Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 108895 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #105 : Lipiec 20, 2012, 16:42:28 »

Prawda, KasieĂąko, byÂł i Mops - "co po polsku znaczy po prostu kundel (sic!)..." - jak pisaÂła o nim George Sand. Ale, wolnego, Madame Sand!  - W jĂŞzyku polskim mops oznacza konkretnÂą rasĂŞ, a kundel - to kundel - ot, takie psisko bez rasy, szanowana Pani Sand. ProszĂŞ na przyszÂłoœÌ siĂŞ poprawiĂŚ 

A zatem mamy ju¿ Markiza i Mopsa (który, notabene, pewnego dnia zagin¹³, albo odebra³ go w³aœciciel? Pewne wszak jest, ¿e 2 X 1840 GS informuje Maurycego: "...mi³oœÌ pieska stracona.")

Ok. Anything else?  Spoko
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2012, 16:49:59 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #106 : Lipiec 20, 2012, 18:01:20 »

Mopsa (który, notabene, pewnego dnia zagin¹³, albo odebra³ go w³aœciciel?

Ok. Anything else?  Spoko

Januszu, podobno odnalazÂł siĂŞ wÂłaÂściciel pieska. OkazaÂło sie teÂż, Âże Ăłw czworonĂłg naprawdĂŞ wabiÂł siĂŞ AntinoĂźs.

SÂłyszaÂłam, Âże Fryderyk miaÂł ukochanego kota w dzieciĂąstwie, ale jakie imiĂŞ nosiÂł ten futrzak nie mam pojĂŞcia... 

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #107 : Lipiec 21, 2012, 18:54:42 »

Januszu, podobno odnalazÂł siĂŞ wÂłaÂściciel pieska...

Oj! to dobrze, bo siĂŞ troszkĂŞ martwiÂłem  Spoko

co do ukochanego kotka - nie pamiĂŞtam szczegó³ów, ale faktycznie chyba jakiÂś byÂł  Smutny

Na pewno zaÂś czeladkĂŞ czworonogĂłw uzupeÂłniajÂą kolejne psiaki...
ByÂł Simon, o ktĂłrym wiem nic wiĂŞcej poza tym, ze byÂł, byÂł i "...ogromny pies bardzo piĂŞknej rasy, ktĂłrego Pani Domu ofiarowano na zastÂąpienie starego Simona, ktĂłry tego roku siĂŞ podstarzaÂł i ma ÂłapĂŞ sparaliÂżowanÂą NiedostĂŞpny przyjaciel grubego Koko, chociaÂż rasy swojego rodzaju przecudnej..."
no i wreszcie byÂł jeszcze SuÂłtan - nowofundlandczyk, ktĂłry "...poÂżarÂł swego opiekuna, albo ktĂłrego poÂżarÂł opiekun", jakoÂż zanim dotarÂł do Nohant na tyle dÂługo podró¿owaÂł, Âże wzbudziÂł sÂłuszne obawy swego przyszÂłego pana o jego Âżywot  Chichot
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2012, 10:47:52 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #108 : Lipiec 21, 2012, 21:59:23 »

Jest reklama radiowa, która wykorzystuje walc Chopina, op.34 a-moll. S³yszeliœcie? Bo ja stan¹³em jak s³up, kiedy to us³ysza³em na pe³nych g³oœnikach w Intermarche... Jakie to piêkne..

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #109 : Grudzień 11, 2012, 22:58:53 »

Pora chyba na kolejny quizek… Tym razem podzielĂŞ go na dwa etapy, a raczej na dwa pytania. Oba bĂŞdÂą miaÂły wspĂłlne odniesienie, bynajmniej, nie tylko do twĂłrczoÂści Chopina. DziÂś czeœÌ pierwsza. Zapraszam!

Co?

