Niestety, nie mogê pos³uchaæ tej Pomianowskiej, bo jakiej¶ wtyczki nie mam
Przedstawiê za to utwór, który Chopin pozna³ na Pomorzu, przebywaj±c na wywczasach u znajomych, we dworku Kozielec nad Wd±, w powiecie ¶wieckim, na skraju Borów Tucholskich. Chodzi³ tam do karczmy s³uchaæ kociewskich "muzykañtów" i musia³ tam s³yszeæ popularn± piosenkê "Mój ³ojciec kupi³ koza", mogê siê o to za³o¿yæ z ka¿dym jednym. Moja babcia ¶piewa³a mi j±, kiedym dzieckiem by³ (pochodzê z powiatu ¶wieckiego), to chyba najpopularniejsza piosenka na Kociewiu, znana i na Kaszubach. Nie istnieje mo¿liwo¶æ, ¿eby Chopin nie s³ysza³ jej w Kozielcu. Dodam, ¿e dwór w Kozielcu ju¿ nie istnieje, postawiono na jego miejscu pami±tkowy g³az z tablic±. Niestety, nie znalaz³em w necie wersji kociewskiej, a jedynie kaszubsk±, która ma co prawda tê sam± melodiê i s³owa zwrotek (oczywi¶cie wymowa jest kaszubska, nie kociewska), ale inny refren, po kociewsku by³o w oryginale "ram tam tam, rum tum tum, jeno jedna koza móm, ni mnia³ ja co ji daæ, musia³ ja jó w pole gnaæ". W tym nagraniu s³ychaæ charakterystyczne dla Pomorza instrumenty (zarówno na Kociewiu, jak i na Kaszubach)- burczybas i diachelskie skrzypce.
http://www.youtube.com/watch?v=EwqWBtR6suk&feature=related