Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Quizy o Chopinie
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Quizy o Chopinie (Przeczytany 104869 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Quizy o Chopinie
«
Odpowiedz #195 :
Listopad 12, 2013, 09:27:06 »
Drodzy moi, pora na rozwi±zanie quizku. Nie czekam z tym d³u¿ej, bo ¦wiêto ju¿ za nami a i niecierpliwi „kibice” pewno przestêpuj± z nogi na nogê i czekaj± rozstrzygniêcia.
Mi³o mi wiec poinformowaæ, ¿e mamy dwoje zwyciêzców. S± nimi nasi niezawodni profesorowie Kuriera szafarskiego:
Kasia (Fille007) i Patryk (Mozart).
Brawa i gratulacje dla obojga!
Kasia udzieli³a odpowiedzi prawie natychmiast po opublikowaniu pytania. Chapeau bas – Kasieñko! Pozwólcie wiêc, ¿e zacytujê odpowied¼ nades³an± mi w³a¶nie przez Kasiê:
„…
jestem pewna, ¿e chodzi o
Koncert fortepianowy As-dur op. 2 Ignacego Feliksa Dobrzyñskiego (1807-1867
), powsta³y w 1824 r. w Winnicy (dzi¶ Вiнниця), gdzie Dobrzyñski uczêszcza³ do Gimnazjum Podolskiego. Mentorem Chopina i Dobrzyñskiego byl Józef Elsner, który wysoko ceni³ talent starszego kolegi Fryderyka, okre¶laj±c go mianem "zdolno¶æ niepospolita
". ”
Oczywi¶cie, jest to prawid³owe i wyczerpuj±ce rozwi±zanie quizu. I wspania³e, bo uzmys³awia nam, ¿e podobieñstwa, o których wspomnia³em w zapytaniu nie s± przypadkowe. Nad Chopinem i Dobrzyñskim m±dr± pieczê sprawowa³ ich wspólny profesor, którego 160. rocznicê ¶mierci ¶wiêtowaæ bêdziemy w przysz³ym roku.
Cieszê siê tak¿e, ze dziêki mojemu quizkowi w dniach naszego ¦wiêta Narodowego blisko æwieræ setki „Szafarczyków” (jak wynika ze statytyki YT) mia³o okazje przekonaæ siê o kunszcie i maestrii niewiele starszego od Chopina jego kolegi z „klasy”.
Zwyciêzcom jeszcze raz gratulujê!
a wszystkim, którzy przynajmniej próbowali rozwi±zaæ zagadkê wielkie DZIÊKUJÊ za starania i po¶wiêcony czas!
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #196 :
Listopad 12, 2013, 17:41:47 »
Ten cytat zapo¿yczê od mojego Wspó³zwyciêzcy
<ein herzhafter Händedruck & ein freundliches Küsschen> :
Cytat: Mozart Wrzesieñ 23, 2013, 01:10:14
Dziêkujê za uznanie (i zacytowanie!)
Januszu
, mam nadziejê, ¿e wiesz, jak bardzo Caterina uwielbia Twoje quizy (czemu da³a wyraz m. in. w po¶cie z
Wariacjami B-dur
w tym w±tku i wczorajszym komentarzu w jêzyku ojca Fryderyka na Twojej stronce
; o nowelkach napisa³a za to w jêzyku, który z pewno¶ci± zna³a matka Ignacego Feliksa)
A Patrick
to po prostu
I Muzykolog RP
(i nie tylko!)
Stimati Signori
, avete tutto il mio rispetto!
Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #197 :
Styczeñ 08, 2014, 21:56:01 »
Januszu, zaczyna nam ju¿ brakowaæ Twoich chopinowskich zagadek...
A nasz Patrick
nie daje konkurencji ¿adnych szans tak¿e w quizach na
Symfonice
(zerknijcie tylko
).
Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #198 :
Styczeñ 08, 2014, 22:39:46 »
Cytat: fille007 Styczeñ 08, 2014, 21:56:01
Januszu, zaczyna nam ju¿ brakowaæ Twoich chopinowskich zagadek...
Kasieñko, ostatnimi czasy jakby trochê nie starcza Twemu koledze dnia, a ¿e do reszty omota³a mn± konkurencyjna pasyja (niektórzy nawet wiedza jaka
) - to efekt jest, jaki jest.
Ale bêdzie wkrótce quizek, obiecujê. Te¿ nie mogê siê jego doczekaæ.
