Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 105015 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #105 : Lipiec 20, 2012, 16:42:28 »

Prawda, Kasieñko, by³ i Mops - "co po polsku znaczy po prostu kundel (sic!)..." - jak pisa³a o nim George Sand. Ale, wolnego, Madame Sand!  - W jêzyku polskim mops oznacza konkretn± rasê, a kundel - to kundel - ot, takie psisko bez rasy, szanowana Pani Sand. Proszê na przysz³o¶æ siê poprawiæ 

A zatem mamy ju¿ Markiza i Mopsa (który, notabene, pewnego dnia zagin±³, albo odebra³ go w³a¶ciciel? Pewne wszak jest, ¿e 2 X 1840 GS informuje Maurycego: "...mi³o¶æ pieska stracona.")

Ok. Anything else?  Spoko
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2012, 16:49:59 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #106 : Lipiec 20, 2012, 18:01:20 »

Mopsa (który, notabene, pewnego dnia zagin±³, albo odebra³ go w³a¶ciciel?

Ok. Anything else?  Spoko

Januszu, podobno odnalaz³ siê w³a¶ciciel pieska. Okaza³o sie te¿, ¿e ów czworonóg naprawdê wabi³ siê Antinoüs.

S³ysza³am, ¿e Fryderyk mia³ ukochanego kota w dzieciñstwie, ale jakie imiê nosi³ ten futrzak nie mam pojêcia... 

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #107 : Lipiec 21, 2012, 18:54:42 »

Januszu, podobno odnalaz³ siê w³a¶ciciel pieska...

Oj! to dobrze, bo siê troszkê martwi³em  Spoko

co do ukochanego kotka - nie pamiêtam szczegó³ów, ale faktycznie chyba jaki¶ by³  Smutny

Na pewno za¶ czeladkê czworonogów uzupe³niaj± kolejne psiaki...
By³ Simon, o którym wiem nic wiêcej poza tym, ze by³, by³ i "...ogromny pies bardzo piêknej rasy, którego Pani Domu ofiarowano na zast±pienie starego Simona, który tego roku siê podstarza³ i ma ³apê sparali¿owan± Niedostêpny przyjaciel grubego Koko, chocia¿ rasy swojego rodzaju przecudnej..."
no i wreszcie by³ jeszcze Su³tan - nowofundlandczyk, który "...po¿ar³ swego opiekuna, albo którego po¿ar³ opiekun", jako¿ zanim dotar³ do Nohant na tyle d³ugo podró¿owa³, ¿e wzbudzi³ s³uszne obawy swego przysz³ego pana o jego ¿ywot  Chichot
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2012, 10:47:52 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #108 : Lipiec 21, 2012, 21:59:23 »

Jest reklama radiowa, która wykorzystuje walc Chopina, op.34 a-moll. S³yszeli¶cie? Bo ja stan±³em jak s³up, kiedy to us³ysza³em na pe³nych g³o¶nikach w Intermarche... Jakie to piêkne..

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #109 : Grudzieñ 11, 2012, 22:58:53 »

Pora chyba na kolejny quizek… Tym razem podzielê go na dwa etapy, a raczej na dwa pytania. Oba bêd± mia³y wspólne odniesienie, bynajmniej, nie tylko do twórczo¶ci Chopina. Dzi¶ cze¶æ pierwsza. Zapraszam!

Co?

