Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Quizy o Chopinie
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...
15
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Quizy o Chopinie (Przeczytany 104940 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Quizy o Chopinie
«
Odpowiedz #105 :
Lipiec 20, 2012, 16:42:28 »
Prawda, Kasieñko, by³ i Mops - "co po polsku znaczy po prostu kundel (sic!)..." - jak pisa³a o nim George Sand. Ale, wolnego, Madame Sand! - W jêzyku polskim mops oznacza konkretn± rasê, a kundel - to kundel - ot, takie psisko bez rasy, szanowana Pani Sand. Proszê na przysz³o¶æ siê poprawiæ
A zatem mamy ju¿ Markiza i Mopsa (który, notabene, pewnego dnia zagin±³, albo odebra³ go w³a¶ciciel? Pewne wszak jest, ¿e 2 X 1840 GS informuje Maurycego: "...mi³o¶æ pieska stracona.")
Ok. Anything else?
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2012, 16:49:59 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #106 :
Lipiec 20, 2012, 18:01:20 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 20, 2012, 16:42:28
Mopsa (który, notabene, pewnego dnia zagin±³, albo odebra³ go w³a¶ciciel?
Ok. Anything else?
Januszu, podobno odnalaz³ siê w³a¶ciciel pieska. Okaza³o sie te¿, ¿e ów czworonóg naprawdê wabi³ siê
Antinoüs
.
S³ysza³am, ¿e Fryderyk mia³ ukochanego kota w dzieciñstwie, ale jakie imiê nosi³ ten futrzak nie mam pojêcia...
Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #107 :
Lipiec 21, 2012, 18:54:42 »
Cytat: fille007 Lipiec 20, 2012, 18:01:20
Januszu, podobno odnalaz³ siê w³a¶ciciel pieska...
Oj! to dobrze, bo siê troszkê martwi³em
co do ukochanego kotka - nie pamiêtam szczegó³ów, ale faktycznie chyba jaki¶ by³
Na pewno za¶ czeladkê czworonogów uzupe³niaj± kolejne psiaki...
By³ Simon, o którym wiem nic wiêcej poza tym, ze by³, by³ i "...ogromny pies bardzo piêknej rasy, którego Pani Domu ofiarowano na zast±pienie starego Simona, który tego roku siê podstarza³ i ma ³apê sparali¿owan± Niedostêpny przyjaciel grubego Koko, chocia¿ rasy swojego rodzaju przecudnej..."
no i wreszcie by³ jeszcze Su³tan - nowofundlandczyk, który "...po¿ar³ swego opiekuna, albo którego po¿ar³ opiekun", jako¿ zanim dotar³ do Nohant na tyle d³ugo podró¿owa³, ¿e wzbudzi³ s³uszne obawy swego przysz³ego pana o jego ¿ywot
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2012, 10:47:52 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #108 :
Lipiec 21, 2012, 21:59:23 »
Jest reklama radiowa, która wykorzystuje walc Chopina, op.34 a-moll. S³yszeli¶cie? Bo ja stan±³em jak s³up, kiedy to us³ysza³em na pe³nych g³o¶nikach w Intermarche... Jakie to piêkne..
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #109 :
Grudzieñ 11, 2012, 22:58:53 »
Pora chyba na kolejny quizek… Tym razem podzielê go na dwa etapy, a raczej na dwa pytania. Oba bêd± mia³y wspólne odniesienie, bynajmniej, nie tylko do twórczo¶ci Chopina. Dzi¶ cze¶æ pierwsza. Zapraszam!
Tak jak Chopin swymi mazurkami „podniós³ ludowe do ludzko¶ci”, tak jak Gershwin przeniós³ duszê murzyñskich bluesów na najwiêksze estrady ¶wiata, tak On – dla ¶wiata muzyki odkry³, spopularyzowa³ i wyniós³ do poziomu Sztuki - taneczn± sztukê swego narodu.
Podobnie jak Gershwin – by³ samoukiem. Podobnie, z kolei, jak Chopin, szuka³ w muzyce nie estradowej brawury, a duszy. Dlatego w ¶lad za radami Chopina na¶ladowcom i uczniom powtarza³: nie grajcie utworów zbyt szybko, w nadmiernym tempie i brawurze gubi siê piêkno muzyki.
