Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Teatr Telewizji  (Przeczytany 73014 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #60 : Styczeñ 15, 2011, 20:16:39 »

EWA czyzby¶ nie lubi³a krojenia marchewki w Klanie!!!!Jak mozesz???

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #61 : Styczeñ 15, 2011, 21:40:28 »

Nie wiem co oni tam kroj± poza tasiemcem, bo nie ogladam! Ale skoro to juz tysi±c który¶ odcinek (jak mi siê wydaje) plasterki - odcinki musz± byæ cieniutkie jak mg³a! Chichot Jedyny serial, który czasem z przyjemno¶ci± ogl±dam to "Rodzina zastêpcza" i oczywi¶cie "Sex w wielkim mie¶cie", niezale¿nie od tego, który to juz raz!
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #62 : Styczeñ 15, 2011, 21:51:25 »

Kozio³ku, a wojna zimowa w Finlandii?

Beatko..mia³em na my¶li tamt± epokê tj do po³owy, czy nawet nieco dalej - XiX stulecia, w³±czaj±c w to wszelkie trudno¶ci z prowadzeniem kampanii wojennej - por± zimow±..A zatem pocz±wszy od szlaków komunikacyjnych (zreszt± u nas i na wschodzie ich sieæ by³a bardzo s³abo rozwiniêta) i trudno¶ci wynikaj±cych z przemieszczaniem siê ogromnych kolumn mas wojskowych. Brakiem w tamtych czasach linii kolejowych, jednostek zmotoryzowanych pozwalaj±cych na transport w tych ciê¿kich warunkach chocia¿by: artylerii, jaszczyków itd..Ponadto na to wszystko nak³ada³y siê równie¿ problemy z logistyk±..Bitew za¶, nie toczono bezpo¶rednio na (i tak za¶nie¿onych) szlakach..ale w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci w szczerym polu - co by istnia³a mo¿liwo¶æ swobodnego rozwiniêcia kolumn..O tej porze roku zastosowanie nawet najmniejszego manewru, równa³o siê z brniêciem po pas po szyjê w zalegaj±cym pola ¶niegu (a w najlepszym wypadku b³ocie..) W tamtym okresie zim± siê nie walczy³o..ale przewa¿nie odchodzi³o na "le¿a zimowa"..

Didaskalia "Nocy listopadowej" (brak ¶niegu) mniej mnie obesz³y. Natomiast konwencjê spektaklu "kupi³am" natychmiast. I Kozio³eczku nie dopatruj siê realiów historycznych w dramatach Wyspiañskiego, to trochê tak, jakby uczyæ siê historii w oparciu o Sienkiewicza.

Pocz±tkowo te¿ "kupi³em"..lecz d³ugo, d³ugo potem - g³êbiej zacz±³em siê na tym tematem zastanawiaæ..Co do realiów, to masz racjê Elu - pisarze historyczni, w ogóle "ludzie pióra" (zw³aszcza doby zaborów) byli sk³onni do patosu narodowego..chocia¿ ten sienkiewiczowski - ró¿nie mo¿na interpretowaæ..
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #63 : Styczeñ 15, 2011, 23:45:15 »

Pewnie - niech zlikwiduj± Teatr Telewizji! Najlepiej, ¿eby w to miejsce dali taki serial amerykañski (zawsze mam k³opot z tytu³em!) e... "Moda na sukces"? Jest to w ka¿dym razie serial, który pojawia siê w TVP kiedy wracam z pracy, wiêc czasem natykam siê na niego przy obiedzie. Na ogó³ zd±¿± przelecieæ zwiastuny zanim kto¶ z domowników dobiegnie do pilota i prze³±czy. Serial zacz±³ siê jak by³am na urlopie macierzyñskim a teraz mój syncio jest doros³ym cz³owiekiem.  Mo¿na te¿ w tym czasie pu¶ciæ kolejn± czcz± dyskusjê naszych polityków animowan± przez prowadz±cego program, który zadaje pytania ale chyba nie interesuj± go odpowiedzi, bo po dwóch s³owach wchodzi w s³owo tej osobie, której zada³ pytanie.  Albo jeszcze lepiej Big Brothera. A mo¿e nowy reality show pt. "Dlaczego biorê udzia³ w tym najbardziej ¿a³osnym programie podobno rozrywkowym?"

Wiele, wiele pomys³ów na zape³nienie dziurki (bo to nawet nie bêdzie dziura - tak ma³o jest Teatru TV) po teatrze, do którego wielu mia³o dostêp tylko za po¶rednictwem telewizji. "Gratulujê" autorowi pomys³u na likwidacjê Teatru TV!!!