Tak jak Chopin swymi mazurkami „podniós³ ludowe do ludzko¶ci”, tak jak Gershwin przeniós³ duszê murzyñskich bluesów na najwiêksze estrady ¶wiata, tak On – dla ¶wiata muzyki odkry³, spopularyzowa³ i wyniós³ do poziomu Sztuki - taneczn± sztukê swego narodu.
Podobnie jak Gershwin – by³ samoukiem. Podobnie, z kolei, jak Chopin, szuka³ w muzyce nie estradowej brawury, a duszy. Dlatego w ¶lad za radami Chopina na¶ladowcom i uczniom powtarza³: nie grajcie utworów zbyt szybko, w nadmiernym tempie i brawurze gubi siê piêkno muzyki.
To oczywiste, ze ceni³ bardzo Chopina. Lubi³ s³uchaæ jego etiud, rozkochany by³ w jego walcach. Byæ mo¿e to w³a¶nie pod wp³ywem walców Chopina i On próbowa³ swych si³ w tym tylko z pozoru salonowym gatunku pianistycznym. Czêsto wiec grywa³ swe walce na licznych objazdowych tournee, choæ niezwykle rzadko utrwala³ na piêciolinii.
Nauczy³em siê jego sztandarowego walca i zaraz go dla Was zagram (przynajmniej, kawa³ek). To jeden z jego najbardziej rozpoznawalnych utworów, choæ bynajmniej, wcale nie najbardziej charakterystyczny dla ca³ej jego twórczo¶ci. Na pró¿no w nim dos³uchiwaæ siê echa szopenowskich nut. Od pocz±tku do koñca to jego bardzo osobisty, oryginalny utwór.

Moje pytanie jest nastêpuj±ce – o jakim mi³o¶niku Chopina Wam króciutko opowiedzia³em? Kto skomponowa³ ni¿ej zalinkowany walczyk? - do wys³uchania którego teraz ju¿ serdecznie zapraszam 
http://youtu.be/cOqCSWYWWOU

(po rozwi±zaniu zagadki zaproszê Was do drugiej czê¶ci pytania, tym razem ¶ci¶le odnosz±cej siê do spu¶cizny Fryderyka)

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #110 : Grudzieñ 13, 2012, 11:56:19 »

Januszu, pojêcia nie mam, ale jak Ty znowu grasz! Rozszerza siê repertuar, to cieszy Walczyk sympatyczny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #111 : Grudzieñ 13, 2012, 22:53:31 »

Beatko
i tak jeste¶ dzielna, ze chocia¿ spróbowa³a¶ siê ws³uchaæ i zastanowiæ  Oprócz Ciebie jeszcze jedna osoba przys³a³a mi na priva odpowied¼, ale te¿ bez sukcesu 
No cóz, chyba tym razem to jest naprawdê trudny quiz. Dajê wiêc pierwsz± podpowied¼: kompozytor walczyka by³ starszy od Gershwina, ale obaj panowie znali sie doskonale. Prawdopodobnie nieraz grywali w tych samych salach i dla identycznej publiczno¶ci.

Co do mojego wykonania - no gram, jak gram. Mam nadziejê, ze da sie s³uchaæ.  A walczyk, owszem, sympatyczny, nawet dla mnie bardzo i pewno dlatego od wielu, wielu latek by³ i jest moim cichym ulubieñcem.
I jeszcze jedna podpowied¼(?) Zagra³em dla Was wersjê skrócon±. Pe³na wersja jest dwa razy d³u¿sza i ma... "koncertowy" podtytu³  Spoko

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #112 : Grudzieñ 14, 2012, 13:19:31 »

Brawa dla S³awka (musammana)!

Przed chwil± opublikowa³ na YT prawid³ow± odpowied¼.
Kompozytorem, o którego pyta³em jest Scot Joplin - najwybitniejszy, amerykañski popularyzator i twórca wielu topowych ragtimów.
Walc, który wam zaprezentowa³em nosi miano walca koncertowego, a jego tytu³: "Bethena".
Tutaj podajê link do pe³nej wersji w ukaldzie na fortepian i skrzypce http://www.youtube.com/watch?v=FMZFgaK5gao. (Ale wiecie co? - ja chyba wolê "swoj±" wersjê    )

Byæ mo¿e zmyli³a Was informacja o "wyniesieniu do poziomu Sztuki - tanecznej sztuki swego narodu", ale prawda jest taka, ze ragtime to gatunek bezposrednio wywodzacy sie z ludowych (afroamerykañskich) form tanecznych (o parzystym metrum).
Kto by³ tworc± ragtimu trudno dzis stwierdziæ (choæ wkrótce zapodam ciekaw± sugestiê odnoszac± sie do roli jak± odegra³ Patron naszgo Forum dla genezy ragtimowego gatunku ), ale z ca³a pewnosci± roz³awi³ go i spopularyzowa³ Scot Joplin
S³awku, jeszcze raz gratulacje!
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 14, 2012, 13:34:19 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #113 : Grudzieñ 15, 2012, 11:50:23 »

