Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Teatr Telewizji
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
20
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Teatr Telewizji (Przeczytany 73121 razy)
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
Odp: Teatr Telewizji
«
Odpowiedz #75 :
Styczeñ 29, 2011, 13:10:37 »
Telewizor zarezerwowany, jeszcze tylko przypomnienie w komórce, ¿eby nie zapomnieæ o seansie. Dziêkuje za informacje, sam zapominam sprawdzaæ programu i g³ównie dlatego wiêkszo¶æ propozycji TVP niestety omijam.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #76 :
Luty 10, 2011, 01:16:05 »
Cytat: Gogu¶ Styczeñ 16, 2011, 00:04:32
Zauwa¿y³em, ¿e od d³u¿szego czasu na TVP 1 nie ma Teatru TV, mysla³em ¿e wynika to z jakiej¶ miêdzysezonowej przerwy a tu taka wiadomo¶æ ... no ale w my¶l zasady - jest popyt jest poda¿ - teatr zastêpuje siê bardziej popularnymi produkcjami, to jest prawo rynku, od tego siê nie ucieknie - jedni siê ciesz± gdy¿ bêd± mogli obejrzeæ zrozumia³± dla nich operê mydlan± a inni za³amuj± rêce, ¶wiadomi pog³êbiaj±cego siê chamstwa w narodzie. Zostaje TVP Kultura ... kana³ który ma zrealizowaæ ustawow± misjê na kilkaset procent normy - wyrabiaj±c za pozosta³e stacje. Problem w tym, ¿e moja kablówka TVP Kultura nie obs³uguje nie mówi±c ju¿ o moim marzeniu - Mezzo TV. Si±¶æ i p³akaæ - nic wiêcej mi nie zosta³o ... albo wykupiæ ekstremalnie drogi pakiet telewizji cyfrowej na ogl±danie której i tak nie bêdzie czasu... to ja sobie pop³acze...
Piotrze, mam podobne w±tpliwo¶ci i s± tu dwie sprawy, których nie rozumiem.
Po pierwsze, dlaczego w ogóle TVP Kultura, kana³ ponoæ misyjny, maj±cy za zadanie nie¶æ rzeczon± kulturê pod szeroko pojête strzechy:), nie jest dostêpny dla ogó³u obywateli na terenie ca³ego kraju, na takiej samej zasadzie, jak inne g³ówne kana³y telewizji pañstwowej, która przecie¿ w zwi±zku z jego wprowadzeniem westchnê³a z ulg± i zaprzesta³a ju¿ niemal zupe³nie jakiejkolwiek misyjno¶ci (patrz traktowanie naszego Konkursu, itp). Moim skromnym zdaniem, kulturê mogliby oni mieæ w nosie, wychodz±c z za³o¿enia, ¿e od tego jest wydzielony kana³ kulturalny, je¶liby ten kana³ by³ faktycznie powszechnie dostêpny. To jest misja, a nie seriale i pseudoteleturnieje.
