP 1 nie ma Teatru TV, mysla³em ¿e wynika to z jakiejœ miêdzysezonowej przerwy a tu taka wiadomoœÌ ... no ale w myœl zasady - jest popyt jest poda¿ - teatr zastêpuje siê bardziej popularnymi produkcjami, to jest prawo rynku, od tego siê nie ucieknie - jedni siê ciesz¹ gdy¿ bêd¹ mogli obejrzeÌ zrozumia³¹ dla nich operê mydlan¹ a inni za³amuj¹ rêce, œwiadomi pog³êbiaj¹cego siê chamstwa w narodzie. Zostaje TVP Kultura ... kana³ który ma zrealizowaÌ ustawow¹ misjê na kilkaset procent normy - wyrabiaj¹c za pozosta³e stacje. Problem w tym, ¿e moja kablówka TVP Kultura nie obs³uguje nie mówi¹c ju¿ o moim marzeniu - Mezzo TV. Si¹œÌ i p³akaÌ - nic wiêcej mi nie zosta³o ... albo wykupiÌ ekstremalnie drogi pakiet telewizji cyfrowej na ogl¹danie której i tak nie bêdzie czasu... to ja sobie pop³acze...
Maxim212
Gość
« Odpowiedz #66 : Styczeń 16, 2011, 11:42:03 »

W czasach, ktĂłrych nie wolno chwaliĂŚ, bo obowiÂązywaÂła wtedy ortografia w szkoÂłach, kultura nieco wyÂższa niÂż teraÂźniejszy chÂłam byÂła przedstawiana w TV. TeraÂźniejsza komercja zabiÂła, praktycznie, wszystko. Liczy siĂŞ tylko zysk...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Styczeń 16, 2011, 21:18:23 »

GoguÂś- Tu  o ten popyt  wÂłaÂśnie chodzi.

Po co dawaĂŚ coÂś co nie przynosi oglÂądalnoÂści, i nie moÂżna puszczaĂŚ reklam w przerwach.  Boli mnie to, Âże ludzie wolÂą oglÂądaĂŚ "jak oni coÂś robiÂą", bÂądÂź niezbyt inteligentne tasiemce. CzujĂŞ siĂŞ jak odmieniec Smutny
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #68 : Styczeń 16, 2011, 22:35:20 »

GoguÂś nie pÂłacz. SprĂłbuj mojego sposobu. PonagrywaÂłam na starym jeszcze magnetowidzie teatry TV, trochĂŞ filmĂłw, parĂŞ koncertĂłw - w sumie ze dwieÂście kaset (czasem po kilka filmĂłw na kasecie). I sobie odtwarzam. To taka moja "apteczka" podrĂŞczna w razie infekcji brasilian, niekoĂączÂących siĂŞ seriali, fantastycznych programĂłw, ktĂłrych formuÂła sprowadza siĂŞ czasem tylko do poniÂżania ludzi. A ja sobie wtedy "OÂżenek" fundujĂŞ. Polecam. DziaÂła.

Maxim212
Gość
« Odpowiedz #69 : Styczeń 16, 2011, 23:40:49 »

Ja stosujĂŞ podobna metodĂŞ. Z tym, Âże filmy i teatr mam nagrane na pÂłytach DVD. Mnie odprĂŞÂża skutecznie obejrzenie "Zapomnianego diabÂła".
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #70 : Styczeń 16, 2011, 23:53:28 »

Ja z kolei miaÂłam jakieÂś przeczucie dziwne i nagrywaÂłam sporo z Mezzo, i okazaÂło siĂŞ, Âże zabrali mi Mezzo z pakietu. Tyle, Âże, po wielu latach, magnetowid i kasety zaczynajÂą strajkowaĂŚ i stawiaĂŚ opĂłr  Smutny
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Styczeń 17, 2011, 09:37:06 »

Maxim, otó¿ i ja dla odprê¿enia ogl¹dam " Zapomnianego..". Relaks murowany, zw³aszcza duchowy
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Styczeń 28, 2011, 20:15:12 »

W najbli¿szy poniedzia³ek 31 stycznia o 21.25 na Jedynce doœÌ ciekawie zapowiadaj¹cy siê teatr Napis, sztuka Geralda Sibleyrasa:

"Do paryskiej kamienicy wprowadzaj¹ siê nowi mieszkaùcy, paùstwo Lebrun. Po kilku dniach w windzie pojawia siê napis zrównuj¹cy pana Lebrun z pewnym mêskim atrybutem. Adresat próbuje znaleŸÌ autora obraŸliwego has³a, co burzy idealny porz¹dek s¹siedzkiej egzystencji. Zza masek kulturalnych pary¿an ukazuj¹ siê oblicza pustych i bezmyœlnych ludzi."
reÂżyseria: Wojciech Nowak
wykonawcy: Ewa WiÂśniewska (pani Bouvier), Krzysztof Globisz (pan Cholley), Agnieszka WosiĂąska (pani Cholley), Monika Kwiatkowska-Dejczer (pani Lebrun), Grzegorz DamiĂŞcki (pan Lebrun), Hubert Giziewski, PaweÂł PaĂąta
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Styczeń 28, 2011, 21:28:17 »