Tak jak Chopin swymi mazurkami „podniĂłsÂł ludowe do ludzkoÂści”, tak jak Gershwin przeniĂłsÂł duszĂŞ murzyĂąskich bluesĂłw na najwiĂŞksze estrady Âświata, tak On – dla Âświata muzyki odkryÂł, spopularyzowaÂł i wyniĂłsÂł do poziomu Sztuki - tanecznÂą sztukĂŞ swego narodu.
Podobnie jak Gershwin – byÂł samoukiem. Podobnie, z kolei, jak Chopin, szukaÂł w muzyce nie estradowej brawury, a duszy. Dlatego w Âślad za radami Chopina naÂśladowcom i uczniom powtarzaÂł: nie grajcie utworĂłw zbyt szybko, w nadmiernym tempie i brawurze gubi siĂŞ piĂŞkno muzyki.
To oczywiste, ze ceniÂł bardzo Chopina. LubiÂł sÂłuchaĂŚ jego etiud, rozkochany byÂł w jego walcach. ByĂŚ moÂże to wÂłaÂśnie pod wpÂływem walcĂłw Chopina i On prĂłbowaÂł swych siÂł w tym tylko z pozoru salonowym gatunku pianistycznym. CzĂŞsto wiec grywaÂł swe walce na licznych objazdowych tournee, choĂŚ niezwykle rzadko utrwalaÂł na piĂŞciolinii.
Nauczy³em siê jego sztandarowego walca i zaraz go dla Was zagram (przynajmniej, kawa³ek). To jeden z jego najbardziej rozpoznawalnych utworów, choÌ bynajmniej, wcale nie najbardziej charakterystyczny dla ca³ej jego twórczoœci. Na pró¿no w nim dos³uchiwaÌ siê echa szopenowskich nut. Od pocz¹tku do koùca to jego bardzo osobisty, oryginalny utwór.

Moje pytanie jest nastĂŞpujÂące – o jakim miÂłoÂśniku Chopina Wam krĂłciutko opowiedziaÂłem? Kto skomponowaÂł niÂżej zalinkowany walczyk? - do wysÂłuchania ktĂłrego teraz juÂż serdecznie zapraszam 
http://youtu.be/cOqCSWYWWOU

(po rozwiÂązaniu zagadki zaproszĂŞ Was do drugiej czĂŞÂści pytania, tym razem ÂściÂśle odnoszÂącej siĂŞ do spuÂścizny Fryderyka)

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #110 : Grudzień 13, 2012, 11:56:19 »

Januszu, pojĂŞcia nie mam, ale jak Ty znowu grasz! Rozszerza siĂŞ repertuar, to cieszy Walczyk sympatyczny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #111 : Grudzień 13, 2012, 22:53:31 »

Beatko
i tak jesteÂś dzielna, ze chociaÂż sprĂłbowaÂłaÂś siĂŞ wsÂłuchaĂŚ i zastanowiĂŚ  OprĂłcz Ciebie jeszcze jedna osoba przysÂłaÂła mi na priva odpowiedÂź, ale teÂż bez sukcesu 
No cĂłz, chyba tym razem to jest naprawdĂŞ trudny quiz. DajĂŞ wiĂŞc pierwszÂą podpowiedÂź: kompozytor walczyka byÂł starszy od Gershwina, ale obaj panowie znali sie doskonale. Prawdopodobnie nieraz grywali w tych samych salach i dla identycznej publicznoÂści.

Co do mojego wykonania - no gram, jak gram. Mam nadziejĂŞ, ze da sie sÂłuchaĂŚ.  A walczyk, owszem, sympatyczny, nawet dla mnie bardzo i pewno dlatego od wielu, wielu latek byÂł i jest moim cichym ulubieĂącem.
I jeszcze jedna podpowiedÂź(?) ZagraÂłem dla Was wersjĂŞ skrĂłconÂą. PeÂłna wersja jest dwa razy dÂłuÂższa i ma... "koncertowy" podtytuÂł  Spoko

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #112 : Grudzień 14, 2012, 13:19:31 »

Brawa dla SÂławka (musammana)!

Przed chwilÂą opublikowaÂł na YT prawidÂłowÂą odpowiedÂź.
Kompozytorem, o ktĂłrego pytaÂłem jest Scot Joplin - najwybitniejszy, amerykaĂąski popularyzator i twĂłrca wielu topowych ragtimĂłw.
Walc, ktĂłry wam zaprezentowaÂłem nosi miano walca koncertowego, a jego tytuÂł: "Bethena".
Tutaj podajĂŞ link do peÂłnej wersji w ukaldzie na fortepian i skrzypce http://www.youtube.com/watch?v=FMZFgaK5gao. (Ale wiecie co? - ja chyba wolĂŞ "swojÂą" wersjĂŞ    )

ByĂŚ moÂże zmyliÂła Was informacja o "wyniesieniu do poziomu Sztuki - tanecznej sztuki swego narodu", ale prawda jest taka, ze ragtime to gatunek bezposrednio wywodzacy sie z ludowych (afroamerykaĂąskich) form tanecznych (o parzystym metrum).
Kto byÂł tworcÂą ragtimu trudno dzis stwierdziĂŚ (choĂŚ wkrĂłtce zapodam ciekawÂą sugestiĂŞ odnoszacÂą sie do roli jakÂą odegraÂł Patron naszgo Forum dla genezy ragtimowego gatunku ), ale z caÂła pewnosciÂą rozÂławiÂł go i spopularyzowaÂł Scot Joplin
SÂławku, jeszcze raz gratulacje!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2012, 13:34:19 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #113 : Grudzień 15, 2012, 11:50:23 »