Zgodnie z obietnic± czas na drug± czê¶æ zagadki. I znów roz³o¿ê pomost miêdzy Chopinem a Joplinem, o którym sami Amerykanie mawiaj±: „Król ragtimów, który marzy³ zostaæ afro-amerykañskim Chopinem”.
Amerykañski badacz (bodaj: Claudio Colombo) ongi¶ pisa³: „na podobieñstwo mazurków Chopina ragtimy Joplina emanuj± tañcem natchnionym witalno¶ci± rytmu. Nawet nasze uszy przesycone nowoczesnymi rytmami wy³awiaj± tu analogie bez trudu”. Czy zgodzimy siê z tez± badacza? Parzyste rytmicznie ragtimy contra: liczone na trzy mazurki? – Jak tu porównywaæ? A jednak… Pos³uchajmy joplinowej „P³acz±cej wierzby” (swoja drog±: czy¿ a¿ nadto ¶wiadome nie nawi±za³ nazw± do szopenowskich klimatów?)

http://youtu.be/4Kh7wh5ranI

Oczywi¶cie: melodia, budowa, harmonia – to sto procent Joplina zero Chopina, ale, moim zdaniem teza o szopenowskich inspiracjach natchnionych witalno¶ci± rytmu w ragtimach Joplina naprawdê piêknie siê broni. Przy okazji: czy zwrócili¶cie uwagê na spokój i wywa¿one tempo wykonania? („Nie grajcie utworów zbyt szybko, w nadmiernym tempie i brawurze gubi siê piêkno muzyki”)
Kto by³ naprawdê twórc± gatunku ragtimów – w³a¶ciwie nie wiemy (to trochê tak, jakby spytaæ: kto by³ pierwszym twórc± polonezów, oberków?, itp. Itd.). Ale s± tacy, którzy w¶ród prekursorów ragtimowego gatunku wymieniaj± Chopina. Za dowód przytaczaj± pewn± znamienn± etiudê konstatuj±c nie¶mia³o: czy aby nie ona w³a¶nie by³a pierwszym w historii muzyki ragtimem?

Moje pytanie: o jakiej etiudzie Chopina mowa?

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #114 : Grudzieñ 15, 2012, 16:03:32 »

Januszu, osobi¶cie ragtimeowe bity s³yszê w etiudzie Ges-dur op.25 nr 9 zwanej Motylem 

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #115 : Grudzieñ 15, 2012, 17:15:59 »

Drogi Januszu, wiem,¿e jeste¶ osob± bardzo wyrozumia³± wiec pozwolisz,¿e sie z Tob± nie zgodze.
Zastanawia³am siê oczywi¶cie nad Twoja zagadk± ale nawet po drugiej podpowiedzi, która wyra¼nie wskazywa³a,
¿e kompozytor o którego pyta³e¶ jest Amerykaninem do g³owy mi nie przysz³o ¿e to Scott Joplin.
Có¿ lubie niektóre jego ragtimy, ale wybacz dla mnie(dla mnie) nie jest to wielka sztuka, to nie tylko nie jest
Mozart czy Chopin ale nawet nie Gershwin.Byæ mo¿e uwa¿am tak bo nie znosze jazzu.
Je¶li chodzi o drugie pytanie to niestety nie wiem o jak± etiudê chodzi.Rytm to nie wszystko.Twoja teza to nadinterpretacja(moim zdaniem).
I my¶lê,¿e nawet je¶li jej pos³ucham to ragtimu w niej nie us³yszê.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #116 : Grudzieñ 15, 2012, 18:40:41 »

