Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 104915 razy)
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #30 : Lipiec 04, 2011, 10:57:17 »

Czyli Janusz zada³ pytanie z kategorii trudnych i nierozwi±zanych.

Na moje ucho akord mollowy brzmi poprawnie, niemniej nie wyklucza³bym mo¿liwo¶ci zagrania tego akordu w dur. Akord w dur nadaje utworowi pewnego smaczku, nie brzmi jak b³±d lecz jak pewien zabieg wzbogacaj±cy kompozycjê.

Dochodzimy do wspólnych wniosków - problemem s± niejednoznaczne publikacje partytur. Niestety, na tym etapie, po up³ywie takiego czasu, niezwykle trudno bêdzie rozwik³aæ ten problem. Wymaga³oby to dog³êbnych badañ rêkopisów Fryderykach - o ile oczywi¶cie takie istniej±.

A mo¿e by³o tak, ¿e wielki Chopin nie móg³ siê zdecydowaæ, który akord wple¶æ w Preludium i powsta³y dwie wersje tego utworu?
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #31 : Lipiec 04, 2011, 12:27:50 »

Januszu, przeceniasz mnie, nie jestem muzykiem. Ale podejrzewa³am, ¿e prawdopodobnie nikt nie pope³ni³ b³êdu, chyba, ¿e z premedytacj± Dla mojego ucha obie wersje s± ok, muszê siê w tej dziedzinie bardziej podci±gn±æ!
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #32 : Lipiec 04, 2011, 15:44:54 »

Ojej, pryegapi³am wczoraj taki fajny quiz   Smutny

"B³êdu" w pe³nym znaczeniu tego s³owa nie s³yszê w ¿adnej z interpretacji, ale bardziej przemawia do mnie wersja z miêkkim akordem 

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Lipiec 04, 2011, 22:10:15 »

Czyli Janusz zada³ pytanie z kategorii trudnych i nierozwi±zanych.

Na moje ucho akord mollowy brzmi poprawnie, niemniej nie wyklucza³bym mo¿liwo¶ci zagrania tego akordu w dur. Akord w dur nadaje utworowi pewnego smaczku, nie brzmi jak b³±d lecz jak pewien zabieg wzbogacaj±cy kompozycjê.

Piotrze, nie do koñca mogê siê z Tob± zgodziæ. Utwór liczy zaledwie 10 taktów, sk³ada siê na niego 37 akordów (brzmi nieco nieprofesjonalnie  ) - zatem to, czy jeden z nich jest molowy czy durowy jest bardzo istotne, zw³aszcza je¶li chodzi o szatê harmoniczn± utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siê w³a¶ciwy.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Lipiec 04, 2011, 22:20:47 »

Ojej, pryegapi³am wczoraj taki fajny quiz   Smutny

"B³êdu" w pe³nym znaczeniu tego s³owa nie s³yszê w ¿adnej z interpretacji, ale bardziej przemawia do mnie wersja z miêkkim akordem 
hej! Kasiu, a co to jest miêkki akord?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #35 : Lipiec 04, 2011, 22:27:31 »

hej! Kasiu, a co to jest miêkki akord?

Miêkki czyli mollowy, minorowy  Chichot Mollus po ³acinie znaczy m.in. miêkki, np. le mollusque po francusku znaczy "miêczak" (w sensie zoologicznym). W sensie "obra¼liwym" to chiffe molle   

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Lipiec 04, 2011, 22:32:12 »

A "moje" miêczaki zoologicznie - to po ³acinie to Mollusca.    Filologiczne wyja¶nienie, Kasiu (czy¿by kolejna forumowa filolog czy te¿ - jak ja [choæ nie w sensie jêzykowym] - frankofil?).  Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Lipiec 04, 2011, 22:35:33 »

Piotrze, nie do koñca mogê siê z Tob± zgodziæ. Utwór liczy zaledwie 10 taktów, sk³ada siê na niego 37 akordów (brzmi nieco nieprofesjonalnie  ) - zatem to, czy jeden z nich jest molowy czy durowy jest bardzo istotne, zw³aszcza je¶li chodzi o szatê harmoniczn± utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siê w³a¶ciwy.
Pat, wybacz druhu, ale za-kontestujê Twoj± wypowied¼...
Preludium ma nie 10 a 13 taktów. Ale pal licho d³ugo¶æ... Czemu Ty, ch³opie, zarzucasz mu nieprofesjonalno¶æ brzmienia? to¿ to kryszta³ najczystszej wody, jak i kazdy wywodz±cy siê spod rêki Fryderyka.
Najwiêksi z najwiêkszych brali go na tapetê i inspirowani jego brzmieniem stawiali mu pomniki w postaci potê¿nych rozbudowanych wariacji (Busoni, Rachmaninow, inni...). A przeczytaj, jak piêknie pisa³a o nim Stirling: "„Pod jego palcami akordy Preludium brzmia³y bardziej jak muzyka niebiañska, ni¿ jak odg³osy z tej ziemi.” Anielsko¶æ akordów przypisywa³a mu tak¿e Delfina Potocka. I Ty, przyjacielu, zarzucasz mu nieprofesjonalne brzmienie Co?
Pat, zlituj siê... Szok

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Lipiec 04, 2011, 22:37:36 »

Kasiu...no fakt. Nie skojarzy³em Zawstydzony.
Merci beaucoup, ma cheri!

