Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Quizy o Chopinie
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
15
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Quizy o Chopinie (Przeczytany 108897 razy)
GoguÂś
Ekspert
Odp: Quizy o Chopinie
«
Odpowiedz #30 :
Lipiec 04, 2011, 10:57:17 »
Czyli Janusz zadaÂł pytanie z kategorii trudnych i nierozwiÂązanych.
Na moje ucho akord mollowy brzmi poprawnie, niemniej nie wyklucza³bym mo¿liwoœci zagrania tego akordu w dur. Akord w dur nadaje utworowi pewnego smaczku, nie brzmi jak b³¹d lecz jak pewien zabieg wzbogacaj¹cy kompozycjê.
Dochodzimy do wspólnych wniosków - problemem s¹ niejednoznaczne publikacje partytur. Niestety, na tym etapie, po up³ywie takiego czasu, niezwykle trudno bêdzie rozwik³aÌ ten problem. Wymaga³oby to dog³êbnych badaù rêkopisów Fryderykach - o ile oczywiœcie takie istniej¹.
A mo¿e by³o tak, ¿e wielki Chopin nie móg³ siê zdecydowaÌ, który akord wpleœÌ w Preludium i powsta³y dwie wersje tego utworu?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Lipiec 04, 2011, 12:27:50 »
Januszu, przeceniasz mnie, nie jestem muzykiem. Ale podejrzewa³am, ¿e prawdopodobnie nikt nie pope³ni³ b³êdu, chyba, ¿e z premedytacj¹
Dla mojego ucha obie wersje s¹ ok, muszê siê w tej dziedzinie bardziej podci¹gn¹Ì!
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Lipiec 04, 2011, 15:44:54 »
Ojej, pryegapiÂłam wczoraj taki fajny quiz
"B³êdu" w pe³nym znaczeniu tego s³owa nie s³yszê w ¿adnej z interpretacji, ale bardziej przemawia do mnie wersja z
miĂŞkkim
akordem
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #33 :
Lipiec 04, 2011, 22:10:15 »
Cytat: GoguÂś Lipiec 04, 2011, 10:57:17
Czyli Janusz zadaÂł pytanie z kategorii trudnych i nierozwiÂązanych.
Na moje ucho akord mollowy brzmi poprawnie, niemniej nie wyklucza³bym mo¿liwoœci zagrania tego akordu w dur. Akord w dur nadaje utworowi pewnego smaczku, nie brzmi jak b³¹d lecz jak pewien zabieg wzbogacaj¹cy kompozycjê.
Piotrze, nie do koĂąca mogĂŞ siĂŞ z TobÂą zgodziĂŚ. UtwĂłr liczy zaledwie 10 taktĂłw, skÂłada siĂŞ na niego 37 akordĂłw (brzmi nieco nieprofesjonalnie
) - zatem to, czy jeden z nich jest molowy czy durowy jest bardzo istotne, zwÂłaszcza jeÂśli chodzi o szatĂŞ harmonicznÂą utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siĂŞ wÂłaÂściwy.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Lipiec 04, 2011, 22:20:47 »
Cytat: fille007 Lipiec 04, 2011, 15:44:54
Ojej, pryegapiÂłam wczoraj taki fajny quiz
"B³êdu" w pe³nym znaczeniu tego s³owa nie s³yszê w ¿adnej z interpretacji, ale bardziej przemawia do mnie wersja z
miĂŞkkim
akordem
hej! Kasiu, a co to jest miĂŞkki akord?
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Lipiec 04, 2011, 22:27:31 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 04, 2011, 22:20:47
hej! Kasiu, a co to jest miĂŞkki akord?
MiĂŞkki
czyli mollowy, minorowy
Mollus
po Âłacinie znaczy m.in. miĂŞkki, np.
le mollusque
po francusku znaczy "miĂŞczak" (w sensie zoologicznym). W sensie "obraÂźliwym" to
chiffe molle
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #36 :
Lipiec 04, 2011, 22:32:12 »
A "moje" miĂŞczaki zoologicznie - to po Âłacinie to Mollusca.
Filologiczne wyjaÂśnienie, Kasiu (czyÂżby kolejna forumowa filolog czy teÂż - jak ja [choĂŚ nie w sensie jĂŞzykowym] - frankofil?).
