Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 110348 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #150 : Kwiecień 19, 2013, 16:22:53 »

Mam nowy quizek.  Chichot
I wcale nie taki prosty... No chyba Âżeby jednak   

Pytanko brzmi: jaki jest najdÂłuÂższy do grania utwĂłr Chopina? (najdÂłuÂższy, rzecz jasna, pod wzglĂŞdem czasowym).
Dla uÂłatwienia (czytaj: utrudnienia) dodam - to wcale nie ktorys z koncertow ani Âżadna z sonat 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #151 : Kwiecień 20, 2013, 15:05:15 »

Pytanko brzmi: jaki jest najdÂłuÂższy do grania utwĂłr Chopina? (najdÂłuÂższy, rzecz jasna, pod wzglĂŞdem czasowym).

Hej, hej! Forumijna rodzinko, co z TobÂą? Âżadnych prĂłb odpowiedzi? CzyÂżby zbiorowa kapitulacja?  Niezdecydowany

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #152 : Kwiecień 20, 2013, 17:05:39 »

Z mojej strony tak... opery nie skomponowaÂł.. mszy tez nie!!Bardzo jestem ciekawa odpowiedzi  !!!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #153 : Kwiecień 20, 2013, 21:26:04 »

No, Tererenia! Ty juÂż zasÂługujesz na nagrodĂŞ... za choĂŚby tylko ciekawoœÌ. 

A na tĂŞ ÂśpiÂącÂą resztĂŞ to chyba zaraz nakrzyczĂŞ  Z politowaniem

Emilka
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #154 : Kwiecień 20, 2013, 22:09:43 »

BĂŞdĂŞ odwaÂżna i powiem, Âże to Koncert e-moll jest najdÂłuÂższy.
Nic innego mi nie przychodzi do gÂłowy. SprawdziÂłam nawet wszystkie czasy na pÂłytach z wszystkimi utworami The Real Chopin.

laureatka I miejsca OgĂłlnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #155 : Kwiecień 20, 2013, 22:28:18 »

Januszu, w pierwszej chwili pomyÂślaÂłam o balecie Les Sylphides (Sylfidy/Chopiniana) do muzyki Chopina, ale dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże trwa on generalnie krĂłcej niÂż koncert f-moll   A moÂże to jakiÂś utwĂłr caÂły w tempie Largo

To nie utwĂłr Chopina sensu stricto, ale stawiam na... forum Kurier Szafarski  Chichot (hiperszalony pomysÂł, wiem, ale naprawdĂŞ nic innego nie przychodzi mi na myÂśl).

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #156 : Kwiecień 20, 2013, 23:55:41 »

KrĂłcej od koncertu f-moll, czyli ten balet jest krĂłtszy od krĂłtszego koncertu Chopina (nie doprecyzowaÂłam  ).

Ja z kolei nie wiem do tej pory, kto jest autorem s³ów "PachnÂą fioÂłkami i sÂą bardzo warszawskie" (o op. 11 & 21 Chopina). Jak wyczytaÂłam w ksi¹¿eczce do pÂłyty z koncertami Fryderyka (Janusz Olejniczak & Sinfonia Varsovia) - jeden z NoblistĂłw (ale ktĂłry?).  (Od pamiĂŞtnej "wpadki" ze szczygÂłem, ktĂłry jednak byÂł szpakiem  Chichot i skrzydlatÂą muzÂą W. A. Mozarta, jestem bardziej sceptyczna co do info zawartych w bookletach  ). 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #157 : Kwiecień 21, 2013, 09:20:04 »

Dziewczyny! jesteÂście wszystkie wspaniaÂłe: dzielne, odwaÂżne, ufne i ciekawe   Spoko I naleÂży Wam siĂŞ za to ode mnie buziak  Buziak
Ale sorry! Ten quizek Was pogr¹¿y  Chichot

