Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Quizy o Chopinie  (Przeczytany 105080 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #165 : Kwiecieñ 21, 2013, 21:02:16 »

W sumie, Beatko, jakby siê uprzeæ, ka¿dy utwór nale¿y odegraæ Chichot  Gdyby Januszowi chodzi³o o najd³u¿szy w sensie partytury, a wiêc najbardziej "zapisany" utwór, pewnie odpowiedzi± by³by I Koncert (z A. Maestoso, na które sk³ada siê ok. 700 taktów).

fabura
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 94

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #166 : Kwiecieñ 21, 2013, 21:08:49 »

Wychodzi na to , ¿e Chopin by³ zafascynowany wa¿n± cecha muzyki ludowej jak± jest transowo¶æ. Rzeczywi¶cie takich oberków mo¿na s³uchaæ i graæ bez koñca, a cz³owiek odczuwa charakterystyczne uczucie upojenia. Kiedy¶ wiejskie zabawy, wesela to by³y prawdziwe maratony w porównaniu z dniem dzisiejszym co by³o bardzo wyczerpuj±ce dla muzykantów zreszt±. To wa¿ny temat bo przypuszczam, ¿e ta cecha pomaga gdy kto¶ siê uczy takiej muzyki ale to ju¿ temat do innej dyskusji.
Ze dwa linki nie zaszkodz±:

http://www.youtube.com/watch?v=4innPHMKJOM
http://www.youtube.com/watch?v=McOCdwfDguc

fabura
U¿ytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #167 : Kwiecieñ 21, 2013, 21:16:33 »

Poza tym z wielu wzglêdów mo¿na ten cykl traktowaæ nieroz³±cznie; poszczególne miniatury, mimo wszelakich kontrastów, pojawiaj± siê niejako zgodnie z logik± (co wyra¿a siê choæby rozwojem ko³a kwintowego). Nie bêdzie chyba nadu¿yciem stwierdzenie, ¿e 24 preludia (mimo ró¿norodno¶ci) sk³adaj± siê na jeden d¼wiêkowy organizm, samodzielne, monumentalne

Ja bym powiedzia³, ¿e jest to nadu¿ycie. Dla mnie ka¿dy z tych utworów nawet najkrótszy to odrêbne arcydzie³o. Zreszt± Chopin nigdy nie zagra³ wszystkich preludiów naraz ani ¿adnego swojego innego cyklu. Rekordem by³o zagranie 6 pierwszych preludiów po koleji.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 21, 2013, 21:19:28 wys³ane przez fabura » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #168 : Kwiecieñ 22, 2013, 08:38:41 »

Ja bym powiedzia³, ¿e jest to nadu¿ycie. Dla mnie ka¿dy z tych utworów nawet najkrótszy to odrêbne arcydzie³o.
...odrêbne arcydzie³o? czy opus?

A czy jedno drugiemu, Faburo, przeszkadza? Ja za arcydzie³o np. uwa¿am etiude E-dur (10/3). Ale i w tej etiudzie mam swoje mikro-arcydzie³ko w postaci jej pierwszego tematu. I "u cioci na imieninach" z etiudy grywam tylko ów ukochany kawa³ek...
To, ¿e w bukiecie kwiatów jedne wydaj± nam sie ³adniejsze od innych nie znaczy, ze bukiet to przypadkowa zbieranka. Skoro kompozytor decyduje sie konkretne utwory przypisac do wspolnego im dzie³a znaczy - tworz± zamkniêta ca³o¶c. W takim rozumieniu delektowanie sie pe³nym opus ma g³ebszy sens, ni¼li podskubywanie rodzynków z ciasta. (Tak, akurat, zwyk³em czyniæ to ja  Zawstydzony    )
Prawdopodobnie mog³o tak byæ, jak piszesz: Chopin nigdy na recitalach nie grywa³ ca³ych cykli. Ale to jeszcze nic nie znaczy. Chopin w ogóle nie by³ rasowym, koncertujacym pianist± i w zwiazku z tym wielkie cykle nie by³y jego domen±. Za to wiemy, ¿e ca³e cykliczne dzie³a wprowadzali do swoich programow jemu wspólczesni, na przyklad Liszt. To na co Chopin nie porywa³ sie na salach koncertowych - to, okazuje siê, realizowa³ zaciszu swoich pracowni. Jest np relacja jego ucznia, który wspomina ¿e na jednej z lekcji Chopin odegra³ mu (z pamiêci) ca³y cyl preludiow i fug Bacha. A zatem gramie cyklami i rozumienie cyklu jako ca³o¶æ zamys³u kompozytora nie by³o obce i Chopinowi. 
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 22, 2013, 09:12:10 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fabura
U¿ytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #169 : Kwiecieñ 22, 2013, 17:10:58 »