Po drugie - czy kto¶ jest mi w stanie wyt³umaczyæ, jak siê maj± zasady konkurencji i wolnego rynku do obowi±zku wykupowania tak zwanych "pakietów" w cyfrowej telewizji? Taki kana³, jak w³a¶nie Mezo, czy Kultura, czy powiedzmy BBC World, mogê mieæ jedynie nabywaj±c jednocze¶nie ca³± kupê przeró¿nego ¶miecia, zupe³nie mi niepotrzebnego. Wed³ug mnie, nie jest to ¿aden wolny rynek, lecz przymus konsumpcji, jaka¶ pozosta³o¶æ sprzeda¿y wi±zanej. Kiedy¶ co¶ takiego gdzieniegdzie funkcjonowa³o przy okazji zakupu towarów szczególnie po¿±danych, i mia³o na celu opchniêcie przy okazji tych mniej chodliwych, mog³e¶ kupiæ np. pastê do zêbów, je¶li przy okazji naby³e¶ dwie pary sznurowade³, których normalnie nikt nie chcia³:) Tyle ¿e skoro z jednej strony mówi mi siê, ¿e kasuje siê wszelkie ambitniejsze programy jak leci, zostawiaj±c ch³am, bo liczy siê jedynie ogl±dalno¶æ, zysk i twarde prawo rynku, to ja te¿ niech mam prawo wybieraæ te kana³y, które chcê ogl±daæ, a ci±æ te, które mi s± zbêdne. Dlaczego nie mogê sama skompletowaæ sobie pakietu, za który chcê zap³aciæ? Jak widaæ, w przypadku ró¿nych wielkich korporacji ten wolny rynek funkcjonuje tylko w tê stronê, w któr± siê im op³aca:)
Poza tym s± i zawsze by³y takie dziedziny, takie warto¶ci, które nie podlegaj±, a przynajmniej nie podlegaj± ca³kowicie, prawom rynku, które musz± pozostawaæ ponad podobnymi kalkulacjami - je¿eli nie chce siê doprowadziæ do degeneracji spo³eczeñstwa. Traktowanie ich wy³±cznie w kategoriach handlowych jest nawet nie podcinaniem ga³êzi, na której siê siedzi, a odcinaniem siê od korzeni ci±gn±cych wodê czyli ¿ycie do ca³ego drzewa:(. Do nich nale¿± w du¿ej mierze i nauka i edukacja, i w³a¶nie kultura. Czasem tak, jakby niektórzy, którzy o tych sprawach decyduj±, o tym zapomnieli.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #77 :
Luty 10, 2011, 09:47:26 »
Dlatego, ¿e masz masz mieæ wolno¶æ wyboru, bo tak jest w konstytucji. Wolno¶æ ta jest jednak pozorna, zwa¿ywszy na wiele czynników, ale tu musieliby¶my wej¶æ w politykê, a zapewne nikt z nas tego nie chce.
Masz do wyboru kilka pakietów i wybór jest. Dodatkowo masz inne stacje, które mo¿esz wybraæ zamiast rzeczonej. Gdyby ka¿dy móg³ wybieraæ stacje telewizyjne, jak chce, prawdopodobnie telewizja kablowa nie by³aby rentowna, a racjê bytu mia³yby programy z durnymi serialami i z tele-sprzeda¿±, zw³aszcza noc±.
"Biblijna wolno¶æ" i wolna wola znacznie zosta³y ograniczone przez ludzko¶æ, ponoæ "pro publico bono".
Mnie dra¿ni wêdrówka do ulubionego programu, przez durne, jak oni gotuj±, jak oni jedz±, zostañ miss, odchudzanie na ekranie, goliznê. Sama chêtnie bym wybra³a kilka swoich ulubionych, aby nie odczuwaæ tego ci±g³ego zniesmaczenia tym, jak± sieczk± karmi± biednych ludzi.
Zdenerwowa³am siê.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #78 :
Luty 10, 2011, 10:44:14 »
Nie denerwuj sie Moniczko, proszê!!! Na szczê¶cie pilot ma ma³y (na ogó³) zielony guziczek, wystarczy przycisn±æ i ju¿!!!
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #79 :
Luty 10, 2011, 19:45:10 »
A ja od jakiego¶ czasu wysy³am o mojej kablówki ¿±danie o Explorer History (Chopin, Beetehoven)
na razie bez rezultatu ale nie darujê
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #80 :
Luty 10, 2011, 19:51:36 »
ja, z kolei, nie darujê mojemu guzikowi od ko³nierzyka ¿e siê urwa³. I efekt podobny jak u Tereni
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #81 :
Luty 10, 2011, 19:57:52 »
Cytat: Janusz1228 Luty 10, 2011, 19:51:36
ja, z kolei, nie darujê mojemu guzikowi od ko³nierzyka ¿e siê urwa³. I efekt podobny jak u Tereni
A ju¿ tak by³o dobrze!!!
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #82 :
Luty 10, 2011, 21:29:48 »
Cytat: Janusz1228 Luty 10, 2011, 19:51:36
No nieee..Ten nasz Janusz jak co¶ powie, to boki mo¿na zrywaæ dos³ownie..
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #83 :
Luty 10, 2011, 22:20:17 »
Cytat: Monika_Aleksandra Luty 10, 2011, 09:47:26
"Biblijna wolno¶æ" i wolna wola znacznie zosta³y ograniczone przez ludzko¶æ, ponoæ "pro publico bono".