Zgodnie z obietnicÂą czas na drugÂą czêœÌ zagadki. I znĂłw rozÂło¿ê pomost miĂŞdzy Chopinem a Joplinem, o ktĂłrym sami Amerykanie mawiajÂą: „KrĂłl ragtimĂłw, ktĂłry marzyÂł zostaĂŚ afro-amerykaĂąskim Chopinem”.
AmerykaĂąski badacz (bodaj: Claudio Colombo) ongiÂś pisaÂł: „na podobieĂąstwo mazurkĂłw Chopina ragtimy Joplina emanujÂą taĂącem natchnionym witalnoÂściÂą rytmu. Nawet nasze uszy przesycone nowoczesnymi rytmami wyÂławiajÂą tu analogie bez trudu”. Czy zgodzimy siĂŞ z tezÂą badacza? Parzyste rytmicznie ragtimy contra: liczone na trzy mazurki? – Jak tu porĂłwnywaĂŚ? A jednak… PosÂłuchajmy joplinowej „PÂłaczÂącej wierzby” (swoja drogÂą: czyÂż aÂż nadto Âświadome nie nawiÂązaÂł nazwÂą do szopenowskich klimatĂłw?)

http://youtu.be/4Kh7wh5ranI

OczywiÂście: melodia, budowa, harmonia – to sto procent Joplina zero Chopina, ale, moim zdaniem teza o szopenowskich inspiracjach natchnionych witalnoÂściÂą rytmu w ragtimach Joplina naprawdĂŞ piĂŞknie siĂŞ broni. Przy okazji: czy zwrĂłciliÂście uwagĂŞ na spokĂłj i wywaÂżone tempo wykonania? („Nie grajcie utworĂłw zbyt szybko, w nadmiernym tempie i brawurze gubi siĂŞ piĂŞkno muzyki”)
Kto byÂł naprawdĂŞ twĂłrcÂą gatunku ragtimĂłw – wÂłaÂściwie nie wiemy (to trochĂŞ tak, jakby spytaĂŚ: kto byÂł pierwszym twĂłrcÂą polonezĂłw, oberkĂłw?, itp. Itd.). Ale sÂą tacy, ktĂłrzy wÂśrĂłd prekursorĂłw ragtimowego gatunku wymieniajÂą Chopina. Za dowĂłd przytaczajÂą pewnÂą znamiennÂą etiudĂŞ konstatujÂąc nieÂśmiaÂło: czy aby nie ona wÂłaÂśnie byÂła pierwszym w historii muzyki ragtimem?

Moje pytanie: o jakiej etiudzie Chopina mowa?

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #114 : Grudzień 15, 2012, 16:03:32 »

Januszu, osobiÂście ragtimeowe bity sÂłyszĂŞ w etiudzie Ges-dur op.25 nr 9 zwanej Motylem 

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #115 : Grudzień 15, 2012, 17:15:59 »

Drogi Januszu, wiem,¿e jesteœ osob¹ bardzo wyrozumia³¹ wiec pozwolisz,¿e sie z Tob¹ nie zgodze.
ZastanawiaÂłam siĂŞ oczywiÂście nad Twoja zagadkÂą ale nawet po drugiej podpowiedzi, ktĂłra wyraÂźnie wskazywaÂła,
Âże kompozytor o ktĂłrego pytaÂłeÂś jest Amerykaninem do gÂłowy mi nie przyszÂło Âże to Scott Joplin.
Có¿ lubie niektóre jego ragtimy, ale wybacz dla mnie(dla mnie) nie jest to wielka sztuka, to nie tylko nie jest
Mozart czy Chopin ale nawet nie Gershwin.ByĂŚ moÂże uwaÂżam tak bo nie znosze jazzu.
JeÂśli chodzi o drugie pytanie to niestety nie wiem o jakÂą etiudĂŞ chodzi.Rytm to nie wszystko.Twoja teza to nadinterpretacja(moim zdaniem).
I myÂślĂŞ,Âże nawet jeÂśli jej posÂłucham to ragtimu w niej nie usÂłyszĂŞ.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #116 : Grudzień 15, 2012, 18:40:41 »

