Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Polskie pere³ki ludowe  (Przeczytany 25172 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Listopad 10, 2010, 23:43:35 »

Kozio³ku - o³tarz Mariacki ma³y? Rze¼bom z o³tarza siêgasz do pasa:) Po za tym Mariacki du¿o zyska³ po renowacji, która by³a parê dobrych lat temu. Uprzednio zdawa³ siê mniejszy, przyt³aczaj±cy. Nie jest on wysoki, ani te¿ specjalnie wielki, za to ma jedyny i niepowtarzalny klimat i energiê. Zawsze mnie zastanawia³o, dlaczego Mariacki, pomimo uk³adu prostopad³ego ulic, nie wpisuje siê w architekturê miasta. Okazuje siê jednak, ¿e ko¶cio³y do pewnego wieku ( nie wiem, jak jest teraz), musia³y by¶ zwrócone do Ziemi ¦wiêtej, tak aby id±cemu pielgrzymowi pokazywaæ drogê

Mówi±c "nasza katedra" mówisz o...? Nie wiem, Gdañskiej?

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #16 : Listopad 10, 2010, 23:51:42 »

Albo¶my to jacy tacy, albo i nie  
Proszê Pañstwa: oto Kraskowiak, a gdzie¿by indziej jak nie na krakowskim Rynku?!

http://www.youtube.com/watch?v=v5bwS62m_Sk&feature=related

Jak siê s³ucha i patrzy na co¶ takiego Januszu, to cz³ekowi przychodzi tylko jedno na my¶l.."Panorama Rac³awicka" Chichot
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Listopad 10, 2010, 23:56:58 »

A na tym miejscu, gdzie oni tañcz±, trochê po lewej, jest teraz fontanna, która ma po³aczenie z podziemiami. Z podziemi, poprzez t± fontannê, mo¿na zobaczyæ ko¶ció³ Mariacki
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #18 : Listopad 11, 2010, 00:19:54 »

Przyjmijcie i moje ¿yczenia,
Chopin napisa³:
bêd± siê dzia³y straszne rzeczy ale na koniec bêdzie jedna wielka s³owem Polska

http://www.youtube.com/watch?v=qZwqQi5BqUk

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #19 : Listopad 11, 2010, 00:39:02 »

Kozio³ku - o³tarz Mariacki ma³y? Rze¼bom z o³tarza siêgasz do pasa:) Po za tym Mariacki du¿o zyska³ po renowacji, która by³a parê dobrych lat temu. Uprzednio zdawa³ siê mniejszy, przyt³aczaj±cy. Nie jest on wysoki, ani te¿ specjalnie wielki, za to ma jedyny i niepowtarzalny klimat i energiê. Zawsze mnie zastanawia³o, dlaczego Mariacki, pomimo uk³adu prostopad³ego ulic, nie wpisuje siê w architekturê miasta. Okazuje siê jednak, ¿e ko¶cio³y do pewnego wieku ( nie wiem, jak jest teraz), musia³y by¶ zwrócone do Ziemi ¦wiêtej, tak aby id±cemu pielgrzymowi pokazywaæ drogê

Mówi±c "nasza katedra" mówisz o...? Nie wiem, Gdañskiej?

Byæ mo¿e umiejscowiono nas za daleko o³tarza, dlatego wydawa³ siê taki ma³y..ale sama przyznaj, ¿e na tle ca³o¶ci "bry³y" Ko¶cio³a, sam o³tarz istotnie sprawia wra¿enie stosunkowo "ma³ego"..no i te boczne "³awki" strasznie dziwna konfiguracja - naprawdê by³em rozczarowany (zreszt± nie tylko ja, pozostali równie¿)..ale nie bêdê bawi³ siê w "krytykanta" bo jeszcze siê na mnie pogniewasz
A z tym zwracaniem ku Ziemi ¦wiêtej masz racjê, bowiem w "wiekach ¶rednich" obowi±zywa³a doktryna Ko¶cio³a mówi±ca, i¿ centrum ¶wiata, ba..nawet wszech¶wiata stanowi³a "Ziemia ¦wiêta", a dok³adniej miasto Jerushalaim - powo³ywano siê przy tym bodaj¿e na jedn±, jedyn± perykopê z Pisma ¦wiêtego (nie bêdê Moniko przytacza³ któr±, bo nie chce mi siê ju¿ teraz siêgaæ po egzemplarz Chichot)
Mówi±c "nasza katedra"..mia³em na my¶li oczywi¶cie STARGARDZK¡, ale mo¿na przy okazji wspomnieæ równie¿ o Ko¶ciele ¶w. Jana (99 albo 100m wysoko¶ci), sama katedra za¶ nie wiele ni¿sza ale za to znacznie wiêksza i jeszcze taka ma³a ciekawostka - dysponuje najwy¿ej po³o¿onym sklepieniem w ca³ej Polsce..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Listopad 11, 2010, 09:08:12 »

