Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Polskie pereÂłki ludowe
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
6
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Polskie pereÂłki ludowe (Przeczytany 26559 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Odp: Polskie pereÂłki ludowe
«
Odpowiedz #15 :
Listopad 10, 2010, 23:43:35 »
KozioÂłku - oÂłtarz Mariacki maÂły? RzeÂźbom z oÂłtarza siĂŞgasz do pasa:) Po za tym Mariacki duÂżo zyskaÂł po renowacji, ktĂłra byÂła parĂŞ dobrych lat temu. Uprzednio zdawaÂł siĂŞ mniejszy, przytÂłaczajÂący. Nie jest on wysoki, ani teÂż specjalnie wielki, za to ma jedyny i niepowtarzalny klimat i energiĂŞ. Zawsze mnie zastanawiaÂło, dlaczego Mariacki, pomimo ukÂładu prostopadÂłego ulic, nie wpisuje siĂŞ w architekturĂŞ miasta. Okazuje siĂŞ jednak, Âże koÂścioÂły do pewnego wieku ( nie wiem, jak jest teraz), musiaÂły byÂś zwrĂłcone do Ziemi ÂŚwiĂŞtej, tak aby idÂącemu pielgrzymowi pokazywaĂŚ drogĂŞ
MĂłwiÂąc "nasza katedra" mĂłwisz o...? Nie wiem, GdaĂąskiej?
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Listopad 10, 2010, 23:51:42 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 10, 2010, 22:33:32
AlboÂśmy to jacy tacy, albo i nie
ProszĂŞ PaĂąstwa: oto Kraskowiak, a gdzieÂżby indziej jak nie na krakowskim Rynku?!
http://www.youtube.com/watch?v=v5bwS62m_Sk&feature=related
Jak siĂŞ sÂłucha i patrzy na coÂś takiego Januszu, to czÂłekowi przychodzi tylko jedno na myÂśl.."Panorama RacÂławicka"
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Listopad 10, 2010, 23:56:58 »
A na tym miejscu, gdzie oni taùcz¹, trochê po lewej, jest teraz fontanna, która ma po³aczenie z podziemiami. Z podziemi, poprzez t¹ fontannê, mo¿na zobaczyÌ koœció³ Mariacki
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Listopad 11, 2010, 00:19:54 »
Przyjmijcie i moje Âżyczenia,
Chopin napisaÂł:
bĂŞdÂą siĂŞ dziaÂły straszne rzeczy ale na koniec bĂŞdzie jedna wielka sÂłowem Polska
http://www.youtube.com/watch?v=qZwqQi5BqUk
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Listopad 11, 2010, 00:39:02 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 10, 2010, 23:43:35
KozioÂłku - oÂłtarz Mariacki maÂły? RzeÂźbom z oÂłtarza siĂŞgasz do pasa:) Po za tym Mariacki duÂżo zyskaÂł po renowacji, ktĂłra byÂła parĂŞ dobrych lat temu. Uprzednio zdawaÂł siĂŞ mniejszy, przytÂłaczajÂący. Nie jest on wysoki, ani teÂż specjalnie wielki, za to ma jedyny i niepowtarzalny klimat i energiĂŞ. Zawsze mnie zastanawiaÂło, dlaczego Mariacki, pomimo ukÂładu prostopadÂłego ulic, nie wpisuje siĂŞ w architekturĂŞ miasta. Okazuje siĂŞ jednak, Âże koÂścioÂły do pewnego wieku ( nie wiem, jak jest teraz), musiaÂły byÂś zwrĂłcone do Ziemi ÂŚwiĂŞtej, tak aby idÂącemu pielgrzymowi pokazywaĂŚ drogĂŞ
MĂłwiÂąc "nasza katedra" mĂłwisz o...? Nie wiem, GdaĂąskiej?
ByĂŚ moÂże umiejscowiono nas za daleko oÂłtarza, dlatego wydawaÂł siĂŞ taki maÂły..ale sama przyznaj, Âże na tle caÂłoÂści "bryÂły" KoÂścioÂła, sam oÂłtarz istotnie sprawia wraÂżenie stosunkowo "maÂłego"..no i te boczne "Âławki" strasznie dziwna konfiguracja - naprawdĂŞ byÂłem rozczarowany (zresztÂą nie tylko ja, pozostali rĂłwnieÂż)..ale nie bĂŞdĂŞ bawiÂł siĂŞ w "krytykanta" bo jeszcze siĂŞ na mnie pogniewasz
A z tym zwracaniem ku Ziemi ÂŚwiĂŞtej masz racjĂŞ, bowiem w "wiekach Âśrednich" obowiÂązywaÂła doktryna KoÂścioÂła mĂłwiÂąca, iÂż centrum Âświata, ba..nawet wszechÂświata stanowiÂła "Ziemia ÂŚwiĂŞta", a dokÂładniej miasto Jerushalaim - powoÂływano siĂŞ przy tym bodajÂże na jednÂą, jedynÂą perykopĂŞ z Pisma ÂŚwiĂŞtego (nie bĂŞdĂŞ Moniko przytaczaÂł ktĂłrÂą, bo nie chce mi siĂŞ juÂż teraz siĂŞgaĂŚ po egzemplarz
)
MĂłwiÂąc "nasza katedra"..miaÂłem na myÂśli oczywiÂście STARGARDZKÂĄ, ale moÂżna przy okazji wspomnieĂŚ rĂłwnieÂż o KoÂściele Âśw. Jana (99 albo 100m wysokoÂści), sama katedra zaÂś nie wiele niÂższa ale za to znacznie wiĂŞksza i jeszcze taka maÂła ciekawostka - dysponuje najwyÂżej poÂłoÂżonym sklepieniem w caÂłej Polsce..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Listopad 11, 2010, 09:08:12 »
Z pewnoœci¹ jest tak jak mówisz. O tej katedrze od razu myœla³am, gdy powiedzia³eœ, ¿e najwiêksza. Jest rzeczywiœcie imponuj¹ca. By³am tam parê lat temu. Jest w niej du¿o œwiat³a, ale te¿ du¿o œredniowiecznej surowoœci. Dlatego, by nie daÌ nikomu p³aszczyzny do pogniewania siê, powiedzmy, ¿e ka¿dy z tych koœcio³ów jest na swój sposób cudowny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Listopad 11, 2010, 09:27:54 »
KozioÂłku, co tam 100 m KoÂściĂłlka - a mĂłj komin na ÂŻeraniu ma 200 (ach ten jasiek - wiem, ze gÂłupio Âżartuje, sorry KozioÂłku. Zaraz potargam mu uszy
). Gdy bĂŞdĂŞ w Stargardzie - chĂŞtnie poÂświĂŞcĂŞ mu i piĂŞknej starogardzkiej Katedrze o "Âśredniowiecznej surowoÂści" swoje zainteresowanie i czas.
