Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Quizy o Chopinie
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
15
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Quizy o Chopinie (Przeczytany 108902 razy)
fille007
Ekspert
Odp: Quizy o Chopinie
«
Odpowiedz #75 :
Lipiec 04, 2012, 17:01:14 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 03, 2012, 18:00:45
O mazurkach z op. 24 (tu - jeden z nich w moim wykonaniu -
http://youtu.be/cG9LHsI3_-o
) pewien wybitny muzyk pisaÂł: "...sÂą tak zmanierowane, Âże prawie nie do zniesienia".
Moje pytanie - kto takÂą niepochlebnÂą wyraziÂł o nich opiniĂŞ? Dla uÂłatwienia podpowiem: Chopin znaÂł owego dÂżentelmena osobiÂście...
Januszu, nie jestem na 100% pewna, ale chyba byÂł to Felix Mendelssohn-Bartholdy
Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #76 :
Lipiec 04, 2012, 17:21:57 »
ÂŻle o tych mazurkach pisaÂł Rellstab, ale Chopin chyba osobiscie go nie znaÂł, w kaÂżdym razie "krytyk"
"symbolicznie" podarÂł je na strzĂŞpy
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #77 :
Lipiec 04, 2012, 17:52:01 »
Rellstab??
To byloby za trudne
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #78 :
Lipiec 04, 2012, 17:54:08 »
symbolicznie - bez cudzyslowiu.
Tak mi sie wydaje.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #79 :
Lipiec 04, 2012, 17:55:42 »
cudzyslowia
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #80 :
Lipiec 04, 2012, 17:59:54 »
Cytat: fille007 Lipiec 04, 2012, 17:01:14
Januszu, nie jestem na 100% pewna, ale chyba byÂł to Felix Mendelssohn-Bartholdy
Trafiony zatopiony! GratulujĂŞ Ci, Kasiu!
Pytanie byÂło o tyle trudne, Âże w przeciwieĂąstwie do Rellstaba, o ktĂłrym wspomina Teresa, wypowiedzi Mendelssohna nieprzychylne Chopinowi byÂły naprawdĂŞ sporadyczne i rzadko przytaczane w biogreafiach.
A co do Rellstaba... byÂł chyba najbardziej zajadÂłym krytykiem Fryderyka. O etiudach op. 10 pisaÂł: "kto ma powykrĂŞcane palce to grajÂąc te etiudy na pewno je wyprostuje, kto zaÂś ma palce proste, niechÂże siĂŞ strzeÂże i nie gra ich, o ile w pobliÂżu nie ma chirurgĂłw
"...
Ale po kilku latach tenÂże sam Rellstab recenzujÂąc nowe wydanie nokturnu Es-dur op. 9 skonstatowaÂł: "Czy myÂśmy siĂŞ zmienili, czy kompozytor?
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #81 :
Lipiec 04, 2012, 18:41:35 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 04, 2012, 17:59:54
Trafiony zatopiony! GratulujĂŞ Ci, Kasiu!
Uwielbiam Twoje chopinowskie quizy Januszu! Quizy i interpretacje
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #82 :
Lipiec 04, 2012, 18:46:17 »
Pytanie rzeczywiscie trudne.Mendelsohn bardzo Chopina ceniÂł a poza tym byÂł czÂłowiekiem dobrze wychowanym a tacy nie krytykujÂą przyjaciĂłl, przynajmniej publicznie. Dla mnie duze zaskoczenie.Brawa Kasia!!!
Bartku, piszĂŞ o stosunku Rellstaba do Chopina na Schubertiadzie.Chyba wszyscy czytali!!!!!!!!!
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #83 :
Lipiec 04, 2012, 18:51:43 »
Dlaczedgo -
?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #84 :
Lipiec 04, 2012, 18:57:29 »
Nie wiem
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #85 :
Lipiec 04, 2012, 20:25:32 »
Ja tez nie wiem
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #86 :
Lipiec 04, 2012, 21:34:23 »
Cytat: TeresaGrob Lipiec 04, 2012, 18:46:17
Dla mnie duze zaskoczenie.Brawa Kasia!!!