Brawo KasieĂąko! Z szybkoÂściÂą ponaddÂźwiĂŞkowca rozbiÂłaÂś mojÂą finaÂłowa zagadkĂŞ. Gratulacje i wyrazy uznania  Buziak , bo w mym przekonaniu zagadka ta zdawaÂła sie byc jeszcze trudniejsza, od poprzedniej, a okazaÂło siĂŞ, dla Ciebie - to byÂł drobiaÂżdÂżek jak, nomem omen, motylek  Chichot. Tak etiudÂą tÂą w przekonaniu miÂłoÂśnikĂłw obu PanĂłw KompozytorĂłw (ale i moim osobistym) jest gesdurka z op. 25.
PosÂłuchajmy, jak piĂŞknie (czyÂż nie ragtimowo?) brzmi w wykonaniu SokoÂłowa

http://youtu.be/Sfsvs2IPBJg

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2012, 18:44:57 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #117 : Grudzień 15, 2012, 18:41:18 »

Tereniu, cĂłz tu po naszym zgadzaniu, lub nie? KaÂżde z nas ma prawo do wÂłasnego mniemania i tyle. Piszesz, Âże twĂłrczoœÌ Joplina to Âżadna wielka sztuka... ok! skÂłonny jestem w jakieÂś mierze  tĂŞ opiniĂŞ podzielaĂŚ, a juÂż szczegĂłlnie, gdy porĂłwnujemy amerykaĂąskiego , ciemnoskĂłrego samouka do MozartĂłw, ChopinĂłw i innych... Tak!, to nie ta pó³ka... ale, bez wzglĂŞdu na nasze lubienie, podziwianie i ocenianie chyba sie zgodzimy, Âże w wÂąskiej dziedzinie ragtajmĂłw - to najwybitniejszy kompozytor, jaki do tej pory stÂąpaÂł po Ziemi. I choĂŚby dla tylko tego faktu oddajmy mu prawo do zaistnienia w dywizji najwiekszych, nawet takich jak Chopin, bo czyÂż jak Chopin - ludowe formy muzyczne nie wyniĂłsÂł na sale estradowe caÂłego Âświata? WyniĂłsÂł i niebywale spopularyzowaÂł. I chwaÂła mu za to!

Co do, zaÂś, nadinterpretacji... I znĂłw siĂŞ zgodzĂŞ: tak, twierdzenie Âże Chopin jest kompozytorem pierwszego ragtima to ewidentna nadinterpretacja (nigdy czegos podobnego nie twierdziÂłem :-) , za to wskazaÂłem, ze sÂą tacy, ktĂłrzy nie wykluczajÂą takiej tezy, a na poparcie wskazujÂą konkretnÂą kompozycjĂŞ Chopina dopatrujac sie w niej archetypu i ÂźrĂłdÂła inspiracji dla twĂłrcĂłw nowego gatunku.
Czy zaÂś Ty sama dosÂłuchasz siĂŞ w "motylkowej" tego, czego dosÂłuchuja siĂŞ inni (a do innych zaliczmy i KasiĂŞ, i Twego przyjaciela Janusza) - to juÂż sprawa Twej wyobraÂźni (na przykÂład: wygĂłrowanej w oczekiwaniach i bardzo konkretnej).

Poza wszystkim: wielki Ci dzieki, Tereniu, za gÂłos w dyskusji  Buziak 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2012, 18:44:03 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #118 : Grudzień 15, 2012, 19:16:53 »

Brawo KasieĂąko! Z szybkoÂściÂą ponaddÂźwiĂŞkowca rozbiÂłaÂś mojÂą finaÂłowa zagadkĂŞ. Gratulacje i wyrazy uznania  Buziak

Bardzo siĂŞ cieszĂŞ drogi Januszu  , Âże udaÂło mi siĂŞ zgadn¹Ì! Nasza muzyczna wyobraÂźnia pod¹¿yÂła tym razem tÂą samÂą drogÂą  Tak przy okazji, to wszystkie Twoje chopinowskie zagadki, ktĂłre rozszyfrowaÂłam ³¹czyÂł pewien kod, id est litera M: Majorka, Mendelssohn-Bartholdy, Mops i Motylek  Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #119 : Grudzień 15, 2012, 19:23:14 »

Tak przy okazji, to wszystkie Twoje chopinowskie zagadki, ktĂłre rozszyfrowaÂłam ³¹czyÂł pewien kod, id est litera M: Majorka, Mendelssohn-Bartholdy, Mops i Motylek  Chichot

Nawet nie bedÂąc fanatykiem pewnej mydlanej opery aÂż pokuszĂŞ siĂŞ o dodanie: M - jak MiÂłoœÌ (do Muzyki, rzecz jasna        )

Dzieki, KaieĂąko za sugestywny, symboliczny "decoding"  Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2012, 20:29:36 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo mini-land paktprzyjazni countrylife