Brawo Kasieñko! Z szybko¶ci± ponadd¼wiêkowca rozbi³a¶ moj± fina³owa zagadkê. Gratulacje i wyrazy uznania  Buziak , bo w mym przekonaniu zagadka ta zdawa³a sie byc jeszcze trudniejsza, od poprzedniej, a okaza³o siê, dla Ciebie - to by³ drobia¿d¿ek jak, nomem omen, motylek  Chichot. Tak etiud± t± w przekonaniu mi³o¶ników obu Panów Kompozytorów (ale i moim osobistym) jest gesdurka z op. 25.
Pos³uchajmy, jak piêknie (czy¿ nie ragtimowo?) brzmi w wykonaniu Soko³owa

http://youtu.be/Sfsvs2IPBJg

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 15, 2012, 18:44:57 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #117 : Grudzieñ 15, 2012, 18:41:18 »

Tereniu, cóz tu po naszym zgadzaniu, lub nie? Ka¿de z nas ma prawo do w³asnego mniemania i tyle. Piszesz, ¿e twórczo¶æ Joplina to ¿adna wielka sztuka... ok! sk³onny jestem w jakie¶ mierze  tê opiniê podzielaæ, a ju¿ szczególnie, gdy porównujemy amerykañskiego , ciemnoskórego samouka do Mozartów, Chopinów i innych... Tak!, to nie ta pó³ka... ale, bez wzglêdu na nasze lubienie, podziwianie i ocenianie chyba sie zgodzimy, ¿e w w±skiej dziedzinie ragtajmów - to najwybitniejszy kompozytor, jaki do tej pory st±pa³ po Ziemi. I choæby dla tylko tego faktu oddajmy mu prawo do zaistnienia w dywizji najwiekszych, nawet takich jak Chopin, bo czy¿ jak Chopin - ludowe formy muzyczne nie wyniós³ na sale estradowe ca³ego ¶wiata? Wyniós³ i niebywale spopularyzowa³. I chwa³a mu za to!

Co do, za¶, nadinterpretacji... I znów siê zgodzê: tak, twierdzenie ¿e Chopin jest kompozytorem pierwszego ragtima to ewidentna nadinterpretacja (nigdy czegos podobnego nie twierdzi³em :-) , za to wskaza³em, ze s± tacy, którzy nie wykluczaj± takiej tezy, a na poparcie wskazuj± konkretn± kompozycjê Chopina dopatrujac sie w niej archetypu i ¼ród³a inspiracji dla twórców nowego gatunku.
Czy za¶ Ty sama dos³uchasz siê w "motylkowej" tego, czego dos³uchuja siê inni (a do innych zaliczmy i Kasiê, i Twego przyjaciela Janusza) - to ju¿ sprawa Twej wyobra¼ni (na przyk³ad: wygórowanej w oczekiwaniach i bardzo konkretnej).

Poza wszystkim: wielki Ci dzieki, Tereniu, za g³os w dyskusji  Buziak 
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 15, 2012, 18:44:03 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #118 : Grudzieñ 15, 2012, 19:16:53 »

Brawo Kasieñko! Z szybko¶ci± ponadd¼wiêkowca rozbi³a¶ moj± fina³owa zagadkê. Gratulacje i wyrazy uznania  Buziak

Bardzo siê cieszê drogi Januszu  , ¿e uda³o mi siê zgadn±æ! Nasza muzyczna wyobra¼nia pod±¿y³a tym razem t± sam± drog±  Tak przy okazji, to wszystkie Twoje chopinowskie zagadki, które rozszyfrowa³am ³±czy³ pewien kod, id est litera M: Majorka, Mendelssohn-Bartholdy, Mops i Motylek  Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #119 : Grudzieñ 15, 2012, 19:23:14 »

Tak przy okazji, to wszystkie Twoje chopinowskie zagadki, które rozszyfrowa³am ³±czy³ pewien kod, id est litera M: Majorka, Mendelssohn-Bartholdy, Mops i Motylek  Chichot

Nawet nie bed±c fanatykiem pewnej mydlanej opery a¿ pokuszê siê o dodanie: M - jak Mi³o¶æ (do Muzyki, rzecz jasna        )

Dzieki, Kaieñko za sugestywny, symboliczny "decoding"  Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 15, 2012, 20:29:36 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live paktprzyjazni animilkowo thepunisher silverstar