odrêbne arcydzie³o? czy opus?
Oho, próbujesz przypisaæ mi jakie¶ s³owa, których nie wypowiedzia³em. Ju¿ nie przesadzajmy... nie jeste¶my dzieæmi.
To, ¿e w bukiecie kwiatów jedne wydaj± nam sie ³adniejsze od innych nie znaczy, ze bukiet to przypadkowa zbieranka

To, ¿e jedne kwiatki wydaj± nam siê mniej ³adne nie znaczy, ¿e nie bêd± nam siê podobaæ osobno, poza bukietem. A je¶³i kto¶ jest usatysfakcjonowany tylko wtedy gdy us³yszy preludium 14 tu¿ po 13, a przed 15, a po nokturnie f-moll ju¿ nie to jest to jego problem

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #170 : Kwiecieñ 25, 2013, 08:24:23 »

To tak jak w tym starym (i niem±drym) dowcipie o Vivaldim: "Vivaldi did not write 500 concertos; he wrote the same concerto 500 times".

Podoba mi sie to zdanie Kasiu. Nie wydaje mi sie ono "niemadre".
Kazdy nowy utwor Vivaldiego (Chopina, Bacha Mozarta), to warianty poprzednich.
Sadze, ze kompozytorzy w dawnych czasach "produkowali" utwory. Mieli swoj sposob, technike i ciachali jeden utwor za drugim.
Ten sposob tworzenia nie umniejsza wartosci utworow. Na tym polega wlasnie profesjonalizm - emocje wynikaja z techniki i warsztatu.
Cala otoczka magii w okol dziela jest wynikiem juz sluchaczy, ktorzy, jako zwierzeta stadne (sam sie do nich zaliczam)
wpadaja w rodzaj zbiorowej psychozy (zjawisko to dotyczy rowniez wykonawcow - zobacz na wszelkiego rodzaju fanki - folowerki).
Prawde o sztuce weryfikuje historia.
Utwory z mizerna technika i wartsztatem szybko znikaja ze spisu dziel.
Ale coz, bez "magii" zycie byloby nudne. Bez magii, ktora sami sobie tworzymy w okol siebie.
I tak ma byc.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 25, 2013, 08:28:22 wys³ane przez bartus » Zapisane
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #171 : Kwiecieñ 25, 2013, 11:46:54 »

Zgadzam siê z Tob± Bartku w 100%: Ein bisschen Magie muss sein! 

Wiesz, przydawkê "niem±dry" doda³am aby z³agodziæ nieco deprecjacyjny charakter tego zdania - Maestro z Wenecji nie doczeka³ siê jeszcze co prawda swojego w±tku, ale wiem, ¿e ma tu swoich fanów (np. Ciebie i mnie). 

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #172 : Maj 19, 2013, 14:02:26 »

Nasza agentka 007 uaktywniaj±c siê w róznych obszarach quizowych mimowolnie zmobilizowa³a mnie do kolejnej zapytanki. Na szczêscie bêdzie ona i nieskompliowana, i krótka.
Drodzy forumowicze! Moje pytanko brzmi: ile wzrostu mierzy³ sobie Frycek?  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #173 : Maj 19, 2013, 15:28:27 »

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #174 : Maj 19, 2013, 16:59:17 »

Gratulacje i brawa dla Agi! I za prawid³ow± odpowied¼, i za bonusow± przyrównywarkê  Chichot
Nawiasem mówi±c - owe 5'6"  to po naszemu ok. 170 cm
 Z kronikarskiego obowi±zku (wcale nie umniejszajacego przyjemno¶æ) i dla sprawiedliwosci dodam, ¿e najszybciej odpowiedzia³a na pytanie (odpowied¼ przekazujac na priva)... no kto? Wiadomo - nasza agentka 007. Gratulacje wiêc i dla Kasi 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #175 : Lipiec 14, 2013, 11:10:50 »

