Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 108897 razy)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #30 : Lipiec 04, 2011, 10:57:17 »

Czyli Janusz zadaÂł pytanie z kategorii trudnych i nierozwiÂązanych.

Na moje ucho akord mollowy brzmi poprawnie, niemniej nie wyklucza³bym mo¿liwoœci zagrania tego akordu w dur. Akord w dur nadaje utworowi pewnego smaczku, nie brzmi jak b³¹d lecz jak pewien zabieg wzbogacaj¹cy kompozycjê.

Dochodzimy do wspólnych wniosków - problemem s¹ niejednoznaczne publikacje partytur. Niestety, na tym etapie, po up³ywie takiego czasu, niezwykle trudno bêdzie rozwik³aÌ ten problem. Wymaga³oby to dog³êbnych badaù rêkopisów Fryderykach - o ile oczywiœcie takie istniej¹.

A mo¿e by³o tak, ¿e wielki Chopin nie móg³ siê zdecydowaÌ, który akord wpleœÌ w Preludium i powsta³y dwie wersje tego utworu?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #31 : Lipiec 04, 2011, 12:27:50 »

Januszu, przeceniasz mnie, nie jestem muzykiem. Ale podejrzewa³am, ¿e prawdopodobnie nikt nie pope³ni³ b³êdu, chyba, ¿e z premedytacj¹ Dla mojego ucha obie wersje s¹ ok, muszê siê w tej dziedzinie bardziej podci¹gn¹Ì!
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #32 : Lipiec 04, 2011, 15:44:54 »

Ojej, pryegapiÂłam wczoraj taki fajny quiz   Smutny

"B³êdu" w peÂłnym znaczeniu tego sÂłowa nie sÂłyszĂŞ w Âżadnej z interpretacji, ale bardziej przemawia do mnie wersja z miĂŞkkim akordem 

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Lipiec 04, 2011, 22:10:15 »

Czyli Janusz zadaÂł pytanie z kategorii trudnych i nierozwiÂązanych.

Na moje ucho akord mollowy brzmi poprawnie, niemniej nie wyklucza³bym mo¿liwoœci zagrania tego akordu w dur. Akord w dur nadaje utworowi pewnego smaczku, nie brzmi jak b³¹d lecz jak pewien zabieg wzbogacaj¹cy kompozycjê.

Piotrze, nie do koĂąca mogĂŞ siĂŞ z TobÂą zgodziĂŚ. UtwĂłr liczy zaledwie 10 taktĂłw, skÂłada siĂŞ na niego 37 akordĂłw (brzmi nieco nieprofesjonalnie  ) - zatem to, czy jeden z nich jest molowy czy durowy jest bardzo istotne, zwÂłaszcza jeÂśli chodzi o szatĂŞ harmonicznÂą utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siĂŞ wÂłaÂściwy.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Lipiec 04, 2011, 22:20:47 »

Ojej, pryegapiÂłam wczoraj taki fajny quiz   Smutny

"B³êdu" w peÂłnym znaczeniu tego sÂłowa nie sÂłyszĂŞ w Âżadnej z interpretacji, ale bardziej przemawia do mnie wersja z miĂŞkkim akordem 
hej! Kasiu, a co to jest miĂŞkki akord?

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #35 : Lipiec 04, 2011, 22:27:31 »

hej! Kasiu, a co to jest miĂŞkki akord?

MiĂŞkki czyli mollowy, minorowy  Chichot Mollus po Âłacinie znaczy m.in. miĂŞkki, np. le mollusque po francusku znaczy "miĂŞczak" (w sensie zoologicznym). W sensie "obraÂźliwym" to chiffe molle   

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Lipiec 04, 2011, 22:32:12 »

A "moje" miĂŞczaki zoologicznie - to po Âłacinie to Mollusca.    Filologiczne wyjaÂśnienie, Kasiu (czyÂżby kolejna forumowa filolog czy teÂż - jak ja [choĂŚ nie w sensie jĂŞzykowym] - frankofil?).  Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Lipiec 04, 2011, 22:35:33 »

