Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 105049 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #150 : Kwiecieñ 19, 2013, 16:22:53 »

Mam nowy quizek.  Chichot
I wcale nie taki prosty... No chyba ¿eby jednak   

Pytanko brzmi: jaki jest najd³u¿szy do grania utwór Chopina? (najd³u¿szy, rzecz jasna, pod wzglêdem czasowym).
Dla u³atwienia (czytaj: utrudnienia) dodam - to wcale nie ktorys z koncertow ani ¿adna z sonat 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #151 : Kwiecieñ 20, 2013, 15:05:15 »

Pytanko brzmi: jaki jest najd³u¿szy do grania utwór Chopina? (najd³u¿szy, rzecz jasna, pod wzglêdem czasowym).

Hej, hej! Forumijna rodzinko, co z Tob±? ¿adnych prób odpowiedzi? Czy¿by zbiorowa kapitulacja?  Niezdecydowany

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #152 : Kwiecieñ 20, 2013, 17:05:39 »

Z mojej strony tak... opery nie skomponowa³.. mszy tez nie!!Bardzo jestem ciekawa odpowiedzi  !!!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #153 : Kwiecieñ 20, 2013, 21:26:04 »

No, Tererenia! Ty ju¿ zas³ugujesz na nagrodê... za choæby tylko ciekawo¶æ. 

A na tê ¶pi±c± resztê to chyba zaraz nakrzyczê  Z politowaniem

Emilka
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 11

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #154 : Kwiecieñ 20, 2013, 22:09:43 »

Bêdê odwa¿na i powiem, ¿e to Koncert e-moll jest najd³u¿szy.
Nic innego mi nie przychodzi do g³owy. Sprawdzi³am nawet wszystkie czasy na p³ytach z wszystkimi utworami The Real Chopin.

laureatka I miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #155 : Kwiecieñ 20, 2013, 22:28:18 »

Januszu, w pierwszej chwili pomy¶la³am o balecie Les Sylphides (Sylfidy/Chopiniana) do muzyki Chopina, ale dowiedzia³am siê, ¿e trwa on generalnie krócej ni¿ koncert f-moll   A mo¿e to jaki¶ utwór ca³y w tempie Largo

To nie utwór Chopina sensu stricto, ale stawiam na... forum Kurier Szafarski  Chichot (hiperszalony pomys³, wiem, ale naprawdê nic innego nie przychodzi mi na my¶l).

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #156 : Kwiecieñ 20, 2013, 23:55:41 »

Krócej od koncertu f-moll, czyli ten balet jest krótszy od krótszego koncertu Chopina (nie doprecyzowa³am  ).

Ja z kolei nie wiem do tej pory, kto jest autorem s³ów "Pachn± fio³kami i s± bardzo warszawskie" (o op. 11 & 21 Chopina). Jak wyczyta³am w ksi±¿eczce do p³yty z koncertami Fryderyka (Janusz Olejniczak & Sinfonia Varsovia) - jeden z Noblistów (ale który?).  (Od pamiêtnej "wpadki" ze szczyg³em, który jednak by³ szpakiem  Chichot i skrzydlat± muz± W. A. Mozarta, jestem bardziej sceptyczna co do info zawartych w bookletach  ). 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #157 : Kwiecieñ 21, 2013, 09:20:04 »

Dziewczyny! jeste¶cie wszystkie wspania³e: dzielne, odwa¿ne, ufne i ciekawe   Spoko I nale¿y Wam siê za to ode mnie buziak  Buziak
Ale sorry! Ten quizek Was pogr±¿y  Chichot

Otó¿ najd³u¿szym utworem do odgrywania naszego Frycka jest... mazurek C-dur op. 6 nr 5
Liczy, po prawdzie, wszystkiego tylko kilka taktów i kilka prostych akordow. Ale i co z tego? I tak ca³y jego cymesik sprowadza siê do przypisu. Otó¿ jako jedyny w twórczo¶ci Chopina utwór ma znamienny dopisek: „senza fine” – dos³ownie: bez koñca. Mo¿na go (i w zasadzie nale¿y) graæ dowolnie d³ugo: z powrotem i bez koñca. Chce kto¶ sobie grac go przez godzinê albo dwie? - proszê bardzo. I w ka¿dej sekundzie swego grania bêdzie jak najbardziej zgodny z zapisem kompozytora. 

A ju¿ poza konkursem... Mazurek do¶æ k³opotliwy dla edytorów. Oto na stronach NIFC widnieje jako op. 6 nr 5
http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/composition/detail/name/mazurek_c/id/148
Tymczasem w narodowym Wydaniu Chopina (pod redakcj± Ekiera): wskoczy³ sobie do opusu 7.

I ¿eby nie by³o zbyt klarownie - w pierwotnych wydaniach z 1833 roku:
Mazurki op. 6 (Francuskie, M. Schlesinger)
Mazurki op. 6 (Angielskie, Wessel & Co.)

sa tylko po 4 mazurki, bez naszego ancymonka  Kto wiêc siê myli: Narodowe Wydanie, czy NIFC?

I o co tu w tym wszystkim chodzi?  Co?
Mo¿e kto¶ z Was pokusi siê o rozszyfrowanie tych jego tajemniczych wycieczek po opusach
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 21, 2013, 09:26:53 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #158 : Kwiecieñ 21, 2013, 10:54:06 »

Najdluzszy utwor Chopina zostal zagrany na imprezie pt."Najd³u¿sze Urodziny.." z udzialem niezlomnego
forumowicza Janusza. Koncert trwal ponad tydzien (?) non-stop.
Wprawdzie grano rozne utwory tego samego kompozytora, ale
moim zdaniem, poniewaz styl Chopina jest bardzo spojny i jednolity.
moznaby odniesc wrazenie, ze sluchamy jednego utworu (jednego gigantycznego cyklu).