Otó¿ najd³u¿szym utworem do odgrywania naszego Frycka jest... mazurek C-dur op. 6 nr 5
Liczy, po prawdzie, wszystkiego tylko kilka taktĂłw i kilka prostych akordow. Ale i co z tego? I tak caÂły jego cymesik sprowadza siĂŞ do przypisu. Otó¿ jako jedyny w twĂłrczoÂści Chopina utwĂłr ma znamienny dopisek: „senza fine” – dosÂłownie: bez koĂąca. MoÂżna go (i w zasadzie naleÂży) graĂŚ dowolnie dÂługo: z powrotem i bez koĂąca. Chce ktoÂś sobie grac go przez godzinĂŞ albo dwie? - proszĂŞ bardzo. I w kaÂżdej sekundzie swego grania bĂŞdzie jak najbardziej zgodny z zapisem kompozytora. 

A ju¿ poza konkursem... Mazurek doœÌ k³opotliwy dla edytorów. Oto na stronach NIFC widnieje jako op. 6 nr 5
http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/composition/detail/name/mazurek_c/id/148
Tymczasem w narodowym Wydaniu Chopina (pod redakcjÂą Ekiera): wskoczyÂł sobie do opusu 7.

I Âżeby nie byÂło zbyt klarownie - w pierwotnych wydaniach z 1833 roku:
Mazurki op. 6 (Francuskie, M. Schlesinger)
Mazurki op. 6 (Angielskie, Wessel & Co.)

sa tylko po 4 mazurki, bez naszego ancymonka  Kto wiĂŞc siĂŞ myli: Narodowe Wydanie, czy NIFC?

I o co tu w tym wszystkim chodzi?  Co?
MoÂże ktoÂś z Was pokusi siĂŞ o rozszyfrowanie tych jego tajemniczych wycieczek po opusach
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2013, 09:26:53 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #158 : Kwiecień 21, 2013, 10:54:06 »

Najdluzszy utwor Chopina zostal zagrany na imprezie pt."NajdÂłuÂższe Urodziny.." z udzialem niezlomnego
forumowicza Janusza. Koncert trwal ponad tydzien (?) non-stop.
Wprawdzie grano rozne utwory tego samego kompozytora, ale
moim zdaniem, poniewaz styl Chopina jest bardzo spojny i jednolity.
moznaby odniesc wrazenie, ze sluchamy jednego utworu (jednego gigantycznego cyklu).

P.S.
Czesto spotykam sie z zarzutem, ze utwor danego kompozytora jest taki sam jak poprzednie.
...Ciagle to samo...i.. on znowu to samo napisal ..itd
Otoz mysle, ze ta "negatywna" krytyka jest bez sensu. Wiadomo, ze mocny indywidualny styl bedzie
zawsze zauwazalny w kazdym utworze.
Silne cechy stylu sa zatem walorem.
Sluchajac Bacha zauwazam "jeden" motyw, "jedna" harmonie, "jeden" kontrapunkt.
Z Chopinem jest to samo.
Nie przeszkadza mi w budowaniu wlasnej emocji podczas sluchania, ze po mazurku op 6 uslysze od razu nokturn op 9.
Oczywiscie nie jest to regula....
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #159 : Kwiecień 21, 2013, 11:23:55 »

Czesto spotykam sie z zarzutem, ze utwor danego kompozytora jest taki sam jak poprzednie.
...Ciagle to samo...i.. on znowu to samo napisal ..itd

To tak jak w tym starym (i niemÂądrym) dowcipie o Vivaldim: "Vivaldi did not write 500 concertos; he wrote the same concerto 500 times".

P.S. Jak miÂło CiĂŞ znowu czytaĂŚ Bartku! 