Piotrze, nie do koĂąca mogĂŞ siĂŞ z TobÂą zgodziĂŚ. UtwĂłr liczy zaledwie 10 taktĂłw, skÂłada siĂŞ na niego 37 akordĂłw (brzmi nieco nieprofesjonalnie  ) - zatem to, czy jeden z nich jest molowy czy durowy jest bardzo istotne, zwÂłaszcza jeÂśli chodzi o szatĂŞ harmonicznÂą utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siĂŞ wÂłaÂściwy.
Pat, wybacz druhu, ale za-kontestujĂŞ TwojÂą wypowiedÂź...
Preludium ma nie 10 a 13 taktów. Ale pal licho d³ugoœÌ... Czemu Ty, ch³opie, zarzucasz mu nieprofesjonalnoœÌ brzmienia? to¿ to kryszta³ najczystszej wody, jak i kazdy wywodz¹cy siê spod rêki Fryderyka.
NajwiĂŞksi z najwiĂŞkszych brali go na tapetĂŞ i inspirowani jego brzmieniem stawiali mu pomniki w postaci potĂŞÂżnych rozbudowanych wariacji (Busoni, Rachmaninow, inni...). A przeczytaj, jak piĂŞknie pisaÂła o nim Stirling: "„Pod jego palcami akordy Preludium brzmiaÂły bardziej jak muzyka niebiaĂąska, niÂż jak odgÂłosy z tej ziemi.” AnielskoœÌ akordĂłw przypisywaÂła mu takÂże Delfina Potocka. I Ty, przyjacielu, zarzucasz mu nieprofesjonalne brzmienie Co?
Pat, zlituj siĂŞ... Szok

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Lipiec 04, 2011, 22:37:36 »

Kasiu...no fakt. Nie skojarzyÂłem Zawstydzony.
Merci beaucoup, ma cheri!

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Lipiec 04, 2011, 22:46:32 »

A "moje" miĂŞczaki zoologicznie - to po Âłacinie to Mollusca.    Filologiczne wyjaÂśnienie, Kasiu (czyÂżby kolejna forumowa filolog czy teÂż - jak ja [choĂŚ nie w sensie jĂŞzykowym] - frankofil?).  Chichot

Niestety j. francuski znam najsÂłabiej. JeÂżeli juÂż to rumunofilka (sic!). Patryku dodam wiĂŞc do Twojej kolekcji miĂŞczaki rumuĂąskie  , w l. poj. z rodz. nieokreÂślonym  o moluscĂŁ, w l. mn. niÂşte moluÂşte, a z rodz. okreÂślonym (dodajmy, enklitycznym) w l. poj. molusca, a w liczbie mnogiej moluÂştele. OdmianĂŞ przez przypadki sobie podarujmy  

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : Lipiec 04, 2011, 22:47:22 »

Januszu, ja bez ogrĂłdek zakontestujĂŞ TwojÂą.  
Nie stwierdziÂłem, Âże preludium jest "nieprofesjonalne", nie nazywam tak Âżadnego utworu - sÂą najwyÂżej sÂłabe, mniej udane - co nie tyczy siĂŞ w Âżadnej mierze tej heroicznej miniatury, bo przecieÂż kilka postĂłw niÂżej uÂżyÂłem w odniesieniu do niej okreÂślenia "cudna". To wyliczanie, ad vocem Piotrowi - jest trochĂŞ nieprofesjonalne (fakt, 13 taktĂłw, pal licho, nie ten klawisz  Chichot).  
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 22:50:00 wysłane przez Mozart » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Lipiec 04, 2011, 22:47:58 »

Kasiu...no fakt. Nie skojarzyÂłem Zawstydzony.
Merci beaucoup, ma cheri!

Avec plaisir!  