Nawet z doskoku co¶ tam podgrywam na fortepiano, jako¿ ca³kiem mo¿liwe, ¿e quizek doprawiê osobist± ¿êpolin±
No, ale droga pani Redaktor Fille jeszcze, please, prosze daæ mi parê dni
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 08, 2014, 22:42:52 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #199 :
Styczeñ 19, 2014, 18:37:17 »
My¶lê, ze nadesz³a najwy¿sza ju¿ pora na pierwszy tegoroczny szopenowski quizek
Oto i on.
Znacie ten motyw?
M³oda, samotna dziewczyna rozpacza po utracie swego ukochanego Jasieñka, który poszed³ na wojnê i nigdy nie wróci³ do domu. Kto¶ (najprawdopodobniej inny ¿o³nierz) opisuje bohatersk± ¶mieræ Jasieñka i pociesza opuszczon± wdowê.
To streszczenie s³ów jednego z najbardziej znanych wierszy Kazimierza Wroczyñskiego, dzi¶ - sk±din±d poety niewiele z czegokolwiek jeszcze znanego. Prawdopodobnie w roku 1918 równie ma³o nam znany kompozytor Mieczys³aw Kozar-S³obódzki skomponowa³ do niej melodiê i od razu piosenka sta³a siê narodowym „hitem”, a z pewno¶ci± na trwale wprowadzi³a siê do kanonu polskich pie¶ni patriotyczno-narodowych. I dzisiaj jest bardzo popularna i lubiana, a jej melodiê prawdopodobnie kojarzy ka¿dy Polak.
Nie podajê tytu³u piosenki – my¶lê, ze do¶æ ³atwo mo¿na j± namierzyæ w sieci. Moje pytanie quizowe jest natomiast takie:
• Co ma wspólnego ta piosenka z postaci± niedosz³ej ¿ony Chopina Jane Stirling?
zapewne sie domy¶lacie, ze to cos wspólnego dotyczy Chopina.
I s³usznie! Tylko, co
Oczywi¶cie, odpowiedzi, proszê, przysy³ajcie na priva!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #200 :
Styczeñ 24, 2014, 23:24:08 »
Wiem, wiem… Chcecie ju¿ poznaæ rozwi±zanie quizka. Oj tam, rozwi±zanie… chcecie poznaæ zwyciêzców.
Ano. S± tacy. I jest ich sympatyczna czeredka. O nich zaraz.
Ale najpierw krótka refleksja. Kochani! Quizek dla mnie samego by³ niema³± frajd±. Oto pytaj±c o pewna piosenkê, a konkretnie: co ma wspólnego z Jane Stirling? Pozna³em dziêki Wam romantyczn± historiê. Ju¿ spieszê przytoczyæ.
Jest pierwsza rocznica ¶mierci Chopina - 17 pa¼dziernika 1850
Oddajê g³os Agnieszce (TeresaGrob):
„17 pa¼dziernika roku 1850, Jane pisa³a do rodziny Chopina w Warszawie: "Powracam stamt±d. Rankiem by³a mg³a, potem rozproszy³a siê i nasta³ piêkny, nieomal letni dzieñ. Kwiaty zamówi³am wcze¶niej - u tego kwiaciarza, gdzie je zawsze kupowa³. Bia³e wrzosy, primule, bia³e dalie
i fijo³ki. W pude³ko za medalionem, który utrwala ze wzruszaj±cym podobieñstwem
rysy tej drogiej twarzy, w³o¿y³am napis zawieraj±cy nazwisko, daty urodzenia i
¶mierci… Uroczysto¶æ ods³oniêcia pomnika by³a pe³n± prostoty. Nie by³o ludzi
obcych ani obojêtnych. W¶ród bliskich mu widzia³am Solange. Polski ksi±dz wzi±³
grudkê ziemi, któr± przys³ali¶cie, i rzuci³ j± na grób. Powiedzia³ te¿ po
polsku: ‘Odpoczywaj w spokoju, zmartwychwstañ w chwale’. Zerwa³am dla Was bia³±
ró¿ê z bukietu po³o¿onego u stóp pomnika.”
Asia (Aleksias) uzupe³nia zapodany przez Agê cytat i dodaje:
„P³atek bia³ej ró¿y podarowany ju¿ bez nadziei na powrót i poca³unek...nadziei której i dawniej nie by³o... tylko mi³o¶æ, sta³a, cicha i czysta, jak bia³a ró¿a... „
A zatem mamy spoiwo: bia³± ró¿ê. Bo jak wszyscy prawid³owo odgadli – piosenka, na któr± siê powo³ywa³em – to przecie¿ kultowa pie¶ñ „Rozkwita³y p±ki bia³ych ró¿”. Wszak jedn± z takich ró¿ Jane Stirling „zerwa³a z bukietu po³o¿onego u stop pomnika”.