Mamy wakacje, wiec tym razem quzik troche na luzie i raczej z tych ³atwiejszych 

W sasiednim topicu razem z Katiusz± zarekomendowali¶my znakomit± parafrazê tematów Chopina pt. :"Chopinata" z albumu "Wó³ na dachu".  Chichot
Otwiera j± zamaszysta przeróbka poloneza A-dur - koñczy: temat z walca cis-moll (op. 64). Temat tego walca jest zreszt± przewodnum motywem "Chopinaty".
http://youtu.be/k80xXKyqODk
W Chopinacie (link jw.) pojawia sie jescze jedno odniesienie do tematu z Chopina. Której kompozycji dotyczy? 
(Dla niecierpliwtch podajê namiar: 1:34 do 2:10)

Oczywiscie, proszê o odpowiedzi na priva 

fabura
U¿ytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #176 : Lipiec 19, 2013, 16:33:12 »

I co? Nikt nie odpowidzia³ czy nikt nie bra³ udzia³u? Ja nie bra³em bo my¶la³em, ¿e od razu kto¶ odpowiedzia³ i ju¿ za pó¼no.

Ps. Fora internetowe umieraj±...  Niezdecydowany
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2013, 16:35:12 wys³ane przez fabura » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #177 : Lipiec 19, 2013, 21:31:57 »

I co? Nikt nie odpowidzia³ czy nikt nie bra³ udzia³u? Ja nie bra³em bo my¶la³em, ¿e od razu kto¶ odpowiedzia³ i ju¿ za pó¼no.

Ps. Fora internetowe umieraj±...  Niezdecydowany
nie jest tak ¼le  Kilka osob napisalo na priva..
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2013, 21:37:12 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #178 : Lipiec 21, 2013, 11:22:01 »

Pora na rozwi±zanie ostatniego quizka. Jak niezawodnie i s³usznie napisa³ mi na priva Patryk ("Mozart")
"...Chodzi o Fantaisie-Impromptu cis-moll op. 66; w do¶æ zawoalowany sposób, w duchu frapuj±cej improwizacji w "Chopinacie" zaprezentowany zostaje ¶rodkowy, nokturnowy epizod (Des-dur) tego opus (moderato cantabile, sotto voce)..." Brawo, Pat!
Wraz z Patrykiem prawid³owej odpowiedzi udzieli³a tak¿e Dorota ("Kati")  - i tu, uk³ony dla Dorotki - bo po raz pierwszy wziê³a udzia³ w quizie i od razu prawid³owo, i zreszt± jako najpierwsza udzieli³a odpowiedzi  Chichot
Ale i gratulacje dla Kasi (fille007), która swoj± odpowied¼ (a jak¿e - prawid³ow±!)umie¶ci³a na mojej Witrynie w komentarzach do nowelki o motocykli¶cie Konradzie i Calypso (http://janusz.nizynski.pl/netowiska/cyberp/motocyklista-konrad-i-calypso/)
Cieszy wiêc bardzo, ¿e wci±¿ s± chêtni do uczestniczenia w quizach, choæ troszkê martwi, ¿e nie jest ich bardzo, bardzo du¿o Smutny  no, ale cóz... Wakacje rz±dza siê swymi prawami  Spoko
Dziêkujê raz jeszcze wszystkim za uczestnictwo i zapraszam do kolejnych, wkrótce, zmagañ 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #179 : Lipiec 21, 2013, 11:30:36 »

Tytu³em uzupe³nienia...
Czy zastanawia³o Was, dlaczego to piêkne Impromptu cis-moll nie zosta³o przez Chopina opublikowane? dlaczego wraz z innymi licznymi kompozycjami kaza³ je po swojej ¶mierci spaliæ?
Ciekawa sprawa... Kiedy¶ doczyta³em siê u Hedleya, ¿e Chopin mia³ ¶wiadomo¶æ poczynionego przez siebie plagiatu. Ponoæ to impromptu by³o wiernie wzorowane na pewnej kompozycji Moschelesa... Przyznam, ¿e wiele zajê³o mi trudu odnalezienie owego utworu-protoplasty, ale bez skutku. Mo¿e kiedy¶ komu¶ z Was siê uda??
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2013, 13:49:12 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live black-for mini-land silverstar thepunisher