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Lipiec 04, 2011, 22:46:32 »

A "moje" miêczaki zoologicznie - to po ³acinie to Mollusca.    Filologiczne wyja¶nienie, Kasiu (czy¿by kolejna forumowa filolog czy te¿ - jak ja [choæ nie w sensie jêzykowym] - frankofil?).  Chichot

Niestety j. francuski znam najs³abiej. Je¿eli ju¿ to rumunofilka (sic!). Patryku dodam wiêc do Twojej kolekcji miêczaki rumuñskie  , w l. poj. z rodz. nieokre¶lonym  o moluscã, w l. mn. niºte moluºte, a z rodz. okre¶lonym (dodajmy, enklitycznym) w l. poj. molusca, a w liczbie mnogiej moluºtele. Odmianê przez przypadki sobie podarujmy  

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : Lipiec 04, 2011, 22:47:22 »

Januszu, ja bez ogródek zakontestujê Twoj±.  
Nie stwierdzi³em, ¿e preludium jest "nieprofesjonalne", nie nazywam tak ¿adnego utworu - s± najwy¿ej s³abe, mniej udane - co nie tyczy siê w ¿adnej mierze tej heroicznej miniatury, bo przecie¿ kilka postów ni¿ej u¿y³em w odniesieniu do niej okre¶lenia "cudna". To wyliczanie, ad vocem Piotrowi - jest trochê nieprofesjonalne (fakt, 13 taktów, pal licho, nie ten klawisz  Chichot).  
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 22:50:00 wys³ane przez Mozart » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Lipiec 04, 2011, 22:47:58 »

Kasiu...no fakt. Nie skojarzy³em Zawstydzony.
Merci beaucoup, ma cheri!

Avec plaisir!  

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Lipiec 04, 2011, 22:48:49 »

Odmianê przez przypadki sobie podarujmy  

£e, szkoda. 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #43 : Lipiec 05, 2011, 01:50:14 »

Miêkki czyli mollowy, minorowy  Chichot Mollus po ³acinie znaczy m.in. miêkki, np. le mollusque po francusku znaczy "miêczak" (w sensie zoologicznym). W sensie "obra¼liwym" to chiffe molle   
O w³a¶nie; a durum oznacza twardy (po francusku tak¿e - dur), od czego mamy te¿ Triticum durum, czyli tward± pszenicê (polecana na makaron - mo¿e byæ z miêczakami; wtedy, degustuj±c spaghetti z mulami po prowansalsku, osi±gniemy durowo-molow± harmoniê )

chodzi o szatê harmoniczn± utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siê w³a¶ciwy.
Po ws³uchaniu siê - tak, ten molowy akord wydaje siê tam w³a¶nie - w³a¶ciwy. Ten durowy jakby wychodzi³ przed szereg, pojawia³ siê trochê zbyt wcze¶nie. Czujê siê pewniej w swoim intuicyjnym odbiorze po Twoim potwierdzeniu tej  niew³a¶ciwo¶ci; bo z mojego puntu widzenia mo¿e to byæ spowodowane tym, ¿e takiej w³a¶nie wersji przewa¿nie s³ucha³am i moje ucho automatycznie odbiera j± jako prawid³ow±. Z drugiej strony - w³a¶nie to os³uchanie mo¿e te¿ byæ argumentem za jej poprawno¶ci±:)

Z pocz±tku stawia³am w³a¶nie na kaprys mistrza. Jednak po Waszych sugestiach my¶lê, ¿e faktycznie najbardziej prawdopodobne jest, ¿e istnia³y ró¿ne wersje nutowe, trochê zbyt wiele tych durowych wariacji, aby to by³ przypadek:)

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Lipiec 05, 2011, 12:12:52 »

Ja te¿ przez epokê obcowania z tym preludium, szczególnie pod palcami rodzimych pianistów (ale i we w³asnym wykonaniu) ws³uchiwa³em siê w akord molowy i zawsze traktowa³em go jako oczywisto¶æ. Ostatnimi laty, gdy poprzez internet i inne media by³ i jest dostêp do licznych innych wykonañ zauwa¿y³em, to co zauwa¿y³em: niektórzy zagraniczni piani¶ci (szczególnie starszej daty) grywaja w dur. St±d prosty i oczywisty wniosek: pewno nie u¿ywali naszego wspólczesnego wydania utwórów. Polska szko³a pianistyczna bazuje bowiem na powojennym Narodowym Wydaniu Dzie³ Wszystkich Chopina pod redakcj± profesora Ekiera, który uzna³, ze powinien tam byæ akord molowy. Narodowe Wydawnictwo Ekiera - u nas w Polsce jest na prawach ¶wiêto¶ci. I dlatego, tu w Polsce, wszyscy mamy os³uchane brzmienie akordu jako "miêkkie" (hej, Kasia  ). Nie zmienia faktu, ze kwesti± otwart± jest, czy na pewno profesor Ekier mia³ racjê? A ju¿ z pewno¶ci± mamy dowód, ze inni redaktorzy innych Edycji co do tej ma³ej nutki (es zamiast E) odnosza siê sceptycznie, albo zwyczajnie: uwa¿aj± inaczej.

Mi osobi¶cie podoba siê bardziej "twarda" wersja (hej, Asia  ). Mo¿e dlatego, ¿e swoim brzmieniem wprowadza ciekaw± nowalijkê do os³uchanego utworu? A mo¿e i z innego powodu, mo¿e dlatego, ze ta "uprawniona" (mimo wszystko) dodatkowa nutka optymizmu sprawi³a, i¿ teraz nasz ma³y mroczny utworek choc o jedno mgnienie d³u¿ej siê do nas u¶miecha 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 12:47:18 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers paktprzyjazni animilkowo mini-land neder-live