Nasza dociekliwa agentka Kasia (fille007) zauwa¿y³a jeszcze inn± zbie¿no¶æ. Oddaje g³os Kasieñce:
„…jako mi³o¶niczka kwiatów wiem, ¿e istnieje wielkokwiatowa ró¿a Chopin o bia³ych kwiatach (z kremowym odcieniem). Jane Stirling by³a Szkotk±, a bia³a ró¿a to bodaj¿e symbol szkockich nacjonalistów (by³ nim tak¿e szkocki poeta Hugh MacDiarmid [1892-1978], autor poni¿szych wersów):
The rose of all the world is not for me.
I want for my part
Only the little white rose of Scotland
That smells sharp and sweet - and breaks the heart.”
Czy¿ i wywód Kasi nie jest równie logiczny, a na dodatek oryginalny? Jest!
W zasadzie móg³bym na tym quizek zakoñczyæ i podziêkowaæ tym, którzy nades³ali te prawid³owe odpowiedzi, gdyby… gdyby o takie mi chodzi³o. A nie chodzi³o.
Có¿! My¶la³em o czym¶ zupe³nie innym! Cichutko oczekiwa³em, ze od razu zbudowany przez Was - dzielnych quizowiczów - mostek miêdzy piosenk± a JS po³±czy nie piêkna ró¿a – a piêkna muzyka. Odpisa³em wiêc do ka¿dego z osobna i poprosi³em o próbê znalezienia w twórczo¶ci Chopina takiego utworu, który, byæ mo¿e by³ inspiracj± dla kompozytora „Bia³ych ró¿” (z racji podobieñstwa melodii). I cudna sprawa: wszyscy z Was (niezale¿nie od siebie!) – bez moich sugestii wskazali¶cie na nokturn f-moll op. 55 nr 1! Brawo. O to mi chodzi³o. Bo przecie¿ ten nokturn (jak i ca³e opus 55) Chopin zadedykowa³ Jane Stirling
(Nawiasem mówi±c: publikuj±c w innym topicu moje nagranie tego nokturnu
http://youtu.be/AcQ93s1fmhA
chcia³em Was troszkê pod ten quizek zainspirowaæ. ).
Sam ju¿ od wielu lat zwróci³em uwagê na to podobieñstwo. Teraz – dziêki Wam wiem, ze nie jestem i nie by³em w mych odczuciach odosobniony. Pocz±tki obu utworów s± bardzo podobne, choæ… Aga uczciwie mi odpisa³a, ze jej „mo¿liwo¶ci” tego podobieñstwa nie wy³apuj±. Ok! Bo tak naprawdê to dziwne podobieñstwo. W zapisach nutowych melodie w ogóle siê nie pokrywaj±. W pie¶ni melodia zaczyna siê repetycj± pojedynczego brzmienia, we frazie nokturnu - ka¿dy d¼wiêk ró¿ni siê od nastepnego. A jednak, co¶ w wspólnego w tych melodiach jest, skoro tylu z Was to zauwa¿y³o… Tak sobie my¶lê: to tylko dowód, ze szkie³ko i oko czasem nie zmiarkuje tego, co s³yszy dusza.
A teraz ju¿ zwyciêzcy! Jest ich a¿ piêcioro!!
Tak siê z³o¿y³o – ¿e quizek rozegra³ siê spontanicznie w dwóch kategoriach: s³ownej i muzycznej. W obu kategoriach najszybszy by³… po raz kolejny… nasz niezawodny Patryk (Mozart). Brawa dla Patryka!!
Ale w zasadzie na tym samym podium powinni siê zmie¶ciæ i Kasia (fille007), i Asia (Aleksias) Powinny, gdy¿ odpowied¼ obu mych wspania³ych przyjació³ek w niczym nie ustêpuje odpowiedziom Patryka.
Aga – jak ju¿ wspomnia³em – jest laureatk± w kategorii literackiej. Gratulacje wielkie dla Agi, bo nieczêsto przecie¿ nasza Terenia znajduje czas na quizowanie.