Blog o muzyce:
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Lipiec 04, 2011, 22:35:33 »
Cytat: Mozart Lipiec 04, 2011, 22:10:15
Piotrze, nie do koĂąca mogĂŞ siĂŞ z TobÂą zgodziĂŚ. UtwĂłr liczy zaledwie 10 taktĂłw, skÂłada siĂŞ na niego 37 akordĂłw (brzmi nieco nieprofesjonalnie
) - zatem to, czy jeden z nich jest molowy czy durowy jest bardzo istotne, zwÂłaszcza jeÂśli chodzi o szatĂŞ harmonicznÂą utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siĂŞ wÂłaÂściwy.
Pat, wybacz druhu, ale za-kontestujĂŞ TwojÂą wypowiedÂź...
Preludium ma nie 10 a 13 taktów. Ale pal licho d³ugoœÌ... Czemu Ty, ch³opie, zarzucasz mu nieprofesjonalnoœÌ brzmienia? to¿ to kryszta³ najczystszej wody, jak i kazdy wywodz¹cy siê spod rêki Fryderyka.
NajwiĂŞksi z najwiĂŞkszych brali go na tapetĂŞ i inspirowani jego brzmieniem stawiali mu pomniki w postaci potĂŞÂżnych rozbudowanych wariacji (Busoni, Rachmaninow, inni...). A przeczytaj, jak piĂŞknie pisaÂła o nim Stirling: "„Pod jego palcami akordy Preludium brzmiaÂły bardziej jak muzyka niebiaĂąska, niÂż jak odgÂłosy z tej ziemi.” AnielskoœÌ akordĂłw przypisywaÂła mu takÂże Delfina Potocka. I Ty, przyjacielu, zarzucasz mu nieprofesjonalne brzmienie
Pat, zlituj siĂŞ...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Lipiec 04, 2011, 22:37:36 »
Kasiu...no fakt. Nie skojarzyÂłem
.
Merci beaucoup, ma cheri!
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #39 :
Lipiec 04, 2011, 22:46:32 »
Cytat: Mozart Lipiec 04, 2011, 22:32:12
A "moje" miĂŞczaki zoologicznie - to po Âłacinie to Mollusca.
Filologiczne wyjaÂśnienie, Kasiu (czyÂżby kolejna forumowa filolog czy teÂż - jak ja [choĂŚ nie w sensie jĂŞzykowym] - frankofil?).
Niestety j. francuski znam najsÂłabiej. JeÂżeli juÂż to rumunofilka (sic!). Patryku dodam wiĂŞc do Twojej kolekcji miĂŞczaki rumuĂąskie
, w l. poj. z rodz. nieokreÂślonym
o moluscĂŁ
, w l. mn.
niÂşte moluÂşte
, a z rodz. okreÂślonym (dodajmy, enklitycznym)
w l. poj.
molusca
, a w liczbie mnogiej
moluÂştele
. OdmianĂŞ przez przypadki sobie podarujmy
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #40 :
Lipiec 04, 2011, 22:47:22 »
Januszu, ja bez ogrĂłdek zakontestujĂŞ TwojÂą.
Nie stwierdziÂłem, Âże preludium jest "nieprofesjonalne", nie nazywam tak Âżadnego utworu - sÂą najwyÂżej sÂłabe, mniej udane - co nie tyczy siĂŞ w Âżadnej mierze tej heroicznej miniatury, bo przecieÂż kilka postĂłw niÂżej uÂżyÂłem w odniesieniu do niej okreÂślenia "cudna". To wyliczanie, ad vocem Piotrowi - jest trochĂŞ nieprofesjonalne (fakt, 13 taktĂłw, pal licho, nie ten klawisz
).
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 22:50:00 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Lipiec 04, 2011, 22:47:58 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 04, 2011, 22:37:36
Kasiu...no fakt. Nie skojarzyÂłem
.
Merci beaucoup, ma cheri!
Avec plaisir!