Maxim212
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Styczeñ 16, 2011, 00:03:45 »

Zapytano kiedy¶ jednego z szefów od ramówki TV dlaczego zlikwidowano teleturniej Wielka Gra. Odpowied¼ by³a niezmiernie interesuj±ca: "Przecie¿ to jaka¶ zasz³o¶æ poprzedniej epoki. Dzi¶ nie ma ogl±dalno¶ci"... Chyba podobne przes³anki przy¶wiecaj± decyzji likwidacji Teatru TV (tera¼niejsze godziny nadawania wo³aj± o pomstê do nieba). W rezultacie ro¶nie nam spo³eczeñstwo strasznych mieszczan, którzy "... Jak ciasto bior± gazety w palce i ¿uj±, ¿uj± na papkê pulchn±. A¿ papierowym wdête zakalcem wypchane g³owy grubo im puchn±...".
O tym, czym w muzyce karmi± nas popularne radiostacje nawet nie wspomnê. Skomentujê tylko, ¿e tak± muzyk± mo¿na szczury straszyæ, jednak do akcji deratyzacji nale¿y u¿ywaæ ¶rodków humanitarnych... Jedyna wysp± normalno¶ci jest radiowa Dwójka, ale jedna jaskó³ka wiosny nie czyni...
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #65 : Styczeñ 16, 2011, 00:04:32 »

Zauwa¿y³em, ¿e od d³u¿szego czasu na TVP 1 nie ma Teatru TV, mysla³em ¿e wynika to z jakiej¶ miêdzysezonowej przerwy a tu taka wiadomo¶æ ... no ale w my¶l zasady - jest popyt jest poda¿ - teatr zastêpuje siê bardziej popularnymi produkcjami, to jest prawo rynku, od tego siê nie ucieknie - jedni siê ciesz± gdy¿ bêd± mogli obejrzeæ zrozumia³± dla nich operê mydlan± a inni za³amuj± rêce, ¶wiadomi pog³êbiaj±cego siê chamstwa w narodzie. Zostaje TVP Kultura ... kana³ który ma zrealizowaæ ustawow± misjê na kilkaset procent normy - wyrabiaj±c za pozosta³e stacje. Problem w tym, ¿e moja kablówka TVP Kultura nie obs³uguje nie mówi±c ju¿ o moim marzeniu - Mezzo TV. Si±¶æ i p³akaæ - nic wiêcej mi nie zosta³o ... albo wykupiæ ekstremalnie drogi pakiet telewizji cyfrowej na ogl±danie której i tak nie bêdzie czasu... to ja sobie pop³acze...
Maxim212
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Styczeñ 16, 2011, 11:42:03 »

W czasach, których nie wolno chwaliæ, bo obowi±zywa³a wtedy ortografia w szko³ach, kultura nieco wy¿sza ni¿ tera¼niejszy ch³am by³a przedstawiana w TV. Tera¼niejsza komercja zabi³a, praktycznie, wszystko. Liczy siê tylko zysk...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Styczeñ 16, 2011, 21:18:23 »

Gogu¶- Tu  o ten popyt  w³a¶nie chodzi.

Po co dawaæ co¶ co nie przynosi ogl±dalno¶ci, i nie mo¿na puszczaæ reklam w przerwach.  Boli mnie to, ¿e ludzie wol± ogl±daæ "jak oni co¶ robi±", b±d¼ niezbyt inteligentne tasiemce. Czujê siê jak odmieniec Smutny
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #68 : Styczeñ 16, 2011, 22:35:20 »

Gogu¶ nie p³acz. Spróbuj mojego sposobu. Ponagrywa³am na starym jeszcze magnetowidzie teatry TV, trochê filmów, parê koncertów - w sumie ze dwie¶cie kaset (czasem po kilka filmów na kasecie). I sobie odtwarzam. To taka moja "apteczka" podrêczna w razie infekcji brasilian, niekoñcz±cych siê seriali, fantastycznych programów, których formu³a sprowadza siê czasem tylko do poni¿ania ludzi. A ja sobie wtedy "O¿enek" fundujê. Polecam. Dzia³a.

Maxim212
Go¶æ
« Odpowiedz #69 : Styczeñ 16, 2011, 23:40:49 »

Ja stosujê podobna metodê. Z tym, ¿e filmy i teatr mam nagrane na p³ytach DVD. Mnie odprê¿a skutecznie obejrzenie "Zapomnianego diab³a".
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #70 : Styczeñ 16, 2011, 23:53:28 »

Ja z kolei mia³am jakie¶ przeczucie dziwne i nagrywa³am sporo z Mezzo, i okaza³o siê, ¿e zabrali mi Mezzo z pakietu. Tyle, ¿e, po wielu latach, magnetowid i kasety zaczynaj± strajkowaæ i stawiaæ opór  Smutny
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Styczeñ 17, 2011, 09:37:06 »

Maxim, otó¿ i ja dla odprê¿enia ogl±dam " Zapomnianego..". Relaks murowany, zw³aszcza duchowy
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Styczeñ 28, 2011, 20:15:12 »

W najbli¿szy poniedzia³ek 31 stycznia o 21.25 na Jedynce do¶æ ciekawie zapowiadaj±cy siê teatr Napis, sztuka Geralda Sibleyrasa:

"Do paryskiej kamienicy wprowadzaj± siê nowi mieszkañcy, pañstwo Lebrun. Po kilku dniach w windzie pojawia siê napis zrównuj±cy pana Lebrun z pewnym mêskim atrybutem. Adresat próbuje znale¼æ autora obra¼liwego has³a, co burzy idealny porz±dek s±siedzkiej egzystencji. Zza masek kulturalnych pary¿an ukazuj± siê oblicza pustych i bezmy¶lnych ludzi."
re¿yseria: Wojciech Nowak
wykonawcy: Ewa Wi¶niewska (pani Bouvier), Krzysztof Globisz (pan Cholley), Agnieszka Wosiñska (pani Cholley), Monika Kwiatkowska-Dejczer (pani Lebrun), Grzegorz Damiêcki (pan Lebrun), Hubert Giziewski, Pawe³ Pañta
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Styczeñ 28, 2011, 21:28:17 »

Bardzo ciekawa obsada- piszê siê.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Styczeñ 28, 2011, 23:47:48 »

Znalaz³am ciekaw± recenzjê:

Premiera "Napisu" w Teatrze TV

Po d³u¿szej przerwie Teatr Telewizji zaprasza na premierê. Zobaczymy "Napis" Geralda Sibleyrasa w re¿yserii Wojciecha Nowaka - sztukê uwa¿an± za satyrê na polityczn± poprawno¶æ.

Sztuka francuskiego autora by³a hitem wielu europejskich scen. Punkt wyj¶cia jest farsowy: pan Lebrun (Grzegorz Damiêcki), który przeprowadzi³ siê do lepszej dzielnicy i presti¿owej kamienicy, odkry³ w windzie napis "Lebrun = kutas". Wszczyna prywatne ¶ledztwo i stara siê wzbudziæ u s±siadów wspó³czucie, uznaj±c, ¿e irracjonalny i niezas³u¿ony atak na jego osobê stanowi obrazê dla ca³ej spo³eczno¶ci s±siedzkiej. Spotyka siê z obojêtno¶ci±. Pozostali mieszkañcy, którzy na okr±g³o i przez wszystkie przypadki odmieniaj± s³owa "Europa", "tolerancja", "nowoczesno¶æ", uwa¿aj±, ¿e ka¿dy odpowiada za siebie, panuje wolno¶æ i nie mo¿na nikogo do niczego zmusiæ. Wtedy w rozwi±zanie problemu anga¿uje siê potajemnie ¿ona Lebruna (Monika Kwiatkowska-Dejczer), staraj±c siê wyt³umaczyæ s±siadom poczucie krzywdy mê¿a. Nie jest jednak w stanie wskóraæ niczego. St±d pomys³ bli¿szego poznania siê podczas party. Dramat porusza wa¿ne problemy wspó³czesno¶ci, konfrontuj±c liberaln±, polityczn± poprawno¶æ z bardziej tradycyjnym podej¶ciem do ¿ycia. Lebrun z pocz±tku próbuje forsowaæ zdroworozs±dkowe podej¶cie do ¶wiata. Nie chce ho³dowaæ stereotypom nowoczesno¶ci i powtarzaæ, ¿e "obie p³ci s± takie same", a "Internet fantastyczny", bo "liczy siê przejrzysto¶æ i transparentno¶æ". Jednak w absurdalnej atmosferze podlewanej winem argumenty, ¿e mê¿czy¼ni i kobiety ró¿ni± siê przecie¿, Internet ma swoje wady, a poszanowanie prywatno¶ci nie musi byæ z³e, ¿adne argumenty nie maj± znaczenia. Dochodzi do totalnego zwarcia, rozpoczyna siê wojna skrywanych ¶wiatopogl±dów oraz charakterów. Padaj± zarzuty "pedalstwa" i "faszyzmu", po których szczytne idee europejskiej tolerancji staj± siê pustymi frazesami. Francuski autor napiêtnowa³ paradoks polegaj±cy na tym, ¿e w zlaicyzowanej Europie nadal przesadnie celebrowane s± "¶wiêta dzielnic" czy "¶wiêto chleba". Lebrun z pocz±tku ma prawo siê oburzaæ, z czasem jednak jego zachowanie staje siê tak idiotyczne jak liberalnych s±siadów: da³ siê sprowokowaæ. Pocz±tek spektaklu Wojciecha Nowaka irytuje. ¦wietni sk±din±d aktorzy - m. in. Ewa Wi¶niewska i Agnieszka Wosiñska - zagrywaj± siê na ¶mieræ, nadrabiaj±c gestem i mimik± mia³ko¶æ dialogów. A i tak g³ówn± rolê graj± przez d³u¿szy czas pieczo³owicie przygotowane fryzury, podkre¶laj±ce farsowo¶æ sytuacji. Uboga scenografia nape³nia siê komiczn± tre¶ci± dopiero w drugiej czê¶ci przedstawienia, gdy Krzysztof Globisz i Jerzy Scheybal dokonuj± cudów, by wykrzesaæ z komediodramatu g³êbszy sens. Lepiej, ¿eby dzisiejsza, mocno ograniczona przecie¿, oferta Teatru Telewizji nie ogranicza³a siê do takich propozycji.

"Fryzury pe³ne frazesów" Jacek Cie¶lak
Rzeczpospolita nr 22 - TV magazyn
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher black-for silverstar mini-land countrylife