I jest jeszcze Dorotka (Kati). Jako jedyna od razu wskoczy³a na laureatkê kategorii muzycznej. A ¿e wyliczam Dorotkê jako ostatni±? To nic nie znaczy. Tez nale¿y jej siê podium obok pozosta³ych. To tylko dlatego, ze jako ostatnia przys³a³a odpowied¼. Za to od razu trafiaj±c w to sedno, które przygotowa³em na tarczy.
My¶lê sobie, jak Wam podziêkowaæ… A mo¿e by tak utworkiem Bacha?
Pos³uchajcie frazy od 15 sek. (do np. 38sek) Czy ona Wam czego¶ nie przypomina?
http://www.youtube.com/watch?v=q6_Qa-HnaYg&feature=share&list=FLB4WElrEeZX62gN-f-q5uwg
Kochani! Dziêkuje wszystkim za uczestnictwo w quizie.
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 25, 2014, 07:40:16 wys³ane przez Janusz1228
»
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #201 :
Styczeñ 25, 2014, 00:53:54 »
Dziêki, dziêki
Ha, sam nie zdawa³e¶ sobie z tego sprawy, Januszu, jak wielow±tkowa jest Twoja zagadka. Chyba nie bêdê jedyny, prosz±c o jeszcze!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #202 :
Lipiec 18, 2014, 14:44:46 »
Cytat: Mozart Styczeñ 25, 2014, 00:53:54
...Chyba nie bêdê jedyny, prosz±c o jeszcze!
Tak Patryku, chyba ju¿ pora na kolejny quizek. Poniewa¿ mnie do niego zmotywowale¶ (fakt, ju¿ dawno temu!) quizek dotyczyc bedzie Twych, jak mniemam, rodzimych okolic
No tak. Wakacyjny czas sprzyja naszym wêdrówkom i wycieczkom. Je¶li kto¶ z Was odwiedzi pewien piêkny zameczek na ziemi wielkopolskiej zapewne zdziwi siê, ¿e na instrumencie który stoi w jego salonie, stanowi±cym swoist± galeriê portretów polskiej arystokratycznej familii grywa³ sam Fryderyk Chopin. Zdziwienie bêdzie uzasadnione, jako¿ obecno¶ci ariela fortepianu nigdy w tym zameczku nie odnotowano.
( I niech ta informacja bêdzie wskazówk± dla docieliwych)
I tako¿ przechodzê do pytañ quizowych:
o jakim zameczku mowa? I sk±d te b. wiarygodne poszlaki, ¿e na fortepianie, który dzi¶ stoi w jego salonie grywa³ Fryderyk?
Oczywiscie, chêtnych do uczestnictwa w quizie proszê o odpowiedzi na priv.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #203 :
Lipiec 25, 2014, 11:50:12 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 18, 2014, 14:44:46
o jakim zameczku mowa? I sk±d te poszlaki, ¿e na fortepianie, który dzi¶ stoi w jego salonie grywa³ Fryderyk?
Kochani, czas na rozwi±zanie quizka!
Udzia³ w nim wziê³y trzy osoby. Pierwsza poprawna odpowied¼ przysz³a niemal natychmiast i nale¿a³a do Dorotki. Wkrótce niemal identyczne rozwi±zanie podes³a³ Patryk. Odpowied¼ trzeciego uczestnika/uczestniczki nie by³a ju¿, niestety, poprawn± - za to bardzo mo¿e cieszyæ, ¿e by³a przynajmniej prób± rozwik³ania problemu, a w dodatku prób± osoby, która jest naszym niemal forumijnym beniaminkiem.
Wracaj±c do poprawnych odpowiedzi: jak s³usznie zauwa¿y³a Dorota (Kati) ale i Pat (Mozart): „pewnie chodzi o zamek w Kórniku gdzie znajduje siê sprowadzony z Drezna fortepian nale¿±cy do Klaudyny Potockiej, na którym ponoæ gra³ Fryderyk w jej mieszkaniu (drezdeñskim).”
Tak. Chodzi³o mi o zamek w Kórniku i sprowadzony do niego z Drezna fortepian Klaudyny Potockiej. Brawo Dorotka, Brawo Pat!
Jest tylko drobna w±tpliwo¶æ, czy aby na pewno grywa³ na nim Chopin podczas swych pobytów w Dre¼nie?