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #42 :
Lipiec 04, 2011, 22:48:49 »
Cytat: fille007 Lipiec 04, 2011, 22:46:32
OdmianĂŞ przez przypadki sobie podarujmy
ÂŁe, szkoda.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #43 :
Lipiec 05, 2011, 01:50:14 »
Cytat: fille007 Lipiec 04, 2011, 22:27:31
MiĂŞkki
czyli mollowy, minorowy
Mollus
po Âłacinie znaczy m.in. miĂŞkki, np.
le mollusque
po francusku znaczy "miĂŞczak" (w sensie zoologicznym). W sensie "obraÂźliwym" to
chiffe molle
O wÂłaÂśnie; a
durum
oznacza twardy (po francusku takÂże -
dur
), od czego mamy teÂż
Triticum durum
, czyli twardÂą pszenicĂŞ (polecana na makaron - moÂże byĂŚ z miĂŞczakami; wtedy, degustujÂąc spaghetti z mulami po prowansalsku, osiÂągniemy durowo-molowÂą harmoniĂŞ
)
Cytat: Mozart Lipiec 04, 2011, 22:10:15
chodzi o szatĂŞ harmonicznÂą utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siĂŞ wÂłaÂściwy.
Po wsÂłuchaniu siĂŞ - tak, ten molowy akord wydaje siĂŞ tam wÂłaÂśnie - wÂłaÂściwy. Ten durowy jakby wychodziÂł przed szereg, pojawiaÂł siĂŞ trochĂŞ zbyt wczeÂśnie. CzujĂŞ siĂŞ pewniej w swoim intuicyjnym odbiorze po Twoim potwierdzeniu tej niewÂłaÂściwoÂści; bo z mojego puntu widzenia moÂże to byĂŚ spowodowane tym, Âże takiej wÂłaÂśnie wersji przewaÂżnie sÂłuchaÂłam i moje ucho automatycznie odbiera jÂą jako prawidÂłowÂą. Z drugiej strony - wÂłaÂśnie to osÂłuchanie moÂże teÂż byĂŚ argumentem za jej poprawnoÂściÂą:)
Z pocz¹tku stawia³am w³aœnie na kaprys mistrza. Jednak po Waszych sugestiach myœlê, ¿e faktycznie najbardziej prawdopodobne jest, ¿e istnia³y ró¿ne wersje nutowe, trochê zbyt wiele tych durowych wariacji, aby to by³ przypadek:)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #44 :
Lipiec 05, 2011, 12:12:52 »
Ja te¿ przez epokê obcowania z tym preludium, szczególnie pod palcami rodzimych pianistów (ale i we w³asnym wykonaniu) ws³uchiwa³em siê w akord molowy i zawsze traktowa³em go jako oczywistoœÌ. Ostatnimi laty, gdy poprzez internet i inne media by³ i jest dostêp do licznych innych wykonaù zauwa¿y³em, to co zauwa¿y³em: niektórzy zagraniczni pianiœci (szczególnie starszej daty) grywaja w dur. St¹d prosty i oczywisty wniosek: pewno nie u¿ywali naszego wspólczesnego wydania utwórów. Polska szko³a pianistyczna bazuje bowiem na powojennym Narodowym Wydaniu Dzie³ Wszystkich Chopina pod redakcj¹ profesora Ekiera, który uzna³, ze powinien tam byÌ akord molowy. Narodowe Wydawnictwo Ekiera - u nas w Polsce jest na prawach œwiêtoœci. I dlatego, tu w Polsce, wszyscy mamy os³uchane brzmienie akordu jako "miêkkie" (hej, Kasia
). Nie zmienia faktu, ze kwestiÂą otwartÂą jest, czy na pewno profesor Ekier miaÂł racjĂŞ? A juÂż z pewnoÂściÂą mamy dowĂłd, ze inni redaktorzy innych Edycji co do tej maÂłej nutki (es zamiast E) odnosza siĂŞ sceptycznie, albo zwyczajnie: uwaÂżajÂą inaczej.
Mi osobiÂście podoba siĂŞ bardziej "twarda" wersja (hej, Asia
). MoÂże dlatego, Âże swoim brzmieniem wprowadza ciekawÂą nowalijkĂŞ do osÂłuchanego utworu? A moÂże i z innego powodu, moÂże dlatego, ze ta "uprawniona" (mimo wszystko) dodatkowa nutka optymizmu sprawiÂła, iÂż teraz nasz maÂły mroczny utworek choc o jedno mgnienie dÂłuÂżej siĂŞ do nas uÂśmiecha
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 12:47:18 wysłane przez Janusz1228
»
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
15
Do góry