To oczywiste, ze ceni³ bardzo Chopina. Lubi³ s³uchaæ jego etiud, rozkochany by³ w jego walcach. Byæ mo¿e to w³a¶nie pod wp³ywem walców Chopina i On próbowa³ swych si³ w tym tylko z pozoru salonowym gatunku pianistycznym. Czêsto wiec grywa³ swe walce na licznych objazdowych tournee, choæ niezwykle rzadko utrwala³ na piêciolinii.
Nauczy³em siê jego sztandarowego walca i zaraz go dla Was zagram (przynajmniej, kawa³ek). To jeden z jego najbardziej rozpoznawalnych utworów, choæ bynajmniej, wcale nie najbardziej charakterystyczny dla ca³ej jego twórczo¶ci. Na pró¿no w nim dos³uchiwaæ siê echa szopenowskich nut. Od pocz±tku do koñca to jego bardzo osobisty, oryginalny utwór.
Moje pytanie jest nastêpuj±ce – o jakim mi³o¶niku Chopina Wam króciutko opowiedzia³em? Kto skomponowa³ ni¿ej zalinkowany walczyk? - do wys³uchania którego teraz ju¿ serdecznie zapraszam
http://youtu.be/cOqCSWYWWOU
(po rozwi±zaniu zagadki zaproszê Was do drugiej czê¶ci pytania, tym razem ¶ci¶le odnosz±cej siê do spu¶cizny Fryderyka)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #110 :
Grudzieñ 13, 2012, 11:56:19 »
Januszu, pojêcia nie mam, ale jak Ty znowu grasz! Rozszerza siê repertuar, to cieszy
Walczyk sympatyczny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #111 :
Grudzieñ 13, 2012, 22:53:31 »
Beatko
i tak jeste¶ dzielna, ze chocia¿ spróbowa³a¶ siê ws³uchaæ i zastanowiæ
Oprócz Ciebie jeszcze jedna osoba przys³a³a mi na priva odpowied¼, ale te¿ bez sukcesu
No cóz, chyba tym razem to jest naprawdê trudny quiz. Dajê wiêc pierwsz± podpowied¼: kompozytor walczyka by³ starszy od Gershwina, ale obaj panowie znali sie doskonale. Prawdopodobnie nieraz grywali w tych samych salach i dla identycznej publiczno¶ci.
Co do mojego wykonania - no gram, jak gram. Mam nadziejê, ze da sie s³uchaæ.
A walczyk, owszem, sympatyczny, nawet dla mnie bardzo i pewno dlatego od wielu, wielu latek by³ i jest moim cichym ulubieñcem.
I jeszcze jedna podpowied¼(?) Zagra³em dla Was wersjê skrócon±. Pe³na wersja jest dwa razy d³u¿sza i ma... "koncertowy" podtytu³
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #112 :
Grudzieñ 14, 2012, 13:19:31 »
Brawa dla S³awka (musammana)!
Przed chwil± opublikowa³ na YT prawid³ow± odpowied¼.
Kompozytorem, o którego pyta³em jest Scot Joplin - najwybitniejszy, amerykañski popularyzator i twórca wielu topowych ragtimów.
Walc, który wam zaprezentowa³em nosi miano walca koncertowego, a jego tytu³: "Bethena".
Tutaj podajê link do pe³nej wersji w ukaldzie na fortepian i skrzypce
http://www.youtube.com/watch?v=FMZFgaK5gao
. (Ale wiecie co? - ja chyba wolê "swoj±" wersjê
)
Byæ mo¿e zmyli³a Was informacja o "wyniesieniu do poziomu Sztuki - tanecznej sztuki swego narodu", ale prawda jest taka, ze ragtime to gatunek bezposrednio wywodzacy sie z ludowych (afroamerykañskich) form tanecznych (o parzystym metrum).
Kto by³ tworc± ragtimu trudno dzis stwierdziæ (choæ wkrótce zapodam ciekaw± sugestiê odnoszac± sie do roli jak± odegra³ Patron naszgo Forum dla genezy ragtimowego gatunku
), ale z ca³a pewnosci± roz³awi³ go i spopularyzowa³ Scot Joplin
S³awku, jeszcze raz gratulacje!