W notce biograficznej Klaudyny z Dzia³yñskich Potockiej czytam:
„…W pa¼dzierniku 1831 roku opu¶ci³a kraj, aby udaæ siê do Drezna, gdzie za³o¿y³a Komitet Dobroczynno¶ci Dam Polskich, otaczaj±cy sw± opiek± udaj±cych siê na emigracjê(…) Organizowa³a koncerty i wieczory literackie, na których zbiera³a datki na wsparcie udaj±cych siê do Francji Polaków. Go¶æmi na jej wieczorach byli (m.in.): Fryderyk Chopin…”
Problem w tym, ¿e nie bardzo mi wiadomo kiedy mia³aby pana Klaudyna ugo¶ciæ Chopina
- jako¿ ten ostatni w Dre¼nie przebywa³ tylko cztery razy: po raz pierwszy w trakcie sierpniowej eskapady 1829 (w drodze powrotnej z Wiednia), po raz drugi – podczas wyjazdu w roku 1830 z Warszawy (w tych latach Pani Klaudyna mieszka³a jeszcze w Polsce), wreszcie po raz trzeci i czwarty w latach 1835-36 (gdy spotyka³ siê w Dre¼nie z rodzin± Wodziñskich), tyle tylko, ze od 1833 roku pani Klaudyna przenios³a siê i mieszka³a ju¿ w Genewie.
Nic to. Ka¿da legenda ma prawo do swych tajemnic.
Byæ mo¿e spotkali siê w jej by³ym mieszkaniu podczas jaki¶ przelotnych odwiedzin? Pozwólmy wiêc ¿yæ legendzie swym ba¶niowym ¿yciem.
Uczestnikom ale i zwyk³ym czytelnikom mych chopinowskich quizów wielkie dziêki za wspólne zmagania
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #204 :
Lipiec 25, 2014, 23:05:03 »
Dziêkujê, Januszu, za ciekaw± zagadkê i zapraszam do Wielkopolski, pe³nej przecie¿ miejsc naznaczonych duchem Chopina
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #205 :
Lipiec 25, 2014, 23:18:00 »
O tak, Pat! Bêdê na Ziemi Wielkopolskiej w drugiej po³owie sierpnia. Zamierzam codziennie odwiedziæ jakie¶ ciekawe okolice. Do Kórnika wpadnê na pewno, uwielbiam bowiem miejsca, gdzie przebudza siê brzask minionych czasow i rodz± siê legendy. Szczegolnie to szopenowskie
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #206 :
Styczeñ 03, 2015, 00:11:18 »
Pora na nowy Quizek? Chyba tak!
No to, kochani, zapraszam!
By³ rok 1934. Los Angeles. W samo po³udnie, w ma³ej knajpce na rogu Santa Monica i Vermont Avenu dwóch d¿entelmenów popija kawê. Pierwszy, o szpakowatym wyrazie twarzy, czarnych elegancko przystrzy¿onych na krótko w³osach – to kultowy polski kompozytor Jerzy Petersburski - autor Tanga Milonga i wielu, wielu innych przebojów. Naprzeciwko niego – Irving Berlin: amerykañska muzyczna supergwiazda, kompozytor-samouk, twórca m.in. pie¶ni patriotycznej uwa¿anej za nieoficjalny hymn USA: „God Bless America”. Panowie siedz± i dyskutuj± o muzyce.
- D¿ord¿, przyjacielu, - zwraca siê do Petersburskiego Berlin, - pope³ni³em wobec was – Polaków, ¶wiêtokradztwo. Zapo¿yczy³em temat z pewnego utworu Chopina dla potrzeb mojej najnowszej piosenki, i teraz nie wiem, czy Wy Polacy wybaczycie mi takie zbezczeszczenie?…
- A co to za utwór? – spyta³a Petersburski,
- My friend… nie pamiêtam… No ten, taki wasz polski…
- A mo¿esz mi zagraæ choæby jego kawa³ek tu, na tym obok klezmerskim piano?
- Dzord¿… wiesz dobrze, paskudny ze mnie muzykant. Na piano gram ledwie trzema palcami… I to najchêtniej po czarnych klawiszach.
- ¦mia³o, przyjacielu, wal! – Nikt nas nie s³ucha, o tej porze jeste¶my na szczê¶cie tu sami…
- To ja lepiej zanucê.
- O! Dobry pomys³. – u¶miechn±³ siê przez zêby przegryzaj±ce cygaro Petersburski
Wielki amerykañski Maestro, autentycznie stroni±cy od jakichkolwiek instrumentów(!) przep³uka³ gardzio³ko wystygniêt± do cna ju¿ kaw± i po chwili zmutowane, „zbeszczeszcone” d¼wiêki Chopina rozko³ysa³y siê w sympatycznie zanuconym tañcu.