DziĂŞki Agnieszko
Dla mnie taka opinia wygÂłoszona przez takiej rangi twĂłrcĂŞ takÂże byÂła zaskakujÂąca!
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2012, 12:27:52 wysłane przez Janusz1228
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #87 :
Lipiec 04, 2012, 21:51:34 »
to tylkio mi sie tak powiedzialo.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #88 :
Lipiec 05, 2012, 12:42:18 »
W nawiÂązaniu do wypowiedzi Janusza.
Chodzi o ten cytat z masakrowaniem palcĂłw podczas grania etiud op. 10. Czy krytyk miaÂł na myÂśli etiudĂŞ nr 1, czy wszystkie z tego-Âż opusu? Etiuda "wodospadowa"( bo takÂą ma ksywkĂŞ nr 1) wcale nie Âłamie palcĂłw i nawet nie wymaga ekstra dÂługich dÂłoni. Zdecydowanie trudniejszym utworkiem jest preludium nr 24 (d-moll) z racji rozpiĂŞtoÂści, jakÂą narzuca akompaniament lewej rĂŞki.
Tutaj zagadka: ktĂłry utwĂłr Chopina, jest bardzo zbliÂżony technicznie do tego preludium majÂąc na uwadze akompaniament lewej rĂŞki?
Pytanie niechopinowskie: proszĂŞ wskazaĂŚ utwĂłr pianistyczny, ktĂłry jest tak trudny do wykonania, Âże tylko nieliczni na naszej planecie mogÂą go zagraĂŚ bez omyÂłek?
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #89 :
Lipiec 05, 2012, 14:11:56 »
Leszku, literalnie czytaj¹c Rellstaba trzeba przyj¹Ì, ze mia³ na myœli ca³y opus (10).
Co do trudnoÂści preludium d - mam nieco odmienne odczucia. KiedyÂś grywaÂłem je i pamiĂŞtam, Âże najtrudniejszym fragmentem to zdecydowanie - tercje, ktĂłre pojawiajÂą siĂŞ kaskadowo w partii prawej rĂŞki tuÂż przed finaÂłowymi 3 x d. Ten akompaniament w lewej, moÂże i jest, jak piszesz: "z racji rozpiĂŞtoÂści", trudny, ale tak naprawdĂŞ - to tylko staÂła figura rytmiczna, ktĂłra po krĂłtkim treningu caÂłkiem prosto ukÂłada sie pod dÂłoniÂą.
Na pytanie o zbliÂżony akompaniament lewej reki nie pokuszĂŞ siĂŞ o odpowiedÂź. Tak naprawdĂŞ moÂżnÂą by tu wymieniĂŚ sporo przykÂładĂłw, jako Âże u Chopina, jak ktoÂś mawiaÂł: " to gÂłownie prawa rĂŞka Âśpiewa, a lewa akompaniuje". Tak jest na przykÂład w grywanym przeze mnie nokturnie b-moll i wielu innych.
Pytanie o utwĂłr pianistyczny, sorry, tez pozostawiĂŞ bez odpowiedzi... JuÂż wielokrotnie bywaÂło, Âże dla jednych jakiÂś utwĂłr byl niemoÂżliwy do wykonania, a potem historia pokazywaÂła, Âże jednak... (Literatura skrzypcowa obfituje tu w szczegĂłlnie wiele przykÂładow: kaprysy Paganiniego, sonata z trylem diabelskim, itp., itd). Pytanie, poza tym, co znaczy "bez omyÂłek"? Recze Ci, Âże i Ty zagrasz bez omyÂłek kaÂżdy utwor Chopina, tyle, Âże w swoim tempie i niekoniecznie w stylu powszechnie uznawanym za mistrzowski
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...