Mnie dra¿ni wêdrówka do ulubionego programu, przez durne, jak oni gotuj±, jak oni jedz±, zostañ miss, odchudzanie na ekranie, goliznê. Sama chêtnie bym wybra³a kilka swoich ulubionych, aby nie odczuwaæ tego ci±g³ego zniesmaczenia tym, jak± sieczk± karmi± biednych ludzi.
Zdenerwowa³am siê.
Nie denerwuj siê Moniko.."spakojna". Mówi±c jêzykiem m³odzie¿ówki po prostu "wyluzuj"
Nie ma co szarpaæ sobie niepotrzebnie nerwów..Musimy byæ przede wszystkim cierpliwi. A nó¿, byæ mo¿e za jakie¶ 15-20 lat co¶ w tym wzglêdzie siê jednak zmieni..Poczekamy - zobaczymy
Póki co, dla poprawy Twojego humoru i samopoczucia fragment spektaklu "Willa szczê¶cia".. Najlepsze jest to od 4:00 - 9:00..No sama powiedz, czy nie ¶wietny jest ten S³awek Orzechowski ??
http://www.youtube.com/watch?v=By91cgMl7pk&feature=related
«
Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 17:36:35 wys³ane przez Monika_Aleksandra
»
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #84 :
Luty 10, 2011, 23:11:12 »
A ja mam cyfróweczkê, programów co¶ z 800 programów - jest hinduski, koreañski ... Jakie¿ to ekscytuj±ce, zw³aszcza kiedy cz³owiek nie zna jêzyka emisji! Piloty cyfróweczki mo¿na jednak zaprogramowaæ tak, by ustawiæ w³asn± kolejno¶æ programów i nie natykaæ siê na pasma, gdzie wyja¶niaj± dlaczego trzeba byæ najlepsz± supertopmodelk± i wybraæ w ci±gu ilu¶tam tygodni spo¶ród grupy reprezentatywnej narzeczonego, który w finale oka¿e siê mieæ zupe³nie inn± preferencjê seksualn±. Ja tego nie zrobi³am z czystego lenistwa, na szczê¶cie pamiêæ mam numeryczn±, wiêc pamiêtam numery kana³ów i w³±czam co lubiê. I tu jednak bywa ró¿nie, bo przecie¿ ...trrrrrrrrrrrrrr(to werble na cze¶æ
) .......mamy wszechw³adn± reklamê. I tu dopiero siê dowiadujê, ¿e Mozart pisa³ dzie³a swe na papierze toaletowym, na który w ³azience skacz± insekty! Odkrycie epokowe! I to wszystko bywa "podane" np. przed programem, w którym eteryczna muzyka rzeczonego Mozarta przenosiæ bêdzie w inny wymiar.
Teatr znika. Jest chyba za trudny dla czasów, w których bardziej biegamy ni¿ chodzimy. Teatr to ¶wiêto a teraz nawet w ¶wiêta siê pracuje. Teatr jest jak woda ze ¼róde³ka pita wolno z d³oni zwiniêtej w muszelkê. A teraz pije siê Cisowianki, Muszynianki, Na³êczowianki i ... Evian w oszronionych szklankach, podane wprawn± rêk± kelnera. Teatr nie mówi³ jak ¿yæ, tylko zmusza³ do my¶lenia czy obrany przez nas sposób ¿ycia jest dobry. I ... przegra³ z programami w których zadaje siê ludziom sposób na ¿ycie, przekonuj±c ¿e jest to sposób jedynie s³uszny. Ju¿ nie musz± my¶leæ, wiedz± czego chcieæ, bo im to wprost powiedziano mami±c mira¿em sukcesu. Teatr odszed³ z TV, obawiam siê ¿e za chwilê zniknie w ogóle. Zastrze¿ony jest dla du¿ych miast, do których wielu nie dotrze, bo to i wydatek na dojazd no i za spektakl trzeba s³ono zap³aciæ. My¶lê zreszt±, ¿e teatr przegrywa tak¿e z powodu re¿yserów. Ma³o pokazuje siê klasyki a je¶li ju¿, to w w jakiej¶ dziwnej konwencji, która ma widza zaintrygowaæ? byæ odkrywcz±? W efekcie tylko zniechêca. Martwiê siê o mój teatr.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #85 :