Bardzo ciekawa obsada- piszĂŞ siĂŞ.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Styczeń 28, 2011, 23:47:48 »

ZnalazÂłam ciekawÂą recenzjĂŞ:

Premiera "Napisu" w Teatrze TV

Po d³u¿szej przerwie Teatr Telewizji zaprasza na premierê. Zobaczymy "Napis" Geralda Sibleyrasa w re¿yserii Wojciecha Nowaka - sztukê uwa¿an¹ za satyrê na polityczn¹ poprawnoœÌ.

Sztuka francuskiego autora by³a hitem wielu europejskich scen. Punkt wyjœcia jest farsowy: pan Lebrun (Grzegorz Damiêcki), który przeprowadzi³ siê do lepszej dzielnicy i presti¿owej kamienicy, odkry³ w windzie napis "Lebrun = kutas". Wszczyna prywatne œledztwo i stara siê wzbudziÌ u s¹siadów wspó³czucie, uznaj¹c, ¿e irracjonalny i niezas³u¿ony atak na jego osobê stanowi obrazê dla ca³ej spo³ecznoœci s¹siedzkiej. Spotyka siê z obojêtnoœci¹. Pozostali mieszkaùcy, którzy na okr¹g³o i przez wszystkie przypadki odmieniaj¹ s³owa "Europa", "tolerancja", "nowoczesnoœÌ", uwa¿aj¹, ¿e ka¿dy odpowiada za siebie, panuje wolnoœÌ i nie mo¿na nikogo do niczego zmusiÌ. Wtedy w rozwi¹zanie problemu anga¿uje siê potajemnie ¿ona Lebruna (Monika Kwiatkowska-Dejczer), staraj¹c siê wyt³umaczyÌ s¹siadom poczucie krzywdy mê¿a. Nie jest jednak w stanie wskóraÌ niczego. St¹d pomys³ bli¿szego poznania siê podczas party. Dramat porusza wa¿ne problemy wspó³czesnoœci, konfrontuj¹c liberaln¹, polityczn¹ poprawnoœÌ z bardziej tradycyjnym podejœciem do ¿ycia. Lebrun z pocz¹tku próbuje forsowaÌ zdroworozs¹dkowe podejœcie do œwiata. Nie chce ho³dowaÌ stereotypom nowoczesnoœci i powtarzaÌ, ¿e "obie p³ci s¹ takie same", a "Internet fantastyczny", bo "liczy siê przejrzystoœÌ i transparentnoœÌ". Jednak w absurdalnej atmosferze podlewanej winem argumenty, ¿e mê¿czyŸni i kobiety ró¿ni¹ siê przecie¿, Internet ma swoje wady, a poszanowanie prywatnoœci nie musi byÌ z³e, ¿adne argumenty nie maj¹ znaczenia. Dochodzi do totalnego zwarcia, rozpoczyna siê wojna skrywanych œwiatopogl¹dów oraz charakterów. Padaj¹ zarzuty "pedalstwa" i "faszyzmu", po których szczytne idee europejskiej tolerancji staj¹ siê pustymi frazesami. Francuski autor napiêtnowa³ paradoks polegaj¹cy na tym, ¿e w zlaicyzowanej Europie nadal przesadnie celebrowane s¹ "œwiêta dzielnic" czy "œwiêto chleba". Lebrun z pocz¹tku ma prawo siê oburzaÌ, z czasem jednak jego zachowanie staje siê tak idiotyczne jak liberalnych s¹siadów: da³ siê sprowokowaÌ. Pocz¹tek spektaklu Wojciecha Nowaka irytuje. Œwietni sk¹din¹d aktorzy - m. in. Ewa Wiœniewska i Agnieszka Wosiùska - zagrywaj¹ siê na œmierÌ, nadrabiaj¹c gestem i mimik¹ mia³koœÌ dialogów. A i tak g³ówn¹ rolê graj¹ przez d³u¿szy czas pieczo³owicie przygotowane fryzury, podkreœlaj¹ce farsowoœÌ sytuacji. Uboga scenografia nape³nia siê komiczn¹ treœci¹ dopiero w drugiej czêœci przedstawienia, gdy Krzysztof Globisz i Jerzy Scheybal dokonuj¹ cudów, by wykrzesaÌ z komediodramatu g³êbszy sens. Lepiej, ¿eby dzisiejsza, mocno ograniczona przecie¿, oferta Teatru Telewizji nie ogranicza³a siê do takich propozycji.

"Fryzury peÂłne frazesĂłw" Jacek CieÂślak
Rzeczpospolita nr 22 - TV magazyn
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar thepunisher mini-land kalinowatyper neder-live