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 14, 2012, 13:34:19 wys³ane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #113 :
Grudzieñ 15, 2012, 11:50:23 »
Zgodnie z obietnic± czas na drug± czê¶æ zagadki. I znów roz³o¿ê pomost miêdzy Chopinem a Joplinem, o którym sami Amerykanie mawiaj±: „Król ragtimów, który marzy³ zostaæ afro-amerykañskim Chopinem”.
Amerykañski badacz (bodaj: Claudio Colombo) ongi¶ pisa³: „na podobieñstwo mazurków Chopina ragtimy Joplina emanuj± tañcem natchnionym witalno¶ci± rytmu. Nawet nasze uszy przesycone nowoczesnymi rytmami wy³awiaj± tu analogie bez trudu”. Czy zgodzimy siê z tez± badacza? Parzyste rytmicznie ragtimy contra: liczone na trzy mazurki? – Jak tu porównywaæ? A jednak… Pos³uchajmy joplinowej „P³acz±cej wierzby” (swoja drog±: czy¿ a¿ nadto ¶wiadome nie nawi±za³ nazw± do szopenowskich klimatów?)
http://youtu.be/4Kh7wh5ranI
Oczywi¶cie: melodia, budowa, harmonia – to sto procent Joplina zero Chopina, ale, moim zdaniem teza o szopenowskich inspiracjach natchnionych witalno¶ci± rytmu w ragtimach Joplina naprawdê piêknie siê broni. Przy okazji: czy zwrócili¶cie uwagê na spokój i wywa¿one tempo wykonania? („Nie grajcie utworów zbyt szybko, w nadmiernym tempie i brawurze gubi siê piêkno muzyki”)
Kto by³ naprawdê twórc± gatunku ragtimów – w³a¶ciwie nie wiemy (to trochê tak, jakby spytaæ: kto by³ pierwszym twórc± polonezów, oberków?, itp. Itd.). Ale s± tacy, którzy w¶ród prekursorów ragtimowego gatunku wymieniaj± Chopina. Za dowód przytaczaj± pewn± znamienn± etiudê konstatuj±c nie¶mia³o: czy aby nie ona w³a¶nie by³a pierwszym w historii muzyki ragtimem?
Moje pytanie: o jakiej etiudzie Chopina mowa?
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #114 :
Grudzieñ 15, 2012, 16:03:32 »
Januszu, osobi¶cie ragtimeowe bity s³yszê w etiudzie Ges-dur op.25 nr 9 zwanej
Motylem
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #115 :
Grudzieñ 15, 2012, 17:15:59 »
Drogi Januszu, wiem,¿e jeste¶ osob± bardzo wyrozumia³± wiec pozwolisz,¿e sie z Tob± nie zgodze.
Zastanawia³am siê oczywi¶cie nad Twoja zagadk± ale nawet po drugiej podpowiedzi, która wyra¼nie wskazywa³a,
¿e kompozytor o którego pyta³e¶ jest Amerykaninem do g³owy mi nie przysz³o ¿e to Scott Joplin.
Có¿ lubie niektóre jego ragtimy, ale wybacz dla mnie(
dla mnie
) nie jest to wielka sztuka, to nie tylko nie jest
Mozart czy Chopin ale nawet nie Gershwin.Byæ mo¿e uwa¿am tak bo nie znosze jazzu.
Je¶li chodzi o drugie pytanie to niestety nie wiem o jak± etiudê chodzi.Rytm to nie wszystko.Twoja teza to nadinterpretacja(moim zdaniem).
I my¶lê,¿e nawet je¶li jej pos³ucham to ragtimu w niej nie us³yszê.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #116 :
Grudzieñ 15, 2012, 18:40:41 »
Brawo Kasieñko! Z szybko¶ci± ponadd¼wiêkowca rozbi³a¶ moj± fina³owa zagadkê. Gratulacje i wyrazy uznania
, bo w mym przekonaniu zagadka ta zdawa³a sie byc jeszcze trudniejsza, od poprzedniej, a okaza³o siê, dla Ciebie - to by³ drobia¿d¿ek jak, nomem omen, motylek
. Tak etiud± t± w przekonaniu mi³o¶ników obu Panów Kompozytorów (ale i moim osobistym) jest gesdurka z op. 25.