W Krakowie bywam prawie co roku, podczas powrotu z gór. Zatrzymuje siê na króciutko i zaraz wracam do tej nudnej warszawki. Ale w tym roku, we wrzeœniu przyjecha³em z rodzink¹ (moja Pani i mój braciszek z ¿on¹) na ca³y dzieù i noc, i tylko dla samego Krakowa. By³o uroczo. Zwiedziliœmy niema³o: od Wawelu (ave grobowce królów i ave Panie Marsza³ku!), poprzez Koœció³ek na Ska³ce, przeuroczy Kazimierz i na koniec Kopiec Koœciuszki. O podziemiach rynkowych troche zapomnieliœmy. A jak widzê, szkoda. Szkoda te¿, ¿e Konkurs Chopina rozpocz³¹ siê tak póŸno i tym samym bêdac w grodzie Kraka nie zna³em jeszcze naszej Moniki. Mo¿e by pomog³a i pos³uzy³a rad¹?
Pozdrówka, droga Przyjació³ko!
Teresko, Âświetna PereÂłka! Na dzisiejszy dzieĂą nic lepszego nie mogÂło!
«
Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 09:32:50 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Listopad 11, 2010, 10:29:41 »
Kiedys tez tak przez laske moglem skoczyc. To byly czasy
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Listopad 11, 2010, 14:02:13 »
To ja jeszcze dodam swoje trzy grosze, bo nie wytrzymam. Wybaczcie!
PrzesyÂłam Wam link do "Koncertu odwiecznego muzyka", ktĂłry dzisiaj zagraÂł tak, Âże wszyscy zamarli i trwali w naboÂżnym milczeniu, aÂż do zamilkniĂŞcia muzyka. Dzisiaj brzmiaÂł tak cudownie. Jego gÂłos jest tak samo rozpoznawalny jak muzyka Chopina. Na caÂłym Âświecie nie ma takiego drugiego. Nie bĂŞdĂŞ rozwodziĂŚ siĂŞ dÂłuÂżej, choĂŚ bym potrafiÂła. ChoĂŚ wiele traci poprzez przesyÂł medialny i lepiej go sÂłyszeĂŚ na Âżywo, ale posÂłuchajcie:
http://www.youtube.com/watch?v=6vl7eSBL-ag&feature=player_embedded
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #24 :
Listopad 11, 2010, 14:05:35 »
Nawet przez internet gĂŞsia skĂłrka wyÂłazi natychmiast!!!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Listopad 11, 2010, 14:33:54 »
Dzwony sÂą magiczne. PamiĂŞtam jak zaczarowaÂła mnie koĂącĂłwka filmu
Andriej Rublow
Tarkowskiego.
Ale Zygmunt jest nasz i brzmi najpiĂŞkniej, stanowczo.
A do zbioru pereÂłek dorzucam mazura, oczywiÂście, mĂłj ulubiony od dziecka.
http://www.youtube.com/watch?v=8XhgXjC70kE&feature=related
No i teraz nie pozostaje mi nic innego, jak wybraĂŚ siĂŞ na najbliÂższe przedstawienie Halki lub chociaÂż na Straszny DwĂłr..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Listopad 11, 2010, 14:44:57 »
Oh jak ja go dobrze znam
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #27 :
Listopad 11, 2010, 15:06:09 »
NiezaleÂżnie od ÂŚwiĂŞta, ilekroĂŚ siĂŞgom do szuflady z przyprawami i wpada mi do rĂŞki ten pojemnik Âśpiewam:
http://www.youtube.com/watch?v=Wp2x5wuhJhM&feature=related
To ukochana pieϝ wszystkich kobiet w mojej rodzinie!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #28 :
Listopad 11, 2010, 15:09:33 »
I oczywiÂście!!!
http://www.youtube.com/watch?v=wXrOSjW1xVI&feature=related
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Listopad 11, 2010, 15:17:59 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 11, 2010, 09:27:54
W Krakowie bywam prawie co roku, podczas powrotu z gĂłr.
Janusz - z ktĂłrych gĂłr wracasz co roku?
Co do muzyki ludowej - dla mnie nie masz nad góralsk¹! Klimat, rzewnoœÌ, energia - wszystko mi odpowiada a jeszcze kiedy œwiadomoœÌ, ¿e nad smrekami króluj¹ Czerwone Wierchy i kiedy p³onie wielka watra a œnieg wielkimi p³atami wiruje, wiruje...
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
6
Do góry
Drukuj
« poprzedni