Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 105046 razy)
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #75 : Lipiec 04, 2012, 17:01:14 »

O mazurkach z op. 24 (tu - jeden z nich w moim wykonaniu - http://youtu.be/cG9LHsI3_-o ) pewien wybitny muzyk pisa³: "...s± tak zmanierowane, ¿e prawie nie do zniesienia".
Moje pytanie - kto tak± niepochlebn± wyrazi³ o nich opiniê? Dla u³atwienia podpowiem: Chopin zna³ owego d¿entelmena osobi¶cie...

Januszu, nie jestem na 100% pewna, ale chyba by³ to Felix Mendelssohn-Bartholdy

Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #76 : Lipiec 04, 2012, 17:21:57 »

¯le o tych mazurkach pisa³ Rellstab, ale Chopin chyba osobiscie go nie zna³, w ka¿dym razie "krytyk"
"symbolicznie" podar³ je na strzêpy Chichot Chichot

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #77 : Lipiec 04, 2012, 17:52:01 »

Rellstab??
To byloby za trudne
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #78 : Lipiec 04, 2012, 17:54:08 »

symbolicznie - bez cudzyslowiu.
Tak mi sie wydaje.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #79 : Lipiec 04, 2012, 17:55:42 »

cudzyslowia
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #80 : Lipiec 04, 2012, 17:59:54 »

Januszu, nie jestem na 100% pewna, ale chyba by³ to Felix Mendelssohn-Bartholdy

Trafiony zatopiony! Gratulujê Ci, Kasiu!  Chichot Buziak
Pytanie by³o o tyle trudne, ¿e w przeciwieñstwie do Rellstaba, o którym wspomina Teresa, wypowiedzi Mendelssohna nieprzychylne Chopinowi by³y naprawdê sporadyczne i rzadko przytaczane w biogreafiach.
A co do Rellstaba... by³ chyba najbardziej zajad³ym krytykiem Fryderyka. O etiudach op. 10 pisa³: "kto ma powykrêcane palce to graj±c te etiudy na pewno je wyprostuje, kto za¶ ma palce proste, niech¿e siê strze¿e i nie gra ich, o ile w pobli¿u nie ma chirurgów   Szok "...
Ale po kilku latach ten¿e sam Rellstab recenzuj±c nowe wydanie nokturnu Es-dur op. 9 skonstatowa³: "Czy my¶my siê zmienili, czy kompozytor?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Lipiec 04, 2012, 18:41:35 »

Trafiony zatopiony! Gratulujê Ci, Kasiu!  Chichot Buziak

Uwielbiam Twoje chopinowskie quizy Januszu! Quizy i interpretacje 

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #82 : Lipiec 04, 2012, 18:46:17 »

Pytanie rzeczywiscie trudne.Mendelsohn bardzo Chopina ceni³ a poza tym by³ cz³owiekiem dobrze wychowanym a tacy nie krytykuj± przyjaciól, przynajmniej publicznie. Dla mnie duze zaskoczenie.Brawa Kasia!!!

Bartku, piszê o stosunku Rellstaba do Chopina na Schubertiadzie.Chyba wszyscy czytali!!!!!!!!!

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #83 : Lipiec 04, 2012, 18:51:43 »

Dlaczedgo -  Zawstydzony ?
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Lipiec 04, 2012, 18:57:29 »

Nie wiem Zawstydzony

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #85 : Lipiec 04, 2012, 20:25:32 »

Ja tez nie wiem 
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #86 : Lipiec 04, 2012, 21:34:23 »

Dla mnie duze zaskoczenie.Brawa Kasia!!!

Dziêki Agnieszko  Dla mnie taka opinia wyg³oszona przez takiej rangi twórcê tak¿e by³a zaskakuj±ca!  Co?

« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2012, 12:27:52 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Lipiec 04, 2012, 21:51:34 »

to tylkio mi sie tak powiedzialo.
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Lipiec 05, 2012, 12:42:18 »

W nawi±zaniu do wypowiedzi Janusza.
Chodzi o ten cytat z masakrowaniem palców podczas grania etiud op. 10. Czy krytyk mia³ na my¶li etiudê nr 1, czy wszystkie z tego-¿ opusu? Etiuda "wodospadowa"( bo tak± ma ksywkê nr 1) wcale nie ³amie palców i nawet nie wymaga ekstra d³ugich d³oni. Zdecydowanie trudniejszym utworkiem jest preludium nr 24 (d-moll) z racji rozpiêto¶ci, jak± narzuca akompaniament lewej rêki.

Tutaj zagadka: który utwór Chopina, jest bardzo zbli¿ony technicznie do tego preludium maj±c na uwadze akompaniament lewej rêki?

Pytanie niechopinowskie: proszê wskazaæ utwór pianistyczny, który jest tak trudny do wykonania, ¿e tylko nieliczni na naszej planecie mog± go zagraæ bez omy³ek?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #89 : Lipiec 05, 2012, 14:11:56 »

Leszku,  literalnie czytaj±c Rellstaba trzeba przyj±æ, ze mia³ na my¶li ca³y opus (10).
Co do trudno¶ci preludium d - mam nieco odmienne odczucia. Kiedy¶ grywa³em je i pamiêtam, ¿e najtrudniejszym fragmentem to zdecydowanie - tercje, które pojawiaj± siê kaskadowo w partii prawej rêki  tu¿ przed fina³owymi 3 x d. Ten akompaniament w lewej, mo¿e i jest, jak piszesz: "z racji rozpiêto¶ci", trudny, ale tak naprawdê - to tylko sta³a figura rytmiczna, która po krótkim treningu ca³kiem prosto uk³ada sie pod d³oni±.
Na pytanie o zbli¿ony akompaniament lewej reki nie pokuszê siê o odpowied¼. Tak naprawdê mo¿n± by tu wymieniæ sporo przyk³adów, jako ¿e u Chopina, jak kto¶ mawia³: " to g³ownie prawa rêka ¶piewa, a lewa akompaniuje". Tak jest na przyk³ad w grywanym przeze mnie nokturnie b-moll i wielu innych.
Pytanie o utwór pianistyczny, sorry, tez  pozostawiê bez odpowiedzi... Ju¿ wielokrotnie bywa³o, ¿e dla jednych jaki¶ utwór byl niemo¿liwy do wykonania, a potem historia pokazywa³a, ¿e jednak... (Literatura skrzypcowa obfituje tu w  szczególnie wiele przyk³adow: kaprysy Paganiniego, sonata z trylem diabelskim, itp., itd). Pytanie, poza tym, co znaczy "bez omy³ek"? Recze Ci, ¿e i Ty zagrasz bez omy³ek ka¿dy utwor Chopina, tyle, ¿e w swoim tempie i niekoniecznie w stylu powszechnie uznawanym za mistrzowski  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper mini-land thepunisher paktprzyjazni