Z pewno¶ci± jest tak jak mówisz. O tej katedrze od razu my¶la³am, gdy powiedzia³e¶, ¿e najwiêksza. Jest rzeczywi¶cie imponuj±ca. By³am tam parê lat temu. Jest w niej du¿o ¶wiat³a, ale te¿ du¿o ¶redniowiecznej surowo¶ci. Dlatego, by nie daæ nikomu p³aszczyzny do pogniewania siê, powiedzmy, ¿e ka¿dy z tych ko¶cio³ów jest na swój sposób cudowny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 11, 2010, 09:27:54 »

Kozio³ku, co tam 100 m Ko¶ciólka - a mój komin na ¯eraniu ma 200 (ach ten jasiek - wiem, ze g³upio ¿artuje, sorry Kozio³ku. Zaraz potargam mu uszy  Chichot). Gdy bêdê w Stargardzie - chêtnie po¶wiêcê mu i piêknej starogardzkiej Katedrze o "¶redniowiecznej surowo¶ci" swoje zainteresowanie i czas.

W Krakowie bywam prawie co roku, podczas powrotu z gór. Zatrzymuje siê na króciutko i zaraz wracam do tej nudnej warszawki. Ale w tym roku, we wrze¶niu przyjecha³em z rodzink± (moja Pani i mój braciszek z ¿on±) na ca³y dzieñ i noc, i tylko dla samego Krakowa. By³o uroczo. Zwiedzili¶my niema³o: od Wawelu (ave grobowce królów i ave Panie Marsza³ku!), poprzez Ko¶ció³ek na Ska³ce, przeuroczy Kazimierz i na koniec Kopiec Ko¶ciuszki. O podziemiach rynkowych troche zapomnieli¶my. A jak widzê, szkoda. Szkoda te¿, ¿e Konkurs Chopina rozpocz³± siê tak pó¼no i tym samym bêdac w grodzie Kraka nie zna³em jeszcze naszej Moniki. Mo¿e by pomog³a i pos³uzy³a rad±?  Chichot Pozdrówka, droga Przyjació³ko!

Teresko, ¶wietna Pere³ka! Na dzisiejszy dzieñ nic lepszego nie mog³o!
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 09:32:50 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #22 : Listopad 11, 2010, 10:29:41 »

Kiedys tez tak przez laske moglem skoczyc. To byly czasy
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Listopad 11, 2010, 14:02:13 »

To ja jeszcze dodam swoje trzy grosze, bo nie wytrzymam. Wybaczcie!

Przesy³am Wam link do "Koncertu odwiecznego muzyka", który dzisiaj zagra³ tak, ¿e wszyscy zamarli i trwali w nabo¿nym milczeniu, a¿ do zamilkniêcia muzyka. Dzisiaj brzmia³ tak cudownie. Jego g³os jest tak samo rozpoznawalny jak muzyka Chopina. Na ca³ym ¶wiecie nie ma takiego drugiego. Nie bêdê rozwodziæ siê d³u¿ej, choæ bym potrafi³a. Choæ wiele traci poprzez przesy³ medialny i lepiej go s³yszeæ na ¿ywo, ale pos³uchajcie:
http://www.youtube.com/watch?v=6vl7eSBL-ag&feature=player_embedded
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #24 : Listopad 11, 2010, 14:05:35 »

Nawet przez internet gêsia skórka wy³azi natychmiast!!!
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #25 : Listopad 11, 2010, 14:33:54 »

Dzwony s± magiczne. Pamiêtam jak zaczarowa³a mnie koñcówka filmu Andriej Rublow Tarkowskiego.
Ale Zygmunt jest nasz i brzmi najpiêkniej, stanowczo.

A do zbioru pere³ek dorzucam mazura, oczywi¶cie, mój ulubiony od dziecka.

http://www.youtube.com/watch?v=8XhgXjC70kE&feature=related

No i teraz nie pozostaje mi nic innego, jak wybraæ siê na najbli¿sze przedstawienie Halki lub chocia¿ na Straszny Dwór..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 11, 2010, 14:44:57 »

Oh jak ja go dobrze znam
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #27 : Listopad 11, 2010, 15:06:09 »

Niezale¿nie od ¦wiêta, ilekroæ siêgom do szuflady z przyprawami i wpada mi do rêki ten pojemnik ¶piewam:
http://www.youtube.com/watch?v=Wp2x5wuhJhM&feature=related
To ukochana pie¶ñ wszystkich kobiet w mojej rodzinie!
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #28 : Listopad 11, 2010, 15:09:33 »

I oczywi¶cie!!!
http://www.youtube.com/watch?v=wXrOSjW1xVI&feature=related
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #29 : Listopad 11, 2010, 15:17:59 »

W Krakowie bywam prawie co roku, podczas powrotu z gór.

Janusz - z których gór wracasz co roku?
Co do muzyki ludowej - dla mnie nie masz nad góralsk±! Klimat, rzewno¶æ, energia - wszystko mi odpowiada a jeszcze kiedy ¶wiadomo¶æ, ¿e nad smrekami króluj± Czerwone Wierchy i kiedy p³onie wielka watra a ¶nieg wielkimi p³atami wiruje, wiruje...
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers paktprzyjazni neder-live silverstar