P.S.
Czesto spotykam sie z zarzutem, ze utwor danego kompozytora jest taki sam jak poprzednie.
...Ciagle to samo...i.. on znowu to samo napisal ..itd
Otoz mysle, ze ta "negatywna" krytyka jest bez sensu. Wiadomo, ze mocny indywidualny styl bedzie
zawsze zauwazalny w kazdym utworze.
Silne cechy stylu sa zatem walorem.
Sluchajac Bacha zauwazam "jeden" motyw, "jedna" harmonie, "jeden" kontrapunkt.
Z Chopinem jest to samo.
Nie przeszkadza mi w budowaniu wlasnej emocji podczas sluchania, ze po mazurku op 6 uslysze od razu nokturn op 9.
Oczywiscie nie jest to regula....
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #159 : Kwiecieñ 21, 2013, 11:23:55 »

Czesto spotykam sie z zarzutem, ze utwor danego kompozytora jest taki sam jak poprzednie.
...Ciagle to samo...i.. on znowu to samo napisal ..itd

To tak jak w tym starym (i niem±drym) dowcipie o Vivaldim: "Vivaldi did not write 500 concertos; he wrote the same concerto 500 times".

P.S. Jak mi³o Ciê znowu czytaæ Bartku! 

Januszu, zaskoczy³e¶ mnie nieziemsko tym Niekoñcz±cym Siê Mazurkiem... Przyznam, ¿e pomys³ z Najd³u¿szymi Urodzinami te¿ przyszed³ mi do g³owy  Przy próbie rozwi±zania Twojego quizu literalnie przepala³y mi siê synapsy  Chichot i chwyta³am siê ka¿dej mo¿liwo¶ci 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #160 : Kwiecieñ 21, 2013, 12:07:14 »

...Januszu, zaskoczy³e¶ mnie nieziemsko tym Niekoñcz±cym Siê Mazurkiem... Przyznam, ¿e pomys³ z Najd³u¿szymi Urodzinami te¿ przyszed³ mi do g³owy  Przy próbie rozwi±zania Twojego quizu literalnie przepala³y mi siê synapsy  Chichot i chwyta³am siê ka¿dej mo¿liwo¶ci 

Chichot  Buziak

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #161 : Kwiecieñ 21, 2013, 16:22:33 »

Chichot  Buziak

¦miej siê, ¶miej Januszu  , dok³adnie tak by³o 

Na YT ten utwór te¿ figuruje pod ró¿nymi numerami opusowymi:

jako op. 6 nr 5
http://www.youtube.com/watch?v=XiG93g4eD_U

lub te¿ jako op. 7 nr 5
http://www.youtube.com/watch?v=SMRlXbvAuuk

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #162 : Kwiecieñ 21, 2013, 18:58:32 »

Januszu, tak nam zapêtlaæ my¶lenie, jak mog³e¶ Te¿ podjê³am próbê, odkry³am szybko, ¿e kruczek, ale nie mia³am cierpliwo¶ci i wiary w umiejêtno¶ci. Trzeba by³o Sherlocka ogl±daæ, jak wszyscy w ko³o namawiali Chichot
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #163 : Kwiecieñ 21, 2013, 20:15:16 »

jaki jest najd³u¿szy do grania utwór Chopina?

A zatem s³owo-klucz... opus  Chichot

Januszu, przyznam siê, ¿e nie wpad³bym na to, ¿e chodzi o mazurek op. x (longissimum  ) nr 5, gdy¿ nigdy go nie gra³em i nie widzia³em tej ciekawej notki. Kiedy przeczyta³em zagadkê, pomy¶la³em najpierw o komplecie preludiów z op. 28, które jak kiedy¶ wspomina³em, jest moim chopinowskim opus magnum  Trwa ono zazwyczaj nieca³e 3 kwadranse, a zatem parê minut d³u¿ej od przeciêtnego wykonania I Koncertu e-moll. Poza tym z wielu wzglêdów mo¿na ten cykl traktowaæ nieroz³±cznie; poszczególne miniatury, mimo wszelakich kontrastów, pojawiaj± siê niejako zgodnie z logik± (co wyra¿a siê choæby rozwojem ko³a kwintowego). Nie bêdzie chyba nadu¿yciem stwierdzenie, ¿e 24 preludia (mimo ró¿norodno¶ci) sk³adaj± siê na jeden d¼wiêkowy organizm, samodzielne, monumentalne opus. IMO bardziej ni¿ etiudy op. 10 i 25 (które jednak, jako ¿e zebrane "jedynie" po 12 w cykl, trwaj± nieco krócej; te¿ przemknê³y mi przez my¶l).

Zastanawia³em siê te¿ nad kompletem pie¶ni, zebranych w ok. 50-minutowe op. 74, ale jak wiadomo, poszczególne dzie³a powstawa³y na ró¿nych etapach twórczo¶ci Chopina, a¿ do 1847 r.

A Beatce polecam genialnego, serialowego "Sherlocka" by BBC! 

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #164 : Kwiecieñ 21, 2013, 20:27:35 »

jaki jest najd³u¿szy do grania utwór Chopina?

Trzeba by³o czytaæ ze zrozumieniem pytanie Janusza, dawa³ nam przecie¿ w pytaniu wskazówkê... "Do grania".
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land animilkowo kalinowatyper twistedgamers neder-live