Januszu, zaskoczyÂłeÂś mnie nieziemsko tym NiekoĂączÂącym SiĂŞ Mazurkiem... Przyznam, Âże pomysÂł z NajdÂłuÂższymi Urodzinami teÂż przyszedÂł mi do gÂłowy  Przy prĂłbie rozwiÂązania Twojego quizu literalnie przepalaÂły mi siĂŞ synapsy  Chichot i chwytaÂłam siĂŞ kaÂżdej moÂżliwoÂści 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #160 : Kwiecień 21, 2013, 12:07:14 »

...Januszu, zaskoczyÂłeÂś mnie nieziemsko tym NiekoĂączÂącym SiĂŞ Mazurkiem... Przyznam, Âże pomysÂł z NajdÂłuÂższymi Urodzinami teÂż przyszedÂł mi do gÂłowy  Przy prĂłbie rozwiÂązania Twojego quizu literalnie przepalaÂły mi siĂŞ synapsy  Chichot i chwytaÂłam siĂŞ kaÂżdej moÂżliwoÂści 

Chichot  Buziak

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #161 : Kwiecień 21, 2013, 16:22:33 »

Chichot  Buziak

ÂŚmiej siĂŞ, Âśmiej Januszu  , dokÂładnie tak byÂło 

Na YT ten utwór te¿ figuruje pod ró¿nymi numerami opusowymi:

jako op. 6 nr 5
http://www.youtube.com/watch?v=XiG93g4eD_U

lub teÂż jako op. 7 nr 5
http://www.youtube.com/watch?v=SMRlXbvAuuk

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #162 : Kwiecień 21, 2013, 18:58:32 »

Januszu, tak nam zapĂŞtlaĂŚ myÂślenie, jak mogÂłeÂś TeÂż podjĂŞÂłam prĂłbĂŞ, odkryÂłam szybko, Âże kruczek, ale nie miaÂłam cierpliwoÂści i wiary w umiejĂŞtnoÂści. Trzeba byÂło Sherlocka oglÂądaĂŚ, jak wszyscy w koÂło namawiali Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #163 : Kwiecień 21, 2013, 20:15:16 »

jaki jest najdÂłuÂższy do grania utwĂłr Chopina?

A zatem sÂłowo-klucz... opus  Chichot

Januszu, przyznam siĂŞ, Âże nie wpadÂłbym na to, Âże chodzi o mazurek op. x (longissimum  ) nr 5, gdyÂż nigdy go nie graÂłem i nie widziaÂłem tej ciekawej notki. Kiedy przeczytaÂłem zagadkĂŞ, pomyÂślaÂłem najpierw o komplecie preludiĂłw z op. 28, ktĂłre jak kiedyÂś wspominaÂłem, jest moim chopinowskim opus magnum  Trwa ono zazwyczaj niecaÂłe 3 kwadranse, a zatem parĂŞ minut dÂłuÂżej od przeciĂŞtnego wykonania I Koncertu e-moll. Poza tym z wielu wzglĂŞdĂłw moÂżna ten cykl traktowaĂŚ nieroz³¹cznie; poszczegĂłlne miniatury, mimo wszelakich kontrastĂłw, pojawiajÂą siĂŞ niejako zgodnie z logikÂą (co wyraÂża siĂŞ choĂŚby rozwojem koÂła kwintowego). Nie bĂŞdzie chyba naduÂżyciem stwierdzenie, Âże 24 preludia (mimo ró¿norodnoÂści) skÂładajÂą siĂŞ na jeden dÂźwiĂŞkowy organizm, samodzielne, monumentalne opus. IMO bardziej niÂż etiudy op. 10 i 25 (ktĂłre jednak, jako Âże zebrane "jedynie" po 12 w cykl, trwajÂą nieco krĂłcej; teÂż przemknĂŞÂły mi przez myÂśl).

Zastanawia³em siê te¿ nad kompletem pieœni, zebranych w ok. 50-minutowe op. 74, ale jak wiadomo, poszczególne dzie³a powstawa³y na ró¿nych etapach twórczoœci Chopina, a¿ do 1847 r.

A Beatce polecam genialnego, serialowego "Sherlocka" by BBC! 

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #164 : Kwiecień 21, 2013, 20:27:35 »

jaki jest najdÂłuÂższy do grania utwĂłr Chopina?

Trzeba byÂło czytaĂŚ ze zrozumieniem pytanie Janusza, dawaÂł nam przecieÂż w pytaniu wskazĂłwkĂŞ... "Do grania".
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land kalinowatyper countrylife neder-live black-for