Luty 11, 2011, 00:43:50 »
Mo¿e teatr, Elu, prze¿ywa kryzys podobny do malarstwa po tym, jak pojawi³a siê fotografia. Poniewa¿ nie by³o ju¿ tak du¿ego zapotrzebowania na odwzorowywanie rzeczywisto¶ci, arty¶ci zajêli siê bardziej realizowaniem swoich przeró¿nych koncepcji twórczych, i eksperymentowaniem posuniêtym do granic wytrzyma³o¶ci niewtajemniczonego odbiorcy:) A przecie¿ nadal cieszy nas dobrze namalowane p³ótno, z którego chocia¿ cokolwiek mo¿emy zrozumieæ;) I têskni siê te¿ do dobrej, tradycyjnej klasyki na scenie, na któr± rzeczywi¶cie ostatnimi czasy wcale nie³atwo trafiæ. Masz racjê, wiêcej jest chyba tych "odkrywczych" kreacji re¿yserów, którzy pewnie s±dz± (sk±d my to znamy;))) ¿e granie wed³ug tekstu jest nudne:), podczas gdy s± to na ogó³ teksty tak dobre same w sobie, ¿e starczy samo ich czytanie, ¿eby przesz³a iskra. Teatr mo¿e dzi¶ trochê przegrywaæ w konkurencji z filmem, który oferuje masowej widowni wiêkszy repertuar efektów specjalnych, czaruje wiêksz± rozmaito¶ci± kombinacji obrazów, plenerów, muzyki, przede wszystkim, podobnie jak fotografia, przedstawia rzeczywisto¶æ w bardziej dos³owny sposób. Zgadzam siê, tak jest ³atwiej, trochê mniej pozostaje miejsca dla wyobra¼ni.
Choæ dobre kino jest przecie¿ warto¶ciowe, podobnie jak dobra fotografia:)
Ale przecie¿ opera ma siê dobrze. My¶lê, ¿e teatr tak ³atwo siê nie podda, nie zginie. Tak jak nawet najlepsze p³yty DVD nie wygoni± s³uchaczy z sal koncertowych. Magia bezpo¶redniego kontaktu jest zbyt kusz±ca. A ¿e nie bêdzie zjawiskiem masowym... a czy musi?
Krêcone masowo filmy zast±pi³y chyba widowiska teatralne na miejskim rynku:) Wszystko siê zmienia. Chocia¿, mo¿e bardziej zmieniaj± siê konwencje, bo my sami zmieniamy siê zadziwiaj±co ma³o:) Dzisiaj nie bawiliby¶my siê na przedstawieniach wystawianych w Atenach równie dobrze jak Grecy. Ale nadal chcemy ogl±daæ Antygonê:)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #86 :
Luty 11, 2011, 09:41:49 »
Dzisiejsza Sztuka teatralna a na pewno przysz³o¶æ Teatru to:
Fluxus, Intermedia, Happening.
W Polsce najbardziej znanym przedstawicielem (i poza Polsk±) jest
Tadeusz Kantor i jego Cricoteka.
Wadowicka m³odzie¿ jest w Polsce w czo³ówce przysz³o¶ciowych tendencji Teatru:
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/2071-prog-nagrodzony-za-qsex-warq
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1989-prog-cenniejszy-ni-mylimy
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1438-mody-prog-z-nagrod-na-festiwalu
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/1569-prog-jestemy-z-was-dumni
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/434-teatr-prog-nagrodzony-w-niemczech
http://www.wadowice24.pl/kultura/teatr/474-prog-na-fali-znow-najlepszy
¯al, ¿e tradycyjny teatr odchodzi,
ale nowe pokolenia
s± ju¿ przez g³o¶ny, pêdz±cy, bombardowany informacjami
wspó³czesny ¶wiat,
nieprzyzwyczajone do zadumy w ¶wi±tyni.