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Lipiec 04, 2011, 22:48:49 »

OdmianĂŞ przez przypadki sobie podarujmy  

ÂŁe, szkoda. 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #43 : Lipiec 05, 2011, 01:50:14 »

MiĂŞkki czyli mollowy, minorowy  Chichot Mollus po Âłacinie znaczy m.in. miĂŞkki, np. le mollusque po francusku znaczy "miĂŞczak" (w sensie zoologicznym). W sensie "obraÂźliwym" to chiffe molle   
O wÂłaÂśnie; a durum oznacza twardy (po francusku takÂże - dur), od czego mamy teÂż Triticum durum, czyli twardÂą pszenicĂŞ (polecana na makaron - moÂże byĂŚ z miĂŞczakami; wtedy, degustujÂąc spaghetti z mulami po prowansalsku, osiÂągniemy durowo-molowÂą harmoniĂŞ )

chodzi o szatĂŞ harmonicznÂą utworu. I harmonicznie - wg mnie - ten DUR nie wydaje siĂŞ wÂłaÂściwy.
Po wsÂłuchaniu siĂŞ - tak, ten molowy akord wydaje siĂŞ tam wÂłaÂśnie - wÂłaÂściwy. Ten durowy jakby wychodziÂł przed szereg, pojawiaÂł siĂŞ trochĂŞ zbyt wczeÂśnie. CzujĂŞ siĂŞ pewniej w swoim intuicyjnym odbiorze po Twoim potwierdzeniu tej  niewÂłaÂściwoÂści; bo z mojego puntu widzenia moÂże to byĂŚ spowodowane tym, Âże takiej wÂłaÂśnie wersji przewaÂżnie sÂłuchaÂłam i moje ucho automatycznie odbiera jÂą jako prawidÂłowÂą. Z drugiej strony - wÂłaÂśnie to osÂłuchanie moÂże teÂż byĂŚ argumentem za jej poprawnoÂściÂą:)

Z pocz¹tku stawia³am w³aœnie na kaprys mistrza. Jednak po Waszych sugestiach myœlê, ¿e faktycznie najbardziej prawdopodobne jest, ¿e istnia³y ró¿ne wersje nutowe, trochê zbyt wiele tych durowych wariacji, aby to by³ przypadek:)

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Lipiec 05, 2011, 12:12:52 »

Ja teÂż przez epokĂŞ obcowania z tym preludium, szczegĂłlnie pod palcami rodzimych pianistĂłw (ale i we wÂłasnym wykonaniu) wsÂłuchiwaÂłem siĂŞ w akord molowy i zawsze traktowaÂłem go jako oczywistoœÌ. Ostatnimi laty, gdy poprzez internet i inne media byÂł i jest dostĂŞp do licznych innych wykonaĂą zauwaÂżyÂłem, to co zauwaÂżyÂłem: niektĂłrzy zagraniczni pianiÂści (szczegĂłlnie starszej daty) grywaja w dur. StÂąd prosty i oczywisty wniosek: pewno nie uÂżywali naszego wspĂłlczesnego wydania utwĂłrĂłw. Polska szkoÂła pianistyczna bazuje bowiem na powojennym Narodowym Wydaniu DzieÂł Wszystkich Chopina pod redakcjÂą profesora Ekiera, ktĂłry uznaÂł, ze powinien tam byĂŚ akord molowy. Narodowe Wydawnictwo Ekiera - u nas w Polsce jest na prawach ÂświĂŞtoÂści. I dlatego, tu w Polsce, wszyscy mamy osÂłuchane brzmienie akordu jako "miĂŞkkie" (hej, Kasia  ). Nie zmienia faktu, ze kwestiÂą otwartÂą jest, czy na pewno profesor Ekier miaÂł racjĂŞ? A juÂż z pewnoÂściÂą mamy dowĂłd, ze inni redaktorzy innych Edycji co do tej maÂłej nutki (es zamiast E) odnosza siĂŞ sceptycznie, albo zwyczajnie: uwaÂżajÂą inaczej.

Mi osobiÂście podoba siĂŞ bardziej "twarda" wersja (hej, Asia  ). MoÂże dlatego, Âże swoim brzmieniem wprowadza ciekawÂą nowalijkĂŞ do osÂłuchanego utworu? A moÂże i z innego powodu, moÂże dlatego, ze ta "uprawniona" (mimo wszystko) dodatkowa nutka optymizmu sprawiÂła, iÂż teraz nasz maÂły mroczny utworek choc o jedno mgnienie dÂłuÂżej siĂŞ do nas uÂśmiecha 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 12:47:18 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land twistedgamers countrylife animilkowo black-for