Pos³uchajmy, jak piêknie (czy¿ nie ragtimowo?) brzmi w wykonaniu Soko³owa
http://youtu.be/Sfsvs2IPBJg
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 15, 2012, 18:44:57 wys³ane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #117 :
Grudzieñ 15, 2012, 18:41:18 »
Tereniu, cóz tu po naszym zgadzaniu, lub nie? Ka¿de z nas ma prawo do w³asnego mniemania i tyle. Piszesz, ¿e twórczo¶æ Joplina to ¿adna wielka sztuka... ok! sk³onny jestem w jakie¶ mierze tê opiniê podzielaæ, a ju¿ szczególnie, gdy porównujemy amerykañskiego , ciemnoskórego samouka do Mozartów, Chopinów i innych... Tak!, to nie ta pó³ka... ale, bez wzglêdu na nasze lubienie, podziwianie i ocenianie chyba sie zgodzimy, ¿e w w±skiej dziedzinie ragtajmów - to najwybitniejszy kompozytor, jaki do tej pory st±pa³ po Ziemi. I choæby dla tylko tego faktu oddajmy mu prawo do zaistnienia w dywizji najwiekszych, nawet takich jak Chopin, bo czy¿ jak Chopin - ludowe formy muzyczne nie wyniós³ na sale estradowe ca³ego ¶wiata? Wyniós³ i niebywale spopularyzowa³. I chwa³a mu za to!
Co do, za¶, nadinterpretacji... I znów siê zgodzê: tak, twierdzenie ¿e Chopin jest kompozytorem pierwszego ragtima to ewidentna nadinterpretacja (nigdy czegos podobnego nie twierdzi³em :-) , za to wskaza³em, ze s± tacy, którzy nie wykluczaj± takiej tezy, a na poparcie wskazuj± konkretn± kompozycjê Chopina dopatrujac sie w niej archetypu i ¼ród³a inspiracji dla twórców nowego gatunku.
Czy za¶ Ty sama dos³uchasz siê w "motylkowej" tego, czego dos³uchuja siê inni (a do innych zaliczmy i Kasiê, i Twego przyjaciela Janusza) - to ju¿ sprawa Twej wyobra¼ni (na przyk³ad: wygórowanej w oczekiwaniach i bardzo konkretnej).
Poza wszystkim: wielki Ci dzieki, Tereniu, za g³os w dyskusji
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 15, 2012, 18:44:03 wys³ane przez Janusz1228
»
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #118 :
Grudzieñ 15, 2012, 19:16:53 »
Cytat: Janusz1228 Grudzieñ 15, 2012, 18:40:41
Brawo Kasieñko! Z szybko¶ci± ponadd¼wiêkowca rozbi³a¶ moj± fina³owa zagadkê. Gratulacje i wyrazy uznania
Bardzo siê cieszê drogi Januszu
, ¿e uda³o mi siê zgadn±æ! Nasza muzyczna wyobra¼nia pod±¿y³a tym razem t± sam± drog±
Tak przy okazji, to wszystkie Twoje chopinowskie zagadki, które rozszyfrowa³am ³±czy³ pewien kod, id est litera M:
M
ajorka,
M
endelssohn-Bartholdy,
M
ops i
M
otylek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #119 :
Grudzieñ 15, 2012, 19:23:14 »
Cytat: fille007 Grudzieñ 15, 2012, 19:16:53
Tak przy okazji, to wszystkie Twoje chopinowskie zagadki, które rozszyfrowa³am ³±czy³ pewien kod, id est litera M:
M
ajorka,
M
endelssohn-Bartholdy,
M
ops i
M
otylek
Nawet nie bed±c fanatykiem pewnej mydlanej opery a¿ pokuszê siê o dodanie:
M
- jak Mi³o¶æ (do
M
uzyki, rzecz jasna
)
Dzieki, Kaieñko za sugestywny, symboliczny "decoding"
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 15, 2012, 20:29:36 wys³ane przez Janusz1228
»
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...