pozdrawiam
Marek
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #87 :
Luty 11, 2011, 11:52:34 »
Nie lubiê Tadeusza Kantora i jego teatru. Obejrza³am i "Umar³± klasê", "Wielopole, Wielopole", "Nigdy tu ju¿ nie powórcê" i ... no po prostu to nie moja bajka. Gdyby tylko tak mia³a rzeczywi¶cie wygl±daæ przysz³o¶æ teatru, to dla mnie by³aby to klêska.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #88 :
Luty 11, 2011, 12:47:27 »
No có¿, wiemy, ¿e TVP Kultura nie jest dostêpna wszêdzie, wiemy, ¿e chc±c mieæ jeden, konkretny, ambitny kana³ musimy wykupiæ pakiet ze stert± badziewia. Ale czasami warto siê po¶wiêciæ. Na koncert te¿ czasami warto siê wybraæ nawet pomimo odleg³o¶ci. Nie zawsze jednak mamy tak± mo¿liwo¶æ. Ogl±da³em ostatnio ofertê telewizji kablowej, która dostarcza obraz do mojego domu. Oczywi¶cie oferuje ona TVP Kultura i Mezzo i to w pakiecie który aktualnie posiadam - szkopu³ w tym, ¿e nie oferuje go w mojej miejscowo¶ci - bo to odludzie, sypialnia górników, miejsce zamieszkania ludzi, których rozrywka ogranicza siê do ogl±dania kabaretowych wypocin prowadzonych przez Kamela i Ka³amagê. Rêce opadaj±.
¯eby z góry obaliæ t± tezê powiem, ¿e w moim mie¶cie od kilku lat wystawiane s± spektakle go¶cinnych teatrów. Imprezy odbywaj± siê z ró¿n± czêstotliwo¶ci± - czasem raz w miesi±cu a czasem 2-3 razy w tygodniu. Niezale¿nie od tego i niezale¿nie od ceny, która oscyluje w okolicach 50-70 z³ sala jest zawsze pe³na a gospodyni wieczoru - Dyrektor Miejskiego Impresariatu Kultury - na jednym z ostatnich spektakli stwierdzi³a, ¿e gdyby nawet sztuka zosta³a wystawiona 3 razy w ci±gu jednego dnia, zabrak³oby biletów (w 300-400 osobowej sali). Jak na 80 tysiêczne miasto takie teatralne pospolite ruszenie mo¿na sklasyfikowaæ jako zjawisko masowe. Oczywi¶cie, odsetek m³odych na sali nie jest zbyt du¿y, ale temu winna jest cena. Spektakle Wroc³awskiego Teatru Komedia pokazuj±, ¿e teatr jest nie tylko rozrywk± ale rozrywk± dla ka¿dego. Niezale¿nie od wieku, upodobañ czy wykszta³cenia.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #89 :
Luty 11, 2011, 13:26:44 »
Cytat: anelik Luty 11, 2011, 11:52:34
Nie lubiê Tadeusza Kantora i jego teatru. Obejrza³am i "Umar³± klasê", "Wielopole, Wielopole", "Nigdy tu ju¿ nie powórcê" i ... no po prostu to nie moja bajka. Gdyby tylko tak mia³a rzeczywi¶cie wygl±daæ przysz³o¶æ teatru, to dla mnie by³aby to klêska.
Happenersko-performer-intermedialne przedstawienia to rzeczywi¶cie inny Teatr,
(nie statyczny), bardzo dynamiczny, poruszaj±cy problemy wspó³czesnego cz³owieka,
jego „biedy” i biedy, jego wyborów i czêsto tragedii braku wyboru, jego przyt³oczenia i miotania siê.
To nie jest Teatr do refleksji, odpoczynku, zabawy…
Ten Teatr uderza
problematyk±, ubiorem i gr± aktorów,
wci±ga poszczególnego widza scenografi±, obrazami, ¶wiat³em, muzyk±… tak,
¿e staje siê uczestnikiem wydarzenia.
Zazwyczaj ludzie z tych spektakli wychodz± mocno poruszeni (i czêsto zap³akani).
Takie s± tendencje, ma to wp³yw na sztuki „normalnego” Teatru, który wspó³istnieje,
a w jakim jeszcze kierunku pójd± spektakle teatralne – jest niewiadom±.
W ¶wiecie istniej± ludzie, którzy co¶ jeszcze innego wymy¶laj±.
pozdrawiam
Marek
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8