Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 105041 razy)
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Kwiecieñ 14, 2012, 16:25:49 »

Zagadka brzmi:
Proszê wymieniæ utwór lub utwory, w których Chopin wykorzystuje najni¿szy albo najwy¿szy d¼wiêk na fortepianie (czyli odpowiednio A subkontry oraz c 5-kre¶lne).

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #61 : Kwiecieñ 14, 2012, 18:51:02 »

Zagadka brzmi:
Proszê wymieniæ utwór lub utwory, w których Chopin wykorzystuje najni¿szy albo najwy¿szy d¼wiêk na fortepianie (czyli odpowiednio A subkontry oraz c 5-kre¶lne).

Tuco.

Zagadka, zagadka, ale mam pytanie, dlaczego Ciebie nie bylo wczoraj o 20:00, kiedy to probowalismy
pobijac rekord ilosci rownoczesnego zalogowania sie.
Prosze, wytlumacz sie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Kwiecieñ 14, 2012, 18:54:53 »

O, Leszek sie zmyl.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #63 : Kwiecieñ 14, 2012, 19:06:28 »

O, Leszek sie zmyl.

Pamiêta³em jeszcze rano, ale wieczorem mia³em inne plany i o tej godzinie nie by³o mnie w domu oraz w dodatku zapomnia³em(bo móg³bym zrobiæ bota, który od¶wie¿a stronê co 10 minut).

A wracaj±c do zagadki, to znam jeden utwór z d¼wiêkiem najni¿szego A, zauwa¿y³em ten fakt do¶æ niedawno.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Kwiecieñ 14, 2012, 19:13:51 »

Pamiêta³em jeszcze rano, ale wieczorem mia³em inne plany i o tej godzinie nie by³o mnie w domu oraz w dodatku zapomnia³em(bo móg³bym zrobiæ bota, który od¶wie¿a stronê co 10 minut).

A wracaj±c do zagadki, to znam jeden utwór z d¼wiêkiem najni¿szego A, zauwa¿y³em ten fakt do¶æ niedawno.

No, nie wiem Leszku, czy moge to usprawiedliwic.
Niech wypowiedza sie inni czlonkowie K.SZ.
Byc moze zostanie to przebaczone, ale nie jestem pewny.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #65 : Kwiecieñ 16, 2012, 12:50:43 »

Zagadkê wycofujê Niezdecydowany Przepraszam, ale zasugerowa³em siê pewnym wykonaniem i by³o to jedyne wykonanie z u¿yciem A subkontry., do tego - do¶æ lu¼ne wykonanie(maj±c na uwadze rygory w wykonywaniu dzie³ Chopina)
A byæ mo¿e rzeczywi¶cie istnieje taki utwór Chopina, kto wie...

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Kwiecieñ 16, 2012, 20:29:31 »

A tak w ogóle, to czy w czasach Chopina istnia³y ju¿ fortepiany 88 klawiszowe? To by by³o zasadnicze pytanie odno¶nie sensu zagadki.
Nie pad³a ¿adna odpowied¼, wiêc napiszê moje obserwacje. Najni¿szy d¼wiêk spotka³em w Fantazji f moll op. 49, jest to klawisz C (pierwszy kontry).
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 16, 2012, 20:31:50 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 04, 2012, 20:51:52 »

ta nuta mnie mêczy - na pewno Chopin, przeszuka³em preludia i nie mog³em znale¼æ, wiêc co to mo¿e byæ?
(grane z g³owy) http://w212.wrzuta.pl/audio/3qQbW95Si52/zagadka

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 04, 2012, 21:02:11 »

Oczywiscie preludium z op. 28. A które - znajdx ju¿ sam. Dla u³atwienia podam, ¿e szukaæ nalezy w pierwszym tuzinie i w parzystym numerach  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 04, 2012, 21:21:31 »

Oczywiscie preludium z op. 28. A które - znajdx ju¿ sam. Dla u³atwienia podam, ¿e szukaæ nalezy w pierwszym tuzinie i w parzystym numerach  Chichot
Jak mog³em to przeoczyæ
I nawet tonacja siê zgadza³a... fart.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Lipiec 03, 2012, 18:00:45 »

O mazurkach z op. 24 (tu - jeden z nich w moim wykonaniu - http://youtu.be/cG9LHsI3_-o ) pewien wybitny muzyk pisa³: "...s± tak zmanierowane, ¿e prawie nie do zniesienia".
Moje pytanie - kto tak± niepochlebn± wyrazi³ o nich opiniê? Dla u³atwienia podpowiem: Chopin zna³ owego d¿entelmena osobi¶cie...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Lipiec 03, 2012, 18:07:52 »

pewien wybitny muzyk pisa³: "...s± tak zmanierowane, ¿e prawie nie do zniesienia".

Tak jak Twoje wykonanie 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Lipiec 03, 2012, 18:09:47 »

Oczywiscie wyglupiam sie Januszu.

Dobry jestes w te klocki pt. "Chopin".

Pytanie, czy maniera jest zla rzecza, czy wskazsuje na orginalnosc.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Lipiec 03, 2012, 18:15:54 »

Tak jak Twoje wykonanie 
Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #74 : Lipiec 04, 2012, 16:42:53 »

O mazurkach z op. 24 ... pewien wybitny muzyk pisa³: "...s± tak zmanierowane, ¿e prawie nie do zniesienia".
Moje pytanie - kto tak± niepochlebn± wyrazi³ o nich opiniê? Dla u³atwienia podpowiem: Chopin zna³ owego d¿entelmena osobi¶cie...

Chyba pytanie okaza³o siê za trudne. Ok, podpowiadam: opiniê tê w 1835 roku autor sformu³owa³ w swym li¶cie do Ignacego Moschelesa

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper thepunisher mini-land silverstar countrylife