- I jak, D¿ord¿, to brzmi? Nie oskubi± mnie Polacy za plagiat?
- No, przyjacielu… rewelacja. Jeszcze tylko postaraj siê o dobry aran¿ i sukces, musowo, niechybny!
- A ci twoi nie oskubi± za plagiat? – powtórzy³ wci±¿ sfrasowany.
- B±d¼ spokojny. Dobry aran¿ sprawi, ¿e nikt nie skojarzy. Zobaczysz.
I nie skojarzy³… przez d³ugie lata. Dopiero po wojnie Jerzy Petersburski opowiedzia³ tê dykteryjkê ojcu pana Marcina Domonika G³ucha – polskiego pianisty od lat mieszkaj±cego w Goeteborgu, który z kolei przekaza³ dalej j± mi podczas niedawno zakoñczonego festiwalu muzycznego w Kombornii (
http://www.dworkombornia.pl/pl/wydarzenia/1131-wieczory-muzyczne-w-dworze-kombornia
), a ja – teraz Wam. I wkrótce wszyscy swietnie skojarzymy
Ale oczywi¶cie, poniewa¿ czynie to w topicu z szopenowskimi quizami koñczê stosownym zapytaniem:
Z którego poloneza Chopina pochodzi motyw jednej z najbardziej znanych piosenek Irvinga Berlina i jaki jest jej tyu³? Dla u³atwienia dodam, ze przebój ten na stale go¶ci³ w repertuarze Franka Sinatry, Binga Crosby, Louisa Armstronga, Elli Fitzgerald, Billie Holiday… i wielu, wielu innych herosów estrady.
Odpowiedz, oczywi¶cie, przesy³ajcie na priv
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 05, 2015, 15:30:15 wys³ane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #207 :
Styczeñ 05, 2015, 15:29:31 »
Nie czekam d³u¿ej z werdyktem, bo i frekwencja na Forum nie obiecuje, ¿e lista zwyciêzców w kolejnych dniach mog³aby sie znacz±co wyd³u¿yæ
Od razu spieszê wiec z odpowiedzi±... Tym utworem... by³a piosenka rozpoczynaj±ca siê od s³ów: "Heaven, I'm in heaven, and my heart beats so that I can hardly speak..." pochodz±ca z filmu "Panowie w cylindrach" Jej tytu³: "Cheek to Cheek ". Polonezem, z którego Berlin ¶ci±gn±³ temat by³ polonez As-dur op. 53.
Jest dwoje zwyciêzców: Patryk i Aga.
Gratulacje!!!!
Patryk,który odpowiedzia³ (jak to zwykle Patryk) na quiz prawie natychmiast
, jak twierdzi, niemal od razu skojarzy³ ¿e chodzi o ów szlagier. Za to Aga trafi³a na odpowied¼ w Interncecie. A zatem potwierdza siê porzekad³o, ze jak czego¶ nie znajdzie siê w Internecie, to znaczy ze czego¶ takiego w ogole nigdy nie by³o i nie ma. A ja sadzi³em, ¿e moj± przytoczon± powiastk± odczarujê ten mit
Kochani, dla zwyciêzców, ale i dla pozosta³ych Forumowiczów s³u¿ê w nagrodzie linkiem do chyba najbardziej topowego wykonanie tego przeboju przez cesarski duet Louisa Armstronga i Elli Fitzgerald. Filmik jest nakrêcony w formie karaoke. Wszystkich wiec zapraszam do ¶piewania!
http://youtu.be/4etomneSxmk?list=FLB4WElrEeZX62gN-f-q5uwg
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 05, 2015, 22:21:08 wys³ane przez Janusz1228
»
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #208 :
Kwiecieñ 06, 2016, 10:12:45 »
Odgrzebujê w±tek. To bêdzie bardziej pytanie ni¿ quiz. Czy to prawda, ¿e dziadek Chopina mia³ na nazwisko Szop, które na emigracji przerobi³ na Chop dodaj±c jeszcze koñcówkê -in?
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
clavia
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
«
Odpowiedz #209 :
Kwiecieñ 22, 2016, 20:00:10 »
Dobre pytanie. Ja czyta³am, i¿ prapradziadek Fryderyka nazywa³ siê François Chapin, a pradziadek ju¿ Chopin.
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
Do góry
Drukuj
« poprzedni